Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Moja pierwsza podróż kamperem - Brudne rolety

kiniaela - 2014-03-12, 12:47
Temat postu: Brudne rolety
Hej :D

Siedzę sobie na tym forum jakis czas, czytam, czytam, czytam. Juz ciut wiem, ale to wciąz kropla. Wszystkie pytania wyjdą w praktyce :)

Zdążylismy z moim Lolem zanabyc drogą kupna b. starego kamperka i powolutku go szykujemy przed pierwszą wyprawą. Remontu nie będzie, będziemy korzystać w takim stanie jak jest.
Ale posprzątać go trzeba, zwłaszcza, że mam silna alergie na roztocza.

Z tapicerka sobie radze, natomiast napotkałam problem w postaci b. brudnych rolet. Chyba nie był czyszczone od nowości, czyli od 1987 roku :)
Zastanawiam się, jak je doprowadzic do białości, nie uszkadzając jednoczesnie. Nie chce ich rozmontowywac, bo jak znam mojego Lola, nigdy nie wróca na miejsce :D hehehe
Jakby to były zwykłe firanki to namoczyłabym na noc - ale tak?

Prosze o pomoc! :D
k.

kiniaela - 2014-03-12, 13:05

dopisze jeszcze, szukałam na forum takiego tematu, ale nie udało mi się znaleźć, mało tego, nie wiedziałam, w którym podforum zamieścić pytanie! :D
Wiec jakby co, to podlinkujcie mi proszę i juz ;D
k.

JaWa - 2014-03-12, 16:41

Płyn Karcher do bardzo ciężkich zabrudzeń, do mycia plandek TIR. Dobrze opryskać i za kilkanaście minut samo zejdzie. Tylko spłukać wodą.
PS
Stężenie 4x mocniejsze, niż zalecane na opakowaniu.

kiniaela - 2014-03-12, 17:54

ooo, dzieki!!! na all do dostania?
k.

JaWa - 2014-03-12, 18:45

kiniaela napisał/a:
na all do dostania?

Bez problemu w serwisach Karchera.

kiniaela - 2014-03-12, 18:47

już zobaczyłam, super
bardzo bardzo dziekuję :D
k.

Mazur - 2014-03-12, 20:31

Cześć,
To nie jest reklama, nie mam nic wspólnego z firmą(nawet u nich nie kupowałem, wyskoczyła w google), natomiast korzystałem z chemii pt. Dimer, jak za duże stężenie to nawet lakier schodzi. Polecam, ale należy stosować z rozsądkiem bo z kampera "biała woda" zaczęła lecieć jak za mocno stężyłem roztwór na dach..

http://www.motochemia.pl/...udzen-p-57.html

kiniaela - 2014-03-12, 23:09

jutro odwiedzę sklep z chemią, zobacze i dimer :) dziekuje :)
k.

HarryLey4x4 - 2014-03-12, 23:13

Kiniaela, nie wiem jaką masz dużą alergię na roztocza, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie ,żeby nie przetapicerować mebli w starym kamperze przy takiej alergii. Koszt leczenia w stosunku do przetapicerowania niewspółmierny.Mam córkę, która na roztocza jest uczulona poza skalą - czyli maksymalnie i na razie nie zdarzyło się nic. Myślę ,że zasługą to jest głównie wymiany wszystkiego na nowe - mówię o tapicerce , a co dłuższe użytkowanie alergoff na materiały.
WINNICZKI - 2014-03-12, 23:32

Przy alergii dobry skutek przynosi ozonowanie kampera,wytłucze wszystkie roztocza,grzyby i pleśnie,Potem wystarczy wytrzepać gąbki i można spokojnie przez dwa sezony używać,dłużej nie bo poziom alergenu i roztoczy czasami daje w kość.
kalinin - 2014-03-13, 06:13

Kiniaela, wpadnij po drodze do mnie , posiadam ozonator duzej mocy, dla członków CT gratis. Zobacz ponizej strone domserwis i czyszczenie ozonem.
Witold Cherubin - 2014-03-13, 08:04

HarryLey4x4 napisał/a:
Kiniaela, nie wiem jaką masz dużą alergię na roztocza, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie ,żeby nie przetapicerować mebli w starym kamperze przy takiej alergii.

Roztocza giną przy ujemnej temperaturze. Jak kamperek stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu lub pod chmurką, to co roku ma bezpłatną usługę pozbycia sie roztoczy.
Też mam alergię i żeby pozbyć się roztoczy wystawiam na mróz materac i pościel oraz inne przedmioty, w których mogą siedzieć roztocza (dywany, narzuty itd) - to działa :!: :spoko Pozdrawiam:spoko

koko - 2014-03-13, 08:08

Jak sprawdzić czy się ma alergię na roztocza?
eler1 - 2014-03-13, 08:22

koko napisał/a:
Są specjalne testy na skórę - roztocza , grzyby, pyłki i inne :spoko
Ozonowanie super sprawa polecam ale połączone z praniem i generalnym sprzątaniem :spoko

kiniaela - 2014-03-13, 08:28

Doprecyzuję.
Alergenem nie są roztocza same w sobie, tylko ich odchody. O ile zatem roztocza gina w ujemnych temperaturach - tak odchodów nie da się niestety tak inicestwić :)
Uczulenie mozna podejrzewać jeśli - wchodzimy do zakurzonego meszkania/domu i zaczynają się niepokojąca objawy - u mnie - puchniecie oczu, cieknący katar, świąd twarzy, duszności.
Potwierdzenie dają testy skórne i z krwi.

Ja sporo podróżuję - nie ruszam się bez swojego zestawiku antyhistaminowego :D więc mam opanowaną sprawę.

HarryLey4x4 - nie dajmy się zwariować :D co mogłam zdjęłam i wyprałam porządnie, zostały gabki gołe i jedna kanapa boczna otapicerowana na stałe. W sb mam umowionego kolege ze specjalistycznym sprzętem, elegancko mi to zdezynfekuje oraz wypierze. Wczoraj z nim gadałam.

Kalinin, Twoja propozycja jest wręcz nie do odrzucenia. Tylko ja nie ma smiałosci - taka świeżynka ma wpaść do kogos po gratisowa usługę... :D Ale jak się juz lepiej poznamy to czemu nie :) Do Uniejowa się wybieracie? Bo tam zadebiutuję z rodzinką i naszym zgniłkiem. Ma nadzieję doczyścic go jako tako do tego czasu. Bo zapuszczony, że auć :D

k.

HarryLey4x4 - 2014-03-14, 08:05

Kiniaela - o tym dokładnie mówiłem. Wyjąć pokrowce i sprać. jednak, ja osobiście wolałem przetapicerować, czyli zmienić obicia na nowe.
Co do alergenów to prawidłowo napisałaś. Wynoszenie na mróz można robić , aby pozbyć się roztoczy, ale nie unikniemy starych odchodów. Zatem maksimum ostrożności. Moja córka jest takim testerem,że jak wchodzimy do sklepu , restauracji, hotelu czy czyjegoś domu, to po kilku sekundach potrafi powiedzieć o poziomie higieny w danym miejscu. Jak poziom jest tragiczny to wychodzimy od razu. Objawy ma takie same jak Ty.
Powiem tylko ,że u nas w domu i w kamperze na wakacjach na razie przez dwa pełne sezony nie zdarzyło się jeszcze by młoda spuchła. Zatem zmiana tapicerki i pedanteria mojej małżonki działają. Co prawda patrzą na nas jak na idiotów , jak na kampingu wyciągam odkurzacz i sprzątam , ale cóż, nie muszę się każdemu tłumaczyć dlaczego ... :bigok

JaWa - 2014-03-14, 09:26

koko napisał/a:

Konrad, jak zadajesz takie pytanie, to nie masz alergii na roztocza. :mrgreen:

Andrzej 73 - 2014-03-14, 10:00

HarryLey4x4 napisał/a:
Wyjąć pokrowce i sprać.

Nie każdy materiał obiciowy nadaje się do prania. Większości przypadkach po praniu tkanina będzie się szybciej brudzić.
:spoko

kiniaela - 2014-03-14, 10:38

tu jest klasyczny welur, nie ma problemu, uprały sie pienie, najwyżej będę im spa co roku fundowac, zwłaszcza przy naszej gromadce - 4 dzieci i 2 pieski :)
k.

kiniaela - 2014-03-22, 20:35

to jeszcze dla formalności napisze, jak sobie poradziłam
speje, pianki itp - to była porażka, wszystko mi się przesiewało przez firanę, efekt mizerny

rolete firankową kuchenna udało mi się wysunąc z prowadnic, zrobiłam w wiaderku mocny roztwór płynu do prania oraz wybielacza (z lidla, kocham ich chemię :D) namoczyłam mięsisty o jednolitej frottowej fakturrze ręcznik inaciągnąwszy poziomo roletę - położyłam na niej ręcznik i razem zrolowałam
takiego naleśnika podparłam konstrukcją z szuflady i jakiegoś pudełka - żeby maksymalnie wysoko sobie tkwiła - pozostawiłam na dłuższą chwilę
powtórzyłam procedurę 3 razy, z tym, że ostatnim razem przedłużyłam do godziny czas oczekiwania :)
potem wycierałam ściereczką z czystą wodą, do czystej szmatki.
efekt lepiej niż zadowalający :D wręcz piorunujący

boczne natomiast takim samym roztworem natarłam naciągnięte - otworzyłam na oścież okna i od środka i od zewnątrz nakładałam płyn, dwukrotnie, potem identycznie wodą.

boczne firany nie były aż tak brudne :D

ubrałam w tapicerkę gabki zdezynfekowane, jeszcze kanapa boczna nie wróciła z prania, i już finiszujemy czyszczenie.

oswojony już prawie każdy centymetr kwadratowy :D
k.

Roza - 2014-03-23, 08:03

Cytat:
rolete firankową kuchenna udało mi się wysunąc z prowadnic, zrobiłam w wiaderku mocny roztwór płynu do prania oraz wybielacza

Kinia, a byly tluste plamy na tej firance? (wiesz, z pryskajacego tluszczu np)? tez zeszly?

kiniaela - 2014-03-23, 09:16

zeszły, tylko ja wcześniej pryskałam w ramach elsperymentu odtłuszczaczem na nią też (wystaczy sprey do mycia kuchni)
k.

eeik - 2014-03-23, 10:41

Kiniu, do Mirka - Kalinina możesz jak do mnie :) ))))

Ale wpadłaś w wir sprzątania :) ))
No to trzeba będzie w Uniejowie :hello :pifko :diabelski_usmiech

kiniaela - 2014-03-23, 15:12

ufff, właśnie skończyłam, uroczyscie ogłaszam
dwa tygodnie z zycia wyjęte :)
pachnące próchenko nasze jest już i błyszczące :)
boczna kanapa tylko jeszcze nie wróciła z pralni

:)
teraz tylko - na bieżaco i ewentualnie udoskonalanie

eeik, ja moge jak do Ciebie - to nie omieszkam :D suuuper, normalnie nie możemy sie doczekac tego Uniejowa!
:pifko :hello i moczenia dupek :D

ups - piórek!!!!
k.