Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Indywidualne - Rosja Góry Ałtaju może Bajkał

tolo61 - 2014-02-03, 11:48
Temat postu: Rosja Góry Ałtaju może Bajkał
Witam
Mam od dłuższego czasu ochotę powtórzyć małe co nieco... :wyszczerzony:
Tym małym co nieco jest wyjazd kamperem do Rosji w Góry Ałtaju...może jak wystarczy czasu Bajkał
Czy byliby chętni ?
Planowany termin koniec sierpnia początek września 2014 / około miesiąca /
Pozdrawiam
:wyszczerzony:

JaWa - 2014-02-04, 10:58

tolo61 napisał/a:
/ około miesiąca /

W jedną stronę ?

darboch - 2014-02-04, 11:17

Ten kierunek też nas kusi ale chyba jeszcze nie jesteśmy na to gotowi.
wbobowski - 2014-02-04, 11:42

tolo61 napisał/a:
wyjazd kamperem do Rosji w Góry Ałtaju...może jak wystarczy czasu Bajkał

Żałuj w takim razie, że nie byłeś w Uniejowie na spotkaniu z Romualdem Koperskim, który od 20 lat wojażuje po Syberii. Można było... albo się zarazić, albo wypłoszyć.

Krystian - 2014-02-04, 13:56

Miesiąc, wydaje mi się że to trochę malo czasu.
Z Poznania nad Bajkał to 7000 km licząc licząc średni dystans dzienny 500km wychodzi 14dni potem 2dni nad Bajałem i powrót 14dni dni, razem 30dni.

Argo - 2014-02-04, 17:53

Tu jest opisana relacja z tegorocznej wyprawy
http://www.syberia2013.pl/trasa

wbobowski - 2014-02-05, 00:26

AiR napisał/a:
Tu jest opisana relacja z tegorocznej wyprawy

Aleś mnie zaszczepił... przeczytałem całą. I znowu żona sama poszła spać.

artanek - 2014-02-05, 09:56

Krystian napisał/a:
Miesiąc, wydaje mi się że to trochę malo czasu.
Z Poznania nad Bajkał to 7000 km licząc licząc średni dystans dzienny 500km wychodzi 14dni potem 2dni nad Bajałem i powrót 14dni dni, razem 30dni.
Znając opinie o rosyjskich drogach to nawet wątpie czy by sie udało zrobic 500 km na dzien.
Cyryl - 2014-02-05, 14:55

to od dawna jest moim marzeniem, jednak poza moim zasięgiem.
o ile jeżeli można jadąc w dwie trzy osoby zmieścić się szacunkowo gdzieś około 10 000zł i na swoją fanaberię jeszcze bym tyle od biedy mógł wydać.
to niestety musiałby dać żonie drugie 10 000zł aby dała mi spokój i pozwoliła wyjechać na dwa miesiące, bo tak szacowałem wycieczkę nad Bajkał z marginesem błędu.
a na takie koszty to już mnie nie stać.

Tadeusz - 2014-02-05, 18:46

tolo61 napisał/a:
...może jak wystarczy czasu Bajkał

Czy byliby chętni ?

Jarku, pamiętasz zapewne nasze pogaduchy w Mrągowie, gdy m.in. zwierzyłem się ze swego marzenia.

Od lat marzy mi się Bajkał i nie wierzyłem, że kiedykolwiek los mnie tam poniesie. Przyczyna banalna ale dla emeryta nauczyciela typowa.

Jednak wykonaliśmy z Halszką życiową woltę i zobaczyliśmy światełko w tunelu.

Marzenie odżyło. :szeroki_usmiech

:spoko :spoko :spoko

łoś - 2014-02-05, 20:10

Ten pomysł mi się spodobał.
Jeśli jest to pomysł moich przyjaciół dobrze mi znanych to już jestem zainteresowany.
:spoko

tolo61 - 2014-02-11, 11:06

Witam...
Czytam siedzę i myślę ...
Miałem pewien plan... nie do końca mogę wyjawić to co zamierzam na forum ...
Szczegóły dla zainteresowanych :mrgreen:
Trochę moje sprawy się pokomplikowały, ale myślę że jakoś sobie z nimi poradzę ....
Tak że plany mam.... Plany..... :roll:
W skrócie ...
Myślę że optymalna ilość chętnych to 5-8 osób / chyba że dwa auta, to więcej lub ktoś swoim /
Wyjazd z Polski przez Białoruś lub Ukrainę ,Rosję może Kazachstan do granicy z Mongolią / wszystko do ustalenia z zainteresowanymi .
Miesiąc to faktycznie mało .... dlatego podróż w...... JEDNĄ stronę :szeroki_usmiech
Powrót prawdopodobnie z Omska, Nowosybirska lub Irkucka samolotem / zależy jak będzie wszystko zaplanowane /
W tej chwili bilet w jedną stronę niezależnie od tego czy Berlin czy Warszawa kosztuje / kosztował w zeszłym tygodniu ... w tym ,nie sprawdzałem 429zł /
:roll:
Koszt.... im więcej chętnych tym taniej....
Mam zamiar kupić w Rosji auto z napędem 4x4 / na rosyjskich tablicach 1 wariant 2 wariant kupić auto w Polsce tablice obojętne ...warunek ----MUSI być tanie ..... /przerobić w Polsce pod konkretny cel
Warunki spartańskie
To tak w skrócie......
:spoko