Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Prom Patras - Ancona/ Wenecja

Sznurek - 2014-02-01, 20:11
Temat postu: Prom Patras - Ancona/ Wenecja
Poszukuję informacji z doświadczenia innych apropos zakupu biletów na ww trasie. Chodzi mi, czy kupować wcześniej przez net czy też na miejscu w porcie tuż przed wypłynięciem. Czy ktoś ma wiedzę jaka jest ewentualnie różnica w cenie no i kwestia dostępności w porcie. Czy zdażają się sytuacje, że po prostu nie ma miejsc ??
Z góry dziki z pomoc.

janusz - 2014-02-01, 22:18

Raczej różnicy w cenie nie ma jeśli jest to niewielka. Ja zawsze kupowałem na ostatnia chwilę. Jednego razu z Ankony 10 minut przed odpłynięciem. Tak też kiedyś kupowałem w Barcelonie na Majorkę i kupowaliśmy z Korsyki na Sardynię.
jedrek49 - 2014-02-02, 08:23

witam
Plynalem promem na tej trasie 2 razy i kupowalem bilet przed wyplynieciem .slyszalem ,ze przed samym wyplynieciem mozna kupic bilet taniej ,ale to informacja niesprawdzona ,plynelismy w 2012r z Patras do Wenecji ,spalismy w camperku
pozdrawiam
jedrek49

koko - 2014-02-02, 11:32

Płynąłem z Igumenisty do Wenecji kupwane w porcie cena 200Eur
piotr.sto - 2014-02-02, 12:20

jedrek49 napisał/a:
spalismy w camperku

Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? Czy kupujesz w kasie specjalne bilety? Czy wykupujesz fotele i po prostu ich nie zajmujesz? Czy podczas rejsu można swobodnie przemieszczać się pomiędzy pokładem mieszkalnym a samochodowym?

Duduś - 2014-02-02, 12:21

koko napisał/a:
Płynąłem z Igumenisty do Wenecji kupwane w porcie cena 200Eur

Cena bardzo atrakcyjna - więcej zapłaci się za paliwo i opłaty
Mi wychodzi niecałe 500 euro ale może źle szukam

gryz3k - 2014-02-02, 12:28

piotr.sto napisał/a:
jedrek49 napisał/a:
spalismy w camperku

Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? Czy kupujesz w kasie specjalne bilety? Czy wykupujesz fotele i po prostu ich nie zajmujesz? Czy podczas rejsu można swobodnie przemieszczać się pomiędzy pokładem mieszkalnym a samochodowym?

Trzeba szukać opcji Camping on Board. Trudno ją czasem znaleźć na stronie przewoźnika. Myślę, że może to zależeć od ilości chętnych na dany rejs.

Płynąłem na tej trasie. Bilety kupowaliśmy w porcie przed wypłynięciem.

Po promie możesz poruszać się swobodnie. Masz do dyspozycji podłączenie prądu i sanitariaty.

Rawic - 2014-02-02, 13:16

A płynął ktoś promem na Elbę, polecam Moby Dicka jego miłośc.
janusz - 2014-02-02, 13:24

piotr.sto napisał/a:
Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem?

Tu masz trochę zdjęci z takiego wyjazdu.
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=21

piotr.sto - 2014-02-02, 14:25

janusz napisał/a:
piotr.sto napisał/a:
Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem?

Tu masz trochę zdjęci z takiego wyjazdu.
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=21

Ech... Niepotrzebnie przypomniałeś te zdjęcia ;) Zaraz spojrzałem za okno, później na kalendarz i aż głębiej zapadłem się w fotel... ;)
Podsumowując - rozumiem, że nawet gdyby nie było dostępnej opcji camping on board, to wykupuję sobie fotele i spokojnie śpię w kamperku.

Na tej stronie znalazłem opcję CoB na trasie Ancona - Patras w cenie 294 E za 2 osoby + kamper do 6 m i powyżej 2 m wysokości.

janusz - 2014-02-02, 14:43

piotr.sto napisał/a:
rozumiem, że nawet gdyby nie było dostępnej opcji camping on board, to wykupuję sobie fotele i spokojnie śpię w kamperku.

Tak se ne da. :diabelski_usmiech
Jeżeli niema opcji "campin on board" to ładownia jest zamykana i w czasie rejsu nie ma dostępu do kampera. Do tego w ładowniach takich bez okien panuje temperatura pewnie z 50 st. C. i jest okropnie dużo spalin. Wiele naczep ma spalinowe agregaty chłodnicze i one podczas jazdy pracują. Aby spać w samochodzie musi byc otwarty, w sensie z oknami, pokład. Takim promem też płynęliśmy do Maroka. To był ten sam prom co kiedyś pływał do Grecji, mimo że pokład był przystosowany do kamperów to i tak nie dało się tam nocować.

piotr.sto napisał/a:
Na tej stronie znalazłem opcję CoB na trasie Ancona - Patras w cenie 294 E

Za moich czasów :haha: znaczy jak myśmy płynęli to do dyspozycji były tylko promy Minoan (aktualnie właścicielem jest chyba Grimaldi) i Anek. Teraz widać, że jest ich więcej. Po Adriatyku da się tak pływać bo to może jest bardzo spokojne, rzadko kiedy huśta. A przez 7 lat to i ceny trochę poszły w górę.

piotr.sto - 2014-02-02, 14:56

janusz napisał/a:
Jeżeli niema opcji "campin on board" to ładownia jest zamykana i w czasie rejsu nie ma dostępu do kampera.

Dlatego pytałem o swobodę poruszania się między pokładem samochodowym a mieszkalnym w czasie rejsu. Janusz - dzięki za informację - w trakcie mojej pierwszej, wielkiej wyprawy kolejna rzecz już mnie nie zaskoczy :)

MiGa - 2014-02-02, 14:57

W 2012 roku we wrześniu płynąłem promem na tej trasie w dwie strony z opcją camping on board Miałem wykupiont bilet kilka miesięcy wcześniej. W kasie w porcie w Anconie poinformowano mnie źe Linia wycofała sie z tej opcji i w zamian zaproponowano mi kabinę środkową oraz talon na dwa posiłki dla kazdej osoby.
janusz - 2014-02-02, 15:11

piotr.sto napisał/a:
Dlatego pytałem o swobodę poruszania się między pokładem samochodowym a mieszkalnym w czasie rejsu.

Płynąłem już kila razy promowo-kamperowo. Gdy auto jest w ładowni i potrzeba się do niego dostać to można poprosić w recepcji i ktoś pójdzie z tobą żebyś mógł dostać się do niego. Pokład zamykają po ruszeniu statku i otwierają po zatrzymaniu w porcie. Otwarty też jest w czasie międzylądowania. Często do Patras międzylądowanie jest w Igumenicy.
Za którymś razem płynęliśmy z Wenecji do Patras i w czasie rejsu zmieniliśmy zdanie, postanowiliśmy wysiąść w Igumenicy, też nie było z tym problemu. Jeżeli celem podróży są na przykład Ateny to wysiadając w Igumenicy jest się szybciej o jakieś 6-8 godzin.

gryz3k - 2014-02-02, 20:22

Janusz ma rację. Napisałem nieprecyzyjnie. Poruszać się możesz swobodnie mając wykupioną opcję Camping on board. :spoko
Płynąc z Sycylii do Genui dostaliśmy kod do otwierania drzwi lub jakiś klucz, nie pamiętam dokładnie. Chodziło o to by inni pasażerowie nie wchodzili na pokład dla kamperów.

janusz - 2014-02-02, 21:05

gryz3k napisał/a:
Płynąc z Sycylii do Genui dostaliśmy kod do otwierania drzwi lub jakiś klucz

Mam nawet taki klucz do dziś, albo ja zapomniałem oddać albo ktoś zapomniał odebrać. :haha:

Sznurek - 2014-02-03, 08:32

Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją i wystarczy przyjechać odpowiednio wcześniej przed wypłynięciem i nie powinno być problemu z biletami ?
Oczywiście wcześniej sprawdzić rozkład i oraz które promy oferują opcję "camping on board".

Rawic - 2014-02-03, 08:50

Sznurek napisał/a:
Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją i wystarczy przyjechać odpowiednio wcześniej przed wypłynięciem i nie powinno być problemu z biletami ?

Ale nie wszędzie, z tego co ja się orientuję, to do Anglii (tunel lub prom) taniej wychodzi zarezerwowany :spoko

Sznurek - 2014-02-03, 08:58

Halo, halo !!!
W temacie nie pytam o prom ani do Anglii ani też na Elbę :/

janusz - 2014-02-03, 10:31

Sznurek napisał/a:
Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją

Też nie tak, bo jeżeli masz już kupiony bilet to zostaje tylko formalność pójścia do kasy/biura przewoźnika i coś z nim zrobić. (Miejsce dla Ciebie na promie jest zapewnione). Albo zarejestrować albo wymienić elektroniczny bilet na normalny. Różne firmy mają różnie. W każdym razie mało która honoruje wydruk z komputera, zasadniczo trzeba mieć jakiś bilet z kasy. Co prawda nie na tej trasie ale u Włochów mieliśmy problem z takim biletem i już ręce nas bolały od tłumaczenia gdzie chcemy popłynąć. Trzeba było zaprzyjaźnić się z panią z biura. Dobrze, że było nas dwóch, ja i Elek to jakoś daliśmy jej radę. :haha: Z kamperowaniem jest o tyle prościej, że jak nie załapiesz się na ten prom to załapiesz się na inny. Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży, czy się trafi na odpowiednie nabrzeże o czasie. Fajnie jest w Wenecji bo z parkingu gdzie można spać do portu jest piechotą 10-15 minut. Można przyjechać znacznie wcześniej, zaliczyć nocną Wenecję i dopiero na drugi dzień popłynąć. W Ankonie port jest w centrum miasta i trochę gorzej z noclegiem.

Sznurek - 2014-02-03, 10:38

janusz napisał/a:
Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży,

Właśnie do tego zmierzam. Ponieważ nie mam ani kupionego ani zarezerwowanego to po Waszych wypowiedziach raczej nie będę tego robił. Po prostu przyjadę kilka godzin wcześniej na przystań i będę miał nadzieję, że się załapię :)
A planuje płynąć z Grecji (Patras) do Włoch (Ancona).

Rawic - 2014-02-03, 10:52

Sznurek napisał/a:
Halo, halo !!!

W temacie nie pytam o prom ani do Anglii ani też na Elbę :/

PARDON, nie wszystkie tematy czytam od początku :spoko
Zdarza się, że gdy startujesz nie zawsze przewidzisz gdzie wyladujesz :spoko

janusz - 2014-02-03, 12:09

Sznurek napisał/a:

To jeszcze pomyśl i przeanalizuj czy warto do Ankony. Oczywiście zależy co masz zamiar robić w Italy. Jeżeli wracać do Polski to moim zdaniem lepiej do Wenecji. Oszczędzasz jakieś 300 km na kołach a cena biletu na prom chyba podobna. Trzeba byłoby sprawdzić. Oczywiście można to sprawdzić przy wyjeździe z Patras i zadecydować w ostatniej chwili. Biura linii są w jednym budynku.

MiGa - 2014-02-03, 18:46

W Patras uważaj na "smagłych" mlodzienców . Zgodnie z tym co napisał janusz przyjechalismy kilka godz. wczesniej ,aby nie spóznic się na prom , wymienic bilety na normalne a także zrobic ostatnie zakupy. Na parkingu przed sklepem sieci SPAR/naprzeciwko portu/ próbowali dobierac się do naszego kampera a jednego z nich przegoniłem gdy próbował wejsc pod samochód. Przed wjazdem na właściwy parking promowy wszystkie kampery i nie tylko były poddawane drobiazgowej kontroli także na okolicznośc czy nie mamy niechcianych pasażerów. Ochrona zaglądała do wszystkich zakamarków kampera w tym także za pomocą lusterka na specjalnym wysięgniku sprawdzali podwozie. Płyneliśmy do Ancony.
raf0 - 2014-02-03, 20:11

Witam,
ja co prawda mało doświadczony w podróżach kamperowych, ale akurat ten temat przerobiłem tydzień temu.
Rezerwowałem bilet na prom Triest-Igoumenitsa na 25.07 linia Minoan.
Koszt 248,6 Eur za 2+2 i kamper do 6 m długości.
Nie na wszystkich promach jest Camping on Board z uwagi na to, że niektóre promy(jak już wcześniej ktoś napisał) mają zamykaną ładownię i tak jest właśnie w moim wypadku, w zamian za to jest oferta Camping All Inclusive, który polega na tym, że w tej cenie jest kabina(wewnętrzna) i jakaś zniżka na posiłki w restauracji.
W podanej cenie uwzględniony jest rabat za wczesną rezerwację 25% i 10% za przyłączenie się do klubu Minoan. Jeszcze jedna informacja, nie ma różnicy w cenie jeśli wybierzemy rejs do Patry. Poprosiłem jeszcze o informację odnośnie podróży tam i z powrotem (powrót jakoś w okolicach 16.08) i oferta dla takiego samego zestawu wyniosła 422 Eur.
Pozdrawiam

Sznurek - 2014-02-03, 21:45

Rezerwowałeś poprzez stronę Minoan czy jakąś inną ??
raf0 - 2014-02-04, 08:15

Rezerwowałem przez maila z booking@minoan.gr, szybko odpowiadają i nie ma problemu z kontaktem po angielsku.
michał263 - 2014-02-06, 15:49

Właśnie otrzymałem odpowiedź z minoan"a;

please find below our offer regarding your booking request :

18.08.2014 TRS – PAT EUROPALINK / 23:00 arr. 20.08.2014 / 19:00 or

22.08.2014 TRS – PAT EUROPALINK / 23:00 arr. 24.08.2014 / 19:00 or

AB2 cabin + 2 Deck (infants) + 1 camper up to 6m long / “camping all inclusive”

The total cost will be : 235,50 euros (reductions inlc. : 15% early booking + 10% Minoan Bonus Club)

AP2 (pet friendly) cabin + 2 Deck (infants) + 1 camper up to 6m long / “camping all inclusive”

The total cost will be : 266,30 euros (reductions inlc. : 15% early booking + 10% Minoan Bonus Club)

Wynika z tego że opłaca się prędzej rezerwować -15% zniżki.

Z Poznania do Triestu jest 1000km a do Patry 2100km..
Jadąc z dwójką małych dzieci wydaje się być ciekawa opcja, odchodzi paliwo ..
Nie mozna pozostawać w kamperze ale w cenie jest kabina i zniżka 30% na konsumpcję na promie. Specjalne miejsce dla zwierząt nawet mają..
Trochę nakłamałem im z długością kampera - ma 660cm :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-06, 18:37

Sznurek napisał/a:
Oczywiście wcześniej sprawdzić rozkład i oraz które promy oferują opcję "camping on board".
,Janusz ma duże doświadczenie w podrozy promami.My nie mamy wcale,ale wiemy od niemcow i sprawdziliśmy,ze nie ma roznicy w cenie z Patras lub Igumenista.oraz czy to Bari,czy Brindisi.Prawdopodobnie tak samo jest Ankona lub Wenecja.Kontrol dokladna była we Wloszech w porcie.My się wogole nie znamy na tym of board,nikt nie pyta.Z Patras był otwarty pokład i facio pozwolil nam zostać.Natomiast Kreta/pisalam o tym/,spaliśmy w kamperze bo odjazd był o 6 rano,potem plaza na Kitiarze.Odplywajac byliśmy ogladac to na pokładzie.Janusz oczywiście wejścia zamknięte a my nie mamy nic ze sobą.Waskie schodki sluzbowe szukane długo ,uratowaly nas.Temperatura wysoka w kamperze.Barbara
Krzysiek i Ola - 2014-02-22, 21:06

Sznurek napisał/a:
janusz napisał/a:
Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży,

Właśnie do tego zmierzam. Ponieważ nie mam ani kupionego ani zarezerwowanego to po Waszych wypowiedziach raczej nie będę tego robił. Po prostu przyjadę kilka godzin wcześniej na przystań i będę miał nadzieję, że się załapię :)

Ja moge od siebie dodac ze bedac w Grecji we wrzesniu 2012 tez mielismy taki plan zeby wracac promem z Patras do Wenecji. Probowalismy kupic bilet w Patras dzien przed wyplynieciem i niestety nie bylo wolnych miejsc i musielismy wracac na kolach. :spoko

kisielak - 2017-01-17, 20:04

odgrzebię stary temat bo dla mnie jest na czasie. Jestem na etapie rezerwacji promu w te i nazad z Venecji do Patry. W interesującym mnie terminie na stronie Minoan Lines koszt, w promocji wynosi 391 Euro czyli ok. 1800 zł . Bez kabiny, foteli. Tylko pokład. Opcji Camping board brak. Zaś w polskiej ajencji linii wyceniono mi przeprawy na 486 Euro ( ok 2200 zł) twierdząc, że tylko jest opcja all inclusive gdzie kabina jest w cenie decku. Innych promocji nie ma . Taką ponoć otrzymali odpowiedź z centrali. Czy to możliwe. Taka rozbieżność w ofercie. Fakt 400 zł za kabinę dwuosobową w obie strony to dobra cena. Przynajmniej nie musiałbym włóczyć się przez ponad trzydzieści godzin po pokładzie :) .
Ania i Zdzich - 2017-01-18, 13:40

Spróbujcie na http://www.go-ferry.com/greek-ferries.html - my kiedyś rezerwowaliśmy z Wenecji do Patras z camping on board. Wszystko wtedy przebiegło nad wyraz sprawnie :)
jedrek49 - 2017-01-18, 16:18

Witam
2 lata temu plynelismy z Patras do Wenecji,bilety za kamper plus 2 osoby to ok 400euro,spalismy w kamperku z mozliwoscia przechodzenia na wszystkie poklady,restauracje ,bary,bylo wspaniale ,najpiekniejszym momentem bylo wplyniecie promu do Wenecji,przez kanaly,3 holowniki asystowaly wokol promu,widok z gory na Wenecje byl niesamowity.Bilety kupowalismy w Patras w dzien wyplyniecia
jedrek49

kisielak - 2017-01-18, 19:37

Już zarezerwowałem przez przedstawiciela Minoan'a w Polsce. Byli zdziwieni tak niską ceną" ze strony on-line" Ponoć w centrali powiedzieli im, że nie ma takiej ceny. Czyli grecki standard - nikt nic nie wie i totalna olewka a na koniec przed wjazdem na prom każą dopłacać. Ponoć nie ma już opcji, przynajmniej na tej trasie "camper board".
Zapłaciłem 486€ ( w cenie promocyjnej formuła all inclusive) czyli kabina w cenie decku a camper w garażach pod pokładem.
18.05 Ven/Pat wypłynięcie 01.00hrs – przypłynięcie 13.00hrs (19.05)
30.05 Pat/Ven wypłyniecie 19.00hrs – przypłynięcie 22.00hrs (31.05)

W stosunku do mojego "on-line" za 391€ deck to różnica 400 zł za kabinę dwuosobową w obie strony to i tak nie jest źle :)

JacekL - 2018-03-03, 13:15

Odświeżę temat.
Czy ktoś z Was się orientuje czy komórki działają bardzo pełnym morzu?
Albo WiFi ?

alekug - 2018-03-03, 13:28
Temat postu: Witam !
Witam ! Na promach proponuję całkowicie wyłaczyć komórki , chyba że masz odpowiedni abonament. Ja płynąłem na Sycylię , powiedzieli mi że nie mogę korzystać z internetu na promie bo to jest bardzo droga usługa . Więc nie korzystałem z internetu , ale dzwoniłem w wolnym czasie zeby sobie pogadać . Okazuje się że na otwartym morzu obsługuje operator maltański . Przyszła mi faktura na 800 zł brutto z T- mobille. Ponadto nie przyszedł żaden sms zeby mnie poinformował o kosztach . Ja napisałem 3 krotną reklamację do polskiego operatora , i po wielu negocjacjach musiałem zapłacic 1/2 część FV . Reasumując wjezdzając na prom lepiej całkowicie wyłączyć komórki . Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :roll:
JacekL - 2018-03-03, 13:33

Uff 8 stówek za pogaduszki to niezła stawka.
Dzięki za info

piotr.sto - 2018-03-03, 15:11

Wypłynięcie poza wody terytorialne kraju UE jest traktowane jak wypłynięcie poza UE, dlatego stawki za internet są jak z kosmosu - korzysta się wtedy z usług dostawcy internetu satelitarnego. Zwykle na promach są ogłoszenia, żeby wyłączać transmisję danych. Promy jednak bardzo często oferują darmowe WiFi.