Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Demontaz kranu przy zlewozmywaku

Bartek-Ayer - 2014-03-08, 14:44
Temat postu: Demontaz kranu przy zlewozmywaku
Witam,

No niestety stalo sie i moj kran przy zlewewie nie przetrwal zimy (pewnie z mojego bledu. W przyszlym roku prżedmucham instalacje powietrzem) i musze go zdemontowac.

Instalacja cisnieniowa, kran z wlacznikiem. Czy moze mi ktos podpowiedziec w jaki sposob odpina sie wezyki doprowadzajace ziemna i ciepla wode?? Domyslam sie rowniez ze jak odepne kran to instalacji to nie bede mogl uzywac pozostalych kranow?

Najgorsze jest to ze nie sprawdzilem oczywiscie tego wczesniej i wlasnie siedze pod termami w Uniejowie z cieknacym kranem :-)

Pozdrawiam

Bartek

ferguson - 2014-03-08, 18:13

Wężyki są standardowo nakładane na końcówki z baterii i zaciskane opaskami. Są jeszcze inne rozwiązania (angielskie) nasuwane i samoczynnie się uszczelniają pod wpływem ciśnienia.
Sam musisz na to zerknąć. Dopóki nie będziesz miał drugiej baterii to tego nie ruszaj.

Bartek-Ayer - 2014-03-08, 18:32

U mnie jest tak, ze rurki z instalacji wchodza bezposrednio w baterie. Widze tylko kocowki weza z zaciskami i nie wiem czy sa one wciskane czy na gwint? Mam zabudowe Burstnera i chyba raczej standardowa baterie

Nie ruszam bo przynajmniej jak nie ruszam to nie cieknie :-) ale zastanawiam sie jak to jutro zdemontowac

hrys - 2014-03-09, 08:07

u mnie są końcówki z nakrętką i odkręcam ja wąż przy wannie w domu
ferguson - 2014-03-09, 08:51

Są też takie połączenia jak na tej złączce. Z jednej strony nasuwane, a z drugiej nakręcane.
Mirekmat - 2014-03-09, 17:45

Witaj.
Jeżeli widzi Pan rurki biegnące do baterii to na 100% wężyki są nasunięte i zaciśnięte opaskami.Opaski można odkręcić zsunąć węże i jeżeli istnieje konieczność używania wody w innych punktach to trzeba obydwa wężyki połączyć ze sobą.Miłego wieczoru Mirekmat

Bartek-Ayer - 2014-03-09, 19:52

Dzieki za pomoc.

Juz w domku, baterie rożebralem jeszcze raz. W Uniejowie nie zauwazylem że wezyki z baterii sa dalej polaczone z instalacja wodna zlaczkami i cybantami. Podczas demontazu nie obylo sie niestety bez ciecia i teraz bede musial przedluzyc rurki.

Kran mam standardowy, teraz na allegro na zakupy

Patent z polaczeniem rurek zapamietam na przyszlosc. Mirekmat stawiam piwo.

Pozdrawiam

Bartek

miciurin - 2014-03-25, 21:30

U siebie też wymieniałem kran, kupiłem na aledrogo.
Tak to wygląda już zamontowane.