|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wyrównawczy zbiornik ciśnieniowy.
HENRYCZEK - 2014-04-06, 16:52 Temat postu: Wyrównawczy zbiornik ciśnieniowy. Mam pytanie,czy konieczne (lub słuszne)jest stosowanie zbiornika wyrównawczo-ciśnieniowego w układzie instalacji wodnej,gdzie pracuje pompa zanurzeniowa?
toscaner - 2014-04-06, 18:02
Do ciśnieniowej pompy jak najbardziej ma to sens, ale do zanurzeniowej...
Z tego co porównywałem oba rodzaje instalacji przed wyborem jednej z nich, to nie spotkałem się, aby ktoś stosował taki zbiornik z pompką zanurzeniową.
Po zamknięciu kranu po prostu napięcie jest odcinane na pompce.
Do ciśnieniowego układu zastosowałem zbiornik Fiamma A20. No ale moja pompka ciśnieniowa ma ciśnienie 2,4bara, a zanurzeniowe z tego co porównywałem przy zakupie mają mniej, nawet 0,7bara.
No i ktoś zdaje się tu na forum pisał, że zmieniając pompkę na ciśnieniową doświadczył nieszczelności kranów i musiał wymieniać krany. Tak więc wychodziłoby, że jest to bezcelowe.
zibikruk - 2014-04-06, 18:21
Nie ma sensu, należy zastosować jedynie zaworek zwrotny (aby instalacja była napełniona wodą).
Wówczas zawsze po otwarciu kranu masz wodę. Zbiornik, o którym mówisz jest stosowany prze pompie ciśnieniowej (przecież to rodzaj hydroforu).
eMWu - 2014-04-07, 11:41
mam cisnieniową, mam zawór zwrotny i nie mam zbiornika ciśnieniowego. I nie widze potrzebny mieć. Działa b. dobrze. Wrecz mam zamiar zmniejszyc cisnienie i zredukować ilosci wody przeplywające przez krany perlatorami.
kimtop - 2014-04-07, 16:28
eMWu napisał/a: | Wrecz mam zamiar zmniejszyc cisnienie |
Ciśnienie reguluje się na pompie.
Zbiornik zapobiega włączaniu się pompy przy każdym otwarciu kranu.W zbiorniku jest zgromadzona pewna ilość wody i przy niedużym poborze pompa się nie włącza.
Ja wymieniłem pompę ciśnieniową na zanurzeniową i teraz zbiornik wody starcza mi na dłużej
MAWI - 2014-04-07, 17:19
Cytat: | Ja wymieniłem pompę ciśnieniową na zanurzeniową i teraz zbiornik wody starcza mi na dłużej |
Ja też ,ale ze względu na bezpieczeństwo .Ponieważ w poprzednim kamperku miałem pompę ciśnieniową i kiedyś po powrocie z pieszej wycieczki bardzo się zdziwiłem jak obluzował się wężyk od kranu.
Dobrze radzę idźcie za naszym przykładem .
salut - 2014-04-07, 18:59
MAWI napisał/a: | Dobrze radzę idźcie za naszym przykładem . |
A ja nie pójdę za waszym przykładem.
Już tak mam
Mam na myśli pompę
HENRYCZEK - 2014-04-07, 19:09
W obiegu wodnym mam bojler truma tt2,producent nakazuje stosować pompe bez zaworu zwrotnego.Lepsiejsze pompy zanurzeniowe mają taki zawór,zatem czy zbiornik wyrównawczo ciśnieniowy zniweluje różnice ciśnienia która powstaje w trakcie nagrzewania się wody w bojlerze?Może ktoś ma taki bojler i podpowie co i jak.
eMWu - 2014-04-08, 09:23
kimtop napisał/a: | Zbiornik zapobiega włączaniu się pompy przy każdym otwarciu kranu.W zbiorniku jest zgromadzona pewna ilość wody i przy niedużym poborze pompa się nie włącza. |
dla mnie bez sensu - jesli nie uzywam wody - wyłaczam pompe i odpuszczam cisnienie z instalacji. A tu mi dojdzie dodatkowy zbiornik wymagający dobicia cisnienia przy kazdorazowym dopelnieniu. Zresztą... chyba bojler jest takim akumulatorem cisnienia w moim kamperze
SlawekEwa - 2014-04-08, 19:45
eMWu napisał/a: | wyłaczam pompe i odpuszczam cisnienie z instalacji |
Pytam się- po co?
janusz - 2014-04-08, 20:05
SlawekEwa napisał/a: | Pytam się- po co? |
Bo mi kiedyś też spuściła się do kampera. Kamper był nowy i była zima.
Irel - 2014-04-08, 21:29
SlawekEwa napisał/a: | Pytam się- po co? |
W ubiegły piątek montowalem Krakowie poduszki do kampera i spotkalem sympatycznego pana, który przyjechal swoim kamperem do elektryka. Powodem przyjazdu bylo to, że wtrakcie jazdy spadł mu tuż za pompą wąż z instalacji wodnej, co skutkowało wypompowaniem do wnętrza kampera 120litrów wody ze zbiornika. Szacowany koszt naprawy instalacji wraz z wymianą uszkodzonych części to około 2 tys. PLN. Wydaje mi się, że taniej będzie jak pompę się wyłączy.
kimtop - 2014-04-08, 21:56
Teurgus napisał/a: | Wydaje mi się, że taniej będzie jak pompę się wyłączy. |
Przy pompie zanurzeniowej nie doszło by do wypompowania wody.
toscaner - 2014-04-09, 00:08
A mikrowłącznik nie może się zaciąć, zewrzeć? Ten w kranie? Np. jak ma 20 lat? Lub gdzieś wyrobione kabelki ze sobą złączyć?
Jeśli wężyk spadł, to raczej to nie było normalne, bo spadałyby również często w samochodach np. z chłodnicy, czy innego miejsca. Też jest jakieś ciśnienie od temperatury. Z reguły stosuje się opaski. Może ktoś coś grzebał, nie założył, nie dokręcił itd.
Nie wierzę, że zaciśnięty opaską wężyk ot tak sobie spadł.
SlawekEwa - 2014-04-09, 07:02
toscaner napisał/a: | Nie wierzę, że zaciśnięty opaską wężyk ot tak sobie spadł. |
toscaner piwo się należy za jasność umysłu
eMWu - 2014-04-09, 08:29
SlawekEwa napisał/a: |
eMWu napisał/a:
wyłaczam pompe i odpuszczam cisnienie z instalacji
Pytam się- po co? |
jakby co. Fura ma ponad 20 lat. To ze przejrzalem wszystkie złacza nic nie znaczy.
A poza tym jak czegos nie uzywam to mam "dziwny" zwyczaj wyłaczać.
toscaner - 2014-04-09, 09:00
SlawekEwa - dzięki za piwko. Myślę, że kiedyś uda się w realu jakieś kapselki otworzyć
eMWu - Dobry zwyczaj. Ja jak np. nie używam silnika to też go wyłączam.
U mnie pompka ciśnieniowa zostanie bez zasilania automatycznie po uzbrojeniu alarmu. Po co jej prąd gdy opuścimy samochód. Możliwe, że na noc też będzie jakoś odłączana. Różnicy jej to nie zrobi, bo i tak jest wyłączona, gdy ciśnienie jest w układzie. Ale jeśli rano wstaję, idę do łazienki i chce mi się
- otworzyć drzwi
- włączyć światło
- odkręcić kran
to przy wykonywaniu tylu męczących czynności jeśli dojdzie mi jeszcze jedna - włączenie jednego przycisku zasilania pompki, to raczej powinno mi jeszcze pozostać wystarczająco energii, abym dał radę zrobić kawę.
A później to już z górki.
janusz - 2014-04-09, 09:18
Cytat: | jakby co. Fura ma ponad 20 lat. |
Zdarzały się wypadki, i my o tm wiemy, że nowiutkie auto prowadzone prosto od dealera, na zlocie spompowało się do środka. Nie ma reguły z tymi opaskami. Zamiast bawić się na zlocie trzeba było wracać do serwisu na poprawki po fabryce.
Endi - 2014-04-09, 12:14
U mnie też się zdarzyło. Krany pozamykane a tu włączyła się pompa. Co jest grane ??
Pompa – aus i szukam, ale prawie natychmiast udało mi się zlokalizować wyciek. Był w paskudnym miejscu, między piecem a ścianą . Uszkodzeniu uległ trójramienny rozdzielnik zimnej wody. Ubytku wody tyle co ciśnienie stracił ale wymiana …z półtorej godzinki.
Dobrze, że byłem na miejscu. Teraz przed wyjściem wyłączam pompę.
kimtop - 2014-04-09, 17:50
Jak widać rozszczelnienia instalacji się zdarzają.
Mnie, w pierwszym moim kamperze,pękła nakrętka mocująca wąż wody do spłuczki i wypompowało pól zbiornika (całe szczęście na zewnątrz a nie do środka)
Kiedyś w Bogacs, z Jarkiem Papamilą,szukaliśmy wycieku w kamperze naszego znajomego.Oczywiście poluzowana opaska i jak zawsze w najmniej dostępnym miejscu
MAWI - 2014-04-09, 18:05
Biorąc pod uwagę doświadczenia swoje i kolegów ,nie widzę najmniejszego sensu pakowania sie w ciśnieniówkę i szybko bym to przerobił na pompę zanurzeniową. Zamiast pamiętać o wyłączaniu za każdym razem pompy.
janusz - 2014-04-09, 18:17
MAWI napisał/a: | pamiętać o wyłączaniu za każdym razem pompy. |
Nie przesadzajmy i nie popadajmy w skrajności. To jakieś tylko 100-120l wody. Zbiorniki nie są niewyczerpalne a każdy aqueduct może popsuć się.
MAWI - 2014-04-09, 18:27
janusz napisał/a: | Zbiorniki nie są niewyczerpalne |
No tak.
Endi - 2014-04-09, 18:58
MAWI napisał/a: | szybko bym to przerobił na pompę zanurzeniową |
A w życiu bym się nie zdecydował. Po co ?
Że sobie raz na dzień hebelkim "pstryknę". Daleko nie muszę sięgać To niedokuczliwe a nawet sprawia przyjemność
MAWI - 2014-04-09, 19:43
Endi może i tak.Z drugiej strony nawet jak zapomnisz i wtedy akurat coś pęknie,To przecież (tak jak pisze Janusz) zbiornik na wodę to nie rzeka bez końca to tylko ok 100-200litrów.
Endi - 2014-04-09, 20:01
MAWI napisał/a: | zbiornik na wodę to nie rzeka bez końca to tylko ok 100-200litrów. |
Mój ma 120 l ale na przeloty zabieram 20-30 li. Po prostu nie ma sensu w większych ilościach wozić wody po Europie skoro praktycznie jej nie brakuje.
Stacjonarnie też w granicach 4o li. i częściej uzupełniam świeżą / czytaj zimną /
Argo - 2014-04-09, 20:09
MAWI napisał/a: | Endi może i tak.Z drugiej strony nawet jak zapomnisz i wtedy akurat coś pęknie,To przecież (tak jak pisze Janusz) zbiornik na wodę to nie rzeka bez końca to tylko ok 100-200litrów. |
Najlepiej to pozbyć się kampera, bo opona pęknie , urwie się wahacz, zawiodą hamulce a w drewnianym kościele spadnie cegła na głowę. Nie popadajmy w skrajności. Raz w roku solidny przegląd oddali wszystkie dokuczliwe awarie.
MAWI - 2014-04-09, 21:09
Argo napisał/a: | MAWI napisał/a: | Endi może i tak.Z drugiej strony nawet jak zapomnisz i wtedy akurat coś pęknie,To przecież (tak jak pisze Janusz) zbiornik na wodę to nie rzeka bez końca to tylko ok 100-200litrów. |
Najlepiej to pozbyć się kampera, bo opona pęknie , urwie się wahacz, zawiodą hamulce a w drewnianym kościele spadnie cegła na głowę. Nie popadajmy w skrajności. Raz w roku solidny przegląd oddali wszystkie dokuczliwe awarie. |
Już widzę tych,co to co rok wyciągają z pod szafek te wężyki i złączki w celu ich dokładnego sprawdzenia,ale...ja piszę w oparciu o własne przeżycie i w celu przestrogi dla innych,ale
Skoro tak kolega sądzi?To wolny kraj.
DigitalNomad - 2020-07-18, 23:11
Ma ktoś pomysł jak uszczelnić cieknący króciec w tej Fiamme A20?
Najpierw na sucho dokręciłem, kapie sobie jak jest ciśnienie w instalacji.
Rozebrałem, dałem taśme teflonową, skręciłem w palcach, przeskoczyło na gwincie (chyba taśma się nie nadaje to plastiku), cieknie podobnie tak samo jak na zdjęciu.
https://ibb.co/cLgBhFr
O dziwo drugi króciec (kątowy) nie cieknie, a podobnie dokręcony.
UPDATE:
Patrząc na opinie tej Fiammy na Amazonie: https://www.amazon.co.uk/...r/dp/B0013DVW3C
nie tylko ja mam problem z króccami. Mam też zbiornik Fiammy 70l i te króćce są tak samo do d***. Ktoś ma pomysł od czego dokupić króćce, żeby pasowały i do tego zbiornika wyrównawczego i do 70l?
Andrzej 73 - 2020-07-19, 09:10
Wymieniałem zbiorniczek wyrównawczy, z tego co pamiętam dałem trochę teflonu ale nie dużo, bo to plastik i dokręciłem z umiarem, ale nie na siłę. Jak chcesz inne rozwiazanie to sugeruje zastosować zwykłe połączenia hydrauliczne.
dziwaczek - 2020-07-19, 13:47
A dałeś uszczelki gumowe pod nakrętki - dobierz w hydraulicznym a i węże luźno nie tak jak ten po prawej chyba jest na styk?
Banan - 2020-07-20, 10:49
DigitalNomad napisał/a: | Ma ktoś pomysł jak uszczelnić cieknący króciec w tej Fiamme A20?
|
Nie ma potrzeby dodawać żadnych uszczelek, te złącza tylko się skręca...
Z tego co widzę na fotce, to przecieka Ci połączenie z opaską:
Jak pisze Dziwaczek, masz zbyt krótki wężyk, powinien dochodzić, do końca tej niebieskiej złączki, po założeniu i zaciśnięciu opaski powinno być OK.
Socale - 2020-07-20, 22:20
DigitalNomad napisał/a: | Ma ktoś pomysł jak uszczelnić cieknący króciec w tej Fiamme A20?
... |
Ta kropla nie wycieka z połączenia gwintowanego lecz z połączenia zaciskowego.
Skoro tak blisko, to pewniej byłoby bez żadnych naprężeń by króćce nie cierpiały, np wg tego:
dziwaczek - 2020-07-21, 07:16
Cieknie Ci pod cybantami? Jak tak to możesz:
- dać inne cybanty ( takie na śrubkę, z paskiem metalowym ząbkowanym) tylko ostrożnie z zaciskaniem! ułożyć dobrze zaciski tak aby dobrze przylegały
- zmienić rurkę na o mniejszej średnicy i zrobić tak aby była luźna i dłuższa (zima Ci to zweryfikuje )
- okręcić krócice taśma teflonową i na to rurkę
|
|