|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Poziomowanie campera
koko - 2014-03-13, 16:27 Temat postu: Poziomowanie campera Około 1,5r temu byłem u znajomego który zawodowo zajmuje się hydrauliką siłową a konkretnie samochodami które wyworzą drzewo z lasu i transportują do miejsca przeznaczenia.
Zaproponowałem budowę systemu do poziomowania camperów .
Zapomniałem o tym jakieś 3 miesiące temu przy przypadkowym spotkaniu On mówi mi że wykonał siłowniki.
Zmusił mnie tym do kontynuacji.
Pokażę etapy prac. na prośbę Bogdana
Bronek - 2014-03-13, 16:35
Jestem pod wrażeniem . Im prościej tym lepiej .
Opisuje co i dlaczego.
koko - 2014-03-13, 16:39
Powyższa fotografia pokazuje adapter potrzebny do zamocowania siłownika prawy przód.
Wszystkie elementy przed malowaniem były zamontowane i zdemontowane.
koko - 2014-03-13, 16:47
Pompa i automatyka prawdopodobnie będzie z USA gdyż Europejskie firmy nie sprzedają
tylko montują bądż w fabryce ew u dealerów czy w serwisach cena kpl w elcampie ok.20tys zł
Cena kpl w USA z silownikami 1/3 plus 300$ montaż zamówiłem pompę sterowanie el. gdyż siłowniki mam 900$
Bronek - 2014-03-13, 16:52
Aby rozjaśnić temat chętnie bym poznał specyfikację .
Czyli co i po co i m/w za ile?
koko - 2014-03-13, 16:56
Jak skończę i zapłacę to podam
Martin B - 2014-03-13, 17:04
Hallo !! Hydraulika to super sprawa od czasu gdy ja mam zero problemow z zona zero problemow z klinami i zero poziomicy jedyne minus to waga.....pytanie jest twoja hydraulika automatyczna ??tzn.czy auto sie samo wypoziomuje ? jezeli to nie tajemnica ile to kompletnie z matarzem kosztuje pozdrawiam martin
darek 61 - 2014-03-13, 17:36
Kiedyś myślałem też o czymś takim w oparciu o coś takiego http://allegro.pl/silowni...3967909809.html ale to może kiedyś.Może ktoś wymyśli jakąś automatykę to wrócę do tematu,wagowo by nie było tak źle,bo odkręcił bym te mechaniczne podpory
Martin B - 2014-03-13, 18:08
Hallo Darek jezeli cie elektryczne podnosniki interesuja to zobacz tutaj http://www.bfb-technik,de to moj znajomy w niemczech dosc znany 4 stuki pol automatyczne 1080 e,pelno automatyczne z wypoziomowaniem okolo 1900 .Sa one duzo lzejsze jak hydrauliczne i ogolnie super moim jednak faworytem jest hydraulika
darek 61 - 2014-03-13, 18:15
Martin B, strona się nie otwiera
koder - 2014-03-13, 18:20
A bo kolega pomylił . i ,: http://www.bfb-technik.de/
HTH
darek 61 - 2014-03-13, 18:34
22,5 kg do przyjęcia ,tym bardziej że jakieś 8 kg odkręcam z campera tylko to 1000 euro,ale to szczegół
krzlac - 2014-03-13, 18:46
A ja założyłem zawieszenie pneumatyczne Intraka ze sprężarką, dwu-obwodowe (prawy-lewy tył) i od tego momentu prawie nigdy nie wyciągałem żółtych klinów z bagażnika. No i oczywiście amortyzacja dużo lepsza, bo wcześniej moja blaszanka stała na bałwankach.
makdrajwer - 2014-03-13, 18:51
krzlac napisał/a: | nigdy nie wyciągałem żółtych klinów z bagażnika |
Ja też nigdy , bo mam czarne
A tak poważnie: jakby sie na kliny nie najechało to i tak zawsze okazuje się że odpływ prysznica wychodzi pod góre
MAWI - 2014-03-13, 19:04
Konrad zastanów się nad produktami rodem z Włoch.Przerabiali mi Iveco na wywrotkę i dali taką pompę hydrauliczną ( do 5 ton) na 12v.Firma z Kielc,jak chcesz to znajdę telefon.Zajmują się tym zawodowo.
darek 61 - 2014-03-13, 19:30
krzlac, Jak chodzisz w środku to nie buja
koko - 2014-03-13, 20:32
Krzlak to nie służy amortyzacji wręcz przeciwnie eliminację amortyzacji usztywnienie.
Wiesiek pomp są tysiące jeszcze trzeba rozdzielić zasterować i to w taki sposób żeby zawsze działały dwa siłowniki przód tył i boki jeden by niekorzystnie wpływał na ramę
System mój będzie taki półautomatyczny chyba że zgłoszą się elektronicy i coś pokombnujemy
krzlac - 2014-03-13, 20:55
darek 61 napisał/a: | krzlac, Jak chodzisz w środku to nie buja |
Minimalnie, nam to nie przeszkadza.
piotr1 - 2014-03-13, 21:02
Ciekawy temat. Też o tym myślę.
Bajaga - 2014-03-13, 23:25
koko napisał/a: | Jak skończę i zapłacę to podam |
Też jestem mocno zainteresowany bo poznałem niedawno ofertę elcampu
joko - 2014-03-14, 01:08
Koko, taki sterownik, który zautomatyzował by proces poziomowania, można zrobić stosunkowo prosto, ale do jego działania potrzebna jest możliwość odczytu kilku parametrów, dlatego może warto przemyśleć to już na etapie budowy samych podpór :
1. Czujnik położeniu pojazdu względem poziomu - są gotowe scalone czujniki położenia , które można zastosować ,
2. Krańcówki górnego położenia stopki - zwyczajny mikroprzełącznik jest wystarczająco dobry
3. Czujniki nacisku - chodzi o wykrycie momentu kiedy stopki opierają się na podłożu. Można to zrobić również na mikroprzełączniku , ale potrzebna jest odpowiednia konstrukcja samej stopki,
4. Czujnik aktualnego położenia stopki (długości wysuwu) - zależnie od konstrukcji samego siłownika może tu być zastosowany enkoder optyczny, albo liniowy czujnik położenia
Samo sterowanie łatwiej będzie zrobić dla wersji z siłownikami elektrycznymi, ale przy hydraulice też jest do ogarnięcia .
Elektronika do tego nie będzie jakoś specjalnie skomplikowana, w sumie to jakiś prosty mikrokontroler , który będzie w stanie obsłużyć 16-20 wejść cyfrowych i kilka wyjść do obsługi np. przekaźników załączających silniki siłowników, lub elektrozawory hydrauliki.
Cała funkcjonalność będzie zawarta w oprogramowaniu mikrokontrolera, a sam proces poziomowania mógłby wyglądać następująco:
- zatrzymujemy samochód w wybranym miejscu , wyłączamy silnik i naciskamy odpowiedni przycisk uruchamiający proces poziomowania
- ruszają wszystkie cztery siłowniki i działają aż do momentu kiedy czujniki nacisku wykryją moment oparcia się stopek o podłoże (indywidualnie dla każdej)
- po oparciu wszystkich czterech podpór na podłożu odczytywane są wartości ich wysuwu
- na podstawie tych wartości , oraz danych z czujnika położenia pojazdu względem poziomu, wyliczane jest czy proces poziomowania jest możliwy ( w skrajnych przypadkach może zabraknąć długości podpór aby dało się wypoziomować) , oraz kierunek i wartości wysuwu dla uzyskania żądanego efektu poziomowania.
- podpory wysuwają się o wyliczone wartości i proces poziomowania jest zakończony
Dodatkowo dla porządku może cały proces kontrolować , sprawdzając dane z czujnika poziomu i na bieżąco wprowadzać konieczne korekty (na przykład z powodu zapadnięcia się stopek w miękki teren)
Sensowne by było aby przy składaniu podpór zrobić to dokładnie w odwrotnej kolejności, tak aby nadmiernie nie obciążać ramy pojazdu i samych podpór. Proces składania podpór zakończy się kiedy krańcówki wykryją maksymalne górne położenia .
A tak przy okazji to mam pytanie, dlaczego uważacie, że hydrauliczne podpory są lepsze od tych na siłownikach elektrycznych ?
Chodzi o większe możliwe do uzyskania siły podnoszenia, czy o coś innego ?
Ciekawi mnie to bo wydaje mi się że te niemieckie elektrycznie rozkładane pantografy są całkiem sensowne i łatwiej przy takiej konstrukcji zrobić takie automatyczne poziomowanie.
I jeszcze jedna sugestia i pomysł jaki przyszedł mi do głowy, mianowicie to aby takie podpory użyć również jako zabezpieczenie przed kradzieżą lub odholowaniem kamperka.
Oczywiście sam sterownik musiał by mieć jakieś zabezpieczenie aby złożyć podpory mógł tylko właściciel (jakiś kod jak do alarmu, albo ukryty przełacznik)
Dajmy na to idziecie zwiedzać Rzym i zostawiacie kamperka na publicznym parkingu, podnosicie nózki do góry i amator cudzej własności może sobie odpalić silniki i ....... pomachać kółeczkami w powietrzu
koko - 2014-03-14, 07:16
Nie stosuje się w siłownikach i stopach żadnych czujników o ile wiem to żyroskop jest mózgiem wszystkiego .Elektryczne podpory są stosowane ale mają ograniczoną siłę podnoszenia . www.ep-hydraulics.nl
Martin B - 2014-03-14, 07:56
Hallo ! Jako ogolnie masz racje ale mi znane podnosniki hydrauliczne pracuja troche inaczej -postuj -poziom auta jest policzony -w zaleznosci jak stoi wychodza cylindry ,moze byc jeden albo wszystkie...hydraulika czy prad moim zdaniem hydraulika jest silniejsza i tech. prostrza minus to waga
HarryLey4x4 - 2014-03-14, 08:21
Konrad czekamy na podliczenia finansów i efekt pracy w praktyce.
Moim zdaniem nadmiar automatyzacji przy takim sprzęcie i nieseryjnej produkcji może nastręczyć niepotrzebnych kłopotów w niespodziewanych warunkach. Wyobrażam sobie jak nagle w systemie poziomowania na wyjeździe wakacyjnym wysiada jedna z krańcówek i cały system zaczyna potrząsać autem w celu dojścia do krańcowego położenia. Widok sąsiadów na kampingu - bezcenne
Bronek - 2014-03-14, 08:34
Ja bym chciał tutaj trochę popolemizować (teoretycznie)
Oglądałem ten patent z niemieckiego linka i zastanawiam się nad czterema "pantograficznymi podnośnikami ( po ok 100 zł x4)
Do nich można dostosować silniczki od zamykaczy bram. ich napięcie pracy to 12 do 36 v i moc do 500 kg. cena za jeden silny to 300zl x4=1200. słabsze 250 kg to 100zł
Nie ma potrzeby moim zdaniem unosić całego samochodu by stal jak na palach.
Moim zdaniem wystaczy w większości przypadków jeden góra dwa "rogi lekko podnieść.
Mając dwie malutkie dobre poziomice pod kątem 90 st. ułożone na powierzchni która ma byc poziomowana . Można spokojnie samemu wypoziomować.
Tak pobieżnie sobie podczas porannych czynności m.in kawa- dumam
Trochę kabelków parę włączników . Niektóre z tych zamykań , mają ograniczniki krańcowe w przekładniach.
Ciężar rozkłada się na cztery pkt . Więc można z powodzeniem wykorzystać podnośniki do np DUCATO. mam taki pod siedzeniem pasażera i jest ok.
Zalety, cena i mniej skomplikowane ustrojstwo , waga,
I ,że podczas wypoziomowania samochodu , układ jest bierny , nic nie jest pod napieciem czy ciśnieniem jak układach hydrauliczno /pneumatycznych
Można mnie wyśmiać jestem na to przygotowany
Ps.
Jedynie na początku poziomowałem przyczepę pod poziomice . potem na oko. Kampera nigdy . Jedynie - sprawa brodzika . Ale mój ma dwa odpływy więc tez jak się zupa nie wylewa 0- to ja olewam poziomowanie.
joko - 2014-03-14, 08:46
koko napisał/a: | Nie stosuje się w siłownikach i stopach żadnych czujników o ile wiem to żyroskop jest mózgiem wszystkiego .Elektryczne podpory są stosowane ale mają ograniczoną siłę podnoszenia . www.ep-hydraulics.nl |
Hydraulika jest bez dyskusji silniejsza, ale musi taka być ze względu na sposób działania podpór (podnoszą pojazd bezpośrednio a nie przez przekładnię jak ma to miejsce przy np. rozwiązaniu z pantografem i śrubą trapezową)
Czy prostsze to nie wiem, bo to już zależy kto w czym się lepiej czuje
Koko masz rację , że da się to wysterować jedynie w sprzężeniu do wskazań czujnika położenia i wtedy sterownik jest banalnie prosty a cały sukces wyłącznie w oprogramowaniu sterownika, ale z racji sposobu działania nadaje się to raczej właśnie do hydrauliki . Ma to swoje wady i zalety, ale będzie działać.
joko - 2014-03-14, 09:06
Bronek masz rację, że to rozwiązanie elektryczne na pantografie wymaga dużo mniej mocy i silniczki do napędu mogą być niewielkie, wymaga natomiast tego o czym pisałem wyżej czyli bardziej inteligentnego sterownika.
Najważniejsza sprawa to takie sterowanie aby przez cały proces poziomowania nacisk na wszystkie cztery stopy był jednakowy , tak aby nie było przypadku w którym pojazd podnoszony jest przez tylko jedną .
Poziomowanie będzie w większości przypadków wymagało użycia trzech podpór a jedynie w szczególnych przypadkach dwóch (kiedy pochylenie będzie w jednej płaszczyźnie), nigdy jednej
Jeżeli będziemy mieli dane z czujników o których pisałem i będziemy mieli możliwość regulowania prędkości z jaką będzie rozkładała się każda z podpór (w przypadku silników elektrycznych jest to proste do zrobienia), to kamper wstanie do poziomu w jednym płynnym ruchu i co najważniejsze nacisk na każdą z czterech stóp będzie cały czas jednakowy.
Ja w sumie mam elektronikę gotową bo podobne rozwiązania stosuję w platformach ruchomych do swoich symulatorów (mamy rozwiązania i hydrauliczne i elektryczne) i zasadniczo można by ją użyć , zmieniając jedynie firmaware w mikrokontrolerze.
Później zrobię fotki i pokażę jak to wygląda, ale teraz trzeba coś popracować
Bronek - 2014-03-14, 09:30
Pisze smartfonem sorry za byki
Nie upierał bym sie przy ful elektronice, tą zawsze można rozbudować.
Po drugie primo- "master"- włącznik uruchamia początkowo wszystkie podnośniki, np. Do momentu zetknięcia któregoś z glebą, czujnik przeciążeniowy przez przekaźnik włącza brzęczyk. Stopień przeciążenia tak jak w zamykaczch bram ustawiamy potencjometrem. Wtedy przechodzimy na sterowani ręczne. Odrobina wyobraźni i patrząc na oczka poziomic podnosimy wybrany róg
koko - 2014-03-14, 10:28
Elektryczne katalog Frankana str 160 2990 EUR O taką burzę muzgów chodzi ja nie licząc
własnej robocizny liczę ok 5000 zł.
automatyka będzie taka że patrząc na poziomicę podnoszę lekko wszytkimi czterema
Usztywniam i dalej podnoszę przód ,tył lub bok do poziomu odwrotnie jednym przyciskiem
podnoszę siłowniki lub przekręceniem kluczyka.
na razie tyle głowny problem jest gdzie indziej
OMEGA - 2014-03-14, 12:20
Konrad , jeszcze trochę dołóż a będziesz miał problem z DMC pomimo że auto jest powyżej 3,5t.
Rawic - 2014-03-14, 16:03
koko napisał/a: | na razie tyle głowny problem jest gdzie indziej | Konrad, dawaj ten problem, może na forum wspólnie go rozwiążemy.
koko - 2014-03-14, 16:33
wysokość w którą można włożyć siłownik od podłogi do wysokości z którą można jeżdzić
plus skok siłownika nie sięga ziemi
Bronek - 2014-03-14, 16:35
koko napisał/a: | na razie tyle głowny problem jest gdzie indziej |
udzielam kredytu...... na procent bo muszę zarobic na to ustrojstwo
Ps. jestem ciekaw czy będzie trzymać ciśnienie i głośność kompresora. W dużych camperach jest miejsce . w tych mniejszych ???
Odp na problem - może siłownik hydrauliczny połaczyć z pantografem , wtedy mały wysuw daje wiekszy zakres. Ale dodaje tez wagi niestety
eler1 - 2014-03-14, 16:45
To dołóż na końcach siłownika te podnośniki
lub dołożyć mechanizm tak aby siłowniki były pod ramą w poziomie,a po załączeniu silników stawały do pionu jak jest podporach na korbkę lub elektrycznych
papamila - 2014-03-14, 16:46
a czy siłownik dwu, trzy-członowy nie byłby rozwiązaniem?
eler1 - 2014-03-14, 16:49
papamila napisał/a: | a czy siłownik dwu, trzy-członowy nie byłby rozwiązaniem? | ale chyba tylko jednostronnego działania są wieloczłonowe jak w podnośnikach samochodowych
Bronek - 2014-03-14, 16:55
O tym własnie wspomniałem pantografie , czyli normalnych podnosnikach..
W przypadku gdy sa już prace hydrauliczne zaawansowane to trudno.
W przypadku "dziewictwa" konstrukcyjnego skłanialbym sie do elektryki.
janusz - 2014-03-14, 17:22
Trochę włączę się do tematu.
Kamperfan miał w swoim samochodzie 3 podnośniki. Dwa z tyłu jeden z przodu na środku. Układ z trzema punktami podparcia jest łatwiejszy do ustawiania bo przez 3 punkty podparcia zawsze przechodzi płaszczyzna. Moim zdaniem dobre rozwiązanie bo prostsze i lżejsze o jeden siłownik.
W kamperze który zbudowałem użyłem oryginalnych podpór od przyczepy. Do napędu użyłem silników od wycieraczek (trochę przerobionych żeby chodziły w dwie strony). Były tylko dwie z tyłu i w zupełności wystarczały. Do sterowania użyty był czterokanałowy pilot radiowy. Mogłem podejść do każdej podpory i obserwować jak opiera się o podłoże.
Zaleta że wszystko razem kosztowało ze 100 zl.
Bronek - 2014-03-14, 17:41
O to chodzi.
pełna automatyka jest fajna , ale droga lub skomplikowana .
wszystko sprowadza się do zaoszczedzenia kilku minut.
To tak jak z silniczkiem przy markizie.
Można kupic radiolinię 4-ro kanałową za ok 100-150 zł z plotami.
cztery lub trzy siłowniko-podnośniki mogą być sterowane bezprzewodowo.
Nawet gdybym miał się "szarpnąć" na orginalne ustrojstwo , to aż żal ,że tyle to kosztuje . Czół bym się naciągniety.
Podobnie jak przy klimie. .
koko - 2014-03-14, 17:49
Nie znalazłem elektrycznego do mojej masy te z Frankany strasznie wyglądają trzy punkty do wypoziomowania na pewno ale czy stabilne ??
Siłowniki dwustopniowe dwustronnego działania dla mnie nie do osiągnięcia .
Siłowniki,,podwijane"u mnie z różnych względów nie wchodzą w grę W przyszłym tygodniu umówiony jestem na robtę prototypu podwijanej nogi
janusz - 2014-03-14, 17:55
koko napisał/a: | trzy punkty do wypoziomowania na pewno ale czy stabilne ?? |
Nie wiem, tak miał Witek zrobione. Myślę, że jeżeli jeden z przodu i dwa po bokach kawałek za środkiem auta, nie na samym tyle, to powinno być stabilnie. Trzeba byłoby wypróbować praktycznie na kobyłkach warsztatowych.
Martin B - 2014-03-14, 18:07
Ten pomysl na te trzy podnosniki osobiscie uwazam za niewystarczajacy moim zdaniem mozna tym campera u tylko " USZTYWNIC "tzn.gdzies na postoju podprzec by sie camper nie kiwal ,ale auto wypoziomowac ???i to na pochylej powierzchni ?troche nierowna powierznia pod spodem podnosnika i moze sie na bok wykrzywic ,urwac jak silne musza byc te silniki by 3.5 t podniesc i jeszcze inna wada czasami musimy auta tylko z jednej strony podniesc ,lewa,prawa ,przod albo tyl..moim zdaniem musza byc 4 punkty obojetnie hydraulika czy prad
koko - 2014-03-14, 18:34
Martin jakiej firmy Ty masz?
Bronek - 2014-03-14, 18:39
Nie sądzę by silnik musiał mieć tyle ile DMC !!! kręcąc korbką podnośnika przecież nawet sie nie spocisz . Do podnoszenia przyczepy używałem zwykłej wiertarki akumulatorowej .
Tym bardziej ,że to nie ma być windowanie kampera do 3 go pietra.
Cztery pkt podparcia , jednak muszą być..
koko - 2014-03-14, 18:57
Ja dwa fabryczne podnośniki pogiąłem i wyrzuciłem nie mam możliwości wymienic koła przy załadowanym camperze robię to żeby sobie ulżyć przy ewentyalnej
(odpukać) wymianie koła
Rawic - 2014-03-14, 21:27
Chyba zastosowanie sposobu ALKO Click-fix na obrót siłownika będzie najprostszy i najbardziej satysfakcjonujący. http://goliat.com.pl/podp...ick,3,5212,2771
Bronek - 2014-03-14, 21:45
Mozna nawet zamiast klinów. Polatać naokoło np z wiertarką , albo lepiej z przerobionym mieszadłem do klejów i zapraw . Większy moment obrotowy.
ciekawe jakie przełożenie ???
Ciekawe czy bardziej do stabilizowania , czy poziomowania. Niedoczytalem nosności
tolo61 - 2014-03-14, 22:19
Witam
Sam rozważałem opcję poziomowania hydraulicznego .
Zastanawiam się jednak nad ty rozwiązaniem
Takie same jak na niemieckiej stronie ale o ile tańsze...
Może komuś się przyda
http://www.elektroland.co...ba-lewarek.html
Tak z ciekawości napisałem do nich maila, z zapytaniem o cenę w przypadku zakupu większej ilości
Pozdrawiam
eler1 - 2014-03-14, 22:24
Bronek napisał/a: | Ciekawe czy bardziej do stabilizowania | Tylko
eler1 - 2014-03-14, 22:26
Te podnośniki mają jedną wadę moim zdaniem nie lubią błota,soli i piachu, a i 1,5 t o na przednią oś z tylną może sobie nie poradzić
tolo61 - 2014-03-14, 22:28
Ale są dobrą alternatywą i nie ukrywajmy...niedrogą
Bronek - 2014-03-14, 22:41
eler1 napisał/a: | Te podnośniki mają jedną wadę moim zdaniem nie lubią błota,soli i piachu, a i 1,5 t o na przednią oś z tylną może sobie nie poradzić |
różne wersje http://www.alibaba.com/sh...rical-jack.html
http://www.ebay.com/bhp/12-volt-electric-jack
i tu http://www.ebay.com/itm/2...G-/291089261319
Tylko testować
A tu pełno rózności https://www.google.pl/sea...iw=1024&bih=450
Można lekko ocip... tyle róznych możliwości . Ale na pewno nie za 20 klocków . To lepiej dać na schronisko dla zwierzat
koko - 2014-03-15, 09:50
Bronek nie tylko pieniądze w życiu najważniejsze jeszcze jest złoto i nieruchomości Zbyszek z alko się nie nadaje
elektryczny trapezowy do osobówki tak
Chodzi żeby zrobić takie coś co by samo przedłużało siłownik w przyszłym tygodniu jak zrobię prototyp i się uda to pokażę
Zachęcam technicznych do przekazywania pomysłów
Gacuś - 2014-03-15, 11:04
Witam
Mam kolegę, który zrobił sobie podpory ,wykorzystując silniki z przekładniami od wspomagania z opla corsy.Podpory zrobił z profili kwadratowych i pręta gwintowanego fi 16 . dał po dwa styczniki i podłączył pod pilota.podnosi wszystkie koła tak że nie musi używać lewarka do zmiany koła
koko - 2014-03-15, 11:30
Jak by można było zerknąć było by fajnie
Bronek - 2014-03-15, 11:36
koko napisał/a: | Bronek nie tylko pieniądze w życiu najważniejsze jeszcze jest złoto i nieruchomości |
No uff. bo myślałem ,że o jakieś wartości Ci chodzi . Dobrze ,żes normalny, a nie nawiedzony .
Rawic - 2014-03-15, 12:25
koko napisał/a: | Zbyszek z alko się nie nadaje
elektryczny trapezowy do osobówki tak | Konrad ja nie mówię żebyś zastosował śrubę z Alko, tylko sposób na obrót Twoich siłowników hydraulicznych z pozycji poziomej na pionową, żeby wodzik z siłownika, szedł po krzywce, oczywiście mocowanie siłownika do ramy musi być obrotowe.
koko - 2014-03-15, 12:49
Nie da rady siłowniki są za ciężkie jest takie rozwiązanie ale nie na krzywce stosuje je
Goldschmitt
koko - 2014-03-15, 12:54
Nie będę Was trzymał w niepewności
koko - 2014-03-15, 12:56
Nie będę Was trzymał w niepewności
Rawic - 2014-03-15, 13:12
To rozwiązanie jest dokładnie takie jak pisałem, wodzik siłownika chodzi po krzywce, czyli obrót z pozycji poziomej na pionową na tej samej zasadzie jak podporach ALKO Click-fix
koko - 2014-03-15, 13:37
Ty pisałeś żeby siłownik chodził po krzywce w podporach alko pierwszy obrót korbą obraca siłownik do pionu a następne obroty wysuwają go i odwrotnie ostatni go podwija do poziomu
W przedstawionych przeze mnie nie ma krzywki pierwszy chodzi na zawiasie w ruch pionowy ciągną go sprężyny a w poziomy talerz siłownika poprzez dwa płaskowniki.
W drugim siłownik stoi a obraca się noga przedłużająca osią jest śruba a napęd jej daje ciężar
własny w dół, a do poziomu ruch siłownika idącego do góry w tych rozwiązaniach nie ma krzywek
Rawic - 2014-03-15, 21:24
Konrad widzę, że mówimy o tym samym a nie rozumiemy się, spójrz na obrazek który zamieściłeś DSC_0417.jpg ten wyfrezowany pókolisty kanał to właśnie krzywka o której piszę ja,
koko - 2014-03-15, 22:25
To nie krzywka tylko 1/4 okręgu krzywka to częsć spirali ja znam tamte podpory miałem w knausie zupełnie inne działanie tam krzywka pracuje tutaj pracuje ten kanał i śruba prostopadła w tłoczysku siłownika stanowiąca os obrotu nogi a nie siłownika nie widzisz całości jak zrobię prototyp t będziesz miał jasnośc
Rawic - 2014-03-15, 22:31
koko napisał/a: | To nie krzywka tylko 1/4 okręgu | no dobra niech Ci będzie
koko - 2014-03-17, 09:30
A może podyskutujemy o hydraulice?
Rawic - 2014-03-17, 10:01
Cytat: | A może podyskutujemy o hydraulice? | przecież siłowniki już masz, a jeżeli chodzi o sterowanie to manualne będzie pewniejsze, bezpieczniejsze i najprostsze. Nie komplikuj tego za bardzo, bo może się zdarzyć, że nie Ty będziesz panował nad automatyką tylko ona nad Tobą i dopiero będą wstydliwe ruchy kampera.
koko - 2014-03-17, 15:45
co się stanie jak w czasie jazdy pęknie przewód?
OMEGA - 2014-03-17, 15:50
mleko się wyleje ,
koko - 2014-03-17, 19:50
nie mogę jakoś kogoś na fachowość
koko - 2014-03-27, 18:37
Dawno mnie nie było okazało się że trochę żle zamówiliśmy u producenta w USA zamiast całego bloku przysłał samą pompę pompę trzeba było odesłać a przyśle kpl
w między cassie narysowałem i dałem do wypalenia i gięcia podpory potem spawanie piaskowanie lakierowanie proszkowe teraz burza w mózgu przedłużenie tłoczysk siłowników i zamocowanie podpór
janus - 2014-03-27, 18:39
A ja dałem rozciągnąć i usztywnić nieco sprężyny z przodu kamperka i już jest wypoziomowany
koko - 2014-03-27, 18:41
trochę zdjęć
silny - 2014-03-27, 18:47
Nie znam sie na tym co tworzysz ni w zab ale podziwiam jakosc wykonania , brawo
koko - 2014-03-28, 06:27
Dzięki za uznanie
MAWI - 2014-03-28, 07:33
Ja też jestem pod wrażeniem,ale znając Ciebie na pewno będzie perfekcyjnie,
Andrzej 73 - 2014-03-28, 15:45
Wykonanie pierwsza klasa.
Pawcio - 2014-03-28, 16:03
koko napisał/a: | co się stanie jak w czasie jazdy pęknie przewód? |
Nic. W czasie jazdy w przewodzie nie powinno być ciśnienia więc i pęknąć nie powinien.
Ładne podpory. Koko to je amelinium ma się rozumieć?
JaWa - 2014-03-28, 16:24
Konrad, zaprezentujesz podpory na Węgrzech ?
Piękna robota, widać że Ty nie musisz odchudzać kamperka.
piotr1 - 2014-03-28, 21:53
Ładnie to wygląda. Prosimy o następne zdjęcia
koko - 2014-03-30, 07:04
Ciśnienia w wężach nie będzie ale uszkodzenia mechaniczne ?
Pawcio - 2014-03-30, 13:51
Masz na myśli opuszczenie się podpory w czasie jazdy na skutek uszkodzenia przewodu?
Nie powinna się otworzyć.. musi zadziałać zamek zamontowany przy/w siłowniku uniemożliwiający wypływ oleju i wysunięcie się siłownika.
koko - 2014-03-30, 22:20
dlatego założyłem zamki ale nie wiem czy nie będę musiał ich się pozbyć ale o tym po tym jak przyjdzie przesyłka ze stanów
Pawcio - 2014-04-01, 19:32
koko napisał/a: | dlatego założyłem zamki ale nie wiem czy nie będę musiał ich się pozbyć ale o tym po tym jak przyjdzie przesyłka ze stanów |
Będziesz wtedy musiał zamontować mechaniczne blokowanie podpór.
Tylko trzeba będzie przy składaniu i rozkładaniu nurkować pod kampera.
koko - 2014-04-01, 20:08
W USA nie mają
koko - 2014-04-01, 21:31
Pawcio obejrzyj to system EZ www.bigfootleveler.com
koko - 2014-04-13, 21:04
A więc do roboty jutro odbieram przesyłkę z UPS.
Okazuje się żeby odprawić to z USA trzeba było przedstawić deklarację zgodności CE.
W przypadku braku odesłanie lub zniszczenie pompy.
Producent ten rodzaj pompy robi tylko na Stany Przeszukując internet okazało się że montuje te pompy przy dużych silnikach doczepnych do trymowania i te silniki mają deklarację CE 130 stron druku. dołączono i dalej już poleciało.
W piątek odebrano od szwagierki z domu w USA a w czwartek przesyłka była w Radomiu
A więc za 17 kg 450 zł uważam że cena i szybkość znakomita i to buduje że firma Polska i obsługa na znakomitym poziomie jednym słowem Allekurier
krzlac - 2014-04-13, 21:30
A jaki to kurier?
gino - 2014-04-14, 08:43
krzlac napisał/a: | A jaki to kurier? |
koko napisał/a: | jednym słowem Allekurier |
koko - 2014-04-14, 21:16
Robota ruszyła na całego Wybraliśmy miejsce na ,,serce " zamontowaliśmy ustrojstwo pojechaliśmy na kanał zrobiliśmy miarę na przewody zakuliśmy przewody,kupiłem olej jutro dalsza część roboty
koko - 2014-04-14, 21:27
Trochę fotek
Martin B - 2014-04-14, 22:22
Hallo!!Powoli ,powoli cos widac jedno pytanie....te pytanie osobiscie postawilem przy moich podnosnikach w wypadku w ktorym auto stoi na wszystkich podnosnikach ...technika nawali masz mozliwosc jakims zaworem cisnienie oleju zmniejszyc ?i potem twoje podnosniki do gory podniesc przynajmniej tak wysoko by mozna by bylo dalej jechac??? wierze ze dzisiejsza technika jest na wysokim poziomie ale....osobiscie mam taki zaworek i mam nadzieje ze go nie bede musial uzywac
Pawcio - 2014-04-15, 07:34
O.. Hipol.. trzeba wspierać rodzimy przemysł
darek 61 - 2014-04-15, 08:15
proponuje wszystko ważyć,może się ta wiadomość przydać innym.
koko - 2014-04-15, 18:24
około 50 kg w komplecie z olejem
koko - 2014-04-17, 21:11
Nadejszła wiekopomna chwila że działa chociaż z problamami.
Serce jak napisałem działa trochę inaczej niż znane mi systemy,dlaczego otuż pompa kręci się w dwie strony rozdzielacz przez to ma tylko cztery elektrozawory .
Sterowanie tym ustrojstwem jest bardzo proste.
Okazało się że przewody zrobiłem trochę za długie i trzeba było dodawać drogi.
Po zamontowaniu na zaprzyjażnionej stacji kontroli przyszło do zalania oleju (trochę sie powylewało)
Podłączyłem elektrykę i podłączyłem sterowanie i nie działa dlaczego ? amer mózg w naszym klimacie.
Bardzo dobrze opisane są kolory i dotykając widzę że podzespoły działają to jest pompa w dwie strony zawory i awaryjne podnoszenie siłowników.Tworzę moduł sterujący taki rozbudowany załączając zawór również włącza się w odpowiednim kierunku pompa ale jeżeli by włączyć pompę w dwie strony narobi się bałaganu.
W związku z tym tworzę prostotę cztery przyciskowe włączniki i jeden przełącznik lewo
prawo .
Montujemy podpory i próby
koko - 2014-04-17, 21:18
Trochę zdjęć
koko - 2014-04-17, 21:22
A teraz dla Janka Wagabundy siłowo wszystko działa super camper się nie kiwa koło można podnieść wysoko (do wymiany)
darek 61 - 2014-04-17, 21:53
Fajna sprawa,tylko ta DMC ,ale może kiedyś jak sobie kupię większego camperka.W piaszczystym terenie przydadzą się klapeczki,ale to szczegół.
SlawekEwa - 2014-04-17, 21:53
No Konrad szacun, myślałeś o tym projecie od zlotu w Kurozwękach / albo i wcześniej/ i :b super wykonałeś
jan i irena - 2014-04-17, 21:53
Dobrze że nie masz problemu z DMC ale cieszę się razem z Tobą.
zibikruk - 2014-04-17, 23:21
Konrad, gratuluję
ARCADARKA - 2014-04-17, 23:43
No normalnie jak świni siodło ,narobiłeś się chłopie tera będziesz dużo myślał ,abyś nie zawadził ,,,,,,,,,, ,ale pomysła super
ups ale walnęło ,,,muszę sprawdzić podpory
Konradzie ,,,,,,,,wiem że nie łykasz ,,ale poleciało piffko
MAWI - 2014-04-18, 07:35
Konrad .Brawo
Rawic - 2014-04-18, 07:58
Conrad, Gratulacje, najważniejsze, że teraz Waszego bara bara nikt już nie zauważy.
gino - 2014-04-18, 08:22
rawicki@op.pl napisał/a: | teraz Waszego bara bara nikt już nie zauważy | to teraz jeszcze jakies wyciszenie wnętrza by sie przydało...
''widu'' już nima..ale ''słychu''..może jeszcze być...
dobra robota Koko
koko - 2014-04-18, 11:19
Odnośnie obaw Arka o zawadzenie pewnie w extremie może się zdarzyć ale po zamontowaniu siłowników wkręciłem w nie długie śruby objechałem Poznań i Częstochowę
było O.K. ale z tyłu głowy trzeba mieć na uwadze .
Wszystkim kibicującym-----ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT
koko - 2014-04-19, 21:46
gino mój camper ma wyciszenie tapicerkę filcową na ścianach i suficie
Pawcio - 2014-04-20, 09:09
Projekt ukończony i zrealizowany. Gratulacje.
Ale szeryf z Pawłowa ciutkę racji ma. Teraz po prostu będziesz musiał uważać .
koko - 2014-04-20, 10:45
jeszcze nie amerykanska automatyka moze Joko pomoze
krimar - 2014-04-20, 12:11
a jak bujasz wypoziomowanym kamperem to podpory się uginają czy nie?
koko - 2014-04-20, 16:37
tam jest 200 atm. niema prawa ruszyc sie silownik
bogdan - 2014-04-20, 19:29
Konrad
Jestem pod wrażeniem! Gratuluję dobrej roboty i przemyślanych rozwiązań.
Pozdrawiam
wagabunda - 2014-04-20, 21:37
Konrad cieszę się że się sprawdziło i zadziałało,duże cisnienie załatwiło sprawę.Bardzo spodobało mi się rozwiązanie z łamanymi końcówkami podpór(lepsze niż w orginałach)
G R A T U L U J Ę
koko - 2014-04-20, 21:59
Łamane końcówki a nie siłowniki pozwalają podnieść campera po wystrzale co przy podwijanych siłownikach jest niemożliwe
koko - 2014-04-23, 23:23
W świąteczny poniedziałek zadzwoniliśmy do fabryki w USA zgłosiliśmy problem z panelem sterującym .Pracownik orzekł Panel jest uszkodzony natychmiast wysylam następny. Bez zwrotu uszkodzonego bez uwag z przeprosinami za kłopoty.
Jestem mile zaskoczony
wikked - 2014-05-30, 12:23
w przyczepie miałem siłowniki pneumatyczne, jako zasilanie wybebeszona gaśnica, 8 elektrozawory trójdrogowe do sterowania. ramiona siłowników pod katem do łap (odpadało przedłużanie, łamanie itd.). gaśnica miała podpięcie na szybkozłączkę. W sytuacjach awaryjnych podłączałem kompresor i zawsze dało się spuscić cepkę/ podnieść łapy. Butlę ładowałem od 4-6bar i wystarczało na 6-7 przesterowań. Wydmuch był po reduktorze (regulacja prędkości podnoszenia/opuszczania). W przyczepie działało, zameirzam teraz przełożyć do kampera i zobaczymy.
Pozdrawiam,
W
Rawic - 2014-05-30, 15:12
Cytat: | w przyczepie miałem siłowniki pneumatyczne | a masz może jakieś zdjęcia tego ustrojstwa
wikked - 2014-06-02, 12:53
teraz wszystko porozpinane (nie mam już przyczepy). Fotkę siłownika zrobię i wkleję ale dopiero w sobotę.
koko - 2014-06-09, 20:36
Poniedziałek a tu nic
wikked - 2014-06-09, 20:40
uuuuuuuuuu, zapomniałem. Jutro wrzucę (jak znów nie zapomnę).
Pozdrawiam,
W.
koko - 2020-10-12, 18:28
Dla tych nowych dla PRZYPOMNIENIA PODPORY i działa
aktimel1 - 2021-05-07, 23:53
Koko jaki wyszedł finalny koszt całego systemu ?
|
|