| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wymiary alkowy
toscaner - 2014-03-27, 14:14 Temat postu: Wymiary alkowy Mam prośbę do osób mających kampery z alkową, jeśli ktoś mierzył, aby podali mi jaka jest z reguły wysokość od materaca do sufitu? Czy jest to więcej niż 50cm? 60cm ?
janusz - 2014-03-27, 14:34
| toscaner napisał/a: | | jaka jest z reguły wysokość |
Z reguły nie ma reguły są różne, często da się się usiąść. U mnie w Rimorze w najwyższym miejscu 73 cm.
toscaner - 2014-03-27, 15:23
No wiem, dlatego pytam. 73cm to już sporo.
Potrzebne mi to do rozplanowania piętrowego łóżka - awaryjnego łóżka, gdyby przyszło spać w 4 osoby.
Miałem podzielić na pół przestrzeń, ale rozważam górnemu dać kilka cm mniej.
Ile najmniej, żeby nie zrobiła się trumna i dało się to zakwalifikować jako łóżko?
Stąd moje pytanie i porównanie z wysokością w alkowach.
janusz - 2014-03-27, 15:25
Ale to masz zamiar alkowę podzielić poziomo?
salut - 2014-03-27, 15:45
| janusz napisał/a: | | Ale to masz zamiar alkowę podzielić poziomo? |
Do tego duże okno dachowe i dlaczego nie.
Lepiej rozłożyć materac i spać pod markizą.
Jak podzielisz alkowę na pół wyjdzie prawdziwa trumna.
toscaner - 2014-03-27, 16:16
| janusz napisał/a: | | Ale to masz zamiar alkowę podzielić poziomo? |
Ale ja nie mam alkowy Janusz.
Planuję zrobić piętrowe łóżko. Górne będzie podnoszone/opuszczane elektrycznie. I wychodzi powiedzmy po 60cm na pięterko. Teraz nie pamiętam dokładnie ile.
Rozważam zrobić taki układ, aby jednak dolne w przypadku opuszczenie górnego miało więcej przestrzeni niż górne np. 65cm / 55cm lub nawet 70cm / 50 cm.
Wydawało mi się, że alkowy nie mają tego miejsca zbyt wiele i ktoś np. napisze "mam 50cm i da się spać". Dlatego zapytanie. Idąc tym tropem też zrobiłbym wtedy dla górnego takie 50cm wysokości.
Nie chcę przesadzić też aby nie wyszła trumna. Wiadomo, że np. 40cm nie nadawałoby się do użytku. Chyba.
Wiktor - 2014-03-27, 16:18
Sprawdź najpierw maksymalną dopuszczalną ładowność / wytrzymałość alkowy, to nie są zbyt mocne konstrukcje......
Andrzej 73 - 2014-03-27, 16:25
| toscaner napisał/a: | | aby podali mi jaka jest z reguły wysokość od materaca do sufitu? |
Teraz napisszę.. a trzeba było odpowiedzieć na PW.
janusz - 2014-03-27, 16:32
toscaner, dużo samochodów ma piętrowe łózka, można by zapytać kogoś kto tak ma fabrycznie auto zrobione na jakiej wysokości są łóżka. W poprzednim kamperze miałem dosyć niską alkowę, spać się dało ale dosyć często waliłem głową w sufit przy nieumiejętnym wstawaniu.
ARCADARKA - 2014-03-27, 17:06
[quote="janusz"]toscaner, dużo samochodów ma piętrowe łózka, można by zapytać kogoś kto tak ma fabrycznie auto zrobione na jakiej wysokości są łóżka. W poprzednim kamperze miałem dosyć niską alkowę, spać się dało ale dosyć często waliłem głową w sufit przy nieumiejętnym wstawaniu. [/quote
No,no i pozycja tylko boczna
ja tam nie mam problemu alkowa wysokość 90cm
toscaner - 2014-03-27, 17:46
Chyba moje pytanie było zbyt łatwe
Na razie mam przykłady 90cm i 72cm.
Ciekawe kto przebije i ma mniej?
SlawekEwa - 2014-03-27, 17:47
71,5
toscaner - 2014-03-27, 17:52
| SlawekEwa napisał/a: | | 71,5 |
Martin B - 2014-03-27, 20:14
Hallo!Popatrzylem troche tutaj i w zaleznosci od marki i rocznika ogolnie mozna stwierdzic ze starsze mialy miejsca jak w trumnie troche ponad 50 nowsze sa wyzsze osobiscie mialem Knausa 505 D byl prawie okolo 70 cm moim zdaniem optymalne ( Wiktor tak na boku info obciazenie alkowy srednio 150-200kg +martac )
Jurek121175 - 2014-03-27, 20:16
W moim to 61 centów
toscaner - 2014-03-27, 20:57
Jurek121175 i jak wg Ciebie z tymi 61 cm da się spokojnie spać?
Jest wystarczająco miejsca?
A może jeszcze ktoś ma mniej? Kto da mniej?
Socale - 2014-03-27, 21:25
Ja mam alkowę skośną, więc przy wchodzeniu na pięterko jest około 66cm a w głębi około 60cm.
Mam dosyć gruby materac.
Myślę że 60cm do sufitu w zupełności wystarczy.
Martin B - 2014-03-27, 21:30
Hallo ,Toscaner jezeli bylbym na twoim miejscu wyprubowalbym ,wiem ze to dla ciebie zaden problem dwa np krzesla dwie deski dolicz grubosc materaca ....i znajdziesz dla ciebie odpowiednia wysokosc aha......jeszcze cos przy probach nie zapomnij o helmie
toscaner - 2014-03-27, 22:44
Dzięki Martin za pomysł. Na taki sam wpadłem już dawno i wiem, że nawet 70cm to dla mnie nie jest komfort, ale tu bardziej mi chodzi właśnie o faktyczne wymiary jakie są i jak przy nich jest innym wygodnie, czy nie.
Jeśli chodzi tylko o mnie to wolę mieć sufit na suficie
Rozważam natomiast zrobić piętrowe opuszczane elektrycznie. 99% czasu górne będzie pod sufitem jakby go nie było. Ale opcja piętrowego by była. Np. jakiś wypad z kimś z rodziny czy znajomymi.
Takie 2+2. No i wychodzi mi, że w opcji górne opuszczone będzie po ok. 59-60 cm. przestrzeni dla piętra. Możliwe, że za naszej kadencji górne nigdy nie będzie wykorzystane i opuszczone, więc nie rozpaczam, że mało, no ale gdyby...
Czyli spanie w kaskach nam nie grozi
Jurek121175 - 2014-03-28, 08:10
[quote="toscaner"]Jurek121175 i jak wg Ciebie z tymi 61 cm da się spokojnie spać?
Jest wystarczająco miejsca?
Wystarcza, chyba, że podczas snu uprawiasz "brzuszki" to możesz walić w sufit
toscaner - 2014-03-28, 08:56
Czyli do brzuszków dobrze zakładać kask
A mnie ciekawi nadal, czy są spania w kamperach z jeszcze mniejszą wysokością niż 61cm.
WINNICZKI - 2014-03-28, 18:55
Mierzyłem kiedyś w moim Burstnerze z 90 roku,w najwyższym miejscu przy krawędzi wejściowej do łóżka 70 cm ze strony przeciwnej przy ściance z oknem ok,45 cm.Zastanawiałem sie też jaki jest wyznacznik wysokości "dachu" alkowy i po za wygodą wchodzenia wygodna alkowa powinna pozwolić usiąść na łóżku z nogami zwisającymi i po wyprostowaniu się powinno być troche miejsca nad głową. A jakie minimum....wysokość alkowy powinna pozwolić na swobodne przewrócenie sie z boku na bok.,oczywiście kwestie wentylacji,ja uwielbiałem spać na alkowie z otwartym okienkiem i z poduszką na rancie dolnym okienka czyli praktycznie pół głowy za oknem.Ja sie wiercę jak ktoś śpi jak kłoda i budzi sie tak jak zasnął to może sobie pozwolić na jeszcze niższą alkowę ,ale wszystkie te przypadki są indywidualne.
Martin B - 2014-03-28, 19:24
Wlasnie sobie siedze i mysle.... znam np campery ktore rezerwowe lozka pod dachem maja jednak nie sa one bezposrednio nad lozkiem glownym , tylko nad siedzeniami alo w srodku ponad stolem moimzdaniem to lepsze rozwiazanie, nie musisz sie o wysokosc martwic, moze pomyslisz cos w tym kierunku? Jezeli to dla ciebie interesujace moge jakies wyszukac.
toscaner - 2014-03-28, 20:37
O właśnie to będzie takie rezerwowe w sumie. Biorę również pod uwagę, że nie będzie to kamper na całe życie dla nas i że kiedyś zapewne sprzedam, więc jak teraz niedużym kosztem mogę zrobić 2+2 i nawet może tego nigdy nie użyję, to zawsze będzie to kamper powiedzmy 4 osobowy z bardzo wygodnie opuszczanym elektrycznie górnym łóżkiem. Czyli tylko do spania, a na dzień go nie ma
Martin jak to nie problem to poproszę o jakieś przykłady
Martin B - 2014-03-28, 21:35
Troche trudno......jestesmy wlasnie w podrozyale moim faworytem jest chausson welcome 515 z2014r, albo chausson sweet , albo rapido 600ff z2014 r , albo burstner lxeo time 585 znajdziesz je na mobile d e
toscaner - 2014-03-28, 22:12
Dzięki poszukam oczywiście
To oczywiście wypoczynek najważniejszy. Tu się nie pali
Martin B - 2014-03-29, 09:01
Wingamm Po sniadaniu jeszcze jeden camper WINGAMM ma ciekawe rozwiazanie lozko est wzdluz zawieszone...musisz ale modele przejzec
toscaner - 2014-03-29, 09:18
Śniadanko ważna rzecz. Ja też 2 kawy już wypiłem.
Przeglądnę później, dziś piękny dzień. Idealny na prace przy złomku.
2 dni temu z psem w kurtce zimowej wychodziłem, a wczoraj na zewnątrz prace w podkoszulku bo tak gorąco. Zwariowała ta pogoda.
|
|