Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Z przyczepki na kampera :)

Sisar - 2014-02-02, 10:22
Temat postu: Z przyczepki na kampera :)
Szanowni koledzy i koleżanki. Dojrzałem do zakupu swojego pierwszego kamperka. Dotychczas podróżowałem z przyczepką. Nie wdając się w szczegóły o wyższości jednego pojazdu nad drugim doszedłem do wniosku, że bardziej właściwy dla potrzeb moiuch i rodziny będzie kamper. Szukam czegoś do 30.000 zł, niedużego do 3,5 T.
Liczę na małe podpowiedzi z Waszej strony.Bardzo podobają mi się takie małe i krótkie kamperki jak ten z Allegro:
http://allegro.pl/kamper-...3916512728.html

co o nim myślicie?

MAWI - 2014-02-02, 10:43

Zależ w ile osób chcesz podróżować? W dwie to jako tako ,ale więcej to ciasno :-/
zbyszekwoj - 2014-02-02, 10:48

Ślimak!A WC?
tadek27 - 2014-02-02, 10:59

witam
jeżeli szukasz takiego malucha znajomy będzie sprzedawał swojego. jutro pojadę zrobić mu sesję zdjęciową . wspominał , że chce około 30tyś . przyprowadził to z Niemiec i nieźle odnowił jest lakiernikiem. :spoko :spoko :spoko

Sisar - 2014-02-02, 12:23

Podróżnicy to ja, żona i syn 13 lat. Przyczepka nasza też jest mała....
Co to ślimak?
tadek27 będę wdzięczny za fotki...
Kamperek może być trochę większy - ten co pokazałem w linku jest wybitnie mały....

gryz3k - 2014-02-02, 12:35

Ślimak to 1.9. Wyczuwa wzniesienia szybciej niż je dostrzeżesz. :spoko
Cykada - 2014-02-02, 12:45

tadek27 napisał/a:
witam
jeżeli szukasz takiego malucha znajomy będzie sprzedawał swojego. jutro pojadę zrobić mu sesję zdjęciową . wspominał , że chce około 30tyś . przyprowadził to z Niemiec i nieźle odnowił jest lakiernikiem. :spoko :spoko :spoko

a dlaczego go odnawiał?

Sisar - 2014-02-02, 12:52

To co? To każde 1.9 to ślimak? :)

Jeszcze coś znalazłem:

http://allegro.pl/samocho...3936353453.html

tadek27 - 2014-02-02, 12:57

fobia lakiernika , może być ładniejszy. dopytam bo o ile pamiętam miał korozję na dole drzwi i progach. nie wiem czy wymieniał progi bo dziur nie było. jak przyprowadził z Niemiec żle nie wyglądał , był cały bez kolizji , ale lakier był matowy plus ogniska rdzy . na pewno wymieniał uszczelnienia mimo że był suchy , konserwował cały spód . jutro będę u niego zrobię zdjęcia porozmawiam i będę miał pełną wiedze co robił. :spoko :spoko :spoko
makdrajwer - 2014-02-02, 13:35

Sisar napisał/a:
Bardzo podobają mi się takie małe i krótkie kamperki jak ten z Allegro:
http://allegro.pl/kamper-...3916512728.html

Mnie też dlatego takiego mam. W konfiguracji 2 dorosłych plus 2 dzieci i pies dajemy rade. A silnik 1,9d faktycznie osiągami nie grzeszy ale po pierwsze mało pali a po drugie auto jest lekkie więc tragedi nie ma. Za to manewrowanie i parkowanie jest bezproblemowe.

zbyszekwoj - 2014-02-02, 13:36

[quote="Sisar"]To co? To każde 1.9 to ślimaki

Każde ,Turbina trochę poprawia.Jak mnie starego w....wia,to Ciebie tym bardziej.

zbyszekwoj - 2014-02-02, 13:39

Poza tym radzę typowego fiata lub forda-wiem że się narażam.
yaro 65 - 2014-02-02, 14:15

Sisar napisał/a:

Jeszcze coś znalazłem:

A tego widziałeś ?
nie znam ale masz blisko .

WINNICZKI - 2014-02-02, 19:36

Oglądałem zdjęcia i wygląda zachęcająco,wnętrze zachowane w stanie oryginalnym,blaty stołu również oryginalne,wykladzina na podłodze dokładnie taka jak fabryka wypuściła auto, meble nie poniszczone,łazienka w stanie pefekcyjnym wszystko oryginał jak z fabryki,umywalka mimo ,że plastik bielusieńka nie po odbarwiana, brodzik cały nie popękany. Szkoda ,że taka markiza,ale w związku z tym ,że jeździłem bardzo podobnym Burstnerem (alkowa) przez 5 lat,uważam ,ze auto warte polecenia. Oczywiście nie byłem w nim i nie oglądałem go inaczej niż na zdjęciach ,ale wiele świadczy o tym ,że kamper jest bardzo zadbany i warty oglądnięcia bezpośrednio.Jak by mój przyjaciel miał go kupić,powiedział bym .......bierz go !!!po wcześniejszym oglądnięciu w naturze.
Sisar jak chcesz dzwon znajdę troche czasu możemy pojechać i zobaczyć co w trawie piszczy.

WINNICZKI - 2014-02-02, 19:48

Sisar napisał/a:
To co? To każde 1.9 to ślimak? :)

Jeszcze coś znalazłem:

http://allegro.pl/samocho...3936353453.html
Pytaj tych co jeżdzili takim samochodem co to jest,Świstak takiego przez chwile miał,Kazek Kluska,ewentualnie Rocers,wszyscy zgodnym chórem twierdzili, że auto przy 80 ryczy okrutnie,a prędlość podróżna przy której można jako tako wytrzymać to 70 km/h.
tadek27 - 2014-02-03, 13:16

jak obiecałem zdobiłem zdjęcia które załączam. jest to hobby 550 na fiacie dukato 2.5 d z alkową. rocznik 1990 zarejestrowany jako specjalny campingowy 5 osób. nowe opony , akumulatory 100% sprawny(bojler, ogrzewanie,nadmuchy, lodówka, turbowent). na ostatnim zdjęciu turbowent wokół którego jest ślad po zacieku , ale suchy żadnej wilgoci.
tadek27 - 2014-02-03, 13:19

za pierwszym razem nie weszło :?: :spoko :spoko :spoko
Sisar - 2014-02-03, 14:57

Po pierwsze dziękuje Tobie za fatygę...

Na pierwszy rzut oka jest ładny i nie za duży... To jest zwykły dizel, nie turbo? Słyszałeś silnik jak pyrka :) ?

tadek27 - 2014-02-03, 15:41

podaję nr telefonu do właściciela 603936414 on udzieli więcej informacji.
dzisiaj oglądałem zdjęcia jak był malowany rzetelna robota. :spoko :spoko :spoko
sprzedaje kampera bo go nie wykorzystuje .
załatwiałem mu również poduszki na oś których nie zdążył założyć to penie je dołoży :spoko :spoko :spoko .

WINNICZKI - 2014-02-03, 20:40

Cóś ciemno w tej alkowie ,Hobby ma dwa okna z przodu alkowy.Zresztą widać je na zdjęciu wewnątrz :chytry
Sisar - 2014-02-04, 20:07

Ale mam kołomyje w głowie.... Dziś byłem oglądać dwa kamperki tu u mnie w okolicy, na zdjeciu lux a w rzeczywistości :( :gwm Na szczęście mam juz pewne doświadczenie z poszukiwania przyczepki.... Jutro mam do oglądania na śląsku Fiacika 1994 r z tą nowszą budą 1.9.... zobaczymy bo cena kusząca 27.000 zł wywoławcza.... znajomy od przyczepek już ją tam wstępnie oglądnął i pisze że jest ok...
Niestety najwiekszy problem w moim wypadku w zakupie kamperka jest.... pozbycie sie pzyczepki.... Mój syn, któremu trochę nawet kibicuje mama nie chce przyjąc do wiadomości pozbycia sie jej... jest płacz i lament.... :( Dwóch pojazdów nie moge przecież trzymać :roll:

Bronek - 2014-02-05, 11:20

Mam to samo Przyczepka Hymera ERiba Eribelle z podoszonym dachem Przerobiona na 2 osoby z brodzikiem 70 cm z 150 litrowym zbiornikem wody, termą 12v 230v schowkiem , pochłaniaczem itd itp Wsadziłem z 5 tys zł . I szkoda by ktoś na działce postawił.
Nie oddam taniej jak za 11 tyś . Ale kto weźmie . Syn chce , tylko czy na pewno??

Sisar - 2014-02-13, 13:59

Znalazłem takiego Forda:

http://otomoto.pl/ford-tr...-C31055116.html

Jest juz od ponad miesiąca w tym komisie. Czy podana tam cena jest normalna za takie auto? Czy może cos z nim byc nie tak...
Jak dzwoniłem tam to podobno normalnie na chodzie, nie smierdzi itd. no ale wiadomo.... :)

zbyszekwoj - 2014-02-13, 18:09

Forda podobnego miałem ale sprzedałem.Aż dziwne że licznik nie odkręcony.Blacha ładnie zrobiona jak dach nie cieknie to dla mnie cena dobra i auto ładne,ma swoje zalety,chociaż markiza badziewiasta,ale można dokupić.
krimar - 2014-02-14, 19:48

zbyszekwoj napisał/a:
Aż dziwne że licznik nie odkręcon

może odkręcony np z 500 tys?

yaro 65 - 2014-02-14, 21:28

Może serwisowany w ASO i
krętolenie statystycznego przebiegu wyszło by na jaw :-P

Track222 - 2014-02-14, 21:38

Bronek napisał/a:
.......... Nie oddam taniej jak za 11 tyś . Ale kto weźmie . .................

Nie oddam, ale kto weźmie - sam sobie zaprzeczasz!!!

Bronek - 2014-02-14, 22:03

Track222 napisał/a:
Bronek napisał/a:
.......... Nie oddam taniej jak za 11 tyś . Ale kto weźmie . .................

Nie oddam, ale kto weźmie - sam sobie zaprzeczasz!!!

Weźmie ..... za te 11 tyś. ?
To nie zaprzeczenie tylko stwierdzenie faktu ,ze i co maja kasę kupią młodsze.
Nikt nie lubi przeróbek , szczególnie jak dopiero poznaje. temat . Dopiero po jakimś czasie okazuje sie ,że wszystkie dodatki są przydatne i kosztują .
Oddam tylko w ręce kogoś kto będzie jeździł , i korzystał z dobrodziejstw mojej pracy.
Inaczej zostawię synom , pożyczę dobrym znajomym . Nie dam na zmarnowanie.
Przyczepka jest prawie kultowa , to Hymer Eriba. Naprade moze ja ciągnąć maly samochód . Ja w swoim 300KM , zapominałem ,że mam coś na haku.

Ahmed - 2014-02-14, 22:18

Kto wie ,co to jest Eriba , weźmie wcześniej niż myślisz ,,z pocałowaniem ręki ''

A durnymi komentarzami nie przejmuj się :spoko

Bronek - 2014-02-14, 22:23

Ta mniejsza Eriba to dopiero kulciak .
Naprawdę gdyby nie zona ... wolałem przyczepe . Autko odpinasz i jestes wolny. 'Przyczepa jest Ok o ile nie ciagniesz jej np Passatem na gazie z nikczemnym silnikiem.
By miec swobodę i nie być zawalidrogą trzeba odpowiedniego auta.
Nic mnie tak nie cieszyło jak oczekiwanie niepewnych kierowców na wziesienie , by móc mnie wyprzedzić.. Oj jak oni sie mylili :ok Za przyczepki nie bylo widać czym jadę.

Tym autkiem natomiast w kazde miejsce mogłęm ją zaciągnąć - nawet bez kół

wbobowski - 2014-02-15, 15:47

Sisar napisał/a:
Czy podana tam cena jest normalna za takie auto? Czy może cos z nim byc nie tak...

Dla mnie zbyt niska jak na ten rocznik. Chyba, że właścicielowi bardzo zależy na szybkiej sprzedaży.

Sisar - 2014-02-15, 17:20

Dzis przejechałem sie LT 28 Karrman Mobil 2.4 D.... Czy te kampery z silnikami bez turbiny wszystkie ciągna tylko do 80 km/g i to w niesamowitym hałasie, a powyżej tej prędkości to już nie słychać własnych myśli? Czy benzyniaki chodzą ciszej....?

Kiedyś jeździłem róznymi dostawczakami, ale różnica była przeogromna. Prędkośc i hałas VW LT to chyba nie dla mnie :( a taki ładny był i podobał sie całej mojej rodzinie.....

Czy te króciótkie, malutkie FIATY Ducato Talento itp. tez tak hałasuja jak LT? Chodzi mi o taki jakiego poniżej załaczyłem zdjęcie.

Chyba zbytnio przyzwyczaiłem sie do wygody i tempa jazdy autem z przyczepka :)

Z góry dzieki za odpowiedzi.....

yaro 65 - 2014-02-15, 19:47

Cytat:
Czy te króciótkie, malutkie FIATY Ducato Talento itp. tez tak hałasuja jak LT? Chodzi mi o taki jakiego poniżej załaczyłem zdjęcie.

Mój 37 pojazd / nie licząc motocykli / to pierwszy w życiu nie mercedes :haha: ,
LT 2,4 ryczy , Fiat 2,5 TDI beczy tak że radia nie używam , myśle ze Fiat 2,5 ze zdjęcia jest
trochę cichszy bo silnik na komorze wstepnej to miękko pracuje .
Generalnie cicho to masz o plaskaczu , ale uczucie które wystepuje po zakupie kampera
pozwala zapomnieć o lekkim dyskomforcie w porównaniu do osobówki :ok
Wiele nie pojeździłem kampiurem ale już mi się podoba , jak dojedziesz , spotkasz się z
''rodziną '' to te rzeczy będą mało ważne .

krimar - 2014-02-15, 23:35

wbobowski napisał/a:
Sisar napisał/a:
Czy podana tam cena jest normalna za takie auto? Czy może cos z nim byc nie tak...

Dla mnie zbyt niska jak na ten rocznik. Chyba, że właścicielowi bardzo zależy na szybkiej sprzedaży.

Cena niska mimo, że sprzedaje pośrednik (a może właśnie dlatego, bo zamroził w nim kasę i nikt go nie chce kupić)

Sisar - 2014-02-23, 19:18

Wiecie co... :( Obejrzałem i jeździłem próbnie (razem z żoną i synem) wieloma kamperkami i ze wszystkich podoba nam się jednogłosnie ten mały krótki Fiacik, jakiego przykładowo zdjęcie dałem wyżej w tym poście... W nim czuliśmy sie wszyscy najlepiej, choć troche głośniej niz w Sceniku z przyczepą, ale po prostu było fajowo....

Czy on naprawdę jest aż taki słaby i do kitu? Jechaliśmy na płaskim, ale z tego co piszecie to w górkach czuje sie nie najlepiej :(

Mam dylemat.... :-/

Yans - 2014-02-23, 20:55

Sisar napisał/a:
Wiecie co... :( Obejrzałem i jeździłem próbnie (razem z żoną i synem) wieloma kamperkami i ze wszystkich podoba nam się jednogłosnie ten mały krótki Fiacik, jakiego przykładowo zdjęcie dałem wyżej w tym poście... W nim czuliśmy sie wszyscy najlepiej, choć troche głośniej niz w Sceniku z przyczepą, ale po prostu było fajowo....

Czy on naprawdę jest aż taki słaby i do kitu? Jechaliśmy na płaskim, ale z tego co piszecie to w górkach czuje sie nie najlepiej :(

Kolego , wielu z nas jeżdzi takimi króciakami ze słabymi silnikami. I to prawda,że na wysokie góry nie bardzo się nadają ... Ale moje ulubione Świętokrzyskie zjeżdziłem dokładnie i to bez większego stresu... :bigok
Do tego silnika trzeba się przyzwyczaić i już wcześniej reagować na wiatr czy górkę... :haha:
Ale za to odwdzięcza się prostotą i niezawodnością... Odpukać , jeszcze nigdy mój nie odpalał póżniej niż po 3 sekundach , nawet przy duuużym mrozie...
Na cienki silnik mam niezawodny sposób... Kiedy wsiadam do mojego kampiórka , to zmieniam nastawienie...Jadę wtedy na zlot, urlop, weekend... Czy muszę gonić do upadłości?... :chytry Luuuzik i spoko.... :ok Pozdrawiam.... :spoko

makdrajwer - 2014-02-23, 21:26

Sisar napisał/a:

Jak masz ochote na wycieczke 80 km to wpadnij do mnie. Mam takiego króciutkiego. Kamperka oczywiście :lol: Pojeździsz , posiedzisz i będziesz mądrzejszy o nowe doświadczenia. Możemy zaliczyć przegibecz czy salmopol to zobaczysz na ile go stać ( lub nie stać ) w terenie górzystym.
Jak coś to zapraszam :bigok

biloowa - 2014-02-23, 22:47

Pod koniec tygodnia przywioze Transita Hehn 540 2.5 Td 1999 rok z nowa pompa wtryskowa uszkodzony lekko w kabine lewy przod. Bedzie do sprzedania za okolo 30000zl. Moze Cie zainteresuje.

Taki jak ten:

http://suchen.mobile.de/w...Features=EXPORT

Sisar - 2014-02-24, 08:08

Dzięki za ofertę ale jak to w życiu bywa budżet
skurczył mi się do max 21 tys. Zł.

PS: Czy takie uszkodzenie poszycia na rogu to poważna sprawa czy nie przejmować się?: