|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Prom Patras - Ancona/ Wenecja
Sznurek - 2014-02-01, 20:11 Temat postu: Prom Patras - Ancona/ Wenecja Poszukuję informacji z doświadczenia innych apropos zakupu biletów na ww trasie. Chodzi mi, czy kupować wcześniej przez net czy też na miejscu w porcie tuż przed wypłynięciem. Czy ktoś ma wiedzę jaka jest ewentualnie różnica w cenie no i kwestia dostępności w porcie. Czy zdażają się sytuacje, że po prostu nie ma miejsc ??
Z góry dziki z pomoc.
janusz - 2014-02-01, 22:18
Raczej różnicy w cenie nie ma jeśli jest to niewielka. Ja zawsze kupowałem na ostatnia chwilę. Jednego razu z Ankony 10 minut przed odpłynięciem. Tak też kiedyś kupowałem w Barcelonie na Majorkę i kupowaliśmy z Korsyki na Sardynię.
jedrek49 - 2014-02-02, 08:23
witam
Plynalem promem na tej trasie 2 razy i kupowalem bilet przed wyplynieciem .slyszalem ,ze przed samym wyplynieciem mozna kupic bilet taniej ,ale to informacja niesprawdzona ,plynelismy w 2012r z Patras do Wenecji ,spalismy w camperku
pozdrawiam
jedrek49
koko - 2014-02-02, 11:32
Płynąłem z Igumenisty do Wenecji kupwane w porcie cena 200Eur
piotr.sto - 2014-02-02, 12:20
jedrek49 napisał/a: | spalismy w camperku |
Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? Czy kupujesz w kasie specjalne bilety? Czy wykupujesz fotele i po prostu ich nie zajmujesz? Czy podczas rejsu można swobodnie przemieszczać się pomiędzy pokładem mieszkalnym a samochodowym?
Duduś - 2014-02-02, 12:21
koko napisał/a: | Płynąłem z Igumenisty do Wenecji kupwane w porcie cena 200Eur |
Cena bardzo atrakcyjna - więcej zapłaci się za paliwo i opłaty
Mi wychodzi niecałe 500 euro ale może źle szukam
gryz3k - 2014-02-02, 12:28
piotr.sto napisał/a: | jedrek49 napisał/a: | spalismy w camperku |
Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? Czy kupujesz w kasie specjalne bilety? Czy wykupujesz fotele i po prostu ich nie zajmujesz? Czy podczas rejsu można swobodnie przemieszczać się pomiędzy pokładem mieszkalnym a samochodowym? |
Trzeba szukać opcji Camping on Board. Trudno ją czasem znaleźć na stronie przewoźnika. Myślę, że może to zależeć od ilości chętnych na dany rejs.
Płynąłem na tej trasie. Bilety kupowaliśmy w porcie przed wypłynięciem.
Po promie możesz poruszać się swobodnie. Masz do dyspozycji podłączenie prądu i sanitariaty.
Rawic - 2014-02-02, 13:16
A płynął ktoś promem na Elbę, polecam Moby Dicka jego miłośc.
janusz - 2014-02-02, 13:24
piotr.sto napisał/a: | Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? |
Tu masz trochę zdjęci z takiego wyjazdu.
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=21
piotr.sto - 2014-02-02, 14:25
Ech... Niepotrzebnie przypomniałeś te zdjęcia Zaraz spojrzałem za okno, później na kalendarz i aż głębiej zapadłem się w fotel...
Podsumowując - rozumiem, że nawet gdyby nie było dostępnej opcji camping on board, to wykupuję sobie fotele i spokojnie śpię w kamperku.
Na tej stronie znalazłem opcję CoB na trasie Ancona - Patras w cenie 294 E za 2 osoby + kamper do 6 m i powyżej 2 m wysokości.
janusz - 2014-02-02, 14:43
piotr.sto napisał/a: | rozumiem, że nawet gdyby nie było dostępnej opcji camping on board, to wykupuję sobie fotele i spokojnie śpię w kamperku. |
Tak se ne da.
Jeżeli niema opcji "campin on board" to ładownia jest zamykana i w czasie rejsu nie ma dostępu do kampera. Do tego w ładowniach takich bez okien panuje temperatura pewnie z 50 st. C. i jest okropnie dużo spalin. Wiele naczep ma spalinowe agregaty chłodnicze i one podczas jazdy pracują. Aby spać w samochodzie musi byc otwarty, w sensie z oknami, pokład. Takim promem też płynęliśmy do Maroka. To był ten sam prom co kiedyś pływał do Grecji, mimo że pokład był przystosowany do kamperów to i tak nie dało się tam nocować.
piotr.sto napisał/a: | Na tej stronie znalazłem opcję CoB na trasie Ancona - Patras w cenie 294 E |
Za moich czasów znaczy jak myśmy płynęli to do dyspozycji były tylko promy Minoan (aktualnie właścicielem jest chyba Grimaldi) i Anek. Teraz widać, że jest ich więcej. Po Adriatyku da się tak pływać bo to może jest bardzo spokojne, rzadko kiedy huśta. A przez 7 lat to i ceny trochę poszły w górę.
piotr.sto - 2014-02-02, 14:56
janusz napisał/a: | Jeżeli niema opcji "campin on board" to ładownia jest zamykana i w czasie rejsu nie ma dostępu do kampera. |
Dlatego pytałem o swobodę poruszania się między pokładem samochodowym a mieszkalnym w czasie rejsu. Janusz - dzięki za informację - w trakcie mojej pierwszej, wielkiej wyprawy kolejna rzecz już mnie nie zaskoczy
MiGa - 2014-02-02, 14:57
W 2012 roku we wrześniu płynąłem promem na tej trasie w dwie strony z opcją camping on board Miałem wykupiont bilet kilka miesięcy wcześniej. W kasie w porcie w Anconie poinformowano mnie źe Linia wycofała sie z tej opcji i w zamian zaproponowano mi kabinę środkową oraz talon na dwa posiłki dla kazdej osoby.
janusz - 2014-02-02, 15:11
piotr.sto napisał/a: | Dlatego pytałem o swobodę poruszania się między pokładem samochodowym a mieszkalnym w czasie rejsu. |
Płynąłem już kila razy promowo-kamperowo. Gdy auto jest w ładowni i potrzeba się do niego dostać to można poprosić w recepcji i ktoś pójdzie z tobą żebyś mógł dostać się do niego. Pokład zamykają po ruszeniu statku i otwierają po zatrzymaniu w porcie. Otwarty też jest w czasie międzylądowania. Często do Patras międzylądowanie jest w Igumenicy.
Za którymś razem płynęliśmy z Wenecji do Patras i w czasie rejsu zmieniliśmy zdanie, postanowiliśmy wysiąść w Igumenicy, też nie było z tym problemu. Jeżeli celem podróży są na przykład Ateny to wysiadając w Igumenicy jest się szybciej o jakieś 6-8 godzin.
gryz3k - 2014-02-02, 20:22
Janusz ma rację. Napisałem nieprecyzyjnie. Poruszać się możesz swobodnie mając wykupioną opcję Camping on board.
Płynąc z Sycylii do Genui dostaliśmy kod do otwierania drzwi lub jakiś klucz, nie pamiętam dokładnie. Chodziło o to by inni pasażerowie nie wchodzili na pokład dla kamperów.
janusz - 2014-02-02, 21:05
gryz3k napisał/a: | Płynąc z Sycylii do Genui dostaliśmy kod do otwierania drzwi lub jakiś klucz |
Mam nawet taki klucz do dziś, albo ja zapomniałem oddać albo ktoś zapomniał odebrać.
Sznurek - 2014-02-03, 08:32
Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją i wystarczy przyjechać odpowiednio wcześniej przed wypłynięciem i nie powinno być problemu z biletami ?
Oczywiście wcześniej sprawdzić rozkład i oraz które promy oferują opcję "camping on board".
Rawic - 2014-02-03, 08:50
Sznurek napisał/a: | Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją i wystarczy przyjechać odpowiednio wcześniej przed wypłynięciem i nie powinno być problemu z biletami ? |
Ale nie wszędzie, z tego co ja się orientuję, to do Anglii (tunel lub prom) taniej wychodzi zarezerwowany
Sznurek - 2014-02-03, 08:58
Halo, halo !!!
W temacie nie pytam o prom ani do Anglii ani też na Elbę :/
janusz - 2014-02-03, 10:31
Sznurek napisał/a: | Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją |
Też nie tak, bo jeżeli masz już kupiony bilet to zostaje tylko formalność pójścia do kasy/biura przewoźnika i coś z nim zrobić. (Miejsce dla Ciebie na promie jest zapewnione). Albo zarejestrować albo wymienić elektroniczny bilet na normalny. Różne firmy mają różnie. W każdym razie mało która honoruje wydruk z komputera, zasadniczo trzeba mieć jakiś bilet z kasy. Co prawda nie na tej trasie ale u Włochów mieliśmy problem z takim biletem i już ręce nas bolały od tłumaczenia gdzie chcemy popłynąć. Trzeba było zaprzyjaźnić się z panią z biura. Dobrze, że było nas dwóch, ja i Elek to jakoś daliśmy jej radę. Z kamperowaniem jest o tyle prościej, że jak nie załapiesz się na ten prom to załapiesz się na inny. Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży, czy się trafi na odpowiednie nabrzeże o czasie. Fajnie jest w Wenecji bo z parkingu gdzie można spać do portu jest piechotą 10-15 minut. Można przyjechać znacznie wcześniej, zaliczyć nocną Wenecję i dopiero na drugi dzień popłynąć. W Ankonie port jest w centrum miasta i trochę gorzej z noclegiem.
Sznurek - 2014-02-03, 10:38
janusz napisał/a: | Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży, |
Właśnie do tego zmierzam. Ponieważ nie mam ani kupionego ani zarezerwowanego to po Waszych wypowiedziach raczej nie będę tego robił. Po prostu przyjadę kilka godzin wcześniej na przystań i będę miał nadzieję, że się załapię
A planuje płynąć z Grecji (Patras) do Włoch (Ancona).
Rawic - 2014-02-03, 10:52
Sznurek napisał/a: | Halo, halo !!!
W temacie nie pytam o prom ani do Anglii ani też na Elbę :/ |
PARDON, nie wszystkie tematy czytam od początku
Zdarza się, że gdy startujesz nie zawsze przewidzisz gdzie wyladujesz
janusz - 2014-02-03, 12:09
Sznurek napisał/a: | A planuje płynąć z Grecji (Patras) do Włoch (Ancona). |
To jeszcze pomyśl i przeanalizuj czy warto do Ankony. Oczywiście zależy co masz zamiar robić w Italy. Jeżeli wracać do Polski to moim zdaniem lepiej do Wenecji. Oszczędzasz jakieś 300 km na kołach a cena biletu na prom chyba podobna. Trzeba byłoby sprawdzić. Oczywiście można to sprawdzić przy wyjeździe z Patras i zadecydować w ostatniej chwili. Biura linii są w jednym budynku.
MiGa - 2014-02-03, 18:46
W Patras uważaj na "smagłych" mlodzienców . Zgodnie z tym co napisał janusz przyjechalismy kilka godz. wczesniej ,aby nie spóznic się na prom , wymienic bilety na normalne a także zrobic ostatnie zakupy. Na parkingu przed sklepem sieci SPAR/naprzeciwko portu/ próbowali dobierac się do naszego kampera a jednego z nich przegoniłem gdy próbował wejsc pod samochód. Przed wjazdem na właściwy parking promowy wszystkie kampery i nie tylko były poddawane drobiazgowej kontroli także na okolicznośc czy nie mamy niechcianych pasażerów. Ochrona zaglądała do wszystkich zakamarków kampera w tym także za pomocą lusterka na specjalnym wysięgniku sprawdzali podwozie. Płyneliśmy do Ancony.
raf0 - 2014-02-03, 20:11
Witam,
ja co prawda mało doświadczony w podróżach kamperowych, ale akurat ten temat przerobiłem tydzień temu.
Rezerwowałem bilet na prom Triest-Igoumenitsa na 25.07 linia Minoan.
Koszt 248,6 Eur za 2+2 i kamper do 6 m długości.
Nie na wszystkich promach jest Camping on Board z uwagi na to, że niektóre promy(jak już wcześniej ktoś napisał) mają zamykaną ładownię i tak jest właśnie w moim wypadku, w zamian za to jest oferta Camping All Inclusive, który polega na tym, że w tej cenie jest kabina(wewnętrzna) i jakaś zniżka na posiłki w restauracji.
W podanej cenie uwzględniony jest rabat za wczesną rezerwację 25% i 10% za przyłączenie się do klubu Minoan. Jeszcze jedna informacja, nie ma różnicy w cenie jeśli wybierzemy rejs do Patry. Poprosiłem jeszcze o informację odnośnie podróży tam i z powrotem (powrót jakoś w okolicach 16.08) i oferta dla takiego samego zestawu wyniosła 422 Eur.
Pozdrawiam
Sznurek - 2014-02-03, 21:45
Rezerwowałeś poprzez stronę Minoan czy jakąś inną ??
raf0 - 2014-02-04, 08:15
Rezerwowałem przez maila z booking@minoan.gr, szybko odpowiadają i nie ma problemu z kontaktem po angielsku.
michał263 - 2014-02-06, 15:49
Właśnie otrzymałem odpowiedź z minoan"a;
please find below our offer regarding your booking request :
18.08.2014 TRS – PAT EUROPALINK / 23:00 arr. 20.08.2014 / 19:00 or
22.08.2014 TRS – PAT EUROPALINK / 23:00 arr. 24.08.2014 / 19:00 or
AB2 cabin + 2 Deck (infants) + 1 camper up to 6m long / “camping all inclusive”
The total cost will be : 235,50 euros (reductions inlc. : 15% early booking + 10% Minoan Bonus Club)
AP2 (pet friendly) cabin + 2 Deck (infants) + 1 camper up to 6m long / “camping all inclusive”
The total cost will be : 266,30 euros (reductions inlc. : 15% early booking + 10% Minoan Bonus Club)
Wynika z tego że opłaca się prędzej rezerwować -15% zniżki.
Z Poznania do Triestu jest 1000km a do Patry 2100km..
Jadąc z dwójką małych dzieci wydaje się być ciekawa opcja, odchodzi paliwo ..
Nie mozna pozostawać w kamperze ale w cenie jest kabina i zniżka 30% na konsumpcję na promie. Specjalne miejsce dla zwierząt nawet mają..
Trochę nakłamałem im z długością kampera - ma 660cm
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-06, 18:37
Sznurek napisał/a: | Oczywiście wcześniej sprawdzić rozkład i oraz które promy oferują opcję "camping on board". | ,Janusz ma duże doświadczenie w podrozy promami.My nie mamy wcale,ale wiemy od niemcow i sprawdziliśmy,ze nie ma roznicy w cenie z Patras lub Igumenista.oraz czy to Bari,czy Brindisi.Prawdopodobnie tak samo jest Ankona lub Wenecja.Kontrol dokladna była we Wloszech w porcie.My się wogole nie znamy na tym of board,nikt nie pyta.Z Patras był otwarty pokład i facio pozwolil nam zostać.Natomiast Kreta/pisalam o tym/,spaliśmy w kamperze bo odjazd był o 6 rano,potem plaza na Kitiarze.Odplywajac byliśmy ogladac to na pokładzie.Janusz oczywiście wejścia zamknięte a my nie mamy nic ze sobą.Waskie schodki sluzbowe szukane długo ,uratowaly nas.Temperatura wysoka w kamperze.Barbara
Krzysiek i Ola - 2014-02-22, 21:06
Sznurek napisał/a: | janusz napisał/a: | Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży, |
Właśnie do tego zmierzam. Ponieważ nie mam ani kupionego ani zarezerwowanego to po Waszych wypowiedziach raczej nie będę tego robił. Po prostu przyjadę kilka godzin wcześniej na przystań i będę miał nadzieję, że się załapię
A planuje płynąć z Grecji (Patras) do Włoch (Ancona). |
Ja moge od siebie dodac ze bedac w Grecji we wrzesniu 2012 tez mielismy taki plan zeby wracac promem z Patras do Wenecji. Probowalismy kupic bilet w Patras dzien przed wyplynieciem i niestety nie bylo wolnych miejsc i musielismy wracac na kolach.
kisielak - 2017-01-17, 20:04
odgrzebię stary temat bo dla mnie jest na czasie. Jestem na etapie rezerwacji promu w te i nazad z Venecji do Patry. W interesującym mnie terminie na stronie Minoan Lines koszt, w promocji wynosi 391 Euro czyli ok. 1800 zł . Bez kabiny, foteli. Tylko pokład. Opcji Camping board brak. Zaś w polskiej ajencji linii wyceniono mi przeprawy na 486 Euro ( ok 2200 zł) twierdząc, że tylko jest opcja all inclusive gdzie kabina jest w cenie decku. Innych promocji nie ma . Taką ponoć otrzymali odpowiedź z centrali. Czy to możliwe. Taka rozbieżność w ofercie. Fakt 400 zł za kabinę dwuosobową w obie strony to dobra cena. Przynajmniej nie musiałbym włóczyć się przez ponad trzydzieści godzin po pokładzie .
Ania i Zdzich - 2017-01-18, 13:40
Spróbujcie na http://www.go-ferry.com/greek-ferries.html - my kiedyś rezerwowaliśmy z Wenecji do Patras z camping on board. Wszystko wtedy przebiegło nad wyraz sprawnie
jedrek49 - 2017-01-18, 16:18
Witam
2 lata temu plynelismy z Patras do Wenecji,bilety za kamper plus 2 osoby to ok 400euro,spalismy w kamperku z mozliwoscia przechodzenia na wszystkie poklady,restauracje ,bary,bylo wspaniale ,najpiekniejszym momentem bylo wplyniecie promu do Wenecji,przez kanaly,3 holowniki asystowaly wokol promu,widok z gory na Wenecje byl niesamowity.Bilety kupowalismy w Patras w dzien wyplyniecia
jedrek49
kisielak - 2017-01-18, 19:37
Już zarezerwowałem przez przedstawiciela Minoan'a w Polsce. Byli zdziwieni tak niską ceną" ze strony on-line" Ponoć w centrali powiedzieli im, że nie ma takiej ceny. Czyli grecki standard - nikt nic nie wie i totalna olewka a na koniec przed wjazdem na prom każą dopłacać. Ponoć nie ma już opcji, przynajmniej na tej trasie "camper board".
Zapłaciłem 486€ ( w cenie promocyjnej formuła all inclusive) czyli kabina w cenie decku a camper w garażach pod pokładem.
18.05 Ven/Pat wypłynięcie 01.00hrs – przypłynięcie 13.00hrs (19.05)
30.05 Pat/Ven wypłyniecie 19.00hrs – przypłynięcie 22.00hrs (31.05)
W stosunku do mojego "on-line" za 391€ deck to różnica 400 zł za kabinę dwuosobową w obie strony to i tak nie jest źle
JacekL - 2018-03-03, 13:15
Odświeżę temat.
Czy ktoś z Was się orientuje czy komórki działają bardzo pełnym morzu?
Albo WiFi ?
alekug - 2018-03-03, 13:28 Temat postu: Witam ! Witam ! Na promach proponuję całkowicie wyłaczyć komórki , chyba że masz odpowiedni abonament. Ja płynąłem na Sycylię , powiedzieli mi że nie mogę korzystać z internetu na promie bo to jest bardzo droga usługa . Więc nie korzystałem z internetu , ale dzwoniłem w wolnym czasie zeby sobie pogadać . Okazuje się że na otwartym morzu obsługuje operator maltański . Przyszła mi faktura na 800 zł brutto z T- mobille. Ponadto nie przyszedł żaden sms zeby mnie poinformował o kosztach . Ja napisałem 3 krotną reklamację do polskiego operatora , i po wielu negocjacjach musiałem zapłacic 1/2 część FV . Reasumując wjezdzając na prom lepiej całkowicie wyłączyć komórki . Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa
JacekL - 2018-03-03, 13:33
Uff 8 stówek za pogaduszki to niezła stawka.
Dzięki za info
piotr.sto - 2018-03-03, 15:11
Wypłynięcie poza wody terytorialne kraju UE jest traktowane jak wypłynięcie poza UE, dlatego stawki za internet są jak z kosmosu - korzysta się wtedy z usług dostawcy internetu satelitarnego. Zwykle na promach są ogłoszenia, żeby wyłączać transmisję danych. Promy jednak bardzo często oferują darmowe WiFi.
|
|