Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Inne imprezy - już za nami - A może Bułgaria południowa

janusz 52 - 2008-01-27, 11:31
Temat postu: A może Bułgaria południowa
Witajcie!
W tym roku zastanawiam sie nad Bułgarią południową czyli poniżej Carewa . Wypatrzyłem tam prześliczną plaże wraz z campingiem leśnym w tym że warunki spartańskie, mogę powiedzieć tylko tyle że biorę agregat prądotwórczy.Póżniej chce zrobić dalszą część Morza Czarnego czyli stronę Turecką.
Przesyłam fotki znalezione na stronach netowych.

Plaża ta nazywa się Silistar i jest między Sinemorcem a Rezovem

janusz 52 - 2008-01-27, 11:34

Plaża śilistar
janusz 52 - 2008-01-27, 11:42

Silistar
janusz 52 - 2008-01-27, 11:48

Między skałkami dobre miejsce dla nurkujących kamperowców
louis_cypher - 2008-01-27, 11:53

Zaliczyliśmy Bułgarię w zeszłym roku i jeśli chodzi o pogodę , cieplutkie morze , żarełko no i ceny to polecamy ;-) , jedynie stan kempingów wiele do życzenia pozostawia, ale idzie przeżyć :->
Jeśli kogoś interesują szczegóły jak ceny żywnościi itp służymy poradą

janusz 52 - 2008-01-27, 11:55

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany taką podróżą mogę przedyskutować trasę.
Mój plan to wyjazd z Zakopanego 27 czerwiec popołudniu powrót bez daty.
z pozdrowieniami janusz 52

janusz 52 - 2008-01-27, 12:04

Witaj Louis !
Mam pytanko jakie campingi odwiedziłeś ? no i mniej więcej koszt tak jak dla mnie to dwoje dorosłych i dwójka dzieci w wieku 14-tu i 10-ciu lat
bo wiem że dzieci mają jakis tam limit
Z góry dziękuje za informacje

louis_cypher - 2008-01-27, 12:49

Byliśmy na campingach : Gradina koło Sozopolu, Oasis koło Lozenetz, Aheloy w miejscowości Aheloy
kamping słabiutki ale bliziutko brzegu mnóstwo małży do zbierania / trzeba rankiem , inaczej tubylcy przeczeszą wszystko/, Delfin koło Ahtopolu , Kavatsi też okolice Sozopolu, najdroższy ale też najlepszy , świetne restauracje na terenie jak i w pobliżu i warunki OK.
Ceny w granicach od 40 do 80 zł za kamperka 2 dorosłe + 2 dzieci 7 i 10, mam gdzieś napewno kwity z kampingów oraz ze sklepów i knajpek , ponieważ zbieramy takie rzeczy na pamiatkę ;-)
Daj mi parę dzionków to zbiorę wszystko w jakiś porządeczek i zamieszczę coś z fotkami

janusz 52 - 2008-01-27, 13:29

Przepraszam za kłopot i śliczne dzięki
janusz 52 - 2008-02-12, 12:55

Jeśli kogoś interesują szczegóły jak ceny żywnościi itp służymy poradą

Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki
z pozdrowieniami janusz 52

janusz 52 - 2008-02-12, 12:57

przepraszam to pytanie do Louisa
lechista - 2008-02-17, 11:36

Tez planujemy cos podobnego wybzerze Morza Czarnego od Constancy moze do Istanbul
tylko termin troszke inny poczatek sierpnia i okoo trzech tygodni.
Louis podaj jeszcz pare szczegulow.
pozdrowienia

louis_cypher - 2008-02-17, 12:24

Witaj Lechista :spoko

W tym tygodniu się przekopię prze papierki i fotki z podróży i coś wstawię
Jak chodzi o Istambuł to na pewno z Burgas jest mnóstwo połączeń, takie ciekawe na cały dzień np. wodolotem , szybciutko i spoko ceny były coś koło 25 Euro jak dobrze pamiętam

Pozdrówka z Kraka

lechista - 2008-02-17, 12:25

Dzieki Louis
louis_cypher - 2008-02-17, 23:53

Zapodaję cenki jakie zdołałem wygrzebać z okrągłego pamiętnika :lol: :

Ceny za kampingi to kamper , prąd, 2 dorosłe + 2 dzieci 10 i 7 lat

Kamping "Oazis" koło Carewa - 23 lewa
Kamping "Ahtopol" - 20 lewa
Kamping "Kavatsi" - 43 lewa /najlepszy/
reszta w cenach pomiędzy 25-30 lewa, im dalej na południe tym warunki gorsze, Rezovo i reszta to już pomyłka

Żarełko w zwyczajnych knajpkach:

tarator - wspaniały jogurt na zimno z ogórkiem z przyprawami oraz orzechami, przetestowałem dziesiątki, polecam od 0,80 lewa do 4 lewa

kefta - takie mięsko z grilla 0,70 1 szt

kebabczeta - podobne jedynie inny kształt , 1-1,5 lewa

frytki z serem "sirene" - okrutnie słony 2,40 lewa

piwko lane "Zagorka" - 1,60 lewa

jogurt "ajran" 0,33 - rewelacja , w życiu tyle jogurtu nie wypiłem 0,20 lewa

"caca" małe rybki smażone - niebo w ustach od 1,5 lewa do 3 lewa

"musaka" dużo bakłażana - 2,80 lewa

rakija - kieliszeczek od 1 do 5 lewa w Burgas u babuni na deptaku 0,5 L pysznej z brzoskwiń 4 lewa

coca-cola w knajpie - 1,30 lewa

Piwko w sklepie od 2,5 lewa takie minimum 2,5 litra, Zagorka i Szumienskoje dobre
Arbuzy w cenie od 0,7 lewa za kilo, jarzynki i owoce jak u nas, czasem może taniej
Wymiana kasy w kantorze 1 euro 1,9 lewa , uwaga bo kantują jak wlezie i to wszędzie

Generalnie w ogóle nie gotowaliśmy ponieważ ceny były zachęcające, np. na plaży w Kavatsi była knajpka w stronę miasta i było taniej niż na deptaku w Sozopolu, a tam to naprawdę jak u nas nad Bałtykiem, folklor

Lechista jak stworzę galerię to poślę fotki

Pozdrowienia z Kraka

janusz 52 - 2008-02-22, 11:52

Serdeczne dzięki Louis nas właśnie ciągnie do takich zakątków dlatego zabieram agregat.
Wiem że ten camping między Rezowem a Sinemorcem to dzicz i prawdopodobnie jadąc dalej wybrzeżem ale juz Tureckim , nie możemy liczyć na wygody.
W końcu przygoda i ciekawość świata nie zna granic.

Z pozdrowieniami janusz 52

louis_cypher - 2008-02-22, 13:05

W Rezovie brak przejścia granicznego i nie wolno tam kamperkować w mieście , jest szlabanik przed wjazdem i sprawdzają paszporty informując że tylko na kilka godzin można, musisz się cofnąć do Edirne
janusz 52 - 2008-02-22, 13:22

Dzięki Louis każda Twoja informacja jest cenna. Myślę że dam rady na tym pustkowiu.
Wkażdym bądż razie klamka zapadła jednak wyjazd w ten teren.

z podziękowaniami janusz 52

Ryszard.S - 2008-06-24, 22:45

Witaj Janusz
Dopiero teraz sptkałem Twój post deklarujący wyjazd do Bułgari .
Jestem ciekaw czy już zdążyłes w tym sezonie tam być czy może
to plan na przykład na wrzesień ?
Pozdrawiam
Ryszard.S

MiGa - 2008-06-25, 23:18

Witam! Wybieram się do Bułgari w połowie lipca.Moze się spotkamy na trasie. Pozdrowienia Mirek
medard - 2008-06-26, 06:54

nie potrzeba cofac sei do edirne tu na zrzucie jest trasa ktora ja jechalem jest w miare malownicza choc drogi sa bardzo kiepskie
futro2606 - 2009-01-05, 15:40

Pytanie do JANUSZA -JAK SIĘ UDAŁ WYJAZD DO bUŁGARI bo ja w tym roku planuję wyjazd w tamte strony może jakieś wskazówki i porady ? Z gory dziękuję :kwiatki:
:bigok

rafalcho - 2009-01-12, 09:14

medard napisał/a:
nie potrzeba cofac sei do edirne tu na zrzucie jest trasa ktora ja jechalem jest w miare malownicza choc drogi sa bardzo kiepskie

Ja też kiedyś jechałem tą drogą, ale lepiej jechać z Kirklarelli do trasy E80, trochę dalej, ale jedzie się szybciej. I nie jedzie się przez tureckie wioski ... (chyba, że ktoś chce)

:spoko