Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rumunia - Rumunia. Wakacje 2014.

Lalamido - 2014-01-31, 19:34
Temat postu: Rumunia. Wakacje 2014.
Rumunia - pozycja numer 1 w planach na najbliższe wakacje. Przeczytałem już większość Waszych relacji i najchętniej już odpaliłbym wózek i ruszył w drogę.
Rozpoczynam wątek licząc na Waszą pomoc w przygotowaniach do podróży. Jeśli ktoś wybiera się do Rumunii mam nadzieję ,że podłączy do tematu.
Plan jeszcze nieprecyzyjny, eksploracja kraju i wypoczynek nad morzem - tak najogólniej.
Bardzo chciałbym przejechać Transfogaraską i tutaj pytanie. Czy kamper 7,20 metra to dobry pomysł na taką przejażdżkę?

Donat - 2014-01-31, 20:02
Temat postu: Re: Rumunia. Wakacje 2014.
Lalamido napisał/a:

Plan jeszcze nieprecyzyjny, eksploracja kraju i wypoczynek nad morzem - tak najogólniej.
Bardzo chciałbym przejechać Transfogarską i tutaj pytanie. Czy kamper 7,20 metra to dobry pomysł na taką przejażdżkę?

Czy dobry pomysł?? Ja jadąc trasą tranfogaraską minąłem się z jadącym z przeciwka zestawem: ciągnik siodłowy plus dłużyca z drewnem, więc chyba długość nie ma tu znaczenia, raczej wysokość. Niestety nie zwróciłem uwagi jakie jest ograniczenie wysokości w ostatnim tunelu na przełęczy, ale to chyba da się ustalić za pomocą internetu.

DI STEFANO - 2014-01-31, 20:09

Bardzo dobry to pomysł,mój kampereczek ma długości 9,4 m i parokrotnie przejechał trasę a nawet biwakował z miłymi tambylcami na dzikim popasie w 1/4 wspinaczki.
Sympatycznie posiedzieć wieczorem przy ognisku i winku.
O porannej rosie i wschodzie słońca nie wspomnę gdyż to trzeba samemu przeżyć.

frape - 2014-01-31, 22:41

co do długości to spokojnie - kwestia czy silniczek i hamulce dadzą radę :spoko
Track222 - 2014-01-31, 22:50

DI STEFANO napisał/a:
.........mój kampereczek ma długości 9,4 m...................

Aż taki długi nie jest. Coś za dużo podałeś!!!

DI STEFANO - 2014-02-01, 15:14

Track222 napisał/a:
DI STEFANO napisał/a:
.........mój kampereczek ma długości 9,4 m...................

Aż taki długi nie jest. Coś za dużo podałeś!!!

Sorki.
Masz słusznego nie ta cyferka,powinno być

8,4 metra,

już nie ten wzrok i nie te lata.

Gratuję dobrego oka.
pozdrawiam
Stefan
:spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko

Duduś - 2014-02-02, 09:54

Lalamido za dużo nie kombinuj tylko wal w ciemno - Rumunia jest fajnym miejscem do kamperowania. Ja byłm tylko na Bukowinie, Mołdawii i nad morzem, a kraj jest naprawdę wielki i jest co oglądać.

Drogami się nie przejmuj bo jak po naszych dajesz rade to tam jak po dywaniku pojedziesz.

Ludzie generalnie mili ale w miejscach atrakcyjnych turystycznie można trafić na cwaniaków.

Jedź i wklejaj zdjęcia.
Będę kibicował :spoko

bond - 2014-02-05, 21:21

Witam czy można biwakować chodzi o rozbicie namiotu na Transalpinie i na Tranfogarskiej ?
Donat - 2014-02-05, 21:24

Ja widziałem sporo namiotów rozbitych, ale czy to jest zgodne z prawem nie wiem,
ogólnie w Rumunii gdzie byś się nie rozbił z biwakiem to nikt z tego afery nie robi,
a policja jest dość przychylnie nastawiona do turystów

frape - 2014-02-06, 22:42

bond napisał/a:
Witam czy można biwakować chodzi o rozbicie namiotu na Transalpinie i na Tranfogarskiej ?

przy obu szosach było rozbitych pełno namiotów - w weekend ciężko czasem o dobrą miejscówkę :) Rozbijanie się na trawie gdzie popadnie to w Rumunii normalność. Jadąc przełomem Dunaju na skarpie pomiędzy rzeką a drogą też je widzieliśmy :)

Bigos - 2014-02-06, 23:14

Przy drogach też, ale również w parkach narodowych , na plażach.
bond - 2014-02-08, 16:07

dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie kolegów
gardamm - 2014-02-13, 08:50

bond napisał/a:

w Rumunii nie ma zakazu biwakowania " na dziko" chyba ze jest zaznaczony zakaz https://plus.google.com/photos/105486229988186573627/albums/5107880568401350097

gardamm - 2014-02-13, 08:58
Temat postu: Re: Rumunia. Wakacje 2014.
Lalamido napisał/a:
Rumunia - pozycja numer 1 w planach na najbliższe wakacje. Przeczytałem już większość Waszych relacji i najchętniej już odpaliłbym wózek i ruszył w drogę.
Rozpoczynam wątek licząc na Waszą pomoc w przygotowaniach do podróży. Jeśli ktoś wybiera się do Rumunii mam nadzieję ,że podłączy do tematu.
Bardzo chciałbym przejechać Transfogarską i tutaj pytanie. Czy kamper 7,20 metra to dobry pomysł na taką przejażdżkę?

w drogę - https://plus.google.com/photos/105486229988186573627/albums/5875187098430643281 ( wkleiło mi się pare zdjęć z Węgier ale to przecież po drodze)

Lalamido - 2014-02-27, 19:53

Dziękuje wszystkim za komentarze oraz fotki. Trochę mnie nie było ale wiadomo - praca. Tak jak wspominałem, przeczytałem szybko Wasze relacje, zakupiłem też kilka książkowych przewodników . Wciąż mam mętlik w głowie ale powoli plany się precyzują. Wiem napewno ,że chcę przejechać Transfogaraską ( przekonaliście mnie, nie wiem dlaczego ale jakoś szczególnie rajcują mnie takie historie ) . Obowiązkowo tez Transylwania i Bukareszt. Chciałbym też odwiedzić krajan na Bukovinie, popłynąć deltą Dunaju i poplażować nad Morzem Czarnym.
Termin - pierwsza połowa lipca. Moja ekipa to 2 + 3-ech młodych smyków w wieku 8,12,13.
Z przewodników oraz Waszych relacji jasno wynika- Rumunia to fantastyczny kraj. Kultura, folklor, zabytki , widoki, przyroda. Wszystko fajnie ale z ubiegłorocznego doświadczenia wiem, że trudno będzie utrzymać dyscyplinę na pokładzie bez dodatkowych atrakcji dla młodzieży ( baseny, termy , jakieś parki rozrywki itp) W tym miejscu do Was prośba . Czy potraficie wskazać miejsca gdzie warto zabrać i obłaskawić wspomnianą młodzież ? Mam do dyspozycji około 14 - 20 dni. Finisz zakładam na wybrzeżu Morza Czarnego Rumunii ( ewentualnie mały fragment wybrzeża bułgarskiego). Wracać chce też przez Rumunię. Proszę o podpowiedzi który wariant trasy wybrać? a) Wschodem kraju przez Maramuresz, Bukovinę , rumuńską Mołdawię do wybrzeża i powrót środkiem kraju, b) odpuścić wschód , polecieć środkiem na południe prze Transylwanię, zahaczyć Bukareszt i na wybrzeże i wrócić zachodem przez Babat i Kriszanę.
Jeśli macie doświadczenie proszę o podpowiedź , uwzględniając wrażenia i atrakcyjność krajobrazową oraz bajery dla dzieci .
Namieszałem trochę . Ciekaw jestem Waszych podpowiedzi.
Pozdrawiam

Duduś - 2014-02-27, 20:44

Witam
Ja jechałem 3 lata temu z dwójką zuchów
My wybraliśmy wariant taki: przejazd i postój w Haduboszormenach na termach, następnie przejazd do Timiszoary (kamping z basenem takim sobie ale po całym dniu jazdy dzieciom się podobało), przejazd Transforgalską miał być ale była burza w górch więc jechaliśmy równoległą, przez Bukareszt do Konstancy i morze, 10 dni ładowanie aku (życiowych) w Rumunii i na Kosmosie w Bułgarii, przejazd na deltę Dunaju ( po drodze muzeum delty w Tulczy), a potem powony powrót do domu przez Bukowinę i Maramuresz, na Wgrzech znowu Hajduboszormeny i do domu

20 dni powinno wystarczyć

Podrawiam

Lalamido - 2014-02-28, 21:33

Dzięki Duduś. Termy tranzytem przez Węgry obowiązkowo, a Hajduszoboszomeny to chyba najlepsza opcja po drodze do Rumunii.
Planowanie wyprawy w toku. Wspomniałem o kilku przewodnikach i książkach zakupionych w związku z.... ( lubię wiedzieć gdzie jadę i w ogóle sporo lubię wiedzieć).
Oprócz kilku standardowych map i przewodników znalazła się też pozycja " Bukareszt - kurz i krew" popełniona przez Małgorzatę Rejmer. Myślałem ,że to coś na kształt standardowego przewodnika po stolicy Rumunii. Jest inaczej. Ponad 200 stron niebanalnego opisu głównie najnowszej historii, zwyczajów i specyfiki Rumunii z naciskiem na Bukareszt oczywiście.
Polecam każdemu , kto tak jak my, Wakacje 2014 planuje w Rumunii.
Książka napisana przystępnie , traktująca o stereotypach, przywarach i zaletach mieszkańców, nie pomijająca tematów trudnych i tragicznej przeszłości. Sprawiła ,że jeszcze bardziej jestem przekonany. Chcę tam być.
Spośród standardowych przewodników na uwagę zasługuje " Rumunia - explore! guide", wydawnictwa ExpressMap. W mojej opinii , przewodnik najbardziej dostosowany do potrzeb turystyki kamperowej.( Gdyby tak dodatkowo była mapa kempingów.)
Jeszce raz zamierzam przeanalizować Wasze relacje ( to naprawdę nieoceniona kopalnia wiedzy) Tym razem na spokojnie
Co jeszcze powinienem zrobić ,żeby lepiej się przygotować?
Napiszcie coś , to takie fajne kiedy widzi się komentarz po swoim poście.
Też tak macie , idę o zakład!

Duduś - 2014-03-01, 06:43

Przewodniki se podaruj

Przeczytaj Michała Kruszona Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła :spoko
Polecam

DreamsOnWheels - 2014-04-22, 13:36

Cytat:
Drogami się nie przejmuj bo jak po naszych dajesz rade to tam jak po dywaniku pojedziesz.

Moja obserwacja dotycząca dróg jest znacząco inna.
Jadąc po dziurach, wyrwach, zerwanym asfalcie lub siermiężnych łatach marzyłem o równej szosie... niezmiernie rzadko marzenia się spełniały.
O ile w zachodniej Rumunii jest jeszcze w miarę OK, o tyle w pozostałych miejscach dramat.

Spotkany Rumun kamperowiec twierdził, że właśnie stan dróg powoduje znikomą ilość kamperów z Niemiec.

hawwa - 2014-05-09, 09:09

Duduś napisał/a:
Przeczytaj Michała Kruszona Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła :spoko
Polecam

Ja właśnie czytam sobie tę pozycję, przygotowując się do wyprawy do Rumunii. Bardzo fajna lektura...

Jedziemy na 2 tygodnie w drugiej połowie lipca, na 2 kamperki. Jeszcze nie mam ustalonej dokładnie trasy, ale jak skrystalizują się nam plany, to na pewno się nimi podzielę.

Po drodze również wybraliśmy Hajduboszormeny, jako krótki przerywnik w podróży... więc to chyba jednak dobry wybór będzie :mrgreen:

Lalamido - 2014-06-02, 20:07

Odświeżam trochę temat, bo przecież wakacje tuż, tuż.
Nie wiem czy też tak macie? Są momenty ,że przez zimowy cały miesiąć zajmujesz się planowaniem, przygotowywaniem a potem zapominasz na pół wiosny. W którymś z postów bodaj Duduś napisał: "odpuść przewodniki i plany i po prostu pojedź" Kto wie czy taki właśnie spontan nie jest najlepszym rozwiązaniem. Z mojego skromnego doświadczenia jasno też wynika ,że w trakcie plany ulegają znacznej korekcie. Swoją drogą uwielbiam te momenty przy winku nad mapą na kempingu i dywagacje " dokąd i którędy jutro?"
Wciąż moją głowę zaprząta też myśl o dodatkowych atrakcjach dla smyków, bo o ile ja mogę przez cały dzień jechać i podziwiać widoki o tyle draństwo musi mieć czas na rozładowanie energii na wolnym powietrzu.( Chyba problem wszystkich kamperowych rodzin z dziećmi).
Kto z Was również planuje w tym roku Rumunię?

krzysieks - 2014-06-02, 20:22

Cześć. Powiedz w jakim okresie się wybieracie i na ile dni ? Pozdrawiam KrzysiekS. :spoko
dulare - 2014-06-02, 21:26

To ja też podłączę się pod temat - planujemy wyjazd do Rumunii na dwa tygodnie od 9 lub 10 sierpnia. Jest możliwość że zahaczymy o Bułgarię - wszystko wyjdzie w praniu. Jeśli ktoś z Was wybiera się w podobnym terminie, możemy się spróbować dogadać :)
zibikruk - 2014-06-03, 06:34

Planuję wyjazd na trzy tygodnie od 14.07 do Rumuni i na Węgry. Chętnie przyjmę wszelkie sugestie co warto zwiedzić i jaka trasa jechać w strone Constancji. :spoko
rado - 2014-06-03, 07:20

No to Zbyszek może się gdzieś trafimy, bo my wyjeżdżamy 18/19.07 :ok
DI STEFANO - 2014-06-03, 08:04

Moje małe auteczko z woli dorosłego syna będzie gościło w pięknej Rumunii ok.dwa tygodnie.
Po przyjeździe syna ja z osobą towarzyszącą pojadę tam na ok.miesiąca.
Terminy zależne będą od postępów mojej rehabilitacji w sanatorium w Kołobrzegu,będę tam w drugiej połowie czerwca i być może do końca lipieca.
Mój wyjazd możliwym jest pod koniec lipca lub w pierwszych dniach sierpnia.
Tym razem startujemy z okolic Łodzi.
Syn podróżował będzie przez Bawarię i Węgry,ja potoczę się najkrótszą drogą przez Słowację Węgry.
Planuję trochę powałęsać się po zachodniej i centralnej Rumunii,później postój i zwiedzanie wybrzeża.
Zastanawiam się także nad krótkim (7 do 10 dni)pobycie na bułgarskim wybrzeżu M.Cz. w urokliwy i cichym naszym "tajnym"corocznym miejscu.

pozdrawiam
Stefan

arek - 2014-06-03, 18:18

Odnośnie odpoczynku w Rumunii mam pytanie, czy ktoś odwiedzał rumuńskie termale
podobno jest tam ok.70 miejsc z ciepłą wodą, znamy Węgry ale czy ktoś był w rumuńskich
termach? Są tam przede wszystkim wody o dużym zasoleniu i bogatych w siarkę.
Chcę ok.15.07 jechać w tamtym kierunku bo Węgry już objechałem i trzeba trochę odmiany.

Comsio - 2014-06-04, 00:06

Byłem na takich termach 8 - lat wstecz jest to między Mechadio a Orsową .Jest lewo-skręt przez mostek do prawej i prosto było oznakowane.
Droga prowadziła wąwozem i pod zamkiem Jauszesku,od głównej drogi ok 3-4 km. :spoko

wmaker - 2014-06-27, 16:43

Lalamido napisał/a:
Odświeżam trochę temat, bo przecież wakacje tuż, tuż.
Nie wiem czy też tak macie? Są momenty ,że przez zimowy cały miesiąć zajmujesz się planowaniem, przygotowywaniem a potem zapominasz na pół wiosny. W którymś z postów bodaj Duduś napisał: "odpuść przewodniki i plany i po prostu pojedź" Kto wie czy taki właśnie spontan nie jest najlepszym rozwiązaniem. Z mojego skromnego doświadczenia jasno też wynika ,że w trakcie plany ulegają znacznej korekcie. Swoją drogą uwielbiam te momenty przy winku nad mapą na kempingu i dywagacje " dokąd i którędy jutro?"
Wciąż moją głowę zaprząta też myśl o dodatkowych atrakcjach dla smyków, bo o ile ja mogę przez cały dzień jechać i podziwiać widoki o tyle draństwo musi mieć czas na rozładowanie energii na wolnym powietrzu.( Chyba problem wszystkich kamperowych rodzin z dziećmi).
Kto z Was również planuje w tym roku Rumunię?

Może do kopalni z atrakcjami w Turdzie? - nie byłem ale zamierzamy sprawdzić w lipcu :mrgreen:

http://podroze.onet.pl/ci...w-rumunii/lgmyq

uaz555 - 2014-07-10, 05:24

W sobote rano 12.07.2013 jade na tydzien taką traską jak by komus potrzebna byla pomoc tel:sześćset cztery 483692 mapka pogladowa
https://goo.gl/maps/Aos6u

JaWa - 2014-07-10, 08:46

wmaker napisał/a:
Może do kopalni z atrakcjami w Turdzie? - nie byłem ale zamierzamy sprawdzić w lipcu

Byliśmyw Turdzie. Możesz poczytac wiecej tutaj - http://www.camperteam.pl/...p?p=63144#63144
Baseny polecam w Oradei. ( Baile Felix).

uaz555 - 2014-07-10, 09:46

byłem w turdzie w czerwcu i to jak wydali te 5mln euro z uni warto zobaczyc :haha: wesole miasteczko na dnie kopalni.... zrobili winde ale w sezonie beda kolejki na ??godzin ale kazdy ma prawo sam to ocenic wejscie 20lei(od doroslego) to nie majatek wieliczka 70pln..
wmaker - 2014-07-14, 18:10

Jak już będziesz wracał do Oradei na trasie 76 około 90km przed Oradeą w miejscowości Rieni skręć w prawo, po około 20km zajedziecie do Jaskini Niedźwidziej (jedna z NAJ w Rumuni), wstęp po 20 lei czynne do 17tej. Piękne twory naciekowe, proste zwiedzanie niestety przewodnik opowiada tylko po Rumuńsku choć zna Angielski (warto przeczytać tablice przed wejściem j.ang). Dziś śpimy 200m od jaskini :) na Campingu w stylu Romskim (no water, no electricity).
Bigos - 2014-07-14, 18:30

i palinkę można kupić od bab pod jaskinią
JaWa - 2014-07-15, 16:32

Ja polecam, też blisko Oradei jaskinię Meziad. To jest dopiero wyzwanie.
Opis TUTAJ
Widzę, że w opisie nie ma namiarów GPS, ponieważ nie jest łatwo tam trafić to podaję:
46.76129N 22.46630E
46°45'40.6"N 22°27'58.7"E

Lalamido - 2014-07-18, 22:36

Przez jakiś czas planowany wyjazd stał pod znakiem zapytania. Wiadomo - życie. Na szczęście jest decyzja. Wyjazd w niedzielę 20 07. Do dyspozycji zamiast planowanych 3 tygodni , tylko 2 Wstępny skrócony plan trasy:
1. Hajduboszormeny ( Węgry)
2. Pólnocna Rumunia ( Satmar. Maramuresz, Bukowina) do przełęczy Prislop.
3. Od Przełęczy Prislop - Bicaz i dalej na pd - wsch. w kierunku delty Dunaj.
4. Tulcza w delcie Dunaju.
5. Wzdłuż rumuńskiego wybrzeża do Mangalii lub Vama Vache - plażowanie .
6. Bukareszt.
7. Cuerta de Agres - transfogaraską do Sighisoara.
8. Północna Transylwania
9. Baile Felix
10 Powrót

https://mapsengine.google.com/map/edit?authuser=0&authuser=0&hl=pl&hl=pl&mid=z_UyaMHGC7cI.kpLdeL8ZsHeA

To tylko wstępny zarys trasy. Wiem dużo tego jak na 2 tygodnie. Rzeczywistość podda ją pewnie korekcie.
Dzięki piękne za Wasze wskazówki i relacje. Uzbrojeni w wiedzę pełni nadziei na duzo przygód i wrażeń , w niedzielę ruszamy . Co nas czeka w Rumunii? Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam

arek - 2014-07-19, 10:41

Witam mam podobny plan wyjazd 23,07 najpierw Bogacs termy + wino pózniej kierunek Satu Mare i..... dalej, może się spotkamy po drodze
rado - 2014-07-19, 10:51

Pozdrowienia z Hajduboszormeny w drodze na Rumunie ;) Jutro ruszamy na Rumunie. Pozdrowienia od ekip: Darole, Zibikruki, Jasaxy i my. Jedziemy do JarkazPolski i ruszamy dalej w 5 camperow.
WODNIK - 2014-07-19, 21:07

Zazdraszczam i pozdrawiam. Szerokości i dobrej pogody. :spoko
uaz555 - 2014-07-24, 06:33
Temat postu: webcam
jak by ktos zostal w domu to jak bedziecie w tych miejscach mozecie sie pokazac http://www.sighisoaraonline.com/webcam.php
http://jurnalul.ro/webcam...arasan-170.html