Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Dania - Wakacje w Danii

rafalcho - 2008-01-21, 18:46
Temat postu: Wakacje w Danii
Witam,

Podczas spotkania z Januszem zostałem namówiony aby przedstawić na forum i troszkę podzielić się z Wami wspomnieniami z wakacji 2006 roku, podczas których, wraz z rodzinką pojechaliśmy (samochodem osobowym) na zwiedzanie Danii (oczywiście tylko części).

Chciałbym pokrótce Wam przedstawić wspomnienia z tego wyjazdu, a jak mi się wydaje mogą one posłużyć w planowaniu wyjazdu do Danii.

Wszystko zaczęło się w okolicach przełomu kwietnia i maja 2006 roku, gdzie za pośrednictwem naszych znajomych udało nam się wynająć na północy Zelandii domek kempingowy w 2-giej połowie sierpnia.

Kilka dni przed wyjazdem przygotowałem się dość sumiennie do wyjazdu, zaopatrzyłam się w Przewodnik po Danii wydawnictwa PASCAL (polecam) i mając zaplanowaną trasę wyjazdu zacząłem poszukiwać atrakcji, które mogłyby zainteresować naszych synów.

Wieczorem, tuż przed odjazdem zapakowaliśmy samochód i ........... ruszyliśmy w drogę.

Nie obyło się bez niespodzianek. W podróżowaniu w kierunku Puttgarten pomagała nam mapa TOM TOM 5.0 i ............. udając się w kierunku promu nawigacja pokazywała nam, aby jechać autostradą, której .............. Niemcy jeszcze nie wybudowali. Z reguły zdarza się odwrotnie, że jest droga, a nie ma jej na nawigacji , a tu ............... niespodzianka. Udało się nam oczywiście dojechać do przystani promowej w Puttgartnen i pierwszą atrakcją dla naszych chłopców było samo przedostanie się do Danii. Płynęliśmy promem z Puttgarten do Rodby (wyspa Lollandia).

Link do przeprawy jest tutaj

Poniżej kilka fotek

rafalcho - 2008-01-21, 18:53

Po przedostaniu się na Lollandię udaliśmy się w kierunku KNUTHENBORG SAFARI PARK, który znajduje się na północy Lolandii, nieopodal miejscowości Brandholm.

Link do strony SAFARI PARK

Park składa się z kilkunastu oddzielonych od siebie olbrzymich placów, na których swobodnie przechadzają się wszelakie zwierzęta zamieszkujące Afrykę i Azję, a powierzchnia parku wynosi 460 hektarów !!!!

Zaczęło się od swobodnie przechadzających kóz. Później zaczęliśmy dokarmiać naszymi przygotowanymi na drogę kanapkami osły, od których po kilku minutach nie mogliśmy się opędzić i .......... tak de facto musieli od nich uciekać omijając inne zwierzęta tarasujące drogę ;-).

W innych częściach parku spotkaliśmy jeszcze wiele innych dzikich zwierząt. Przechadzały się nam przed samochodem nosorożce, żyrafy obgryzały nam rowery, które mieliśmy na bagażniku dachowym , jeździliśmy wśród tygrysów i masy innych gatunków zwierząt , których nazw sobie nie przypominam.

Atrakcją dla dzieci był również znajdujący się na terenie parku olbrzymi plac zabaw dla dzieci, którego fragment przedstawiam na poniższej fotce.

;-)

rafalcho - 2008-01-21, 18:58

Po zakończeniu wizyty w SAFARI mieliśmy jeszcze w planach udanie się na jedyne w swoim rodzaju wybrzeże klifowe MONS KLINT na wyspie MON, wesołe miasteczko BONBON LAND (link do BON BON LAND ), ale ............ nie niestety zamrakło nam czasu :cry:

W przewodniku Pascala jest napisane, iż na zwiedzani eparku należy poświęcić 2-3 godziny ............. my byliśmy prawie 6 :!:

Musieliśmy stawić się po wieczór na północy Zelandii, więc zrezygnowaliśmy z części atrakcji, które zaplanowałem.

Późnym wieczorem dojechaliśmy do naszej bazy noclegowej, która prezentowała się tak jak widać na poniższym zdjęciu.

Był to domek kampingowy o powierzchni około 60 m2 z dużym pokojem dziennym, aneksem kuchennym, 2-ma sypialniami i oczywiście węzłem sanitarnym.

Bez mała cały półwysep na którym mieszkaliśmy zwiedziliśmy na rowerach, docierając do różnych miejscowych atrakcji (np. wraku) , czy też to bazy wojskowej w której Duńska Armia strzeże wejścia do cieśniny Oresund.

CDN .................................................

;-)

rafalcho - 2008-01-21, 20:58

Po zwiedzaniu na rowerach okolicy pojechaliśmy samochodem do jednej z przygotowanych atrakcji dla dzieci. Była całodniowa wycieczka do SOMMERLAND SJAELLAND SJAELLAND , super wesołego miasteczka. Było tam bardzo , bardzo, bardzo dużo atrakcji, a w związku z tym , iż dzieci w Danii rozpoczynają rok szkolny już w połowie sierpnia, na miejscu zastaliśmy "wręcz pustki". Było bardzo mało odwiedzających, i w związku z powyższym nigdzie nie staliśmy w kolejkach mogąc "do woli" bawić się na wybranych atrakcjach.

Zdjęcia nie oddają oczywiście wszystkiego i nie jestem w stanie pokazać Wam wszystkich atrakcji SOMMERLAND SJAELLAND , ale jeździliśmy samochodami i pociągami, pływaliśmy na łabędziach, jeździliśmy na kolejkach górskich, byliśmy na "Dzikim Zachodzie", paliliśmy "Fajkę Pokoju" z Indianami, szukaliśmy skarbów, zwiedziliśmy Danię w Miniaturze, jeździliśmy gokartami, byliśmy na wyprawie wraz w Amazonii i szaleliśmy w Wodnym Parku.

To tylko część atrakcji, a my tam spędziliśmy cały dzień ..............

:lol:

Link do wesołych miasteczek w Danii jest TUTAJ

A teraz kilka fotek .............

rafalcho - 2008-01-21, 21:04

I kolejne fotki z SOMMERLAND SJAELLAND

rafalcho - 2008-01-21, 21:08

I jeszcze kilka fotek ..............

rafalcho - 2008-01-21, 21:12

I kolejne ..................

rafalcho - 2008-01-21, 21:15

I jeszcze kilka .........

:mrgreen:

rafalcho - 2008-01-22, 08:12

Podczas przygotowań znalazłem informację na jednym z duńskich potrali internetowych (oczywiście polskojęzycznych), iż w okresie, w którym będziemy w Danii odbywać się będzie w HELSINGOR zlot żaglowców bałtyckich.

Nie omieszkaliśmy tam dotrzeć. Chodziliśmy i zwiedzaliśmy żaglowce i inne jednostki pływające. Na prawie wszystkie można było wejść.

Poszliśmy też pod zamek HELISINGOR (widoczny na zdjęciach), w którym to William Szekspir umieścił akcję Hamleta (ang. The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark; Tragedia Hamleta, Księcia Danii), jednego z najbardziej znanych dzieł teatralnych.

Przeglądając przewodnik Pascala, dowiedziałem się jeszcze iż jest w tym miasteczku Oceanarium, do którego oczywiście dotarliśmy i podziwialiśmy okazy bałtyckiej fauny i flory.

Kilka fotek z wycieczki do HELSINGOR poniżej

slaw - 2008-07-06, 13:17

Proszę jeszcze napisać coś o cenach. W tym roku w okolicach sierpnia tam się wybieramy. Pozdrawiam :spoko
Tadeusz - 2008-07-06, 22:58

Sławek Jaszcza napisał/a:
Proszę jeszcze napisać coś o cenach. W tym roku w okolicach sierpnia tam się wybieramy. Pozdrawiam

Z Danii wróciliśmy tuż przed zlotem w Borach Stobrawskich. Z cenami jesteśmy na. bieżąco. Od razu przygotujcie się na to, że to najdroższy po Norwegii kraj w Europie. Ropa wychodziła nam ponad 6 zł za litr, bochenek chleba od 6 do kilkunastu zł.
Campingi za 2 osoby i kamperka ok. 100 zł. Most między wyspami Fyn i Zelandią 205 koron, tj. 100 zł w jedną stronę. Bardzo drogie są bilety do muzeów i obiektów turystycznych takich jak zamki(slot).
Żywność radzę kupić w Polsce lub Niemczech.
Ale Dania jest piękna i mimo to warto ją zwiedzić. Szerokiej drogi i wysokich drzew. :)

orfik11 - 2009-10-29, 19:55

Kolego z zainteresowaniem przeczytałem Twoją opowieść. Będąc w tym roku w Świnoujściu chcieliśmy pojechać samochodem na kilka dni do Danii, gdzieś w okolice Morza Północnego. Ostatecznie z braku czasu udaliśmy się do berlina. Jednak w tym przyszłym roku chcemy to zrobić. Czy możesz coś polecić. Chcemy się na kilka dni zatrzymać samochodem osobowym we trzy osoby pod namiotem. Czy znasz ceny za taki pobyt? Wchodzi też w grę druga opcja czyli prom do Kopenhagi i zwiedzanie okolic wraz z przejazdem przez most do Szwecji, też na kilka dni tez pod namiot. Może masz jakieś informacje. Kiedy rezerwować ewentualnie prom do Kopenhagi, skąd taniej z Niemiec czy ze Świnoujścia. Pozdrawiam