|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Motoryzacja - zakup auta z kratką
papamila - 2014-04-04, 22:20 Temat postu: zakup auta z kratką proszę o pilny kontakt osoby które ostatnio korzystajac z chwilowej okazji odliczenia pełnego vat-u zakupiły nowe auta "z kratką" na firmę przed 31.marca
a jeszcze ich, z różnych powodów nie odebrały/ zarejestrowały
bo np. dealer jeszcze nie zdązył dostarczyć w terminie 31.03
czy np. auto niezgodne z zamówieniem
pozdrawiam
Jarek Papamila
tel 600028837
krimar - 2014-04-18, 14:00
jak to wina dealera to pozostaje roszczenie cywilne do niego z tytułu straty spowodowanej brakiem możliwości odliczenie 100% vatu za zakup, a potem przy każdej deklaracji vat.
Fux - 2014-04-18, 20:28
A nie była istotna chwila zawarcia umowy?
Bronek - 2014-04-18, 20:46
Fux napisał/a: | A nie była istotna chwila zawarcia umowy? |
To dziwny kraj z dziwnymi przepisami .............
Musi być wydany samochód.
tadek27 - 2014-04-19, 12:36
Bronek napisał/a: | Fux napisał/a: | A nie była istotna chwila zawarcia umowy? |
To dziwny kraj z dziwnymi przepisami .............
Musi być wydany samochód. |
Bronek jesteś tego pewien?
przecież firma stała się właścicielem pojazdu w chwili zakupy (czyt. otrzymania faktury)
i wg księgowych jest to podstawa odliczenia vatu od tych pojazdów.
Papamila najlepiej wejsć do "ulubionego " urzędu i zasięgnąć języka.
Bronek - 2014-04-19, 12:46
Jak zwykle , ktoś mi zarzuci ,że znam sie na wszystkim czyli na niczym , ale tak mam iż mnie wiele interesuje...... i ............
Niestety nie wiem dokładnie w którym kościele dzwoni , lecz taka ponoć jest interpretacja.
tak mówili TV , ... o ile TV Biznes ... itp
Co się kryje za stw. "wydany" czy wpis czy faktura ??? To jak zwykle należy do interpretacji urzędasa.
Z komentarzy wynika ,że fizycznie musi być wydany . teraz "fizycznie" ???? itd.
MUS popytać u siebie...
Cytat: | Łukasz Blak, doradca podatkowy z Certus LTA, wyjaśnia, że w przypadku podatników innych niż rozliczający się metodą kasową momentem decydującym o powstaniu prawa do odliczenia jest przede wszystkim moment otrzymania faktury. Drugim warunkiem odliczenia jest powstanie obowiązku podatkowego u sprzedawcy samochodu – powstaje on w momencie dokonania dostawy pojazdu. Jak wyjaśniło jednak Ministerstwo Finansów, otrzymanie całości lub części zapłaty przed dokonaniem dostawy towaru również oznacza powstanie obowiązku podatkowego u sprzedawcy. |
Niby ...ost zdanie mówi ,że .... ale.....
Czy to takie pytanie ?? Czy można odliczyć 100% VAT z faktury zakupu samochodu, gdy wydanie samochodu nastąpi po zmianie przepisów w VAT
Sprzedawca zapewnił, że faktura sprzedaży zostanie wystawiona do końca marca 2014 r., czyli przed zmianą przepisów. Zastrzegł jednak, że termin odbioru samochodu może nastąpić już po zmianie przepisów w zakresie odliczania VAT naliczonego. Czy po zawarciu umowy kupna-sprzedaży samochodu i otrzymaniu faktury w marcu mogę odliczyć VAT naliczony od tego zakupu (100%) w deklaracji za marzec, gdy wydanie samochodu nastąpi w kwietniu, czyli już po wejściu przepisów ograniczających prawo do odliczenia VAT naliczonego?????
tadek27 - 2014-04-19, 13:08
tylko nikt w urzędzie nie da nic na piśmie jak zwykle , a za trzy lataz ściągną z odsetkami.
Chyba ,żeby wystąpić z zapytaniem na piśmie , może w ten sposób odpiszą i będzie podkładka
tadek27 - 2014-04-19, 13:13
widzę , że pisaliśmy równolegle.
Bronek przy tak zadanym pytaniu przeniesieniem prawa własności jest moment wystawienia faktury i zapłaty za nią. logicznie myśląc jeżeli faktura jest z marca to w deklaracji pojawia się w marcu i basta. nawet jeżeli jest wystawiona na przelew jeśli zapłacisz ją w terminie to podlega odliczeniu a homologację na ciężarówkę wystawia serwis.
Fux - 2014-04-19, 14:32
tadek27 napisał/a: | tylko nikt w urzędzie nie da nic na piśmie jak zwykle |
Dadzą, jeżeli zwrócisz się z pismem z prośbą o interpretację.
Andrzej 73 - 2014-04-19, 15:02
W naszej kochanej Częstochowie podstawą do odliczenia vat-u od faktóry jest data rejestracji. W papierkach wbijają dodatkowe pieczątki potrzebne do US.
Paranoja. Kobitka znaczy urzędniczka w WK jak rejestrowałą mi Kugę to dosłownie się spociła od bicia pieczątek.
Johny_Walker - 2014-04-19, 16:16
Data rejestracji nie ma znaczenia. Mówisz, że kupiłeś samochód i na lawecie przywiozłeś sobie na podwórko gdzie stał kilka dni zanim go zarejestrowałeś. Zrobiłem tak z motocyklem i nie było problemu. Zamierzam tak samo zrobić z kamperem. Nie wiem czy tak się da w przypadku pojazdów używanych, ale z nowymi tak jest. Słyszałem coś o miesięcznym terminie zarejestrowania od czasu zakupu lub wprowadzenia na nasz obszar celny.
Dla VAT liczy się data sprzedaży i faktury. Na wszelki wypadek nie chwaliłbym się na Twoim miejscu datą odbioru lub odebrał samochód 31 marca i zostawił natychmiast na naprawę reklamacyjną, bo słyszałem że Ci nie odpala i był porysowany.
Czy tym samochodem jest kamper? Wg mojej wiedzy z punktu widzenia VAT nie ma znaczenia zmiana przepisów po 1 kwietnia. Mylę się?
PS Może ktoś chętny na Citroen Berlingo 2005? 2.0 HDI z salonu. Pierwszy właściciel. Faktura VAT. Rzeczywisty przebieg. Będę sprzedawał jesienią br. lub w przyszłym roku.
Andrzej 73 - 2014-04-19, 17:43
Johny_Walker napisał/a: | Data rejestracji nie ma znaczenia. |
Może tak jest jak piszesz , ale napisałem "w naszym kochanym mieście" panują dziwne zasady często inne od ogólnokrajowych , interpretowane inaczej.
Aby zaoszczędzić sobie dodatkowych problemów i łażenia do urzędów wolę dostosować się do ich regół.
Fux - 2014-04-19, 21:10
Andrzej 73 napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Data rejestracji nie ma znaczenia. |
Może tak jest jak piszesz , ale napisałem "w naszym kochanym mieście" panują dziwne zasady często inne od ogólnokrajowych , interpretowane inaczej.
Aby zaoszczędzić sobie dodatkowych problemów i łażenia do urzędów wolę dostosować się do ich regół.
|
Poproś aby dali Tobie na piśmie. Skutkuje...
Andrzej 73 - 2014-04-19, 23:27
Fux-sik
Pismo , uwierz mi dadzą z własną interpretacją , a ja dalej będę tracił czas.
Nie słyczałeś , żę w Częstochowie jest "najtrudniejszy" WK w Polsce.
Fux - 2014-04-20, 08:59
Napiszę Tobie tak.
Wniosek składasz, przyjąć musi.
Zarejestrowanie auta to czynność administracyjna.
Jeżeli coś nie pasi, to musi powiadomić Ciebie pismem o uzupełnienie wniosku.
Tyle.
Prawo jest jedno i tego się trzymaj.
Johny_Walker - 2014-04-20, 23:16
Napiszcie jak to jest z odliczeniem VAT od kampera w I kwartale 2014? Była taka możliwość?
|
|