Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Indywidualne - Poznajcie moją okolice -Tarnowskie Góry-Kopalnia srebra

Leno111 - 2014-03-05, 01:21
Temat postu: Poznajcie moją okolice -Tarnowskie Góry-Kopalnia srebra
Nigdzie na forum nie znalazłem działu z opisem ciekawych atrakcji w waszych okolicach wartych odwiedzenia. Według mnie brakuje takiego działu w którym można by przedstawić własną okolice w kilku zdaniach lub ciekawych filmach jak w moim przypadku.
A więc ja przedstawiam moją okolice w dwóch wartych obejrzenia materiałach :

1)Film przedstawia wyprawę po korytarzach dawno nieczynnej kopalni srebra (nurkowanie)-w niektórych miejscach nie było nikogo od 100 lat!!!

2)Film przedstawia niektóre atrakcje Tarnowskich Gór takie jak zabytkowa kopalnia srebra udostępniona do zwiedzania lub Sztolnia czarnego pstrąga

Po odwiedzeniu atrakcji można wypocząć w parku wodnym o którym nie było nigdzie wspomniane .
Jeśli macie pytania postaram się pomóc
Przejeżdżając niedaleko mogliście nie wiedzieć co tu jest ciekawego

TomekM - 2014-03-05, 09:19

Bardzo dobry temat. Tak swoją drogą mieszkam w TG od urodzenia i w sztolni jeszcze nigdy nie byłem. Jak to było? Cudze chwalicie..
JaWa - 2014-03-05, 10:29

Leno111 napisał/a:
Nigdzie na forum nie znalazłem działu z opisem ciekawych atrakcji w waszych okolicach wartych odwiedzenia

Jak to nie ma ? A, "CT-Górny Śląsk" ???

Irel - 2014-03-05, 12:51

W ubiegłym roku jedną z atrakcji zakończenia sezonu karawaningowego z Bractwem Podrózniczym "Karawanier" była wycieczka do kopalni zabytkowej i sztolni. Ci co byli nie żałowali. Tak na marginesie, Sztolnia Czarnego Pstrąga aktualnie aplikuje do Listy światowego dziedzictwa UNESCO.
Leno111 - 2017-07-20, 13:26
Temat postu: A Teraz jest w UNESCO
Zabytkowa kopalnia jest na liście UNESCO czyli obiekt warty odwiedzenia!!!!
rjas - 2017-07-21, 00:37

A w ostatnią niedzielę wylądowaliśmy w kopalni srebra. Naprawdę fajna sprawa i polecam każdemu - i dzieciakom i staruchom :lol:
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że ta kopalnia wygląda inaczej niż wszystkie, tzn. mokro, glina i błoto - ale tylko do oglądania. Zwiedza się "suchą stopą". Przez ok. 300 m płynie się łodziami a przez chyba ok. 200m wysokość stropu to chyba jakieś 150 cm więc przemieszcza się w głębokim ukłonie :diabelski_usmiech , bo trudno to nazwać chodzeniem.

Leno111 - 2017-07-21, 15:16

Szkoda że nie zwiedziliście Sztolni Czarnego Pstrąga
rjas - 2017-07-23, 20:56

Leno111 napisał/a:
Szkoda że nie zwiedziliście Sztolni Czarnego Pstrąga

Niestety brakło już czasu - wchodziliśmy o 16:50 :(

andrzejbozena - 2017-07-24, 14:46

Kiedyś byłam w TGórach ale może warto zorganizować jakiś Zlot ? ;)
TomekM - 2017-07-24, 16:47

Może warto...... Leno111, pomyśl, chętnie pomogę.
tom-cio - 2017-07-24, 21:23

A jak juz zlot to rzut beretem w Bytomiu macie "dolomity",halde pluczkowa,stok narciarski z igielitem czynny caly rok,i wiele innych ciekawych miejsc.Jak bedzie potrzebna jakas pomoc na zlot to tez sie moge podlaczyc
Leno111 - 2017-07-25, 23:30

Można pomyśleć :wyszczerzony: Tylko niestety nie byłem na żadnym zlocie kamperowym :-/
Nie mam pojęcia o organizacji czegoś takiego z powodu braku doświadczenia w tej dziedzinie . Myśle że jak na kilku się pojawię to coś zorganizujemy . Pomysł z dolomitami jest niezły bo niedaleko -do kopalni to spacerkiem .
Wiem że jest w Reptach (dzielnica Tarnowskich gór) jakiś kemping -jeszcze tam nie byłem. No i kemping nad Chechłem ten od strony Miasteczka śl
Trzeba bedzie obgadać i pomyśleć :diabelski_usmiech

krzysioz - 2017-07-27, 22:18

I w dodatku blisko do Sosnowca :ok
Leno111 - 2017-07-28, 11:00

hmm nie wiadomo jak dla kogo dobrze 8-)
Leno111 - 2017-07-28, 11:03

hmm nie wiadomo czy dobrze że blisko do Sosnowca 8-)
RadekNet - 2017-07-28, 11:13

Leno111 napisał/a:
hmm nie wiadomo czy dobrze że blisko do Sosnowca 8-)

Dla tych z Sosnowca, bo mają blisko w nasze fajne okolice ;)

mischka - 2017-07-28, 14:25

mam szwagrów w Sosnowcu, chyba im opowiem o tym wątku :haha:
tom-cio - 2017-07-28, 16:16

Z Sosnowca to chlopcy beda musieli paszporty zabrac, :mrgreen: takimzarcik lokalny,kto stund to wji
Leno111 - 2017-07-29, 13:47

dokładnie paszport polsatu :wyszczerzony:
mischka - 2017-07-29, 14:25

tom-cio napisał/a:
Z Sosnowca to chlopcy beda musieli paszporty zabrac, :mrgreen: takimzarcik lokalny,kto stund to wji

wjy wjy :bajer

wiktorbarbara - 2017-10-23, 22:47

W sierpniu 2017 przyjechalem na slask kamperem i oczywiscie zwiedzilismy kopalnie srebra w
Reptach - potwierdzam ze jest godna zwiedzenia -super.
Takie miejsca to cos wyjatkowego .
A teraz inny temat - zaparkowalem na parkingu przy kopalni ,bylo miejsce fajna i wygodna sprawa. Na noc zatrzymalem sie na malym campingu w Reptach - jest to jedyne miejsce
gdzie mozna postawc kampera .Mila obsluga ale wystraszona problemem ktory nie oczekiwali
czego ???
Ze bedzie tylu przyjezdnych a Camping nie jest do tego przygotowany ani wielkoscia ani technicznie poniewaz brak jest tam kanalizacji . . Zaplacilem wiecej jak na luksusowym campingu na zachodzie i musialem po 2 dniach opuscic miejsce poniewaz byly juz rezerwacje .Naj gorsze to to ze nie moglem oproznic
mojej kasety z ubikacji poniewaz jak juz pisalem brak tam kanalizacji. Pojechalem do Katowic
na Camping luksusowy o polowe tanszy i tam uporzadkowalem sprawy z Kamperem.
Ja sie nie skarze ,chce tylko podpowiedziec jak mozna otworzyc samemu Kopalnie zlota .
Polska to ciekawy kraj dla turystow kamperowcow z calej Europy ale niestety nie jest
do tego przygotowana
A teraz darmowa porada - Masz mozliwosc to zainwestuj w parking postojowy dla kamperow
z mozliwoscia podpiecia sie do pradu ale co naj wazniejsze z kanalem na oproznianie kasety i
spuszczenia brudnej wody z kampera oplate za 1 noc maksymalnie 10 € daj ogloszenie w
odpowiednim czasopismie - i po pierwszym sezonie zaprosisz mnie na super obiad z piwem
aby mi podziekowac za dobra rade.
Wiktor

jarko_66 - 2017-10-24, 18:20

Przy okazji ostatniej Watachy odwiedziliśmy Tarnowskie Góry i kopalnię srebra. Było dużo o niej w wiadomościach ze względu na wpisanie kopalni na listę światowego dziedzictwa UNESCO . Widziałem wiele kopalni przeważnie zabytkowych i jedną czynną kopalnię soli w Kłodawie. One wszystkie są takie same. Ciemno zimno , wilgotno i ciasno. Natomiast w Kłodawie komory wielkości boiska sportowego ,korytarze przestronne i ciągle wieje (wentylacja). I teraz może podpadnę , ale myślę że kopalnia srebra (a tak naprawdę ołowiu z dodatkiem srebra) jest troszeczkę przereklamowana .Niczym szczególnym się nie wyróżnia od innych . O ile dobrze pamiętam to na listę UNESCO trafiła dzięki rozwiązaniom technicznym związanym z odwodnieniem kopalni. Natomiast nie zniechęcam do odwiedzenia , radocha szczególnie dla dzieci, chyba że ktoś ma klaustrofobię . Z całej grupy to ja byłem najwyższy i tylko kask uratował mi głowę ,która została na swoim miejscu. :haha: Obsługa bardzo miła przewodnik też i spokojnie można przenocować na parkingu przed kopalnią (nocleg gratis). Polecam odwiedzenie :spoko