Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Organizacja wyjazdów - Planowianie podróży.

Olek - 2008-01-24, 11:19
Temat postu: Planowianie podróży.
Witam wszystkich na forum!

Założyłem temat tutaj, gdyż nie znalazłem lepszego miejsca.
Chciałem zadać pytanie starszym kamperowiczom.

Jak planwać podróż kamperem?
Co należy wziąć pod uwagę obliczając koszty poza paliwem?
Czy nocowanie poza kempingami jest legalne/praktykowane? Jakie wiążą się z tm trudności.

Z góry dziękuje za pomoc.

wmaker - 2008-01-24, 20:52

Olek napisał/a:
Z góry dziękuje za pomoc.

Ja też dziękuję i czeekam, ale czuję że nie ma prostych rad :gwm , to szeroki temat i pewne pojęcie można uzyskać po długotrwałej lekturze forum. Jeżeli u Kolegów pojawi się jednak Złota Myśl :idea: początkujący czekają i będą zapewne z dużą uwagą śledzić ten wątek. :bajer

TomekW - 2008-01-25, 00:10

Witaj!
Co prawda starym wyjadaczem nie jestem (i długo nie będę), ale spróbuję:
Obszerna dyskusja na temat noclegów jest tu .
Z własnego doświadczenia nie polecam próbować noclegu na dziko w Chorwacji. Jest to zabronione (podobno nie wolno nawet spać na parkingu w samochodzie osobowym :shock: ) a miejscowa policja jest szczególnie uczulona na tym punkcie. Moja rodzinka miała nieprzyjemności w okolicach Plitvic, przeganiali ich kilka razy.

janusz 52 - 2008-01-27, 11:14

Zawsze jest dobrze przytulić sie do Tirowców jest to pewniak. Jeżeli jest to stacja paliw zawsze pytam obsługę czy można z reguły mi nie odmawiają, powiem więcej nawet korzystam z ich energii. W każdym bądż razie ja osobiscie nie miałem takich przypadków żeby policja iterweniował. Jedynie rywiera francuska jest obłożona wszelkimi zakazami postoju Camperów.
Swego czasu wjeżdżałem do Portofino jakieś 5 km przed tym kurortem jest tablica która ostrzega przed nad wymiarowymi pojazdami, ja zmierzyłem i stwierdziłem że mieszczę sie w normie. Dojechałem na miejsce no ale podszedł do mnie carabiniero i zwrócił mi uwaga że niestety nie mogę, jego uprzejmość była wspaniała no i tak musiałem sie wycofać bez konsekwencji.
W każdym wypadku możesz powiedzieć że jesteś ponad 10 godzin za kierownicą i musisz odpocząć nikt tego Ci nie zabroni.
z pozdrowieniami janusz 52

MirekM - 2008-01-27, 11:17

janusz 52 napisał/a:
Zawsze jest dobrze przytulić sie do Tirowców

Oj, nie zawsze. Czasami lepsze Tirówki!!!

Tadeusz - 2008-01-27, 11:48

MirekM napisał/a:
janusz 52 napisał/a:
Zawsze jest dobrze przytulić sie do Tirowców

Oj, nie zawsze. Czasami lepsze Tirówki!!!

Rozumiem, Mirku, że Twoja małżonka nigdy nie zagląda na forum? Czy jesteś tego pewny?! :bajer