|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Odprowadzenie ciepła z lodówki.
forhend - 2014-03-06, 23:12 Temat postu: Odprowadzenie ciepła z lodówki. Może wiecie gdzie moge dostac (kupic)),rurkę do lodówki na gaz,która odprowadza ciepło,chyba aluminiowa średnica około 28 mm.
Szukam i szukam ,i jakoś znależć nie moge .
Albo może czyms ją zastapić?
Z gory
silny - 2014-03-07, 07:03
Jak nie znajdziesz to napisz , mozesz w watku , mozesz na pv, bo mam . jak pilne to podjedz do mnie , 30 od konina. Pisz .
MILUŚ - 2014-03-07, 08:00
A szukałes w Practikerze ? Liroy Marlen ? OBI ? Castoramie ?
forhend - 2014-03-07, 08:04
U nas na wsi jest tylko Castorama ,a tam nie ma
emicargo - 2014-03-09, 00:09 Temat postu: Re: Odprowadzenie ciepła z lodówki.
forhend napisał/a: | Może wiecie gdzie moge dostac (kupic)),rurkę do lodówki na gaz,która odprowadza ciepło,chyba aluminiowa średnica około 28 mm.
Szukam i szukam ,i jakoś znależć nie moge .
Albo może czyms ją zastapić?
Z gory |
Poszukaj np. na Allegro rurki do wydechu spalin, ogrzewania postojowego (Webasto, Eberspreher). Może coś takiego? - http://allegro.pl/webasto...3959025988.html
grzegorzalex - 2014-05-17, 17:26
witam tutaj masz https://www.frankana.de/Elektryka-|-TV/Ch%C5%82odnice/Akcesoria/Lod%C3%B3wka-Rura-na-spaliny-28523-PL-FRA
DarKu - 2014-05-17, 17:58
grzegorz strona sie nie otwiera. Ja wlasnie wrocilem ze sklepu i kupilem rurke, wlasciwie nie jest to rurka do odprowadzania ciepla lecz spalin z lodowki, srednica 31mm kupilem 30cm cena 6€ w sumie potrzebuje moze 10cm -15cm wiec jak mi zostanie to moge oddac potrzebujacym
Mavv - 2014-05-20, 15:52
Pytanie o lodówkę mam, jeśli kolega pozwoli się podczepić
Czy są jakieś przeciwwskazania dotyczące zamontowania jednej kratki wentylacyjnej do lodówki zamiast dwóch? Problem polega na tym, że u mnie byłby kłopot zamontować górną kratkę, bo przeszkadza profil. Pytam się, bo sporo kamperów widuję z jedną tylko kratką. Montaż dolnej dolnej jest bezproblemowy.
janus - 2014-05-20, 15:59
Górna kratka nawet bardziej potrzebna
Możesz ja zastąpić odprowadzeniem ciepła na dach - kominek
Mavv - 2014-05-20, 16:05
Hmmm, no to będzie mnie czekać chyba docinanie plastiku. Problem jest taki, że kratka jest głęboka na 45mm, a ja mam tylko 15mm między blachą a profilem. Muszę pomacać jeszcze raz taka kratkę i zobaczyć, co mogę wyrzezbic.
IAAN - 2014-05-20, 16:19
ja wyciołem trochę kratki troche profila
Mavv - 2014-05-20, 16:26
O, właśnie w tym samym miejscu chcę dać lodówkę i właśnie z tym samym profilem mam problem. Czym wycinałeś? Kątówki nie mam, a poza tym nie chę ciąć kątówką, żeby iskier nie było.
Myślałem prędzej nad skróceniem kratki i dopasowania jej wewnętrznej ramki niż cięciem profila.
Bronek - 2014-05-20, 17:37
Kratki to tylko kratki można je zastąpić innymi do wentylacji itd. Ten odcinek do kominka mozna zostawić , wtedy łatwiej bedzie zamontować kominek.
Ważna jest cyrkulacja , wentylatorek 12v fi np5-7 cm z termistorem od komputera.
Zamiast katówki masz wibracyjną / oscylacyjną piłę koszt ok 150 zl .
Mavv - 2014-05-20, 17:55
Czyli spaliny z komina lodówki trzeba odprowadzić na zewnątrz? Szczelnym kominem?
Bronek - 2014-05-20, 20:09
Pomyśl chwilke .. SPALINY.....
Malutko ..........niemniej jednak...........
Chyba ,że masz jakieś plany ..... teściowa, itd...
Może sam ..............
Spala się gaz... I oby całkowicie , wtedy tylko ci dwutlenek węgla zagraża , i trochę weglowodorów ... Ale........... W najlepszym wypadku smrodzik będzie...
Są ludzie tak przejęci groźbą własnej śmierci ,że gazu nie używają wcale.
Mavv - 2014-05-20, 22:02
Dlatego się pytam - bo nie widziałem nigdy, jak wykończony jest kominek z tyłu lodówki. Wydaje sie logiczne, że spaliny należy wyprowadzić, ale widząc i mając w ręku kratkę do lodówki, nie było tam żadnego przewodu na spaliny.
Jak więc macie to rozwiązane w kamperach? Muszę też gdzieś poszukać instrukcji do lodówki i zobaczyć, co tam jest napisane.
silny - 2014-05-21, 16:40
w gornej kratce jest takie cus w co wchodzi alu kominek odprowadzajacy spaliny . w sumie nic kosmicznego mozesz zalozyc jakie chcesz tylko wez pod uwage temperature
Bronek - 2014-05-21, 17:01
Kampery czy przyczepy wsio rawno
A wpisz sobie w gogla " kominek lodówki" to sobie popatrzysz. Taki duży a taki malo samodzielny .... żart.
tu możesz sobie takowy kupic to inny patent ale fajny http://allegro.pl/kominek...4192640611.html
TAniej klikk
tu pooglądać zdj
IAAN - 2014-05-21, 17:06
w mojej kratce jest osobne okienko na komin spalin ,jak masz starą kratkę możesz tego nie mieć ,były osobne aluminiowe kratki
ja moje kupowałem nowe ze sklepu w tym okienku powinien być koniec komina taka blaszka z rurką cena coś ok 35 euro ,ja wyprowadzenie spalin zrobłem z dotoczonej rurki i kawałka blaszki z lodówki wychodzi kawałek rurki i druga pod kątem do niej do tego jeszcze ta końcówka z blaszką pasująca w okienko kratki ,nie wiem co masz w swojej lodówce na czym kończy się twój wylot spalin
IAAN - 2014-05-21, 17:21
ja te czarne elementy miałem z lodówką
brakowało mi tej srebrnej rurki ,te plastyki to jest osłona starego typu ,u mnie wystepuje zespolone w kratce górnej
Bronek - 2014-05-21, 20:35
Ok . Wiadomo , ale w Ccusomowych przeróbkach stare lepsze bo niezależne od wentylacji cyrkulacyjnej
Kratki możesz sobie postawiać jakie chcesz. nawet od kominka i tam gdzie ci pasuje.
Mavv - 2014-05-21, 20:38
IAAN napisał/a: | ja te czarne elementy miałem z lodówką |
No ja właśnie takie same mam z lodówką, tyle że w srebrnym kolorze.
IAAN - 2014-05-21, 21:27
a jaka masz kratkę górną do lodówki z otworem na kominek czy bez
ja mam taką kiedyś była biała
http://bhlew.info/sklep/p...id_product=1588
Mavv - 2014-05-21, 21:38
Jeszcze nie mam żadnej. Ale tak mi przyszło do głowy - po pierwsze - czy można kupić jedna tylko kratkę, dolną? A po drugie - jakbym tylko wyprowadził na zewnątrz spaliny poprzez komin - czyli jakaś okrągła kratka wentylacyjna zamiast prostokątnej.
Da radę tak?
silny - 2014-05-21, 21:58
Zle kombinujesz , kratka górna jest po to zeby cieplo z radiatora lodowki mialo gdzie ujsc, jesli nie to bedzie sie gdzieś błąkać to ciepło a lodówka bedzie ledwo działać
Mavv - 2014-05-21, 22:14
Aha, czyli nie ma co kombinować tylko ciąć tak, jak zrobił to kolega IAAN.
To pewnie pozostaje mi ebay i szukanie kratki w cenie lepszej niż 50e (tyle chciał lokalny sprzedawca/wynajem kamperów).
Andrzej 73 - 2014-05-22, 08:43
Kratki kupisz u Duniego w dobrej cenie , nie wiem jaka cena przesyłki do Irlandii.
|
|