Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Bojler Trumatik odpala i gaśnie

COLA - 2014-04-10, 21:26
Temat postu: Bojler Trumatik odpala i gaśnie
Witam koledzy mam problem z bojlerem trumatik BO a mianowicie po próbie odpalenia zaczyna działać iskrownik i bojler odpala ale po chwili gaśnie. Płomień utrzymuje się tylko w trakcie działania iskrownika a jak iskry przestają skakać to gaśnie i słychać pyknięcie i zapala się czerwona dioda. Wymontowałem palnik i przeczyściłem go ale dalej jest to samo. Objaw jest taki jakby coś odcinało dopływ gazu. Czytałem o elektrozaworze że może się zawiesić jak to sprawdzić .Do postu dołączam zdjęcia palnika abyście mogli popatrzeć fachowym okiem czy jest ok
Track222 - 2014-04-10, 21:54
Temat postu: Re: Bojler Trumatik odpala i gaśnie
COLA napisał/a:
Witam koledzy mam problem z bojlerem trumatik BO a mianowicie po próbie odpalenia zaczyna działać iskrownik i bojler odpala ale po chwili gaśnie. Płomień utrzymuje się tylko w trakcie działania iskrownika a jak iskry przestają skakać to gaśnie i słychać pyknięcie i zapala się czerwona dioda. Wymontowałem palnik i przeczyściłem go ale dalej jest to samo. Objaw jest taki jakby coś odcinało dopływ gazu. Czytałem o elektrozaworze że może się zawiesić jak to sprawdzić .Do postu dołączam zdjęcia palnika abyście mogli popatrzeć fachowym okiem czy jest ok

Chętnie pomogę. Sprawa jest do opanowania, tylko gdzie mieszkasz bo Podkarpacie to od Sandomierza po Tarnicę. Pozdrawiam

COLA - 2014-04-10, 22:01

Mieszkam w miejscowości Radymno koło Przemyśla i dodaje zdjęcia , które wcześniej nie weszły
zibikruk - 2014-04-10, 22:07

Twój problem może być gdzie indziej, a mianowicie w pobieraniu powietrza lub wyprowadzaniu spalin.
Jeżeli nie masz w tych miejscach czystej przestrzeni (pająki, zanieczyszczenia, itp), wyczyść przeloty i wówczas sprawdź. Sądzę, że może to być odpowiedź na Twój problem (dmuchnij ciśnieniowo od spodu i do góry). :spoko

COLA - 2014-04-10, 22:16

Wlot powietrza i wylot wyczyszczony a poza tym próbowałem odpalić bojler bez założonych rur dolotowych i wylotowych , mam jeszcze pytanie czy jakość gazu może mieć znaczenie ponieważ butla jest jeszcze po poprzednim właścicielu choć kuchenka i lodówka działa
tadek27 - 2014-04-10, 22:24

to raczej nie gaz . Wygląda mi to na uskodzoną termopare . od tego bym zaczął sprawdzać. miałem tak w lodówce. truma jest bardziej skomplikowana więcej zależności , ale od czegoś trzeba zacząć :spoko :spoko :spoko
zibikruk - 2014-04-10, 22:25

Jest istotna, w zależności od ilości znajdującego się w butli gazu. Spróbuj na innej - może to pomoże. :spoko
kaimar - 2014-04-10, 23:22

Masz zwartą do palnika elektrodę jonizacyjną. Prawdopodobnie masz też wybrzuszony spód zbiornika na skutek zamarznięcia.
COLA - 2014-04-11, 07:00

Czy mogę spróbować odpalić palnik bez bojlera aby sprawdzić czy to ta usterka i jak powinna być ustawiona elektroda nad palnikiem
kaimar - 2014-04-11, 14:23

Możesz odpalić sam palnik. Elektroda ma być jak na zdjęciu.
COLA - 2014-04-11, 20:43

Sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz palnik odpaliłem go bez bojlera i objaw jest taki sam .Palnik ładnie się odpala ,pali się chwilę tylko w czasie kiedy działa iskrownik i po chwili gaśnie i słychać pyknięcie i tak jak by gaz nie dochodził , wymieniłem też nową butlę i ustawiłem inaczej elektrodę termopary i nić . Zastanawiam się jak sprawdzić elektrodę i czy mogę ją kupić , albo co jeszcze sprawdzić
WINNICZKI - 2014-04-11, 20:52

Patrząc na zdjęcie Kaimara to widać wyraźnie żle ustawioną elektrodę tak jak pisze Kaimar. Ustaw wszystko dokładnie tak jak na zdjęciu, elektrody nie mogą dotykać palnika ,a u Ciebie dotyka. Sprawa może być banalna tylko trzeba wykazać się dokładnością i precyzją przy ustawianiu osprzętu przy palniku ,to bardzo ważne. Zrób kopię tego jak na zdjęciu i spróbuj ,powinno działać. :spoko
COLA - 2014-04-11, 21:51

czy tą elektrodę mogę mocno wyginać i czy mógłbym ją nagrzać np. zapalniczką i wtedy odpalać palnik i sprawdzić co będzie
WINNICZKI - 2014-04-11, 22:00

Obróć ją na miejsce, :spoko
COLA - 2014-04-11, 22:06

to znaczy iż mam ja odwrócić na zacisku w całości
maszakow - 2014-04-11, 23:53

w całości. nic nie powinieneś wtedy urwać.
popatrz na swoje zdjęcie, potem na Kaimara zdjęcie a potem obróć tą elektrodę o 90 stopni.

COLA - 2014-04-12, 21:35

Sukces odpaliłem dzisiaj bojler. Usterek było kilka więc naprawa pochłonęła trochę czasu i myślenia oraz metod prób i błędów. Ustawiłem elektrodę tak jak na zdjęciu i nic chwila myślenia i rozkręciłem elektrozawór i potraktowałem go WD 40 i dalej nic , zmieniłem podłączenie butli na drugi reduktor i włączyłem ładowanie akumulatora pokładowego z prostownika z zewnątrz i moim oczom ukazał się płomień na palniku który się palił bez przerwy, zaznaczam iż bojler był rozebrany w mag i płomień paliłem bez obudowy . Poskładałem bojler i dalej ładnie zapala i grzeje wodę , ale mam jeszcze jeden mały problem z nim. Krócieć do którego podłączona jest rurka przez którą płynie woda jest oklejony prawdopodobnie poksipolem lub czymś podobnym. Wszystko było by dobrze ale podczas grzania i włączania wody z pod króćca sączy się lekko woda, jak sobie z tym poradzić czy uszczelnić lub jak naprawić
Waldedk - 2014-04-12, 21:48
Temat postu: bojler
Miałem podobny problem podczas przeglagu swojego bojlerka po zakupie , Niemiec w podobny sposób uszczelnil opisana rurke wylotowa z "kocolka", Tez był uszczekniony na klej,I z tego miejsca saczyla się woda,.Z uwagi na powyższe i obawy o dalsze rozszczelnienie wymontaowalem kocolek i dalem do pospawania ,U minie jest on z blachy "nierdzewki", Calosc kosztowala mnie 15 zl,Lecz mam pewnosc polaczenia,Dlatego polecam taki sposób naprawy,
kimtop - 2014-04-13, 08:45

COLA napisał/a:
jak sobie z tym poradzić czy uszczelnić lub jak naprawić

Rozebrać ,dokładnie wyczyścić i pospawać

COLA - 2014-04-14, 18:11

Dzięki koledzy za pomoc w danym temacie przechodzę teraz do dalszego wyzwania, a mianowicie ogrzewanie nadmuchowe ,zero oznak życia :stop:
COLA - 2014-04-24, 16:54

Po poszukiwaniu warsztatu który pospawałby bojler znalazłem spawacza , który potraktował mój bojler mosiądzem bo zwykłym spawem był problem z względu na grubość blachy i jej nierdzewność :ok
Aimeiz - 2014-05-10, 22:08
Temat postu: Re: Bojler Trumatik odpala i gaśnie
COLA napisał/a:
Witam koledzy mam problem z bojlerem trumatik BO a mianowicie po próbie odpalenia zaczyna działać iskrownik i bojler odpala ale po chwili gaśnie.

Mam podobny objaw gdy w bojlerze jest jeszcze zimna woda. Zależy też od ustawienia samochodu wzlędem wiatru. Brak jest "cugu" i palnik gaśnie jak wypali tlen z powietrza.
Wystarczy właczyć bojler, wyjść z samochodu i dmuchać we wlot powietrza bojlera. Jak się woda w bojlerze rozgrzeje, cug się poprawia i potem już działa przez całą wyprawę.

COLA - 2014-05-11, 18:45

Wygląda to tak jak byłby problem z odprowadzeniem spalin choć mówisz iż po rozgrzaniu jest ok . Sprawdz może na początek drożność komina i doprowadzenia powietrza od spodu może jest jakiś wynalazek założony który otwiera się pod wpływem temperatury , a jeżeli mie pomoże to spróbuj wyciągnąć kociołek i zapalić palnik bez baniaka wtedy będziesz miał pewność że to nie wina powietrza i doprowadzenia powietrza bo będzie go pod dostatkiem ,u mnie też grało rolę napięcie z akumulatora przy słabym akumulatorze piec gasł więc może w czasie pracy u Ciebie chodzi, a na postoju gaśnie bo ma niższe napiecie , żle działa elektrozawór
ARCADARKA - 2014-05-11, 20:57

COLA napisał/a:
Wygląda to tak jak byłby problem z odprowadzeniem spalin choć mówisz iż po rozgrzaniu jest ok . Sprawdz może na początek drożność komina i doprowadzenia powietrza od spodu może jest jakiś wynalazek założony który otwiera się pod wpływem temperatury , a jeżeli mie pomoże to spróbuj wyciągnąć kociołek i zapalić palnik bez baniaka wtedy będziesz miał pewność że to nie wina powietrza i doprowadzenia powietrza bo będzie go pod dostatkiem ,u mnie też grało rolę napięcie z akumulatora przy słabym akumulatorze piec gasł więc może w czasie pracy u Ciebie chodzi, a na postoju gaśnie bo ma niższe napiecie , żle działa elektrozawór

a z skąd ty masz takie wiedzę COALA ,, :-/ ,,A jaki twój zawód ,,,napisz ,,,,,,wyuczony ,, a nie szkolny :bigok :bigok :bigok :bigok

COLA - 2014-05-11, 21:13

ale sprecyzuj o co ci chodzi , bo nie wiem jak odebrać to co napisałeś
a z skąd ty masz takie wiedzę COALA ,, :-/ ,,A jaki twój zawód ,,,napisz ,,,,,,wyuczony ,, a nie szkolny :bigok :bigok :bigok :bigok

krimar - 2014-05-11, 22:12

COLA nie przejmuj się, to typowe zaczepki Arcadarki, gdy na forum publiczne pojawiają się rady, które mogą sprawić, że ktoś nie trafi do serwisu, a sam sobie naprawi
Aimeiz - 2014-05-12, 07:34

Mam instrukcję instalacji i obsługi tego boilera.
Wlot i wylot powietrze jest z boku, po tej samej stronie.
Jak się dobrze przyjrzeć, to przez wlot powietrza widać palnik to chyba zapchane nie jest - pali się na niebiesko tylko dopóki niema cugu to spaliny słabo uciekają a świeże powietrze słabo wlatuje. Wystarczy dmuchnąć co minutę we wlot powietrza i już nie gaśnie. Po rozgrzaniu wody w boilerze ciepło zbiornika z wodą wymusza przepływ powietrza nawet gdy automatyka wyłączy palnik po zagrzaniu wody i wentyluje komorę spalania nawet gdy palnik jest już wyłaczony.
Pewnie pomogła by regulacja palnika, ale nie mam odwagi rozkręcać boilera, jeszcze coś popsuję :) .

Jak w końcu znajdę serwis co mi zrobi w niekłopotliwy dla mnie sposób przegląd i czyszczenie instalacji gazowej, który wystarczy na cały sezon eksploatacji to nie będę już musiał szukać domowych metod na usuwanie usterek bez rozkręcania.
Narazie to: "najbliższy termin to koniec września", albo "musi się zebrać kilku chętnych, żeby pan z uprawnieniami do gazu przyjechał" itd. itd.

Jak ktoś wie gdzie w Warszawie mogą zrobić taki przegląd jakoś teraz i wystawić atest bez czekania to będę wdzięczny za informację.

maszakow - 2014-05-12, 22:43

COLA napisał/a:
ale sprecyzuj o co ci chodzi , bo nie wiem jak odebrać to co napisałeś

Nie odbierać. Spójrz na avatar on ci prawdę o właścicielu powie...
Aimeiz sprawdź przewód kominowy wylotowy. szczelność zanieczyszczenia... no i na pewno przedmuchanie palnika by się przydało większość kolegów zwraca uwagę ze dysze lubią się zapychać.

marcin19r - 2014-06-30, 16:43

Witam Kolegów, po ostatnim wyjeżdzie mam problem z boilerem (instalacja na 50 mbr). Po odpaleniu boilera pochodzi chwile (raz minute, raz 10 minut), a potem slyszec glosniejsze syczenie i zapala sie iskrownik i rozlancza elektrozawor. W tym momencie czuc tez w srodku gas. w butli 3/4 gazu (zmienialem tez na inna butle). komin z zewnatrz tez sie wydaje czysty i drozny. bede wdzieczny za pomoc. pozdrawiam
COLA - 2014-06-30, 20:56

A czy masz wlot powietrza od spodu i czy jest drożny sprawdz może brakuje tlenu i gaśnie płomień lub druga opcja zabrudzony palnik , który pali się nie na całej obręczy i gaśnie po kilkuminutowym paleniu się
marcin19r - 2014-06-30, 22:09

witam, wlot powietrza mam na boku kampera. ok jutro posprawdzam czy sie nie zabrudził. ale to sie stało nagle tz wtorek dzialal a w srode rao juz takie objawy. pozdrawiam
dominik - 2014-07-01, 15:06

Może masz dzikiego lokatora w tej cienkiej rurce, sprawdź.
marcin19r - 2014-07-01, 16:55

kolego,chodzi ci o ten wywietrzniki tz kratkę boczna? W instalacji gazowej jestem całkiem szary.pozdrawiam i dziękuję za wszelka pomoc.
dominik - 2014-07-02, 13:29

tam jest taka cienka rurka coś koło 8-10mm
marcin19r - 2014-07-02, 20:41

witam, ta cienka rurka kolego to do spuszczania wody chyba jest. ale wyczyscilem i brak poprawy. ale dzieki
matro - 2014-07-03, 21:37

dominik napisał/a:
tam jest taka cienka rurka coś koło 8-10mm

ta rurka jest do odprowadzenia skroplin powstałych na skutek spalania gazu...inaczej bojler zjadłaby korozja już po kilku latach . Powinna być drożna lecz nie ma wpływu na działanie.

z oznak wynika, że może być syf w palniku ... lub bardzo duża warstwa zgożeliny na czujniku płomienia. Stawiam na pierwszą... :spoko

eMKa - 2014-07-03, 23:31

Miałem podobne problemy z odpalaniem Trumy. (Combi 4) Odpalała za 3-4 razem.
Przeszło jak dostała propan, czysty propan. Na Propanie zimą odpala za pierwszym razem. :)

marcin19r - 2014-07-04, 08:34

dziekuje za podpowiedz, zrobiłem dwie czynności naraz. Zmiana na propan i od razu czyszczenie palinia itd. Boilerek działa. Stawiam po piwku.
marcin19r - 2014-07-30, 17:34

Witam ponownie, problem z bojlerem ciag dalszy. Boilerek pochodził z tydzień i znowu odmowił poszłuszenstwa. przesylam link do filmu z objawem bojlera. Zapala się normalnie ale po chwili gasnie plomien. według mnie d.osc mocno skorodowany palnik,ale odpala oto link :
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

marcin19r - 2014-07-30, 18:17

podaje poprawny link https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Mirekmat - 2014-07-30, 18:31

Witam.
Chłopie nie eksperymentuj.Palnik to totalny złom.

marcin19r - 2014-07-30, 19:36

witaj kolego. a masz może na zbyciu taki palnik ? (tez tak doszedłem do wniosku ze totalny zlom). Przed rozebranie nie miałem pewności ale teraz już mam.