|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Bojler Trumatik odpala i gaśnie
COLA - 2014-04-10, 21:26 Temat postu: Bojler Trumatik odpala i gaśnie Witam koledzy mam problem z bojlerem trumatik BO a mianowicie po próbie odpalenia zaczyna działać iskrownik i bojler odpala ale po chwili gaśnie. Płomień utrzymuje się tylko w trakcie działania iskrownika a jak iskry przestają skakać to gaśnie i słychać pyknięcie i zapala się czerwona dioda. Wymontowałem palnik i przeczyściłem go ale dalej jest to samo. Objaw jest taki jakby coś odcinało dopływ gazu. Czytałem o elektrozaworze że może się zawiesić jak to sprawdzić .Do postu dołączam zdjęcia palnika abyście mogli popatrzeć fachowym okiem czy jest ok
Track222 - 2014-04-10, 21:54 Temat postu: Re: Bojler Trumatik odpala i gaśnie
COLA napisał/a: | Witam koledzy mam problem z bojlerem trumatik BO a mianowicie po próbie odpalenia zaczyna działać iskrownik i bojler odpala ale po chwili gaśnie. Płomień utrzymuje się tylko w trakcie działania iskrownika a jak iskry przestają skakać to gaśnie i słychać pyknięcie i zapala się czerwona dioda. Wymontowałem palnik i przeczyściłem go ale dalej jest to samo. Objaw jest taki jakby coś odcinało dopływ gazu. Czytałem o elektrozaworze że może się zawiesić jak to sprawdzić .Do postu dołączam zdjęcia palnika abyście mogli popatrzeć fachowym okiem czy jest ok |
Chętnie pomogę. Sprawa jest do opanowania, tylko gdzie mieszkasz bo Podkarpacie to od Sandomierza po Tarnicę. Pozdrawiam
COLA - 2014-04-10, 22:01
Mieszkam w miejscowości Radymno koło Przemyśla i dodaje zdjęcia , które wcześniej nie weszły
zibikruk - 2014-04-10, 22:07
Twój problem może być gdzie indziej, a mianowicie w pobieraniu powietrza lub wyprowadzaniu spalin.
Jeżeli nie masz w tych miejscach czystej przestrzeni (pająki, zanieczyszczenia, itp), wyczyść przeloty i wówczas sprawdź. Sądzę, że może to być odpowiedź na Twój problem (dmuchnij ciśnieniowo od spodu i do góry).
COLA - 2014-04-10, 22:16
Wlot powietrza i wylot wyczyszczony a poza tym próbowałem odpalić bojler bez założonych rur dolotowych i wylotowych , mam jeszcze pytanie czy jakość gazu może mieć znaczenie ponieważ butla jest jeszcze po poprzednim właścicielu choć kuchenka i lodówka działa
tadek27 - 2014-04-10, 22:24
to raczej nie gaz . Wygląda mi to na uskodzoną termopare . od tego bym zaczął sprawdzać. miałem tak w lodówce. truma jest bardziej skomplikowana więcej zależności , ale od czegoś trzeba zacząć
zibikruk - 2014-04-10, 22:25
Jest istotna, w zależności od ilości znajdującego się w butli gazu. Spróbuj na innej - może to pomoże.
kaimar - 2014-04-10, 23:22
Masz zwartą do palnika elektrodę jonizacyjną. Prawdopodobnie masz też wybrzuszony spód zbiornika na skutek zamarznięcia.
COLA - 2014-04-11, 07:00
Czy mogę spróbować odpalić palnik bez bojlera aby sprawdzić czy to ta usterka i jak powinna być ustawiona elektroda nad palnikiem
kaimar - 2014-04-11, 14:23
Możesz odpalić sam palnik. Elektroda ma być jak na zdjęciu.
COLA - 2014-04-11, 20:43
Sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz palnik odpaliłem go bez bojlera i objaw jest taki sam .Palnik ładnie się odpala ,pali się chwilę tylko w czasie kiedy działa iskrownik i po chwili gaśnie i słychać pyknięcie i tak jak by gaz nie dochodził , wymieniłem też nową butlę i ustawiłem inaczej elektrodę termopary i nić . Zastanawiam się jak sprawdzić elektrodę i czy mogę ją kupić , albo co jeszcze sprawdzić
WINNICZKI - 2014-04-11, 20:52
Patrząc na zdjęcie Kaimara to widać wyraźnie żle ustawioną elektrodę tak jak pisze Kaimar. Ustaw wszystko dokładnie tak jak na zdjęciu, elektrody nie mogą dotykać palnika ,a u Ciebie dotyka. Sprawa może być banalna tylko trzeba wykazać się dokładnością i precyzją przy ustawianiu osprzętu przy palniku ,to bardzo ważne. Zrób kopię tego jak na zdjęciu i spróbuj ,powinno działać.
COLA - 2014-04-11, 21:51
czy tą elektrodę mogę mocno wyginać i czy mógłbym ją nagrzać np. zapalniczką i wtedy odpalać palnik i sprawdzić co będzie
WINNICZKI - 2014-04-11, 22:00
Obróć ją na miejsce,
COLA - 2014-04-11, 22:06
to znaczy iż mam ja odwrócić na zacisku w całości
maszakow - 2014-04-11, 23:53
w całości. nic nie powinieneś wtedy urwać.
popatrz na swoje zdjęcie, potem na Kaimara zdjęcie a potem obróć tą elektrodę o 90 stopni.
COLA - 2014-04-12, 21:35
Sukces odpaliłem dzisiaj bojler. Usterek było kilka więc naprawa pochłonęła trochę czasu i myślenia oraz metod prób i błędów. Ustawiłem elektrodę tak jak na zdjęciu i nic chwila myślenia i rozkręciłem elektrozawór i potraktowałem go WD 40 i dalej nic , zmieniłem podłączenie butli na drugi reduktor i włączyłem ładowanie akumulatora pokładowego z prostownika z zewnątrz i moim oczom ukazał się płomień na palniku który się palił bez przerwy, zaznaczam iż bojler był rozebrany w mag i płomień paliłem bez obudowy . Poskładałem bojler i dalej ładnie zapala i grzeje wodę , ale mam jeszcze jeden mały problem z nim. Krócieć do którego podłączona jest rurka przez którą płynie woda jest oklejony prawdopodobnie poksipolem lub czymś podobnym. Wszystko było by dobrze ale podczas grzania i włączania wody z pod króćca sączy się lekko woda, jak sobie z tym poradzić czy uszczelnić lub jak naprawić
Waldedk - 2014-04-12, 21:48 Temat postu: bojler Miałem podobny problem podczas przeglagu swojego bojlerka po zakupie , Niemiec w podobny sposób uszczelnil opisana rurke wylotowa z "kocolka", Tez był uszczekniony na klej,I z tego miejsca saczyla się woda,.Z uwagi na powyższe i obawy o dalsze rozszczelnienie wymontaowalem kocolek i dalem do pospawania ,U minie jest on z blachy "nierdzewki", Calosc kosztowala mnie 15 zl,Lecz mam pewnosc polaczenia,Dlatego polecam taki sposób naprawy,
kimtop - 2014-04-13, 08:45
COLA napisał/a: | jak sobie z tym poradzić czy uszczelnić lub jak naprawić |
Rozebrać ,dokładnie wyczyścić i pospawać
COLA - 2014-04-14, 18:11
Dzięki koledzy za pomoc w danym temacie przechodzę teraz do dalszego wyzwania, a mianowicie ogrzewanie nadmuchowe ,zero oznak życia
COLA - 2014-04-24, 16:54
Po poszukiwaniu warsztatu który pospawałby bojler znalazłem spawacza , który potraktował mój bojler mosiądzem bo zwykłym spawem był problem z względu na grubość blachy i jej nierdzewność
Aimeiz - 2014-05-10, 22:08 Temat postu: Re: Bojler Trumatik odpala i gaśnie
COLA napisał/a: | Witam koledzy mam problem z bojlerem trumatik BO a mianowicie po próbie odpalenia zaczyna działać iskrownik i bojler odpala ale po chwili gaśnie. |
Mam podobny objaw gdy w bojlerze jest jeszcze zimna woda. Zależy też od ustawienia samochodu wzlędem wiatru. Brak jest "cugu" i palnik gaśnie jak wypali tlen z powietrza.
Wystarczy właczyć bojler, wyjść z samochodu i dmuchać we wlot powietrza bojlera. Jak się woda w bojlerze rozgrzeje, cug się poprawia i potem już działa przez całą wyprawę.
COLA - 2014-05-11, 18:45
Wygląda to tak jak byłby problem z odprowadzeniem spalin choć mówisz iż po rozgrzaniu jest ok . Sprawdz może na początek drożność komina i doprowadzenia powietrza od spodu może jest jakiś wynalazek założony który otwiera się pod wpływem temperatury , a jeżeli mie pomoże to spróbuj wyciągnąć kociołek i zapalić palnik bez baniaka wtedy będziesz miał pewność że to nie wina powietrza i doprowadzenia powietrza bo będzie go pod dostatkiem ,u mnie też grało rolę napięcie z akumulatora przy słabym akumulatorze piec gasł więc może w czasie pracy u Ciebie chodzi, a na postoju gaśnie bo ma niższe napiecie , żle działa elektrozawór
ARCADARKA - 2014-05-11, 20:57
COLA napisał/a: | Wygląda to tak jak byłby problem z odprowadzeniem spalin choć mówisz iż po rozgrzaniu jest ok . Sprawdz może na początek drożność komina i doprowadzenia powietrza od spodu może jest jakiś wynalazek założony który otwiera się pod wpływem temperatury , a jeżeli mie pomoże to spróbuj wyciągnąć kociołek i zapalić palnik bez baniaka wtedy będziesz miał pewność że to nie wina powietrza i doprowadzenia powietrza bo będzie go pod dostatkiem ,u mnie też grało rolę napięcie z akumulatora przy słabym akumulatorze piec gasł więc może w czasie pracy u Ciebie chodzi, a na postoju gaśnie bo ma niższe napiecie , żle działa elektrozawór |
a z skąd ty masz takie wiedzę COALA ,, ,,A jaki twój zawód ,,,napisz ,,,,,,wyuczony ,, a nie szkolny
COLA - 2014-05-11, 21:13
ale sprecyzuj o co ci chodzi , bo nie wiem jak odebrać to co napisałeś
a z skąd ty masz takie wiedzę COALA ,, ,,A jaki twój zawód ,,,napisz ,,,,,,wyuczony ,, a nie szkolny
krimar - 2014-05-11, 22:12
COLA nie przejmuj się, to typowe zaczepki Arcadarki, gdy na forum publiczne pojawiają się rady, które mogą sprawić, że ktoś nie trafi do serwisu, a sam sobie naprawi
Aimeiz - 2014-05-12, 07:34
Mam instrukcję instalacji i obsługi tego boilera.
Wlot i wylot powietrze jest z boku, po tej samej stronie.
Jak się dobrze przyjrzeć, to przez wlot powietrza widać palnik to chyba zapchane nie jest - pali się na niebiesko tylko dopóki niema cugu to spaliny słabo uciekają a świeże powietrze słabo wlatuje. Wystarczy dmuchnąć co minutę we wlot powietrza i już nie gaśnie. Po rozgrzaniu wody w boilerze ciepło zbiornika z wodą wymusza przepływ powietrza nawet gdy automatyka wyłączy palnik po zagrzaniu wody i wentyluje komorę spalania nawet gdy palnik jest już wyłaczony.
Pewnie pomogła by regulacja palnika, ale nie mam odwagi rozkręcać boilera, jeszcze coś popsuję .
Jak w końcu znajdę serwis co mi zrobi w niekłopotliwy dla mnie sposób przegląd i czyszczenie instalacji gazowej, który wystarczy na cały sezon eksploatacji to nie będę już musiał szukać domowych metod na usuwanie usterek bez rozkręcania.
Narazie to: "najbliższy termin to koniec września", albo "musi się zebrać kilku chętnych, żeby pan z uprawnieniami do gazu przyjechał" itd. itd.
Jak ktoś wie gdzie w Warszawie mogą zrobić taki przegląd jakoś teraz i wystawić atest bez czekania to będę wdzięczny za informację.
maszakow - 2014-05-12, 22:43
COLA napisał/a: | ale sprecyzuj o co ci chodzi , bo nie wiem jak odebrać to co napisałeś |
Nie odbierać. Spójrz na avatar on ci prawdę o właścicielu powie...
Aimeiz sprawdź przewód kominowy wylotowy. szczelność zanieczyszczenia... no i na pewno przedmuchanie palnika by się przydało większość kolegów zwraca uwagę ze dysze lubią się zapychać.
marcin19r - 2014-06-30, 16:43
Witam Kolegów, po ostatnim wyjeżdzie mam problem z boilerem (instalacja na 50 mbr). Po odpaleniu boilera pochodzi chwile (raz minute, raz 10 minut), a potem slyszec glosniejsze syczenie i zapala sie iskrownik i rozlancza elektrozawor. W tym momencie czuc tez w srodku gas. w butli 3/4 gazu (zmienialem tez na inna butle). komin z zewnatrz tez sie wydaje czysty i drozny. bede wdzieczny za pomoc. pozdrawiam
COLA - 2014-06-30, 20:56
A czy masz wlot powietrza od spodu i czy jest drożny sprawdz może brakuje tlenu i gaśnie płomień lub druga opcja zabrudzony palnik , który pali się nie na całej obręczy i gaśnie po kilkuminutowym paleniu się
marcin19r - 2014-06-30, 22:09
witam, wlot powietrza mam na boku kampera. ok jutro posprawdzam czy sie nie zabrudził. ale to sie stało nagle tz wtorek dzialal a w srode rao juz takie objawy. pozdrawiam
dominik - 2014-07-01, 15:06
Może masz dzikiego lokatora w tej cienkiej rurce, sprawdź.
marcin19r - 2014-07-01, 16:55
kolego,chodzi ci o ten wywietrzniki tz kratkę boczna? W instalacji gazowej jestem całkiem szary.pozdrawiam i dziękuję za wszelka pomoc.
dominik - 2014-07-02, 13:29
tam jest taka cienka rurka coś koło 8-10mm
marcin19r - 2014-07-02, 20:41
witam, ta cienka rurka kolego to do spuszczania wody chyba jest. ale wyczyscilem i brak poprawy. ale dzieki
matro - 2014-07-03, 21:37
dominik napisał/a: | tam jest taka cienka rurka coś koło 8-10mm |
ta rurka jest do odprowadzenia skroplin powstałych na skutek spalania gazu...inaczej bojler zjadłaby korozja już po kilku latach . Powinna być drożna lecz nie ma wpływu na działanie.
z oznak wynika, że może być syf w palniku ... lub bardzo duża warstwa zgożeliny na czujniku płomienia. Stawiam na pierwszą...
eMKa - 2014-07-03, 23:31
Miałem podobne problemy z odpalaniem Trumy. (Combi 4) Odpalała za 3-4 razem.
Przeszło jak dostała propan, czysty propan. Na Propanie zimą odpala za pierwszym razem.
marcin19r - 2014-07-04, 08:34
dziekuje za podpowiedz, zrobiłem dwie czynności naraz. Zmiana na propan i od razu czyszczenie palinia itd. Boilerek działa. Stawiam po piwku.
marcin19r - 2014-07-30, 17:34
Witam ponownie, problem z bojlerem ciag dalszy. Boilerek pochodził z tydzień i znowu odmowił poszłuszenstwa. przesylam link do filmu z objawem bojlera. Zapala się normalnie ale po chwili gasnie plomien. według mnie d.osc mocno skorodowany palnik,ale odpala oto link :
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
marcin19r - 2014-07-30, 18:17
podaje poprawny link https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Mirekmat - 2014-07-30, 18:31
Witam.
Chłopie nie eksperymentuj.Palnik to totalny złom.
marcin19r - 2014-07-30, 19:36
witaj kolego. a masz może na zbyciu taki palnik ? (tez tak doszedłem do wniosku ze totalny zlom). Przed rozebranie nie miałem pewności ale teraz już mam.
|
|