|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - QLandkarte: sprawdź czy dasz radę na trasie
onionskin - 2014-02-01, 18:08 Temat postu: QLandkarte: sprawdź czy dasz radę na trasie Fajny programik niedawno odkryłem
Można offline sprawdzić czy mamy szansę na pokonanie wzniesień na wprowadzonej trasie.
Po podłączeniu GPS program pozwala na planowanie i nawigowanie offline po wcześniejszym ściągnięciu map.
Strona domowa QLankarte
Opis na garniak.pl
Bigos - 2014-02-01, 23:36
bardzo ciekawy pomysł zapaliłem się, ale godzinę straciłem próbując rozkminić temat. Przegrałem, za trudne.
onionskin - 2014-02-02, 14:23
Pisz na czym stanąłeś- co dwie głowy to nie jedna
Problem może być jeśli chodzi o system- jedynie słusznego praktycznie nie używam od ok. 15 lat.
Masz windowsa?
piotr.sto - 2014-02-02, 14:58
Mam windowsa i oprócz zainstalowania programu nic innego mi nie wychodzi - nawet próba załadowania map...
Czy ten programik ma więcej funkcji, niż ta strona ?
onionskin - 2014-02-02, 16:04
piotr.sto napisał/a: | ....................
Czy ten programik ma więcej funkcji, niż ta strona ? |
No wiesz- mi chodzi głównie o funkcję pokazywania elewacji trasy: a to ma bardziej rozwinięte (zooming elewacji, rozdzielczość w metrach itp/itd).
Ale chyba co najważniejsze- jestem niezależny od internetu.
Zajmę kompa córce i spróbuje na tym windowsie.
onionskin - 2014-02-02, 17:23
Pod windowsem, dla przykładu Polska:
- ściągnąć ostatnią na stronie paczkę All operating systems: Poland - image folder for QLandkarte (0.3 GB)
- ściągnąć plik DEM
- wczytujemy mapę, w pierwszym kroku wybieramy plik"Freizeitkarte_POL.tdb", po jego wczytaniu program ponownie sam otworzy okno dla wczytania w drugim kroku pliku "Freizeitkarte_POL.img"
Kolejność jest istotna.
Po wczytaniu mapę mamy w miejscu jak wskazówki w załączniku (jeśli mamy więcej map-wybieramy "dwuklikiem").
Klikamy prawym klawiszem na mapie, wybieramy "Add DEM" i wskazujemy plik "srtm_pol.tif"
Tworzenie "trasy": w górnym menu wybieramy "Overlaj" a tam "Distance polyline", klikamy po mapie i tworzymy trasę, kończymy ją klikiem prawym klawiszem.
W okienku po lewej mamy trasę:
Klikamy na niej prawym klawiszem i tam "Make track"
I się bawimy
piotr.sto - 2014-02-02, 18:12
onionskin napisał/a: | program ponownie sam otworzy okno dla wczytania w drugim kroku pliku "Freizeitkarte_POL.img |
tego pliku nie ma
onionskin - 2014-02-02, 18:28
Nie wiem dlaczego, źle ściągnięty lub rozpakowany?
piotr.sto - 2014-02-02, 19:08
Ściągnąłem jeszcze raz, rozpakowałem jeszcze raz i wygląda to tak:
Razem 95 plików, niestety Freizeitkarte_POL.img nie ma...
onionskin - 2014-02-02, 19:13
Ech ten windows
Gdzieś w ustawieniach musisz włączyć pokazywanie rozszerzeń plików wszystkich.
I QLandkarte też go nie widzi- czy tylko eksplorer?
Ale plik jest i to jest ten z "Plik obrazu dysku" w opisie o rozmiarze 56kB
piotr.sto - 2014-02-02, 19:16
OK, ten plik znalazł się - to ten bez rozszerzenia, oznaczony jako plik obrazu dysku. Czyli ten schodek pokonany, ale pojawia się następny: po wgraniu tych dwóch plików mam jedynie zarys Polski z punktem Warszawa. Gdy klikam prawym klawiszem na mapie, nie pojawia się Add DEM a jedynie Add Waypoint.
onionskin - 2014-02-02, 19:57
Na starcie jest zarys- jak pokręcisz rolką myszki będzie zoom +/-
DEM dodaj nie klikiem na mapie tylko "na spisie map" po lewej: wkleiłem wyżej screen z opisem (sorry za chaos- czasu brak)
piotr.sto - 2014-02-02, 21:24
Zrobiłem wszystko wg instrukcji i coś tam mi wyszło. Tyle, że wytyczona trasa jest linią prostą od punktu A do B (można oczywiście dodać tych punktów więcej). Czy w takim razie program nie uwzględnia siatki dróg, czy robię coś nie tak?
piotr.sto - 2014-02-03, 21:27
OK, trochę to trwało, ale doszedłem Jeżeli chcemy poprowadzić trasę po siatce dróg, to nie możemy tego robić na mapie ogólnej, tylko w dużym powiększeniu. Wtedy prowadzony kursor będzie się "przyklejał" do drogi. Przy dużej skali mapy wytycza niestety prostą linię.
onionskin - 2014-02-05, 19:14
Przepraszam że musiałeś się wysilić - ale na prawdę nie miałem czasu odpisać: akurat startowałem w trasę.
Inna metoda to wstawianie ma mapie punktów (Waypont- o których pisałeś) i ich zamiana w trasę (Route), a następnie zamiana tej trasy w ścieżkę (Track) na której będzie wykres.
Routing jednak działa tylko online niestety.
piotr.sto - 2014-02-05, 19:28
onionskin napisał/a: | Przepraszam że musiałeś się wysilić |
Eee.. nie był to znowu taki wysiłek Po prostu metoda prób i błędów. Zresztą dalej nie wiem, czy wszystko robię dobrze. Np. droga wytyczona z granicy z Polską w okolicach Szczecina aż do granicy holenderskiej pokazuje cały czas 81 m...
onionskin - 2014-02-05, 19:33
Rozumie- że dane DEM i mapy państw przez które przejeżdżasz dodałeś?
piotr.sto - 2014-02-05, 20:03
Na początku tematu podałeś link do danych DEM. To plik dla Polski, czy ogólny?
onionskin - 2014-02-05, 20:29
Ja zapodałem tylko Polskę.
Pod linkami mapy innych krajów i danych DEM:
http://www.freizeitkarte-osm.de/en/regions.html
http://www.viewfinderpano...oramas_org3.htm
piotr.sto - 2014-02-05, 20:44
Ten drugi link to do plików DEM? Ten dla PL miał rozszerzenie .tif, natomiast te są jakieś inne. I w dodatku nie są dla państw, tylko dla obszarów...
onionskin - 2014-02-05, 22:01
Tego tiff`a to ja sam robiłem z wielu hgt
Jednak ja to robię pod linuksem i pod nim to prosta sprawa- jedno polecenie.
Ale pod windowsem widzę że to zakręcone jest i musiał bym poszukać jak to robić.
A myślałem że pod windowsem będzie prościej- czyli "Dalej > Dalej >Dalej" i jest
piotr.sto - 2014-02-06, 18:14
Cóż, program ciekawy, ale dość trudny w obsłudze i mało intuicyjny. Ale przecież nie można mieć wszystkiego Piwko w podziękowaniu za pomoc
onionskin - 2015-01-22, 12:47
Fajne mapy ostatnio znalazłem dla QLandkarte:
https://openmtbmap.org/download/odbl/
Naniesione kolorowane szlaki, w QLandkarte tworzymy trasę, zapis do GPX i np. darmowy OsmAnd prowadzi po lasach i górach.
http://spunkwood.eu/mk/QLand.mp4
Legenda: https://openmtbmap.org/about-2/map-legend/
PS.
Sorry- nie chce mi się poprawiać filmika
onionskin - 2015-06-05, 20:59
Trochę wyjaśnienia co do wyznaczania trasy: przecież program ma funkcję routingu i metoda:
piotr.sto napisał/a: | ......................Wtedy prowadzony kursor będzie się "przyklejał" do drogi. Przy dużej skali mapy wytycza niestety prostą linię. |
może jest i dobra ale dla krótkich tras spacerowych.
Na filmiku metoda wyznaczania trasy z "automatu":
http://marusmk.spunkwood.eu/Pliki/QLand_Route.mkv
Nie wiem dlaczego nie wyjaśniłem tego wcześniej- może dlatego że to oczywiste
Co do wyznaczania profilu trasy: dostępne są obecnie profile wysokościowe DEM/SRTM w formacie TIF.
Eliminuje to konieczność uciążliwego konwertowania do tego formatu, akceptowanego przez program.
http://srtm.csi.cgiar.org/SELECTION/inputCoord.asp
W końcówce filmiku jakby chaos- myszka wskazuje coś na ekranie
Ale to również przydatna funkcja: pokazuje jakość/nawierzchnię drogi:
http://wiki.openstreetmap...l:Key:tracktype
Ścieżki tras jak i punkty wyznaczone na mapie można wyeksportować w formacie GPX i (po ewentualnej konwersji do innego formatu) wrzucić do nawigacji jako "gotowiec" trasy lub punktów POI.
toscaner - 2015-06-23, 14:55
Programik ściągnąłem, zainstalowałem. Teraz mapy. Skąd najlepiej. Chciałbym zassać całą Europę, co by mieć w offline, taka alternatywa g.map w offline, ale problemem jest łącze jakie mam. Najlepsza opcja to mieć już pewniaka skąd pociągnąć i pewnego dnia gdzieś "złapię" dobry net i pociągnąć całość.
Program mam od 5 minut, a net limitowany, więc nie poszaleję z testowaniem wszystkiego co chce coś ściągać.
W programie znalazłem też Load online map. Celowałbym w "centrope wms" - Europa centralna? Ktoś sprawdzał ile to "waży"?
onionskin - 2015-06-23, 20:31
Mapy WMS fajne są, ale to jednak mapy online- ten "load" to tylko "load" adresu ich źródła.
Co do map OSM: może zanim ściągniesz całą EU (a to ok. 10Gb) to z linka ściągnij jaką małą mapkę i sprawdzimy czy to zadziała na maku.
Bo z tego co widzę to też jest to na tym systemie "inaczej".
Załóż katalog, rozpakuj do niego pobrane mapy.
Następnie w Qlandkarte File>Load Map i w pierwszym kroku wczytaj plik (z katalogu z mapami) z rozszerzeniem .tdb a w drugim kroku plik z rozszerzeniem _mdr.img
Może być konieczne powiększenie mapy aby zobaczyć zawartość.
Z tego adresu ściągnij coś małego dla "Alle Betriebssysteme"
http://freizeitkarte-osm....re-laender.html
Jeśli zadziała to podziałamy dalej.
toscaner - 2015-06-24, 12:27
Onionskin, czemu ściągać "Alle Betriebssysteme" a nie "Apple Mac OS X"? Ja to chcę na macintosh'u mieć na którym mam OS X'a.
Chyba lepiej?
toscaner - 2015-06-24, 13:32
O dziwo, nie lepiej. Ściągnąłem Słowenię pod macosx i nie ma tych plików, co podałeś. Inne nie chcą się uruchomić.
Ściągnąłem jeszcze raz tą alle..coś tam i ruszyło.
Tak wygląda screen:
onionskin - 2015-06-24, 21:36
Nie wiem po co szerze mówiąc są te na Mac`ka, pisze że potrzebują jeszcze dalszej obróbki w dodatkowym programie.
A te All też są OK, ale może nie wiem wszystkiego (zapewne tak )
Zwróć uwagę na dolny pasek programu, poklikaj tam to zobaczysz efekty: ilość szczegółów, styl mapy itp.
Nie wiem jak z wydajnością komputera- ale na małych powiększeniach dużych obszarów może mulić: wtedy na dole ustaw mniej detali w widoku.
toscaner - 2015-06-24, 23:41
A widzisz, ale ważne, że te all... ruszyły.
Faktycznie zmieniłem na +5 te detale to zwolnił ten mój stary lap. Tak na +2 daje radę i mapa jakoś wygląda. Pewnie jak wrzucę te 10GB całą Europę, to zmuli go?
Na razie to dosłownie pierwsze minuty z tym programem. Oczy też muszą się do innej grafiki przyzwyczaić. G.map, czy AM to od lat.
Rozumiem, że wgrywając całą Europę, można również wyliczać trasy z punktami pośrednimi itd.?
Czy da się w to wgrać punkty POI? Np. z fotoradarami, albo parkingami?
No i czy ten program Qlandkarte ma możliwość współpracy z zewnętrznym GPS, np. po BT?
Pytania na szybko, bo nie miałem jeszcze czasu przewalić wszystkich funkcji programu.
onionskin - 2015-06-25, 08:51
Przy podglądzie dużych obszarów ustawianie zbyt dużej ilości szczegółów nie jest dobrym pomysłem ponieważ podgląd jest nieczytelny.
Ustawienie piątki ma sens przy obszarach kilkudziesięciu kilometrów- no ale to można wyczaić.
Co do reszty: tak- wszystko o co pytasz można w QL zrobić, jak w Erze
Co prawda nie wiem jak na Mac`ku z routingiem offline- ale online działa.
Więcej wieczorem.
Johny_Walker - 2015-06-25, 11:39
Mac się nie nadaje do nietypowych rzeczy. Da się, ale to męczarnia. Mam od paru lat i już przestałem usiłować robić na nim wszystko. Do wszystkiego jest Windows, albo Parallels/BootCamp.
toscaner - 2015-06-25, 13:19
Johny_Walker napisał/a: | Mac się nie nadaje do nietypowych rzeczy. Da się, ale to męczarnia. Mam od paru lat i już przestałem usiłować robić na nim wszystko. Do wszystkiego jest Windows, albo Parallels/BootCamp. |
Johny nie Ty pierwszy używasz Mac od lat. Miałem to, jak jeszcze nie było na "japko" mody w Polsce. A nawet ze sklepami była bida i nie było jeszcze "ajfonów".
Nie wiedziałem, że włączenie Landkarte na Mac będzie nietypową rzeczą.
Sugerujesz, że lepiej na macu używać windę, aby skorzystać z map offline ?
Znasz jakieś super programy i mapy Europy offline na Windowsa? Bijące na głowę polecanego przez onionskin'a Landkarte, który jak sprawdziłem lata na macos?
Czemu nie założysz tematu jak onionskin? Ja jestem chętny na alternatywy. Mam macosx, windows XP, win7, linuxa Ubuntu. Jednak najczęściej używam macos i dzięki onionskin właśnie testuję, to czego szukałem na ten system.
Wymóg: Cała Europa, ma pracować i liczyć co mi potrzebne w offline i być za darmo.
Coś jak z kamperowaniem, po co płacić, jak z boku jest za darmo też legalnie.
Johny_Walker - 2015-06-25, 13:30
Z offline mam tylko City Navigator Garmina, UMP i darmowe pod Garmina. Używam na Windzie, ale na Mac pewnie też do możliwe. Nie próbowałem. Do takich rzeczy wolę iPada, bo lubię szczypać i soft szybciej działa.
toscaner - 2015-06-25, 13:43
No właśnie, ja się pozbyłem ipada i innych płytek łazienkowych. Lubię fizyczne klawisze, tak mi zostało od czasów DOS. Nawet telefony mam z "guzikami" qwerty, a tylko jednego dotykowca i jedną nawigację z AM na winCE. Nawigacja pewnego dnia wyleci przez okno. Wyrok już zapadł, najpewniej na jakiejś górskiej serpentynie, gdy znowu zawiśnie i żeby nie kusiło iść po nią.
Targety są dwa:
- Program jak w poprzednich postach na macox - bo duży ekran i dużo widać. Ma potrafić w off'ie policzyć mi odległości po Europie, dać podgląd na miejsca, których nie mam na papierowych mapach. Dobrze jakby dało się wbić tam współrzędne parkingów, źródełek i to co sam tam dorzucę.
- (ten trochę offtop) Urządzenie do nawigacji od 5-8 cali, które wbuduję w deskę rozdzielczą. Tyle mam miejsca. Prawdopodobnie będzie to na 50% jakiś android + polecany przez wielu Sygic z dożywotnim czymś tam, ewentualnie darmowe open, lub z witaminami.
Na 40% Tomtom, albo inne propozycje, czyli nawigacja z programem kupione jako całość.
10% inny program niż AM na WM6.5.
onionskin - 2015-06-25, 20:33
No to po kolei
Co do POI- free Italia od Ciebie mam dodane , tak że można je sobie kolekcjonować i eksportować do formatu GPX jak i importować w kilku popularnych formatach (np. POI z Archies Camping) .
Jeśli w zdjęciu zapisane są koordynaty GPS to i z niego można tworzyć punkty.
Co do obsługi zewnętrznego GPS to tak- jest jego obsługa.
Piszę co prawda o wersji linuksowej, ale widzę że na Mac`ka jest ten sam program z którego ja korzystałem czyli GPSD
Jak wejdziesz w Setup to sprawdzisz jakie inne protokoły są obsługiwane.
Ja co prawda nie korzystam z GPS ale bawiłem się, na smartfonie programik do przesyłu pozycji po BT a na laptopie odbiór za pomocą GPSD.
Nie wiem czy ładowanie całej Europy to dobry pomysł, sam jeszcze nie próbowałem.
Można inaczej przy wyznaczaniu trasy: ładujesz jeden kraj , tworzysz punkty, ładujesz następny kraj i następne punkty itp/itd. i wtedy dopiero tworzysz z nich trasę.
Routing online na pewno zadziała- trasy po kilka tyś km tworzy w kilka sekund, z offline jest problem gdyż nie widzę najnowszej wersji QL na Mac`ka a która to wersja obsługuje offline.
Trzeba poczekać aż skompilują ją na ten system?
Reszta jutro w tym poście- sorry ale się nie wyrabiam z czasem.
toscaner - 2015-06-26, 12:32
Spoko, super. Mi się i tak nie śpieszy, my innym tempem żyjemy. Pościąganie wszystkiego na tym necie też zajmie jakiś czas.
Al e czekam na więcej.
onionskin - 2015-06-26, 21:52
Trochę czas goni ale i szukałem po necie czegoś- co zapewniło by routing offline na tym twoim maku a na którym ci tak zależy.
Na Linuksie i Windowsie działa to może i na Mac zadziała
Ale nie będziemy konsolowymi skryptami tematu rozpraszać- napiszę na PW.
Filmik jak wyznaczyć trasę na kilku mapach:
http://marusmk.spunkwood.eu/Pliki/QL_D_Map.mp4
Adresy do map Topo/Ortho i inne online (nieraz trzeba poczekać na wczytanie, nie wszystkie działają, piękne mapy Topo Norwegii):
http://sourceforge.net/pr...les/WMS%20Maps/
|
|