| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Regeneracja osi alko?
p.ditt - 2008-01-23, 21:19 Temat postu: Regeneracja osi alko? Posiadam campera euramobil z dwoma osiami z tylu,problem jest taki ze jedna z tych osi ulegla uszkodzeniu i nie odbiera ciezaru.Moze ktos z was spodkal sie z tym problemem i wie gdzie mozna taka os zregenerowac?
kaimar - 2008-01-23, 21:51
Oś ma bardzo prostą konstrukcję. Wewnątrz rury znajduje się pakiet płaskowników na końcu których zamocowane są wahacze. W wahaczu jest śruba (duża śruba imbusowa) która mocuje wahacz do płaskowników. Pomiędzy wahaczem a rurą umieszczone są tuleje (wymienne) , które ulegają zużyciu przy zaniedbaniu regularnego smarowania osi.
W Twoim kamperze najprawdopodobniej pękł płaskownik. Rozbiórka osi jest bardzo prosta i do wykonania przez każdy warsztat. Odkręcić śruby, zdjąć wahacze, wybić płaskowniki. Oczywiście potrzeba siły i młota. Nie są potrzebne specjalne przyrządy jak do naprawy osi z drążkami skrętnymi w samochodach francuskich. Wszystkie części można dostać w Al-ko. Byłem świadkiem rozbierania takiej osi w warsztacie. Przy zamawianiu części trzeba podać numer z tabliczki znamionowej umieszczonej na osi.
llmanll - 2008-08-09, 18:57
Ja też miałem taki problem, ale mój znajomy mechanik szybko go rozwiązał.
eler1 - 2009-07-15, 13:04
Mam problem z osią alko w przyczepce pękł wahacz na połączeniu z wałkiem wchodzącym w oś. Nie ma żadnej śruby trzymającej wahacz czy da radę wybić ten element młotek z osi i jakoś pospawać
geospace - 2015-05-04, 15:26
| llmanll napisał/a: | | Ja też miałem taki problem, ale mój znajomy mechanik szybko go rozwiązał. | Mógłbyś podać jakiś namiar na tego mechanika? Mam ten sam problem (mkozak@wp.pl)
|
|