Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Monitor czy TV

toscaner - 2014-04-02, 08:53
Temat postu: Monitor czy TV
Większość w kamperze pozbywa się telewizora. A ja znów inaczej.
Większość ma kilka TV w domu, a my nie mamy i już nie oglądam od 11 lat :mrgreen:

Rozważam jednak do kampera montaż ekranu ok. 24-26 cali o rozdz. min 1920x1080 (full hd), który będzie podłączony do lapka. Od czasu do czasu na takich dłuższych wakacjach pasuje obejrzeć jakiś film lub koncert.
Sporadycznie też po odwrócenia na przegubie ekran ten stawałby się większym ekranem komputerowym przy biurku w kamperze.
Przegub będzie tak skonstruowany, że filmy będzie można oglądać z odwracanych foteli, spod markizy, no i z łóżka. Nagłośnienia do kina domowego już mam ...dwa.
Rozważam tylko którą wersję zamontować... Małe kino domowe, czy z trzęsieniem ziemi :mrgreen:
Ale nie to jest tematem.

TV czy monitor?
Jako, że byłby to dodatek, chciałbym wydać na niego poniżej 1000zł.
Używany będzie tak sporadycznie, że rozważam nawet używkę.

donald - 2014-04-02, 09:02

Ja w miejscu tv mam tablet z dvbt oraz by uzywac netu.oraz wozimy lapka na którym mozna wpiac tuner tv oraz zrzucac zdjęcia
Tablet maly to mozna go zabrać ze sobą a lapek juz wiekowy.. ale do oglądania filmów wyśmienity. ..

toscaner - 2014-04-02, 09:25

No ale ten tablet nie ma 24 cali? :-/
Właśnie szukam opcji poza oglądaniem z tableta czy laptopa. Rozwiązaniem jest ekran jak podałem wcześniej. Tylko "czy rybki czy akwarium" ?

donald - 2014-04-02, 09:54

No fakt. .ma tylko 7 cali...ale nam to wystarcza. .jak chcemy obejrzeć film to idziemy do kina...a na wyjazdach to byle miec jakis zasieg WiFi by sprawdzić pogode i zwiedzac albo plażować....
Nie idz w ilośc ustrojstw w kamperze. .lepiej miec jedno male mobilne i nie zawracać sobie głowy...

toscaner - 2014-04-02, 10:37

No tak, z tym, że lapy mamy 13,3cala, a najmniejszy ekran ma coś z 8.
Tu nie chodzi o to, żeby iść lub nie iść w ilość. Tylko jeśli zdecyduję na tak, to to ... czy to .... , bo nie pytam czy warto mieć TV czy nie. Ja uważam, że nie. I nie mam.
Ale... tu przyda mi się też jako większy ekran do laptopa w moim mobilnym biurze.
Ja na moich kilkumiesięcznych wakacjach czasem dla odmiany planuję popracować :mrgreen:
Już od dawna przeszkadza mi mały ekran w lapie i miałem kupować 27-32 cale. I dobrze, że nie kupiłem bo 32 do kampa to za dużo. 13 za mało. Złotym środkiem wydaje się być 24-26.

TV mają większą jasność niby, monitory znowu bywają z większą rozdzielczością niż full hd przy tym rozmiarze, no i mają szybszą reakcję matrycy. No ale ja znowu nie gram w gry, więc ten parametr bez znaczenia. Do TV gdy kiedyś sprzedam kampera ktoś sobie będzie mógł podłączyć antenę. Monitor będzie mniej przydatny, chyba, że z wbudowanym tunerem TV.

krzlac - 2014-04-02, 12:46

Ja mam w moim kamperku monitor z tunerem TV. Mam w pełni funkcjonalny TV z pilotem,
filmy mogę ogladać z PennDrive wetkniętego w monitor, mogę go podłączyć do lapka i ogladać z DVD. Jest jeszcze jedna zaleta: większość monitorów (mój też) jest zasilana na 12 V, a większość TV na 230V. I jeszcze jedno: monitor jest w każdej działaności jest bezdyskusyjnym kosztem a TV to już niekoniecznie.

toscaner - 2014-04-02, 21:36

Napięcie zasilania to żaden problem. Czy 230V, czy 12V. Mam mocną przetwornicę. Poza tym, duża część urządzeń tego typu jest finalnie i tak na 12V, wystarczy rozkręcić i pominąć zasilacz. To akurat żaden problem.

Skłaniam się ku monitorowi bardziej, niż TV, ze względu na podobno lepsze parametry matryc i do pracy przy ekranie zdecydowanie są lepsze. Stracę tym kosztem na jasności.
No i nawet 22 cale można spokojnie z większą rozdzielczością znaleźć, a TV to w tym rozmiarze pewnie tylko HD Ready.

koko - 2014-04-04, 18:22

monito z tunerem tv samsung 24" wszystkie mozliwe wejscia i wyjscia z zasilacza wychodzi 14,5v ale chodzi na mocne 12v sprawdzone
toscaner - 2014-04-04, 20:13

Koko możesz podrzucić model i cenę? Chociaż cenę to już mając model będę miał.
koko - 2014-04-04, 20:52

FX2490HD
toscaner - 2014-04-04, 21:30

Już "pacze". Widzę, że full HD, taki jak szukam.
Na allegro już nikt nie sprzedaje, pewnie jest teraz jakiś nowszy model ze zmienionym jednym symbolem.
A jak z oglądaniem czegoś w słoneczny dzień? Np. z 2-2,5 m? Spokojnie?

koko - 2014-04-04, 23:25

super sprzęt jeżdzi ze mną ze 4lata ale idz w tym kierunku monitor z tunerem kupisz tylko w sklepie ja kupiłem w Media Markt
toscaner - 2014-04-04, 23:49

Po dzisiejszych pomiarach (szafeczka powoli się buduje) zostanie mi chyba opcja zmieścić się z ekranem 22-24 cale. Czyli ciut mniejszy niż pierwotnie zakładałem. Ale jest to nadal dużo więcej niż laptopowy ekran.
Koko a jak z tym co pytałem? Oglądanie w słoneczny dzień? Żaluzje trzeba przymykać czy jest ok?
W necie wiele piszą, że matryce monitorów są ciemniejsze od matryc w TV.

koko - 2014-04-05, 09:32

nie zauważyłem różnicy,drugi mam równerz monitor z tunerem19"też Samsung nowszy model ma z tyłu do sterowania taki jojstik
toscaner - 2014-04-05, 10:15

Podaj jeśli możesz model tego 19" też.
Im dłużej buduję i im więcej mierzę to już wiem, że 26 nie chcę, bo za duży. To jest jednak małe autko. Skłaniam się powoli ku rozmiarze 19"-24" max. Jedyne co musi to być Full HD, bo będzie używany również do "pracy" i mniejsza rozdzielczość nie ma sensu. Mniejszą mam w laptopie.

koko - 2014-04-05, 13:53

Jutro jestem poza domem
toscaner - 2014-04-05, 14:01

No problem, jak mówią Rosjanie :mrgreen:
Argo - 2014-04-05, 14:06

A może taki http://www.redcoon.pl/B44...LED?refId=ceneo mały pobór prądu i masz wszystko.
MrTommy - 2014-04-05, 20:39

koko napisał/a:
FX2490HD

Podobnie i ja, od trzech lat używam tego modelu i jestem mega zadowolony, ukryłem sobie w szafce zwykłego PC-ta z firmowego demobilu, wyprowadziłem na dach antenę do WI-FI i mam wszystko w jednym. Używając klawiatury i myszy bezprzewodowej, nie mam problemu z kabelkami i innymi.

toscaner - 2014-04-05, 22:00

Przeglądam i przeglądam i poniżej 23"-24" nie ma TV w w Full HD. Monitor znajdzie się spokojnie i 19" i mniej cali.
Czasu jeszcze trochę mam do zakupu i montażu, więc temat do przemyślenia.
Muszę jeszcze zaprojektować uchwyt, bo będzie ustawiany w nietypowych pozycjach. Obrót 180 stopni, więc planuję mocowanie zrobić na krawędzi "szafy" a nie płaszczyźnie.

Thom - 2014-04-06, 08:05

Nie rozumiem dywagacji nad zastosowaniem monitora w miejsce TV... fakt jest że oba sprzęty w obecnych czasach są do siebie podobnie wyposażone... monitory mają funkcje tv i odwrotnie :ok

Jednak mimo to proponuję założenie tv np 22' LED fullHD z HDMI i masz po problemie... zasilanie koniecznie 12V bo ładnie pasuje...

Ja kupiłem rok temu taki, na dodatek w kolorze białym i jestem super zadowolony...
Ponadto nie każdy monitor ma pilota :bigok

koder - 2014-04-06, 09:11

Ja dodam, że warto przypilnować, żeby miał matrycę IPS a nie TFT. IPS mają dużo lepsze kąty oglądania - TFT, mimo że tańsze, szybko tracą naturalne kolory - szczególnie od dołu. Mam wrażenie, że w przestrzeni kamperowej ktoś zawsze będzie oglądał telewizor pod takim kątem.
toscaner - 2014-04-06, 10:02

No wiem, że nie każdy monitor ma pilota.
Głośności na 100% nie będę regulował pilotem, bo bezprzewodowo z mac'a idzie do kina domowego. Programów na monitorze nie zmienię, bo nie interesuje mnie tv. 11 lat nie oglądam i z każdym rokiem cieszę się z tego bardziej widząc czasem u znajomych jakim dnem są obecne programy i reklamy. Anteny satelitarnej nie będzie i żadnych dekoderów również.
Będzie tylko jeden kabel wpięty do monitora - ten od laptopa. Zostawałaby regulacja jasności, kontrastu pilotem.
Jeśli już będzie używany to 80% czasu włączenia urządzenia byłby używany jako monitor - większy ekran do laptopa. 20% do oglądania filmów. Tak realnie to oglądamy może 1-3 filmy tygodniowo. Może na wakacjach będzie więcej :-P

I fakt, w tej chwili nie kupuję jeszcze, ale wzmocnienie w ściance pod uchwyt i tak zrobię.

koko - 2014-04-06, 12:09

ten monitor ma pilota UE19F4000 AW SAMSUNG
koko - 2014-04-06, 12:20
Temat postu: foto
Zdjęcie monitora TV
toscaner - 2014-04-06, 18:05

To szare za monitorem to jest jakaś metalowa rama?
Fajne te wskaźniki. Zegarek, termometr, barometr? I co jeszcze?

koko - 2014-04-06, 21:35

To szare to pionowa ,,szuflada" ten telewizor się wsuwa na czas podróży, ten czwarty to wilgotnościomierz
toscaner - 2014-04-06, 22:39

No ciekawie to wygląda. Jak jeszcze pozostałe wskaźniki masz w podobnym guście. :)
toscaner - 2014-04-09, 00:04

Dziś odwiedziłem Media World (w Polsce Markt) i jest w czym wybierać. W sumie TV FullHD z HDMI itd da się kupić od 150-200Euro, ale spodobał mi się jeden monitor. Nie wiem czy miał tuner TV. Dla mnie bez znaczenia. No sprawa do przemyślenia. Ale na pewno nie będzie większy niż 24 cale. Bo nie ma sensu na tak małe odległości jakie mam w moim "wielkim" aucie :)
onionskin - 2014-04-09, 20:11
Temat postu: Re: Monitor czy TV
toscaner napisał/a:
........................
.........rozdz. min 1920x1080 (full hd), który będzie podłączony do lapka. Od czasu do czasu na takich dłuższych wakacjach pasuje obejrzeć jakiś film lub koncert.
..................................
Używany będzie tak sporadycznie, że rozważam nawet używkę.

A może coś takiego?
http://tinyurl.com/oxcwrzb

Mam podobnego- jak co służę opinią.

toscaner - 2014-04-09, 20:55

No ciekawa alternatywa. Nie trzeba podłączać żadnego laptoka :)
toscaner - 2014-09-12, 17:28
Temat postu: Re: Monitor czy TV a może "dotykowiec"?
Takie TV widziałem tu w promocji w Media za 179 € (~750zł):
http://allegro.pl/listing...g-v6-p-3-e-0904
Znowu na allegro taniej niż tu w promo :haha:
Niezła matryca, kąty, full hd, wejście USB (podobno filmy z pena da się oglądać ?) i najważniejsze: większy ekran 1920x1080 do laptopa - priorytet i w odróżnieniu od monitorów komputerowych ma mocowanie do uchwytu na ścianę. TV nie oglądam, więc ta funkcja bez znaczenia.
Ma ktoś ten model? Opinie?
Ale... Onionskin namieszał i chwała mu za to... :)

onionskin napisał/a:

A może coś takiego?
http://tinyurl.com/oxcwrzb

Mam podobnego- jak co służę opinią.

Jakiś aktualniejszy link:
http://allegro.pl/listing...g-v6-p-3-e-0904

Bo za 20-30% drożej mam ekran ~21-22 cale, ale dodatkowo wbudowany komputer i dotykowy ekran.
Pytanie tylko czy to zabawka do internetu, czy da się na tym coś popracować, obejrzeć filmy w fullHD z dysku, lub pendrive?
No i:
- wersja bez systemu (wrzucę linuxa, lub XP o ile ruszy na tym),
- czy z androidem? (to mnie najbardziej zastanawia),
- ostatecznie z Win7?

Tak więc bliżej zakupu i więcej dylematów.

Bronek - 2014-09-12, 19:49

Dla mnie z racji ,że wisi na "przegubach" i nie chce mi się go mocować , chować to musi być lekki.

Waga ???do 4- 5kg
Waty??? do 24- 27
zasilanie 12v
"Otake" polske bede walczył Aczkolwiek mam....

Kąty widzenia BARDZO WAŻNE !!!! w małym pomieszczeniu .. Ruszysz głową i już lipa

toscaner - 2014-09-12, 20:15

Bronek, komputer - dotykowiec nie ma szans, musi wziąć dużo więcej. Monitor i komputer w jednym.

Podany model TV powyżej:
waga 3,5kg
konsumuje 21W
5W na standby - dużo trochę.
I shit, nie wiem czy ma zasilanie +12V - wątpię, ale nie robi mi to dużej różnicy w sumie, bo lodówka też potrzebuje 230V, laptopy to samo, więc i tak będzie w gniazdkach prund. Już jest :)
A i tak będę włączał tylko jak potrzebny.

onionskin - 2014-09-12, 20:27
Temat postu: Re: Monitor czy TV a może "dotykowiec"?
toscaner napisał/a:
..........................
Pytanie tylko czy to zabawka do internetu, czy da się na tym coś popracować, obejrzeć filmy w fullHD z dysku, lub pendrive?
No i:
- wersja bez systemu (wrzucę linuxa, lub XP o ile ruszy na tym),
- czy z androidem? (to mnie najbardziej zastanawia),
- ostatecznie z Win7?

Tak więc bliżej zakupu i więcej dylematów.

Ja mam dokładnie taki:
http://www.notebookcheck....PC.26529.0.html
http://pclab.pl/tag.html=x9613

Zapewniam cię że to poważny komp na którym chodzą wymagające gry.
To normalny komp tylko w płaskiej obudowie, każdy element jest wymienny bez lutowania (czy to procek czy k. grafiki itp/itd).
O wydajność nie masz się co martwić.

Ten mój ma również wejście DVB-S, więc kupujesz tylko kartę i masz oszczędność na tunerze sat :)

Co do systemu: tego Mediona używa córa i jest zainstalowany Windows.
Sam używam na swoich Linuksa od 1997 roku i żyję.
Zresztą ostatecznym service packiem windowsa będzie linuks :mrgreen:

onionskin - 2014-09-12, 20:36

Jako TV chyba nie bierze dużo ponieważ tor TV/PC jest oddzielny (poza monitorem oczywiście), nie muszę uruchamiać kompa aby oglądać TV (oddzielne przyciski)
Ale fakt: 24 cale i wydajny komp muszą żreć energię.

toscaner - 2014-09-12, 20:46

No przeczytałem i ciekawe urządzenie. Ale to jest wersja 4 rdzenie? I ma Win 7.
Ciekawe czy XP na tym pójdzie i obsłuży dotyk czy inne "graty"?
Linux pisałeś, że idzie.

Na pewno do przemyślenia i pewnie będę miał jeszcze jakieś pytania, gdy się zdecyduję na coś takiego :)

onionskin - 2014-09-12, 21:22

toscaner napisał/a:
......................
Linux pisałeś, że idzie.
.............

Może zamotałem- tego Mediona używa córka, linuksa mam na laptopie :)
Pisałem że nie powinno być problemów, jutro sprawdzę jak to jest z obsługą takiej stacji tak z ciekawości.

toscaner - 2014-09-12, 22:56

Aha, teraz jasne :)
Wszystko i tak komplikuje sprawa taka, że rzadko są spotykane monitory na ścianę, bo w sumie by wystarczył, ale przeglądnąłem wszystkie jakie mieli w tutejszym Media i żaden. Tylko na biurko. A musi to to wisieć na ścianie. Dlatego TV, no ale droższy, a jak tak itd. zaczęło się od palca, a jest już ręka. :mrgreen:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Ale żeby nie było łatwo, to teraz wziąłem jeszcze pod rozważanie monitor dotykowy. Hmmm. Muszę tylko doczytać czy dogada się taki z owocami. Dotyk niby ma być obsługiwany przez USB.
Takie coś np.:
http://allegro.pl/monitor...4589994662.html

dulare - 2014-09-12, 23:09

No moment, a czy nie jest tak że każdy niemal monitor biurkowy da się w prosty sposób powiesić na ścianie? Odkąd przeszedłem ze starych monitorów CRT (kineskopowych) to wszystkie LCD montuję zawsze na "plecach" mojego biurko-regału. Monitory LCD powinny mieć z tyłu cztery otwory na płytkę montażową w standarcie VESA do montowania na ścianie...
onionskin - 2014-09-12, 23:14

Kiedyś (ze dwadzieścia lat temu) IIYAMA to była rewelacja i moje marzenie.
Marzenie-bo ceny ich były porażające.
Ta z linku ma VESA.

toscaner - 2014-09-12, 23:36

dulare napisał/a:
No moment, a czy nie jest tak że każdy niemal monitor biurkowy da się w prosty sposób powiesić na ścianie? Odkąd przeszedłem ze starych monitorów CRT (kineskopowych) to wszystkie LCD montuję zawsze na "plecach" mojego biurko-regału. Monitory LCD powinny mieć z tyłu cztery otwory na płytkę montażową w standarcie VESA do montowania na ścianie...

No właśnie tych 4 otworów szukałem odwracając im każdy monitor na półkach. Makarony się na mnie patrzyły jak na jakiegoś kosmitę z oczami "co ja robie".
Też się zdziwiłem, bo jest fajny HP 22 cale jak pamiętam i lipa.
Niestety żaden nie miał. Na dziale z TV odwracałem z ciekawości te TV, które mnie interesowały i dziury były.

No przecież tak nie powieszę :haha:

dulare - 2014-09-12, 23:39

No ładnie, aż się przejdę zobaczyć co u nas w sklepach stoi obecnie na półkach... W pracy mamy wszystkie z montażem ściennym, 24 i 26 cali, kupujemy sukcesywnie więc to nie tak że tylko w starych było... Może we Włoszech ściany w biurach za słabe :)
toscaner - 2014-09-12, 23:43

Trzeba jeszcze wziąć poprawkę na tutejszą ubogą ofertę. Czy to Obi, które jest z 10x mniejsze, czy Media. Tu monitorów do wyboru było coś około 8-9 szt. na cały sklep.
Jakby jakiś makaron pojechał do Polski i wszedł do Obi czy nawet Media Markt, to pewnie by pytał o jakieś linie autobusowe pomiędzy działami :haha:

Jak coś pisze o tym kraju, a zwłaszcza tym regionie, to wierzcie mi albo nie, ale to co tu się dzieje czasem jest za głupie żeby to można było wymyślić.

Bronek - 2014-09-12, 23:47

Vesa dwa standardy większość mocowań jest na oba .. Ale jaki to problem dorobić ???

Mistrz Toscaner wykona ...

A tak na marginesie .. z zazdrością ZLOSLIWOŚCIĄ !!!!.. Twój kamperek będzie jak SZWAJCARSKI SCYZORYK

Fajny tylko jak to uzywać

toscaner - 2014-09-12, 23:53

Bronek ja sam jeszcze nie wiem co to będzie. A może się okaże lipą i np. drzwi kibelka będą się blokowały z szafką kuchenną :haha:
Albo Tv będzie zaczepiał o lodówkę :haha:
W tym scyzoryku chyba się nic nie blokuje :-P

Bronek - 2014-09-13, 00:04

Potraktujesz jako model anty koncepcyjny . gdyż może być trudno o miejsce na koncepcję...

Ale za to sobie kawkę z pączkiem zjesz Przgryzając lazanią , popijając winkim .

Pobzykasz w domu po powrocie :szeroki_usmiech

toscaner - 2014-09-13, 00:11

Widzisz, do łóżka jeszcze nie doszedłem, ale zostawiłem dla niego miejsca 193 cm x 130 cm :-P
Będzie w miarę wygodne :)
Materace przetestowane, wygodniejsze niż łóżko z Ikea :diabelski_usmiech

toscaner - 2016-11-13, 12:07

Dawno temu zacząłem ten temat. W kamperku mam przewidziane miejsce na TV albo monitor do 22 cali. Miejsce na montaż ramienia coby można było taki telewizorek obracać i oglądać z każdego miejsca też mam zaprojektowane i wzmocnienie w ścianie jest.
Jest tylko jedno ale...
Ja nie oglądam TV. Ale film od czasu do czasu czemu nie. Na moim starym laptopie 13 cali? No dawał radę.

Coby nie dublować, a temat zakończyć, więcej w temacie głównym budowy mojego kamperka:
http://www.camperteam.pl/...p=611303#611303

A tak się ogląda leżąc w wyrku: