Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Odpowietrzenie kasety WC

światowiec - 2014-03-17, 20:20
Temat postu: Odpowietrzenie kasety WC
Proszę o opinie jak sobie poradzić z zapachem z kasety z WC. Stosuję chemię przewidzianą do tego typu i myślę o zamontowaniu systemu odpowietrzającego SOG. Co o tym myślicie i jaki system zastosować w walce z niemiłym zapachem. Pozdrawiam! Nowy formuowicz.
Bronek - 2014-03-17, 20:37

było i warto .
patent tani to zalewać z lekka zamkniętą kuwetę o ile jest szczelna.

Bigos - 2014-03-17, 21:01

, może za długo trzymasz ładunek ?" lub uzywasz złego środka ? Albo ja mam nos mało wrażliwy
Martin B - 2014-03-17, 21:26

SOG jest super mam go juz od paru lat i moge go tylko polecic ! Nieprzyjemne zapachy sa historia dodatkowy plus nie musze tyle chemicznych dodatkow dolewac (osobiscie zrezygnowalem kompletnie z dodatku chemi dolewam troszeczke mydla szarego w plynie to nie jest tak szkodliwe i tansze jak chemia)
ferguson - 2014-03-18, 07:48

System SOOG nie zabezpieczy całkowicie przed zapaszkiem. Został wprowadzony, aby było bardziej eko. Jak jest wylot od strony wejścia do zabudowy (drzwiczki serwisowe) to i tak będzie czuć. Jedynie wyprowadzenie nad dach eliminuje w dużym stopniu woń szamba.
Bronek - 2014-03-18, 07:58

Do "puszki wylotowej są filtry węglowe i działają. Na dach fajnie ale nie kazdy lubi pruc poszycie w ten sposób. Rozważałem i wybrałem drzwiczki .
SOG powinien być używany na równi z chemią . Kto powiedział ,że bez chemii???? Papierek , zapaszek itp tylko chemia rozłoży na inny zapaszek mniej szambiarski .
Nie wyobrażam sobie otwierać kibelka nawet z SOG-giem bez preparatów lub czegoś podobnego - mydla proszku . ...

Cyryl - 2014-03-18, 08:07

ja stosuję kostki od facetów z ToyToy, a ostatnio kupiłem od takiego gościa na stacji benzynowej 5l koncentratu za 40zł.
bo kostki dostają dopiero w kwietniu.

kimtop - 2014-03-18, 08:09

A ja proponuję żebyś najpierw wymienił uszczelkę w kasecie na nową i zamiast płynu zastosował np. saszetki Aqua Kem.
nikita55 - 2015-01-10, 01:57

Jestem serwisantem i mam styczność z tą technologią i najlepszym rozwiązaniem jest wylot na dachu ale nie wszyscy chcą takiej przebudowy. Spotkałem się z wyjściem w drzwiczkach , a nawet w dół pod podłogę przyczepy... :kwiatek2
Johny_Walker - 2015-01-10, 06:46

W dół jest rozwiązaniem fabrycznym Thetforda. Działa OK. Nigdzie nie widziałem możliwości kupna filtra węglowego.
nikita55 - 2015-01-10, 15:40

Owszem w dół wychodzi tylko rurka , ale spotkałem się też że ktoś dokupił taki zestaw filtr węglowy plus wentylatorek SOG i to podpiął ...
Johny_Walker - 2015-01-10, 15:50

nikita55 napisał/a:
Owszem w dół wychodzi tylko rurka , ale spotkałem się też że ktoś dokupił taki zestaw filtr węglowy plus wentylatorek SOG i to podpiął ...

Na pewno jesteś serwisantem? Rurka? Filtr i wentylator jest POD kasetą. Zintegrowany z obudową toalety.
SOG to zupełnie coś innego, ale efekt ten sam.

nikita55 - 2015-01-10, 16:51

Tak tak, jest wiele modeli nawet Thetforda , owszem ten model o którym Ty piszesz ma w dolnej częśći obudowy miejsce na filtr węglowy ,który można zmieniać oczywiście. Jest to między innymi model z obrotowym wc i kaseta szaro pomarańczowa. Czasem zamiast filtra jest zaślepka w innej wersji standard. Ja pisałem o Thetford jeśli dobrze pamiętam 402,403 na długie kasety szaro zielone. W zależności od wersji jeżeli kaseta w swojej spodniej części ma odpowietrzenie to w dolnej części reszty obudowy jest uszczelka i dalej rurka wychodząca pod samochód. Oczywiście są wersje , że można zamontować SOG do każdej kasety , wtedy specjalna rurka z uszczelką wchodzi w korek kasety. U nas w niemczech to standart w nowych samochodach na bazie Fiata dukato.
krzlac - 2015-01-10, 19:55

Zamontuj SOG, stosuj chemię, opróżniaj co dwa-trzy dni i pozbędziesz się zapachu. Reszta dywagacji to filozofia. Jak coś pominiesz będzie śmierdzieć. SPRAWDZONE w całym poprzednim sezonie w hiszpańsko-portugalskich upałach, a temperatura ma duże znaczenie.
toscaner - 2015-01-10, 20:40

Krzlac gdzie masz wyjście w SOG'u? Dach, podłoga czy drzwiczki?
krzlac - 2015-01-10, 22:16

Zastosowałem najprostsze rozwiązanie - wylot w drzwiczkach.
valdes - 2016-04-20, 22:13

Witam,

proszę o info na jakiej dokładnie zasadzie działa SOG? Mam założone to ustrojstwo w świeżo kupionym kamperze, przede mną pierwszy krótki wyjazd - czy może ktoś mi wytłumaczyć metodą łopatologiczną kiedy i w jaki sposób to działa? Jestem zielony proszę nie wyzywać ;)

krzlac - 2016-04-21, 15:37

valdes napisał/a:
może ktoś mi wytłumaczyć metodą łopatologiczną kiedy i w jaki sposób to działa? Jestem zielony proszę nie wyzywać ;)

Jak łopatologicznie to proszę: jak kibelek zobaczy gołą d..ę to się włącza SOG.

A tak dokładnie: otwierając zawór w muszli klozetowej, uruchamiasz dźwignię połączoną z włącznikiem wentylatora, który po załączeniu wysysa gazy zgromadzone nad lustrem cieczy w kasecie i wyrzuca je na zewnątrz kampera.

Bronek - 2016-04-21, 22:12

Dobrze, że sprecyzowałeś :mrgreen: , że to nie fotolomórka

Gdyby tak dać obiektyw z funkcją rozpoznawania.... podobnie jak ma Lumia 950xl. Tylko nie źrenic a tyłka .
Można by np muzyczkę dobierać indywidualnie do użytkownika.

I co dziwne, tym samym muzyka, :mrgreen: by nie była do dupy a do słuchania.

toscaner - 2016-04-21, 23:06

Bronek napisał/a:

To już chyba zależy od tego, gdzie byś głośnik zamontował. :haha:

MILUŚ - 2016-04-21, 23:17

toscaner napisał/a:
Bronek napisał/a:

To już chyba zależy od tego, gdzie byś głośnik zamontował. :haha:

:brawo: :brawo: :brawo: :diabelski_usmiech

valdes - 2016-04-26, 17:10

A, to u mnie jest to rozwiązane inaczej - przy kibelku jest przycisk, który uruchamia sog'a , tak myśląc właśnie łopatologicznie chyba lepsze rozwiązanie, bo zanim z gołym właśnie doopskiem się usiądzie na kibelek gazy zdążą się ulotnić, w innym, skrajnym przypadku może czekać nas niemiła niespodzianka - nagromadzone gazy mogą doopsko opryskać zawartością kasety :haha: - słyszałem o takim przypadku,- w upalne lato się zdarzył :roll:
Bronek - 2016-04-26, 17:44

To opowieść z rozdzizłu o wężu, który uciekł z terrarium i wylazł babie prosto w.... na ósmym piętrze z kibla.

Jak może wywalić jak masz soga bez zaworu w miejscu odpowietrzenia.
Chyba jak cukru i drożdzy dodasz.

Ale oddzielny włącznik jest OK. Mniej skomplikowana instalacja a skutek dobry

Ja np dodałem drugi pstryczek do spłukiwania, bo ten orginalny jest zaprzeczeniem ergonomii.
Znajduje się za otwartą klapą muszli. .

valdes - 2016-04-26, 17:49

Bronek napisał/a:
To opowieść z rozdzizłu o wężu, który uciekł z terrarium i wylazł babie prosto w.... na ósmym piętrze z kibla.

Jak może wywalić jak masz soga bez zaworu w miejscu odpowietrzenia.
Chyba jak cukru i drożdzy dodasz.

.

Nie, facet nie miał sog'a w ogóle....- dlatego stało się co się stało ;-)

Bronek - 2016-04-26, 17:53

No to sknera.... Nie zapodał chemii
G.. ma swoje prawa, tylko błąd człowieka może doprowadzić do jego wybuchu.

A i mgła...

gino - 2016-04-26, 18:28

Bronek napisał/a:
No to sknera.... Nie zapodał chemii
G.. ma swoje prawa, tylko błąd człowieka może doprowadzić do jego wybuchu.

A i mgła...

a brzoza.....?

lub chociaż...woda brzozowa :-P

Bronek - 2016-04-26, 20:06

Sie wie...
O Donaldzie nie wspomnę.

Jest przejaw wojny hybrydowej.