Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Polski Caravaning - Polski Caravaning

kubryk1 - 2014-03-03, 20:41
Temat postu: Polski Caravaning
Witam wszystkich!
Leciutko "szlag" mnie trafia na redakcję Polskiego Caravaningu. W ostatnim numerze z 2013 zamieścili druk przekazu na prenumeratę roczną w roku 2014 na kwotę 85 zł. Po wpłaceniu i interwencji w sprawie numeru styczniowego otrzymałem informację, że w 2014 będzie tylko 6 numerów (dwumiesięcznik) i w zwiazku z tym mam opłacony rok 2014 i dwa numery z roku 2015.
Uważam za niepowazne takie załatwienie sprawy - wypadało, zmieniajac warunki prenumeraty chociaz zapytać, czy takie warunki mi odpowiadaja. A może ja nie mam ochoty prenumerowac pisma w roku 2015?
mało tego - dzisiaj szczęśliwie mamy już 3 marca a pierwszego numeru (czyli styczniowo - lutowego) ani widu...
Co Wy na takie traktowanie czytelnika?
Pozdrawiam Brać Caravaningową

Bronek - 2014-03-03, 21:01

Podobnie mam tylko +1 nr.
Mnie co innego zaciekawiło . W którymś z nr pokazano zdj. SOG opisując jako instalację do wypompowywania fekaliów. Widocznie tam sami fachowcy

Szczerze mówiąc kupuję go dla klimatu, by w zimowe wieczory w kibelku "powzdychać" . 80 % treści to kryptoreklamy i powierzchowne artykuły.
Od ponad 3 lat czytałem i może kilka tematów bylo ciekawych.

Ostatni raz prenumeruję,a do WC tablecik , smartfon , lub netbook i klimacik będzie :ok

zbyszekwoj - 2014-03-04, 13:44

Dlatego się zwijają.
juni - 2014-03-04, 16:15
Temat postu: Prenumerata Polski Carawaning
Witam kolegów którzy sa tak jak ja wkurzeni na dział pronumeraty Polskiego Carawaningu.Ja otrzymałem numer z grudnia 2013r?a zapłaciłem za caly 2014r.Ciekawe czy przysłali ten numer gratis?Chcieli meila mojego aby uprzedzać o wyslanym numerze,a żadnej wiadomości na meila od 9 stycznia 2014nie otrzymałem? Obiecywali w numerze z grudnia 2013 że kto zapronumeruje do końca roku 2013 na 2014r to dostanie kod do prawnika?Muszę do nich zadzwonić. :spoko :spoko :spoko
juni - 2014-03-04, 16:24
Temat postu: Prenumerata Polski Carawaning
ps. o tym że w 2014r będzie tylko 6 numerów pierwszy raz słyszę.A to oczajdusze nierzetelne :evil:
Bronek - 2014-03-04, 17:06

Ja otrzymałem katalog kempingów z 2012r !!!
Granie na czas???

ARCADARKA - 2014-03-04, 17:23

Panowie ,,Panowie ,,,nie wieszajcie psów na PC ,,,,,,może mają tymczasowe kłopoty ,,,,,,,,,,,,,,,Sebek dwoi się i troi ,,,,,,,aby było wzorowe pismo dla karawaningowców ,,,,,,,a że te parę groszy stracicie ,,,,,,,,,,,to pójdzie na rozwój pisma ,,,,,,,,
bądźcie pozytywnie zakręceni :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

Bronek - 2014-03-04, 17:33

ARCADARKA napisał/a:
Panowie ,,Panowie ,,,nie wieszajcie psów na PC ,,,,,,może mają tymczasowe kłopoty ,,,,,,,,,,,,,,,Sebek dwoi się i troi ,,,,,,,aby było wzorowe pismo dla karawaningowców ,,,,,,,a że te parę groszy stracicie ,,,,,,,,,,,to pójdzie na rozwój pisma ,,,,,,,,
bądźcie pozytywnie zakręceni :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

jak stracimy , to znaczy ,że nie dostaniemy PISMA. :szeroki_usmiech
Więc jeśli mamy stracić by rozwijać pismo . To chyba chodzi o ortografie, atrament stalówki i pióra.

Czyli pismo będzie świetne , ale nie dla nas . My jesteśmy tymi co je rozwijają , ale czytać będą inni .

To zamiast prenumeraty powinni zrobić zrzutkę i założyć fundacje.
Dobrymi chęciami ..... :-P

Bronek - 2014-03-04, 18:49

Nie przesadzaj!!
Kto tu komu wrzuca.
Wiecej luzu .
To niby ja zostałem zaatakowany , ale w przeciwieństwie .............mam poczucie humoru.
Temat Czasopisma jest tak wkurzający ,że tylko poczucie humoru pomoże mu przetrwać trudne chwile .Jak będziemy poważni to pójdziemy do sądu
ja mam mordę psa a moj interlokutor ma .... rozdwojenie postaci .
LUZIK , bo straci Caravaning prenumeratora a CamperTeam , członka (czytaj jak chcesz.. ..)
jestem dorosły Daj komus namiastke wladzy...

ARCADARKA - 2014-03-04, 19:31

Wspierajmy ,,,,polskie ,,,to nasze :bigok :bigok :bigok
ARCADARKA - 2014-03-04, 19:34

Pawcio ,,,,,,chłopaki to u szewca :haha: :haha: :haha: :haha: uważaj bo cię pająki wciągną za obraz :haha: :haha: :haha: :haha:
cirrustravel - 2014-03-05, 09:06

Myślę, że nikt nie straci. Wg mnie jak zapłacił za 8 numerów z 2014, a będzie 6, to otrzyma 6 z 2014 + 2 z 2015 :)
Zawsze można o to zapytać w dziale prenumeraty.
Dobrze, żeby było choć jedno czasopismo caravaningowe na polskim rynku.

kubryk1 - 2014-03-05, 11:23

Na mojego maila z prośbą o wyjasnienie zmian w zasadach prenumeraty, rozporządzenia moimi pieniedzmi bez mojej zgody szanowna redakcja PC łaskawa była odpowiedzieć, iż za styczeń i luty to wcale nie ma numeru a pierwszy tegoroczny numer to marzec - kwiecień. Bez słowa wyjasnienia czy takiego drobnego słówka "przeprzaszamy".
Cholernie podoba mi się ich stosunek do swojego czytelnika!

Simbus - 2014-03-05, 15:34

kubryk1 napisał/a:
Bez słowa wyjasnienia czy takiego drobnego słówka "przeprzaszamy".
Cholernie podoba mi się ich stosunek do swojego czytelnika!

Mam podobne odczucia. Zamawiając prenumeratę podałem od jakiego numeru prosze o wysyłkę. Następnie po blisko miesiącu dostałem ostatni numer z tamtego roku. Ten sam który wcześniej kupiłem w kiosku. Zapłaciłem za prenumeratę 85 zł licząc że płacę za 12 numerów. Teraz okazuje się że otrzymam 6 numerów. Jednak obecnie prenumerata kosztuje 66 zł.
Nie ubolewam tu nad stratą 19 zł ale nad właśnie stosunkiem do czytelnika.
Zresztą lepiej kupować tą gazetkę będąc przy okazji w Empiku, ponieważ dzieląc kwotę opłaty za prenumeratę ''roczną'' na ilość otrzymanych numerów..wychodzi że taniej jest kupować z przypadku..
Z pewnością w przyszłym roku podziękuję za prenumeratę.

Bronek - 2014-03-06, 13:07

Dzisiaj otrzymałem egzemplarz . Jest wyjasnienie i tyle . Dobrze ,że jest i mam nadzieje ,że przetrzyma kryzys.
juni - 2014-03-07, 09:41
Temat postu: Prenumerata PC
Witajcie wszyscy zawiedzeni prenumeratą PC.Wczoraj tj.5 03.otrzymałem nr.1[marzec-kwiecień]PC.Na stronie 3 pani red.Joanna Zduńczyk powinna przeprosić prenumeratorów.Jednak to się nie stało.Zaprasza nas pani red.na targi Motor Show w Poznaniu.Spryciula .Uniwersalne prepraszam powinien otrzymać każdy prenumerator który dokonał prenumeraty do końca 2013r i podał swój meil.Gdzie są obiecane zawiadomienia o wysłanym numerze PC?AROGANCJA i tyle. :gwm :gwm :gwm
kubryk1 - 2014-03-07, 20:26

To masz mimo wszystko fajnie! Ja troszkę sobie popisałem z redakcją CT (niezbyt pochlebnie) i widocznie za karę jeszcze nie dostałem pisemka...... Cóż, czekam dalej - cierpliwy podobno to i kamien ugotuje....
Bajaga - 2014-03-07, 20:27

Bronek napisał/a:

Szczerze mówiąc kupuję go dla klimatu, by w zimowe wieczory w kibelku "powzdychać" . 80 % treści to kryptoreklamy i powierzchowne artykuły. .

Też tak uważam, pismo bez żadnego pomysłu i robione bez serca na zasadzie " mamy jakąś ilość kempingowch reklam i pasowałoby dodać do tego jakąkolwiek treść by te strony pozapelniać".
A przecież można by robić fajne testy kamperów, interesujące dla ludzi, będące nawet kryptoreklamą. Albo wizyty na kempingach, albo przewodniki po polskich miastach i regionach. Ale pooo coo.... olewka. Smutne...

kazbar - 2014-03-07, 20:56

Za "Darka Wołodźki" było co poczytać w PC. Miał dar. Był mistrzem . Po jego odejściu w PC coś pękło, coś się "pokiełbasiło". Dzisiaj "Polski Caravaning" już nie jest taki jak dawniej. :gwm

Jak mówi Mariusz (cirrustravel), "Polski Caravaning" powinniśmy wspierać wszelkimi siłami gdyż jest to nasze jedyne pismo. Kryzys toczy cały caravaningowy biznes. Nie pozwólmy, by Polski Caravaning zniknął z półek sklepowych. Przebaczmy im potknięcia i mimo wszystko, wspierajmy go.... :spoko

Bronek - 2014-03-07, 20:59

Czasem jednak coś jest.
Co bardziej też się polonizuje.
Wolałbym więcej zapłacić i mieć pismo fachowe, a nie tylko popularyzujące.
MIMO WSZYSTKO NAPRAWDĘ JEST LEPIEJ.

ale kolejnych opisów zabytków, miejsc, i smaku wina, kosiarek, nie zniosę

marius - 2014-03-09, 00:30

No cóż widać, że PC jak Titanic powoli idzie... Sam niestety, mam w tym udział, bo przestałem czytać to czasopismo mniej więcej od roku. Dlaczego? Jak wiecie w różnych salonikach prasowych PC było przyporządkowywane do różnych działów tematycznych, raz to był dział czasopism motoryzacyjnych, raz hobbistycznych, gdzie indziej półka z czasopismami turystycznymi - zależało to od fantazji osoby układającej prasę. Nie było to jakimś problemem, wpadałem do saloniku, po kilku sekundach lokalizowałem czasopismo i po sprawie. Do czasu. Jakiś czas temu Wybitny "MÓZG" z PC wpadł na pomysł zmiany winiety PC. A przecież wszyscy normalni wydawcy winietę, szatę graficzną, logo zastrzegają w urzędzie patentowym i strzegą tych praw jak oka w głowie. Po tym "liftingu" PC przestało być łatwo wychwytywane (przynajmniej dla mnie) spośród setek innych kolorowych czasopism. Teksty panienek, że "widzi w komputerze jeszcze 2 sztuki, ale musi pan sam poszukać, bo ona nie wie gdzie" przestały mnie bawić. Pomyślałem sobie, jak wy tak, to ja mam was w... Decyzja przyszła łatwo, albowiem jakiś czas w miarę regularnie czytam prawdziwy miesięcznik, niemiecki Pro Mobil (www.promobil.de). I tu właśnie pragnę poruszyć drugi powód, który zdecydowanie mnie zniechęcił do PC. Mała wartość merytoryczna czasopisma. Uważam, że PC stanął w rozwoju, a w zasadzie nie wyszedł z okresu wieku niemowlęcego. Zachłysnął się początkowym sukcesem i spoczął na laurach. A czasy niestety zmieniają się. W dzisiejszych czasach nie muszę kupować czasopisma żeby poczytać jakąś relację z podróży, wystarczy, że wejdę na CT. Zresztą te relacje są wyraźnymi "zapchajdziurami" wskutek braku tematów. W każdym bądź razie jeżeli porównam oba czasopisma, to PC wypada niestety, słabiutko. W Pro Mobil artykułów, informacji, porad jest napchane po klika na stronie, w PC widzę, że edytorzy musieli się nieźle nabiedzić tak rozciągając wszystko, żeby chociaż te 70 stron wyszło (Pro Mobil 120 - 140).
Mógłbym tak pisać i pisać. Ale nie chcę dokopywać leżącemu. Z biznesowego punktu widzenia, wydawnictwo, które pozwoliło sobie na taką przerwę w publikacji dobrze nie rokuje. Ale nie życzę tego nikomu. Jedynie czego życzę jedynemu polskiemu czasopismu , to powrotu na rynek i nadrobienia zaległości. Jeżeli PC weźmie przykład chociażby z Pro Mobil to i czytelnicy wrócą. Czego naprawdę szczerze im życzę.

HarryLey4x4 - 2014-03-09, 08:03

Bronek napisał/a:
ale kolejnych opisów zabytków, miejsc, i smaku wina, kosiarek, nie zniosę

Popieram, powoli staje sie to gazetka do rozpałki, a i to nie , bo lepsza jest codzienna prasówka.

darek 61 - 2014-03-09, 09:05

Mój sposób na PC jest taki.Idę do EMPIKU i oglądam ,jeżeli coś mnie w nim zainteresuje to kupuje,jeżeli nie to odkładam na półkę.
Bronek - 2014-03-09, 10:03

Ja zaprenumerowałem m. in dlatego CO JEST PARADOKSALNE, że własnie były trudności z dostaniem .
I czegoś tu nie rozumiem. Z jednej strony kioski empiki itd miały po jednym, góra 2 egz. , a pismo pada.

Czułem się jak w swoim przydomowym sklepiku , już 7,30 brak bułek . .....

To jakieś ................myślenie. Taki prymitywny drobny handelek.
Brak biznesowego myślenia i strategii marketingowej ..

Tadeusz - 2014-03-09, 10:25

Mamy tylko jedno pismo o tematyce karawaningowej.

Zarówno Kazbar, Cirrustravel jak również ja i wielu innych Kolegów dokładało lub dokłada swoją cegiełkę do jego zawartości w imię idei "wspierajmy bo warto".

Głosy krytyczne mają sens jeśli ich charakter jest konstruktywny, połączony z propozycjami, oczekiwaniami wyrażonymi w formie dającej Redakcji impuls do działania.

Proponuję, Koledzy, aby ten wątek wykorzystać właśnie w tym kierunku. Napiszcie czego oczekujecie od PC. Konkretnie - o czym chcecie czytać, co Was najbardziej interesuje.

To jasne, że wymagania czytelników są bardzo różne i trzeba je wszystkie jakoś godzić. Wierzę, że dysponując konkretami, Redakcja przychyli się do oczekiwań.

Ja wysłałem do PC moje zdanie o piśmie wraz z sugestiami jak je uczynić naszym, polskim.

Proszę, przyczyńmy się w tym wątku, do pozytywnych zmian zgodnych z naszymi oczekiwaniami.

To przecież pismo dla nas. :ok

:spoko

darek 61 - 2014-03-09, 11:11

Tadeusz, moje odczucia są takie ,pismo jest skierowane dla osób z grubym portfelem, a nie dla kogoś co jeździ 20 letnim camperem. Może niech sprawdzą ile lat ma przeciętny polski camper ,bo właściciel tego auta, to jest przeciętny odbiorca pisma.Do niego powinno się dostosować pismo .Wzmianka o nowościach tez jest ważna.Niemiecki Pro Mobil, może czas by ukazała się polska wersja,wtedy nie będziemy mieli tylko jednego pisma.Pisanie że to nasze pismo do mnie nie dociera,bo za chwilę usłyszę że powinniśmy kupować tylko nasze campery.
juni - 2014-03-09, 11:17
Temat postu: PC
Tadeusz napisał/a:
Mamy tylko jedno pismo o tematyce karawaningowej.

Zarówno Kazbar, Cirrustravel jak również ja i wielu innych Kolegów dokładało lub dokłada swoją cegiełkę do jego zawartości w imię idei "wspierajmy bo warto".

Głosy krytyczne mają sens jeśli ich charakter jest konstruktywny, połączony z propozycjami, oczekiwaniami wyrażonymi w formie dającej Redakcji impuls do działania.

Proponuję, Koledzy, aby ten wątek wykorzystać właśnie w tym kierunku. Napiszcie czego oczekujecie od PC. Konkretnie - o czym chcecie czytać, co Was najbardziej interesuje.

To jasne, że wymagania czytelników są bardzo różne i trzeba je wszystkie jakoś godzić. Wierzę, że dysponując konkretami, Redakcja przychyli się do oczekiwań.

Ja wysłałem do PC moje zdanie o piśmie wraz z sugestiami jak je uczynić naszym, polskim.

Proszę, przyczyńmy się w tym wątku, do pozytywnych zmian zgodnych z naszymi oczekiwaniami.

To przecież pismo dla nas. :ok

:spoko
Kolega rację ma ,ale na pewno redakcja PC z takim stażem i rozeznaniem potrzeb czytelników dobrze wie jak podnieść zainteresowanie pismem.Natomiast nierzetelność w stosunku do prenumeratorów kosztuje spadkiem sprzedaży.Dobrze że ostatnio PC przyjemniej pachnie,bo bywały numery że zapach farby nie pozwalał zbyt długo wytrzymać nad otwartym pismem? Moim skromnym zdaniem kubeł zimnej wody PC się należy. :spoko :spoko
eler1 - 2014-03-09, 20:13

Kiedy były dwa czasopisma karawaningo na naszym ryku PC bardziej się starało :gwm ale pokazaliśmy że jest nas za mało lub jesteśmy za biedni lub skąpi aby utrzymać aż dwa pisma :chytry Jakoś pisma zależy od dwóch czynników 1.Ilości sprzedanych egz. (czyli stałej ilości prenumeratorów i to możemy my zrobić) 2. Ilości wkładu w teksty lub pomocy w ich uzyskaniu ( z tym już dużo gorzej - więc jak nie ma talentu literackiego niech przynajmniej wykupi prenumeratę. To tylko moja prywatna opinia :-P
darek 61 - 2014-03-10, 08:31

eler1 napisał/a:
Jakoś pisma zależy od dwóch czynników 1.Ilości sprzedanych egz. (czyli stałej ilości prenumeratorów i to możemy my zrobić) 2. Ilości wkładu w teksty lub pomocy w ich uzyskaniu ( z tym już dużo gorzej - więc jak nie ma talentu literackiego niech przynajmniej wykupi prenumeratę. To tylko moja prywatna opinia :-P

Moja prywatna opinia
Ilość sprzedanych egzemplarzy zależy
1 od jakości pisma
2 cena (ta akurat jest do przyjęcia)
3 traktowanie czytelnika poważnie (prenumerata),na razie wydawca czuje się monopolistą,dlatego potrzebna jest konkurencja

HarryLey4x4 - 2014-03-10, 09:41

Tadeusz napisał/a:

Tadeuszu, wątek jest zaczęty przez autora z powodu nie dotrzymywania warunków umowy przez sprzedawcę pisma, a nie o tym co należy zrobić by ratować pismo , które nie realizuje swoich "statutowych" założeń. Głosy o tym co jest nie tak z tym pismem, mogą zostać przekazane przez forumowiczów będących w kontakcie z redakcją np:
Tadeusz napisał/a:
Kazbar, Cirrustravel jak również ja i wielu innych Kolegów dokładało lub dokłada swoją cegiełkę do jego zawartości w imię idei "wspierajmy bo warto"

Zasadniczo można zrobić listę punktów komu co się w czasopiśmie nie podoba, albo co się podoba.

Na plus:
-artykuły o stronie technicznej kamperowania (co przed zimą, co po zimie, jak zadbać o baterie itp.)
- artykuły opisujące na świeżo przepisy w innych krajach, ze szczególną uwagą opisujące te aspekty , które mogą dotyczyć karawaningowców.
- artykuły opisujące różne modele kamperów - starsze i nowsze, rozwiązania jakich należy oczekiwać w przypadku poszukiwania np.używanego kampera, - dobre dla kogoś kto zaczyna przygodę z kamperowaniem ( niestety potępiam obecność artykułów sponsorowanych, w których ktoś opisuje jedynie zalety, nie potrafi opisać minusów pewnych rozwiązań, chce podnieść komuś sprzedaż dbając bardziej o sprzedawcę towaru niż o użytkownika, a w tym przypadku jest to "pracodawca" czyli czytelnik czasopisma.)
- relacje z targów - pokazywanie nowinek przy okazji kalendarz imprez karawaningowych
- niektóre relacje z podróży, ale głównie te w których podobnie jak na forum camperteam podane są koordynaty, opisy punktów na trasie głównie pod kątem karawaningowców - czyli miejsca noclegów (stellplatzy, campingów) i obsługi (camperservice) oraz serwisu (stacje obsługi na wypadek awarii). Dla mnie to jest czasopismo w którym szukam odpowiedzi na nurtujące mnie jako karawaningowca pytania.

Na minus:
- opisy odwiedzanych winnic,
- opisy jak przystosować "skodę yeti" , aby poczuć się jak w kamperze
- reklamy gadżetów typu zegarek dla aktywnych, rodem z czasopism dla mężczyzn (Playboy, CKM itp) - swoją drogą nie mam nic przeciwko tym gazetkom, ale jak szukam gadżetu to szukam go właśnie tam a nie w piśmie o karawaningu
- opisy wypraw skądinąd ciekawych, ale do końca niemożliwych czasem do wykonania kamperem lub autem z przyczepą (od tego są po prostu inne czasopisma)

Poza tym uważam ,że przydałby się na naszym rynku jakiś przedruk polski lub polska edycja gazetek ADAC'a ewentualnie Pro Mobil. Tam nawet w reklamach pokazują różne rozwiązania i w różnych kontekstach dla ludzi o różnej grubości portfela. Nie żebym był proniemiecki, ale akurat te wzory można by podpatrywać.

kubryk1 - 2014-03-10, 14:44
Temat postu: Prenumerata PC
Absolutnie zgadzam się z HarryLey 4x4!.
Ja pozwoliłem sobie troszke ochrzanić sznowną redakcję za zmiany w warunkach prenumeraty, zagroziłem nawet, że wycofam wpłatę i co? Ano chyba za karę do dzisiaj jeszcze nie otrzymałem zaprenumerowanego PC!
Więc zanim zaczniemy rozważania nt. merytorycznych treści pisma, to niech oni najpierw zadbaja o właściwy stosunek do swoich czytelników.