|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Poziomowanie - pytanie nietypowe (chyba)
gfizyk - 2014-03-21, 20:55 Temat postu: Poziomowanie - pytanie nietypowe (chyba) Przyczepkę poziomowałem z poziomicą w ręku. W jednym z kamperów widziałem działający jak poziomica przechyłomierz. Urządzenie takie można na Alledrogo.peel za +/- 100zł. Czy ktoś używa czegoś takiego? Jak oceniacie taki pomysł? Czy się sprawdza?
Oto link:
http://allegro.pl/4x4-prz...4060338792.html
MILUŚ - 2014-03-21, 21:16
Wg. mnie typowy gadżet ..........4 x droższy od ...........poziomnicy
I biorąc pod uwagę dyskusję w sąsiednim temacie o przeciążaniu kamperka .........cięższy
janusz - 2014-03-21, 21:25
Ja mam taką jak na obrazku, za 4 zł w mrówce. I tak do niczego nie przydaje się bo nie mam podpór ani nie używam klinów pod koła bo są upierdliwe.
Rowerek - 2014-03-21, 21:29
Mam takie cos bylo zamontowane jak kupilem kamperka cos tam pokazuje ale nie jest to dokladne alejakies odniesienie jest w terenowkach to sie sprawdza bardziej chodzi o wieksze przechyly w jakich auta sie znajduja jezeli niemusi byc dokladnie to te urzadzenie jest OK
gfizyk - 2014-03-21, 21:31
Też mam taką malutką. :-) Mam podpory ;-) Kliny - planuję zakupić. Ale mam też świadomość, że pewnie rzadko będą używane, choć przyczepa często z nich korzystała ;-)
Ale macie rację. Chyba nie ma co inwestować w niepotrzebny gadżet :-) Lepiej kupić struny do gitary ;-)
ARCADARKA - 2014-03-21, 21:31
janusz napisał/a: | Ja mam taką jak na obrazku, za 4 zł w mrówce. I tak do niczego nie przydaje się bo nie mam podpór ani nie używam klinów pod koła bo są upierdliwe. |
nie upierdliwe, ,są bardzo potrzebne ,,,, ,,,normalnie schylać ci się nie chce
janusz - 2014-03-21, 21:33
ARCADARKA napisał/a: | są bardzo potrzebne |
Do czego?
koder - 2014-03-21, 21:37
Może software?
Track222 - 2014-03-21, 21:45
gfizyk napisał/a: | Też mam taką malutką. :-) Mam podpory ;-) Kliny - planuję zakupić. Ale mam też świadomość, że pewnie rzadko będą używane, choć przyczepa często z nich korzystała ;-)
Ale macie rację. Chyba nie ma co inwestować w niepotrzebny gadżet :-) Lepiej kupić struny do gitary ;-) |
Pamiętam na karawaning.pl wiedziałeś wszystko i na każdy temat. Tłumacząc najprościej po co poziomuje się kampera, robi sie tak samo jak przyczepą. Lodówka chodząca na gazie zdecydowanie lepiej chłodzi gdy jest kamper wypoziomowany, gdyż płomień jest prosto w kominie i nie grzeje ścianek. A tak na marginesie do gitary tez warto czasami kupować struny.
pozdrawiam
ARCADARKA - 2014-03-21, 21:47
janusz napisał/a: | ARCADARKA napisał/a: | są bardzo potrzebne |
Do czego? |
np ,,,,,żeby
muszli sedesowej na boku nie paskudzić
Track222 - 2014-03-21, 21:52
ARCADARKA napisał/a: | ................np ,,,,,żeby
muszli sedesowej na boku nie paskudzić |
Darek zaskoczyłeś mnie nie pomyślałem nad tym, ale zdecydowanie masz racje
Bronek - 2014-03-21, 22:04
Właśnie wróciłem ze Słupska , i nabyłem droga kupna dwa , niestety więcej nie było podnośniki trapezowe elektryczne nośność 2 tony. "By Jula sklep"
cena po 299zł . takie jak są po 400 i więcej na e-bay`u i allegro.
Sprawdziłem Działają szybciutko .
ponad 30 cm zakres. . Tylko przemyśleć prościutki patent elektryczny.
A, i fajną wiertareczka za 99 zł .-leciutka idealna na podróż, by sobie w wolnej chwili powiercić.
U mnie nawet z pełnym garażem , tyłek samochodu stoi jak młodemu przodek.
Więc te dwa podnośniki trafia po przód auta. Jak tył klapnie ze starości , co nastąpi niewątpliwie - wiem to z autopsji- to pneumatykami podeprę.
gfizyk - 2014-03-21, 22:13
Track222 napisał/a: | Pamiętam na karawaning.pl wiedziałeś wszystko i na każdy temat. | Track222 - i co w związku z tym? ... Chcesz coś dodać ? Owszem, po paru latach miałem, w ocenie niektórych dość sporą wiedzę w temacie przyczep i chętnie, do pewnego czasu się nią dzieliłem.
A wracając do tematu - moje pytanie (jeśli nie zrozumiałeś) brzmiało - czy warto zainwestować w przechyłomierz aby zastosować go zamiast poziomicy. Nie brzmiało natomiast - czy poziomować przyczepę/kampera. Być może umknął Ci ten niuans, więc dość czytelnie zwracam Ci nań uwagę.
Track222 - 2014-03-21, 22:16
gfizyk napisał/a: | ................................ A wracając do tematu - moje pytanie (jeśli nie zrozumiałeś) brzmiało - czy warto zainwestować w przechyłomierz aby zastosować go zamiast poziomicy. Nie brzmiało natomiast - czy poziomować przyczepę/kampera. Być może umknął Ci ten niuans, więc dość czytelnie zwracam Ci nań uwagę. |
Najlepiej kup sobie taka poziomiczke jak wyżej pisał Janusz, w zupełności wystarcza.
gfizyk - 2014-03-21, 22:28
Track - już pisałem - mam taką malutką ;-) Została mi z przyczepki. Planuję ją na stałe w "czytelnym" miejscu zamontować.
A struny - są konieczne oczywiście. Gitara to stałe wyposażenie - kiedyś przyczepy, teraz kampera, a obecnie jest w warsztacie, bo nieszczęście się jej przytrafiło :-( . Ciekawe, czy uda się ją odzyskać ...
SlawekEwa - 2014-03-21, 22:29
W tablecie mam zainstalowaną poziomicę, ale mój kamper jest krótki i przechył nam nie przeszkadza
gfizyk - 2014-03-21, 22:37
Mogę też wykorzystać link od Kodera (dzięki!). Ale poziomiczkę zainstaluję. W końcu - jest, więc nic mnie to nie będzie kosztowało :-)
Track222 - 2014-03-21, 22:44
gfizyk napisał/a: | Mogę też wykorzystać link od Kodera (dzięki!). Ale poziomiczkę zainstaluję. W końcu - jest, więc nic mnie to nie będzie kosztowało :-) |
Bardzo dobra decyzja, nie trzeba wydawać, bo ta mała poziomiczka jest super.
zbyszekwoj - 2014-03-22, 06:21
Grzesiu, naprawiaj gitarę abyś wreszcie mógł się wykazać. Czekamy na okazję, może latem na naszym pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim?
gino - 2014-03-22, 07:40
miałem w swoim kamperku taki ''wychyłomierz'' z terenówki...
fajny, ładnie wyglądający wieczorkiem/podświetlony/ gadżet, bardzo przydatny w terenówce..i całkowicie nie sprawdzający się w camperze...
dokupiłem zwykłą kamperowa poziomiczkę za 4pln..
Bronek - 2014-03-22, 08:45
Smartfon z win 8 i programik przechyłomierz . Działa .
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest kompas . prawdziwy do lodzi cena ok 60 zl . Oprócz pokazywania tego do czego został stworzony . Pokazuje bardziej obrazowo jak camper stoi .
Busola -tak ma .
Do tego gdy ktos z reki ustawia anteny to ma od razu kierunek
Wada . Trzeba znaleźć miejsce , gdzie nie będzie zakłócany elektromagnetycznie . W moim samochodzie jest to pod sufitem .
Przechyłomierz , nie chyba że z demobilu . Na allegro , jak kupile Gelende to sie napalalem . Okazalo sie ,że moja pupa i rozsadek , wystarczy . A off road jakos mnie nie zafascynował. .
Szczerze mówiąc , po drzwiach od kibla i uchu środkowym wiem na czym stoję i jak.
Jest kilka programów np
koder - 2014-03-22, 08:50
Camper leveler jest o tyle fajny, że podaje na gotowo o ile z której strony podnieść, żeby był poziom:
Bronek - 2014-03-22, 08:55
Fajne, a na win 8??
Poszukam , ale póki ci ide na łatwiznę
gfizyk - 2014-03-22, 22:27
Koder - jakieś propozycje na iphona?
Zbyszek - luzik. Gitary są dwie :-), więc nie będzie problemu... :-)
janus - 2014-03-23, 07:17
Panowie! Jak przyjedziecie na miejsce i nalejecie do niewielkiego naczynia odpowiedniego płynu to poziom sam wyjdzie (oczywiście do czasu).
A kliny(to ma pytanie Janusza) - są po to żeby można komuś zabić.
Bronek - 2014-03-23, 08:43
koder napisał/a: | że podaje na gotowo o ile z której strony podnieść, żeby był poziom: |
Dla ludzi z z wyobraźnia "inaczej' lub bez.
Znalazłem na Win 8 w smarfonie . Nazywa sie oczywiście "poziomica " - jak wiele .
Ale .........jest inna To krzyż pokazujacy wychylenie w każdą stronę .
Na początku przyczepowania , czytając fora,bylem przejęty faktem poziomowania . Podobnie jak, kąpielą pierwszego dziecka.
Teraz o ile w ogóle poziomuje , to na oko.
Ps
Odkąd nie pije, to w poziomie jestem podczas snu i odpoczynku.
Choć staram się trzymać jako taki poziom, będąc nawet w pionie
koko - 2014-03-23, 09:32
najlepszym sposobem jest jajko na stole, podłodze w którą stronę leci tam pochył
Działa nawet z wszelkiego rodzaju zakłóceniami
SlawekEwa - 2014-03-23, 09:53
koko napisał/a: | najlepszym sposobem jest jajko na stole, |
Konrad - surowe czy ugotowane?
krzlac - 2014-03-23, 10:01
Można też nalać wody do talerza od zupy, ale znacznie lepiej nalać piwa do kufla.
koder - 2014-03-23, 10:06
Propozycji poza androida nie mam, bo nie używam. Pewnie coś się znajdzie. Sam używam programowego wychyłomierza z Torque, ale w zgoła innym celu. Przy postoju poziom smoczycy mam głęboko w poważaniu.
Jak ma tylko wskazywać poziom, to piwo w kuflu wydaje się najlepszym rozwiązaniem :-)
Bronek - 2014-03-23, 12:12
Olej w głowie.
Jak ktoś go ma to innych metod nie potrzeba.
Załoga G - 2014-03-23, 13:46
Mam pewien pomysł, którego oczywiście sam nie zrealizuje, nawet nie wiem czy jest realny i czy ktoś już czegoś takiego nie wymyślił jak coś to oddaje patent za darmo.
zamiast klinów najazdowych, były by kliny pompowane, to znaczy tak aby bez powietrza bez problemu najechać na nie kołem a potem kompresorkiem podnieść na żądaną wysokość.
Nie wiem jaki byłby ciężar jednej z takich podpór, ale gdyby dla przykładu byłby to sześcian o boku 20cm to nie ważył by dużo.
tadek27 - 2014-03-23, 18:38
koder napisał/a: |
Jak ma tylko wskazywać poziom, to piwo w kuflu wydaje się najlepszym rozwiązaniem :-) |
i to najlepsza poziomnica tylko trzeba ją lekko schłodzić
martini44 - 2014-03-23, 19:23
Najprostsze rozwiązania są najlepszymi rozwiązaniami.... poziomica za 4 zł i zwykłe kliny .......
|
|