Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Blaszak jako kamper

NOWKRIS - 2014-03-25, 22:54
Temat postu: Blaszak jako kamper
Koledzy mam pytanie czy przerobiony blaszak fiat dukato cieżarowy do 3500 kg plus 3 osoby taka rejestracja na kampera musi być zarejestrowany jako specjalny kamper.Czy można nim jeżdzić po Polsce i Europie bez przejestrowania jako ciężarowy do 3500kg.
MILUŚ - 2014-03-26, 13:06

Przerejestrowywać chyba nie musisz ale porównaj sobie koszty ubezpieczenia . :-P
jarko_66 - 2014-03-26, 14:08

Możesz jeździć. OC w PZU ok 480 zł na rok.Przecież nikt Ci nie zabroni w ciężarówce spać.No i masz plus ,że wiedziesz tam, gdzie dla kamperów jest zakaz. :spoko
krzlac - 2014-03-26, 14:53

Moim zdaniem musisz zrobić badanie techniczne i przejestrować na "samochód specjalny kempingowy". Gdybyś zostawił przegrodę metalową między kabiną a skrzynią ładunkową to ewentualnie mógłbyś ryzykować. Pierwszy policjant, który Cię zatrzyma dokładnie to Tobie wytłumaczy, ale moim zdaniem dalej już z tym dowodem rejestracyjnym nie pojedziesz.
cirrustravel - 2014-03-26, 16:09

Bardzo znajomy diagnosta w OSKP powiedział, że by mi nie podbił przeglądu widząc BoXerka. Poprzedni właściciel przez większość roku jeździł nim jako dostawczakiem, a na urlop montował zabudowę.
Po moich przeróbkach zabudowy nie da się zdemontować, a przebudowa zmieniła charakter i przeznaczenie samochodu, więc zasugerował, bym zmienił "ciężarowy-uniwersalny" na "specjalny-kempingowy" i tak też zrobiłem.
Nie mam problemu ani z przeglądem, ani z kontrolą policji czy ITD.

jarko_66 - 2014-03-26, 18:03

No tak ,ja mam ścianę grodzącą kipe od kabiny, Diagnosta się nie czepiał . Nie zmieniłem konstrukcji .A wozić na kipie mogę co chcę. :spoko
cirrustravel - 2014-03-26, 19:34

No to jeśli tak, to chyba może zostać, jak jest :spoko