Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

CAMPERTEAM'KI 2013 - OSOBOWOŚĆ CamperTeam'u 2013

Elwood - 2014-04-10, 20:42
Temat postu: OSOBOWOŚĆ CamperTeam'u 2013
Tu wpisujemy kandydatów, którzy Waszym zdaniem zasługują na wyjątkowe wyróżnienie ze strony społeczności CT na tytuł: „OSOBOWOŚĆ CamperTeam'u 2013”.

Proszę podawać kto i za co powinien otrzymać tą nagodę.
Przypomnę, że ubiegłorocznym laureatem został Tadeusz i z przyczyn regulaminowych nie może ponownie kandydować do tej nagrody

pagandowa - 2014-04-27, 15:26

W związku z tym, że nie ma jeszcze żadnych kandydatur na „OSOBOWOŚĆ CamperTeam'u 2013” postanowiłam zacząć.
Może jako członek rodziny nie powinnam zgłaszać wodza naszej camperowej załogi, ale ktoś jako pierwszy musi rzucić kandydaturę.

Zatem zgłaszam jako „OSOBOWOŚĆ CamperTeam'u 2013” mojego męża Andrzeja (nick pagand). A poniżej przedstawiam krótkie uzasadnienie.

Jeszcze w grudniu (a może nawet listopadzie) 2012 roku Andrzej zgłosił się jako wolontariusz do Polskiej Akcji Humanitarnej (PAH). Tak, tak…tej od Pani Janiny Ochojskiej. Cel był jeden – pomóc potrzebującym w Afryce.

Po szkoleniach w kraju, na początku stycznia pagand wyjechał do Sudanu Południowego. Sudan Południowy to najmłodsze i prawdopodobnie jedno z najbiedniejszych (mimo posiadanych zasobów ropy naftowej!!!) państw świata. Uzyskał niepodległość niespełna trzy lata temu na mocy porozumień pokojowych kończących trwającą 23 lata wojnę domową między Południem i Północą Sudanu. Wieloletnia wojna domowa, brak jakiejkolwiek gospodarki, trudne warunki klimatyczne i wiele, wiele innych czynników przyczyniły się do tego, że sytuacja humanitarna w Sudanie Południowym jest dramatyczna. Ludzie cierpią na brak żywności i wody. Sytuacja medyczna, a w tym umieralność zwłaszcza dzieci jest na niebotycznym poziomie. Według szacunkowych danych ONZ na pomoc oczekuje ponad 3 mln ludzi przy niespełna 11 mln ludności.

Od stycznia do marca pagand był wolontariuszem na misji w Sudanie Południowym. Zajmował się tym, w co zaangażowana była misja PAH – czyli zapewnienie potrzebującym wody (z najbardziej medialnym wierceniem studni), kształtowanie świadomości potrzeby dbania o higienę osobistą (w tym zajęcia w szkołach dla dzieci, czy nauka wykonywania latryn dla dorosłych), wspieranie rozwoju rolnictwa czy największy (ale najmniej medialny) projekt jakim było stworzenie i działanie zespołów reagowania kryzysowego.

Od marca pagand był Szefem Misji. Misja rozrastała się, by osiągnąć ponad 50 osób personelu. Oczywiście nie był to tylko personel polski (tylko 6-8 osób). Wśród pracowników misji były osoby z Kenii, Ugandy, Zimbabwe i oczywiście lokalni pracownicy.
Pagand odpowiadał za wszystkie sprawy związane z funkcjonowaniem misji, począwszy od zapewnienia bezpieczeństwa, poprzez zabezpieczenie logistyczne, skończywszy na finansowej płynności misji.
Kwestie bezpieczeństwa to zabezpieczenie obozu głównego i dwóch obozów w terenie, to zapewnienie bezpieczeństwa personelowi wyjeżdżającemu w teren z pomocą humanitarną, to utrzymanie ścisłych kontaktów z wojskami ONZ, władzami lokalnymi, południowosudańską armią a nawet z rebeliantami.
Zabezpieczenie logistyczne to między innymi zapewnienie funkcjonowania obozów (zakwaterowanie, funkcjonowanie biura, paliwo, itp.), zarządzanie pojazdami, zakup niezbędnych środków i materiałów do realizacji projektów w terenie i wiele, wiele innych. W pod tym względem najbardziej znacząca była kompletna przebudowa obozu. Pagand zastał misję z namiotami, a zostawił z kontenerami, a mieszkanie i pracowanie w namiotach o kontenerach to ogromna różnica pod względem komfortu i bezpieczeństwa (ach te wszelki pełzające skorpiony, węże, pająki…).
A zarządzanie finansami to nie tylko „trzymanie kasy” misji i dzielenie jej na potrzeby projektów i funkcjonowania misji, ale też zabieganie o dotacje z Unii Europejskiej, ONZ, instytucji i firm w kraju i za granicą.

W lipcu 2013 roku pagand wykorzystując swoje wcześniejsze doświadczenie z pracy w wojsku, a szczególnie z misji w Iraku i na Bałkanach, zdobywa informacje o planowanym przewrocie w Sudanie Południowym. Zaczyna wypłacać pieniądze z banku, skupuje paliwo, żywność i wodę pitną, przygotowuje pojazdy, sprawdza stworzone przez niego na początku roku procedury bezpieczeństwa. Kiedy misja jest zabezpieczona na wypadek niespodziewanych działań władz czy rebeliantów 23 lipca 2013 prezydent Kiir zdymisjonował cały rząd oraz pozbawił stanowiska wiceprezydenta swojego politycznego rywala Rieka Machara, który zarzucił prezydentowi dyktatorskie skłonności, niegospodarność, a także zawłaszczenie państwa. To pokazało, że działania podjęte przez mojego męża, umiejętność analizowania bieżącej sytuacji w kraju, zbierania informacji oraz wiedza jak przygotować misję na takie zdarzenia pomogły uniknąć chaosu.

Działalność paganda na misji w Sudanie Południowym nie jest związana z turystyką camperową, ale mam nadzieję, że zaangażowanie w pomoc humanitarna jest wystarczającym argumentem do przedstawienia jego kandydatury do „OSOBOWOŚCI CamperTeam'u 2013”.

Wojciechu - 2014-04-28, 11:56

Moim skromnym zdaniem na poważne rozpatrzenie kandydatury należy brać - cirrustravel - Mariusza Chmurę. Jego zloty w Częstochowie i praca dla szeroko pojętego karawaningu to coś co powinno być wzorcem
:spoko

[edit-gino]przywrócenie fragmentu postu z propozycją kandydata na ''oobowość CT 2013 ''

Komplecik - 2014-04-29, 18:50

Zgłaszam kandydaturę Barbary Muzyk jest związana z CT, dużo pisze, daje cenne rady dla podróżujących po europie, całe CT zna Basię i Zbyszka, jest to nie wątpliwie Osobowość

slawwoj - 2014-05-04, 21:43

prof-os napisał/a:
Moim skromnym zdaniem na poważne rozpatrzenie kandydatury należy brać - cirrustravel - Mariusza Chmurę. Jego zloty w Częstochowie i praca dla szeroko pojętego karawaningu to coś co powinno być wzorcem

[edit-gino]przywrócenie fragmentu postu z propozycją kandydata na ''oobowość CT 2013 ''

A mógłbyś rozwinąć pojęcie "szeroko pojętego karawaningu" bo organizowanie pilegrzymek katolickich dla posiadaczy samochodów kempingowych nie wydaje się tożsame.

slawwoj - 2014-05-04, 21:47

Moja propozycja to krzysiekS za Bałtów 2013 i chęć organizacji Bałtów 2014.
Frowyz - 2014-05-05, 06:32

slawwoj napisał/a:
Moja propozycja to krzysiekS za Bałtów 2013 i chęć organizacji Bałtów 2014.

O! Tę kandydaturę to ja dwoma rączkami popieram. Krzysiu odwalił kawał dobrej roboty. Opanował dosłownie wszystko i jeszcze miał czas, żeby z każdym porozmawiać. To jest tytan pracy. Jestem ZA.

Skalniaki - 2014-05-05, 12:21

KrzysiekS - jesteśmy ZA! :)
kalliope - 2014-05-20, 00:41

Popieram kandydaturę PAGANDA.

Na każdej misji humanitarnej oddaje część siebie by pomóc ludziom którzy potrzebują pomocy. Zostawia rodzinę która jest dla niego najważniejsza i po powrocie do kraju zaraz wsiada do kampera. Jego wyjazdy kamperem z rodziną to nadrabianie czasu który poświęcił innym ludziom potrzebującym pomocy.
Kampera kupujemy po to to aby spędzać czas z rodziną z którą w tygodniu mijamy się w domu.
Paganda miłość do kampera trwa już kilka lat i podziwiam go za to jak że stara się pogodzić stresującą prace na misjach z wyjazdami rodzinnymi.

Zloty to dodatkowa przyjemność kiedy poznajemy wspaniałych ludzi z którymi możemy dzielić naszą pasje poznawania świata z rodziną.

darbochowaOla - 2014-05-20, 10:46

kalliope napisał/a:
Popieram kandydaturę PAGANDA.

.

Ja też, mnie na Sudan za żadną cenę nie namówili. A po tym co widziałam na Andrzejowych zdjęciach- tym bardziej :shock:

Dlatego szacun dla niego, że zostawił wygodne życie i rodzinę i pojechał na drugi koniec świata (gdzie przysłowiowy syf kiła i mogiła) kopać studnie. :bukiet:

koko - 2014-05-21, 16:53

loguję się bo?????
TomekM - 2014-05-21, 23:45

Pagand na prezydenta! No dobra, na razie na osobowość CT.
hawwa - 2014-05-22, 09:18

Pagand - to naprawdę wielka osobowość !!!

A tym co jeszcze go nie znają, radzę go poznać i samemu się przekonać :ok

darol - 2014-05-22, 09:56

Przyłączam się do lobby. Endrju oprócz zasług jak wyżej, to jeszcze aktywny maratończyk, propagator zdrowego stylu życia i sprawdzony kumpel, zawsze gotowy do pomocy.
Brat - 2014-05-22, 10:13

Ale chyba nie w tym wątku głosować będziemy ... Niech twórca zamieści ankietę.
A krzysieks moim faworytem jest !

rado - 2014-05-22, 10:36

Jestem za kandydaturą Paganda.
Pawcio - 2014-05-22, 18:47

Brat napisał/a:
Ale chyba nie w tym wątku głosować będziemy ... Niech twórca zamieści ankietę.
A krzysieks moim faworytem jest !

Btat'ciku, CamperTeamki przyznaje Akademia CT -> http://www.camperteam.pl/...p=419151#419151 :spoko

slawwoj napisał/a:
darol napisał/a:
slawwoj napisał/a:
A jakie ma zasługi dla CT ?

poczytaj forum i potem pytaj

ano poczytałem i pytam: jakie ma zasługi dla CT ?

Hmmm.... a jakie ma mieć? CamperTeamki w kategori Osobowość przyznaje się za osobowość, a nie za zasługi :-P .

A Pagand ma bardzo silną osobowość. Niejeden członek CT mógłby się na niej wzorować. :spoko

salut - 2014-05-22, 20:55

Oj ludkowie :(
Wystarczy przeczytac pierwszy post i wszystko staje się jasne. Było to miejsce na zgłaszanie kandydatów. Wiadomo kto może zgłaszać i wiadomo kto może głosować.
To nie jest i nigdy nie było miejsce na takie jałowe dyskusję. Jedną taką dyskusję w porę Tadeusz zamknał. Tutaj chyba jeszcze nie zdążył :) Piszmy na temat i w odpowiednim miejscu. A tak na marginesie dla mnie osobowość CT wcale nie musi być osobą działającą na rzecz CT.
:spoko :spoko

Bigos - 2014-05-23, 01:28

Kandydatura Paganda nie jest zagrożona , zgłaszać można każdego. Natomiast wyborcy ocenią , kim ma być Osobowość Camper Teamu.
gino - 2014-05-23, 08:23

dobra...posprzątane.....

i tak na przyszłość ....
salut napisał/a:
Wystarczy przeczytac pierwszy post i wszystko staje się jasne. Było to miejsce na zgłaszanie kandydatów. Wiadomo kto może zgłaszać i wiadomo kto może głosować.

i tylko po to jest ten temat...
dlatego proszę, nie maltretujcie już kandydatów,bo tego typu dyskusje, są dla nich niezbyt przyjemne :roll:

w tym temacie jedynie zgłaszajcie nowe kandydatury z waszym uzasadnieniem dlaczego właśnie ta osoba.. pamiętając że dobre uzasadnienie, to 90% sukcesu

popierania tej kandydatury, w postaci kolejnych postów typu ''o ja też głosuje na X '' również nie potrzeba... :spoko

PabloB - 2014-05-23, 18:20

Osobiście zgłaszam kandydaturę Paganda.
darboch - 2014-05-25, 12:04

Dziewczyny już wszystko wcześniej napisały na temat kandydata na którego ja również będę głosował a więc czekam już tylko na głosowanie :ok
MILUŚ - 2014-05-25, 12:12

Oczywiście popieram i czekam na sposobność żeby głosować na ........Paganda :mrgreen:

CORONAVIRUS - 2014-05-25, 18:01

OSOBOWOŚĆ CT 2013 ROKU ...

21 stycznia 2013 o 18 :32 napisał na CT post którego się nie zapomina a napisał dokładnie to :

"Trzynaście misięcy temu przeszedłem udar mózgu później niestety rak na płucu.
Jestem z tego już chyba po wszystkim, ale niestety mam teraz nowotwór w głowie.

Poszukuję wśród WAS POMOCY !

Jeżeli ktokolwiek coś wie na temat dobryvh lekarzy W KLINIKACH robiący w "mózgach", błagam was o kontakt ze mną.

telefon, PW i adres meilowy w moim avatarze."

po tych słowach jego telefon zrobił się czerwony , wielu kolegów , przyjaciół starało się pomóc , doradzić lub pocieszyć ...wielu siedziało przed komputerem z niedowierzaniem . Miałem tą przyjemność być z nim na łączach praktycznie on-line za pośrednictwem skyep"a i mimo tego , że dzieliła nas cała Polska to niejako czułem jego wzruszenie i tez niedowierzanie . Andrzej liczył na cud choć doskonale wiedział w jak tragicznym jest stanie . Dał temu wyraz już dwa dni później w kolejnej swojej wypowiedzi pisząc " Jestem lekarzem... nikt nigdy nie chciał by mieć czegoś takiego w mózgu... "

Po dosłownie dziewięciu dniach oznajmił na CT , że jest już po operacji ... umieszczając zdjęcia z sali operacyjnej http://www.camperteam.pl/...p=324754#324754
kolejny raz wbił wielu w fotel ... wierzył ...cholernie wierzył , że się uda i otrzymywał wsparcie od koleżeństwa ... dla niego było to bardzo ważne i nie ma chyba osoby , która by o nim nie słyszała nie mówiąc o takich , którzy pomagali , podpowiadali a nawet modlili się za to by zwyciężył ...

18 marca 2013 roku odezwał się i jakaż to była optymistyczna wypowiedź :

Witajcie ... ponownie! :bukiet:

Po mojej długiej i wyczerpującej chorobie wracam na nasze forum !

Mam troszkę nieco rzeczy do pracy przy " ABC kampera ", kilka innych prac również o naszych kamperach.

Sam niestety pozbyłem się naszego kamperka, ale być może może coś kupimy za jakiś czas.

snuł plany co do rozbudowy poradnika ABC , wierzył , że odjeżdżający z przed domu kamperek , prowadzony przez nowego właściciela , to tylko stan przejściowy ...

Aktywność Andrzeja na forum ograniczyła się do sporadycznych postów raz na miesiąc , ostatni , okazjonalny , z pomocą Eli napisał 21-go lipca 2013 roku ... środek sezonu wyjazdowego , ludzie zajęci wakacjami , wyjazdami i spotkaniami ...

....w niedzielne popołudnie szóstego października 2013 Andrzej odszedł .... odszedł autorytet , człowiek zawsze uśmiechnięty i nienarzekający na rzeczywistość ...

Ludzie na forum przychodzą , odchodzą , milkną ale też i umierają . Ja nie przypominam sobie nikogo na CT , który by swoim podejściem do życia zyskał sobie tylu przychylnych ludzi , pracował na rzecz tego forum i był z tego bardzo zadowolonym w każdej sytuacji a te jak wiemy bywają różne ...

Proszę o Andrzeju , moderatorze CT , nie zapominać ... niewątpliwie 2013 rok na CT należał do niego , jego walka z chorobą i chęć dzielenia się swoim pechem zasługuje na uznanie i docenienie .

Zgłaszam Andrzeja / 48aELANKO / do nagrody w dziale OSOBOWOŚĆ CT 2013 roku .

Endi - 2014-05-25, 20:39

Adam masz rację. 48aELANKO jest właśnie tą kandydaturą, która zasługuje na szczególne wyróżnienie - osobowość CamperTeamu.

Popieram :spoko

Za uzasadnienie i wzruszające wspomnienie o Andrzeju masz :pifko

WODNIK - 2014-05-25, 20:56

Popieram kandydaturę 48aELANKO na Osobowość CT 2013r.

jolcia777 - 2014-05-25, 21:06

Obiema rękami głosuję na kandydaturę naszego nieodżałowanego kolegi Andrzeja - 48aELANKO!
Był wyjątkowym człowiekiem - ciepłym, "pozytywnie zakręconym" bez granic, poprawnym i niepoprawnym optymistą, przyjacielem wszystkich, wiele zrobił dla naszego forum, każdemu starał się pomóc, jeśli tylko potrafił. Nawet podczas choroby uśmiech zawsze gościł na jego twarzy. Z całą pewnością był osobowością na miarę tego tytułu.

Cykada - 2014-05-25, 21:32

48aELANKO
StasioiJola - 2014-05-26, 00:13

BIORCA napisał -" Ja nie przypominam sobie nikogo na CT , który by swoim podejściem do życia zyskał sobie tylu przychylnych ludzi , pracował na rzecz tego forum i był z tego bardzo zadowolonym w każdej sytuacji a te jak wiemy bywają różne " - nic dodać - nic ująć !!!

Andrzej 48aELANKO -OSOBOWOSĆ CT 2013!!!

krzysioz - 2014-05-26, 04:28

Ludkowie Drodzy ,
Osoba Andrzeja to raczej osobowosc ponadczasowa Camperteamu - rzeklbym osobowosc wszeczczasow tego forum. To nadaje sie do jakiejs specjalnej kategorii.
Nadanie tytulu za rak 2013 to jak dla mnie w pewnym sensie degradacja akurat w tym przypadku .

Bigos - 2014-05-26, 08:25

krzysioz210 napisał/a:
Ludkowie Drodzy ,
Osoba Andrzeja to raczej osobowosc ponadczasowa Camperteamu - rzeklbym osobowosc wszeczczasow tego forum. To nadaje sie do jakiejs specjalnej kategorii.
Nadanie tytulu za rak 2013 to jak dla mnie w pewnym sensie degradacja akurat w tym przypadku .

Kiedyś na Fryderykach zrobili specjalną kategorię dla Niemena , który wtedy zmarł. Zwała się "Wydarzenie Roku"

Nie róbcie jednak tego błedu , i według mnie trzymajcie się jednej kategorii.

krzysioz - 2014-05-26, 09:09

Wydarzenie roku w stosunku do osoby , ktora odeszla to bylby chyba raczej gruby nietakt.
Co do osoby , o ktorej wczesniej pisalem to rzaczej wydarzenie co najmniej pieciolecia ( choc I tu wydarzenie nie jest odpowiednim slowem)

Frederyki I podobna popelina raczej mnie powiewaja. Prawde mowiac camperteamki tez nie zaprzataja mnie tak bardzo , ale jako czasami czynny forowicz mam prawo sie wypowiedziec.

Chcialbym jeszcze zabrac glos w kwesti formalnej ( choc musze przysnac, ze regulaminu kamperteamkow nie czytalem)
Osobiscie wydaje mi sie ze osobowosc powinna byc nagrodzona w zwiazku z dzialalnoscia zwiazana przynajmniej posrednio z camperteamem lub jego spolecznoscia
Nie chce nikogo urazic ale dzialanosc typu nakarmienie glodnych dzieci w bangladeszu , czy tez kopanie studni w Afryce , protest w sprawie polowania na wieloryby , czy tez obrona Krymu przed ruskimi tudziez inne sposoby spelniania sie w moich oczach nie powinna tu byc brane pod uwage a raczej wklad pracy zwiazanej z forum . No nie wiem np :
Heniu robi piekne zdjecia I dokumentuje szystkie zloty , ktos inny zorganizowal naj.... zlot w sezonie , jeszcze inny przyjmuje zalogi we wlasnym domu jak rodzine ( nie bede sypal nickami , zeby nikogo nie pominac)

A tak na koniec proponuje siebie na osobowosc camperteamu 2015, bo ...... w gruncie rzeczy uwazam , ze jestem fajny. Jeszcze moge zaproponowac szwagra , ktory jeszcze nie nalezy , le jak sie dowie , ze grozi mu nagroda to na pewno sie zapisze.

gino - 2014-05-26, 09:15

chyba klapsy zacznę rozdawać ... :-P
normalnie.....jak dzieci...
w tym temacie nie ma dyskusji po co, dlaczego ON a dlaczego nie tamten..albo że temu się należy bardziej niż innemu
podajemy kandydata, uzasadniamy i KONIEC

krzysioz - 2014-05-26, 09:23

Sorki Grzesiu , w takim razie podtrzymuje tylko ostatni akapit. :mrgreen: