| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Wymagane przepisami
janusz - 2008-01-29, 18:24 Temat postu: Wymagane przepisami Wiadomo jest, że podróżując po innych krajach, a przecież często nam się to zdarza, powinniśmy w samochodzie mieć takie wyposażenie jakiego wymagają lokalne przepisy danego kraju. Najwygodniej było by zgromadzić takie akcesoria, aby samochód mógł podróżować po całej Europie bez zastanawiania się czy mamy wszystko co potrzebne. Proponuję zgromadzić tutaj wiedzę, (bez zbędnej dyskusji nad sensem przepisów) na temat koniecznego wyposażenia. Do poruszenia tego tematu skłoniła mnie lektura "Motoru" Z treści zamieszczonego artykułu wynika, że na wyposażeniu powinno być:
KAMIZELKA OSTRZEGAWCZA
wymóg dotyczy również pasażerów jeśli opuszczają oni pojazd podczas awarii lub kolizji (Austria)
przewożona koniecznie wewnątrz pojazdu (Szwecja)
OPONY ZIMOWE
(od 1 listopada do 15 kwietnia Austria), (od 1 grudnia do 1 Marca, oraz głębokość bieżnika nie mniejsza niż 3 mm. Finlandia)
ŁAŃCUCHY NA KOŁA
na wysokogórskich odcinkach dróg (Austria)
podczas intensywnych opadów śniegu (Węgry)
APTECZKA
(Czechy, Niemcy, Szwecja)
TRÓJKĄT OSTRZEGAWCZY
wszystkie kraje Europy.
Dwa trójkąty, jeden do ustawienia z przodu, drugi z tyłu pojazdu. (Hiszpania)
OKULARY
osoby używające szkieł korekcyjnych lub takie, które mają adnotację w prawie jazdy o konieczności używania okularów 2 pary okólarów, dodatkowe traktowane jako zapasowe (Hiszpania)
LUSTERKA ZEWNĘTRZNE
dwa (Hiszpania)
ZAPASOWE ŻARÓWKI
(Czechy, Hiszpania, Szwecja)
ZAPASOWE BEZPIECZNIKI
(Szwecja)
LINKA HOLOWNICZA
(Szwecja, Węgry)
WINIETKI NA AUTOSTRADY
(Czechy, Słowacja, Austria, Węgry)
SlawekEwa - 2008-01-29, 21:22
A gdzie z gaśnicą?
Jerzy - 2008-01-29, 21:25
| janusz napisał/a: | | Z treści zamieszczonego artykułu wynika, że na wyposażeniu powinno być: |
Jeszcze należy dodać kwadratową tablicę w czerwono białe pasy obowiązkową we Włoszech na zewnętrznym bagażniku rowerowym.
janusz - 2008-01-29, 21:27
| Sławek Dehler napisał/a: | | A gdzie z gaśnicą? |
W "Motorze" o gaśnicy nic nie było. Właśnie po to założyłem ten wątek, jeśli ktoś wie niech napisze. Razem stworzymy bazę wiedzy na ten temat.
janusz - 2008-01-29, 21:30
| Cytat: | | Jeszcze należy dodać kwadratową tablicę w czerwono białe pasy obowiązkową we Włoszech na zewnętrznym bagażniku rowerowym. | Ciekawe czy w innych krajach ta tablica też obowiązuje? Ponieważ jest już zgłoszona, że powinna być, to transeeropejski kamper na wszelki wypadek powinien ją wozić.
SlawekEwa - 2008-01-29, 21:38
| Jerzy napisał/a: | | Jeszcze należy dodać kwadratową tablicę w czerwono białe pasy obowiązkową we Włoszech na zewnętrznym bagażniku rowerowym. |
I w Hiszpanii ale trochę inne pasy jak we Italii.
janusz - 2008-01-29, 22:00
| Sławek Dehler napisał/a: | | I w Hiszpanii ale trochę inne pasy jak we Italii. | To znaczy, że trzeba mieć dwie włoską i hiszpańską
Jerzy - 2008-01-29, 22:08
| janusz napisał/a: | | To znaczy, że trzeba mieć dwie włoską i hiszpańską |
Jak będziesz miał włoską w Hiszpanii, to Ci pewnie głowy nie urwą...
OMEGA - 2008-01-29, 22:16
....glowy nie urwą ,ale to kosztuje 30 eu (lipiec2006) ,tyle mnie skasowali koło Barcelony i to w dodatku na parkingu, innej i tak do dzisiaj nie kupiłem .
MILUŚ - 2008-01-31, 16:04
Dodajcie do tego obowiązek wożenia ze sobą na terenie Estonii ...... klinów
/z drewna lub plastiku/ i zakładanie ich pod tylne koła podczas postoju pojazdu.
Tolo-Digli - 2008-02-06, 11:04
| janusz napisał/a: | | W "Motorze" o gaśnicy nic nie było. Właśnie po to założyłem ten wątek, jeśli ktoś wie niech napisze. Razem stworzymy bazę wiedzy na ten temat. |
swietny pomysł napewno bardzo przydatny zwłaszcza dla początkujących brawo janusz
darek 61 - 2015-02-18, 16:59
Wyjeżdżającym na narty do Czech przypominam,może się spotkamy.
http://www.google.pl/url?...9,d.ZWU&cad=rja
ferguson - 2015-02-19, 09:24
A może tak odniesiecie się do konwencji wiedeńskiej o Ruchu Drogowym z 1968 r.
http://magazynauto.interi...ica,nId,1019830
scuter0 - 2015-02-19, 10:17
W Czechach trzeba posiadac tez linke cholownicza
Ahmed - 2015-02-19, 11:26
| scuter0 napisał/a: | | W Czechach trzeba posiadac tez linke cholownicza |
Patrz post wyżej
Bronek - 2015-02-19, 13:04
Problem może być taki ,gdy podobnie pomyśli a właściwie nie pomyśli...ichni policjant.
Tratując swoje prawo jako nasze prawo.
To może być. tak jak z rozjechanym na pasach
Miał prawo pierwszeństwa, ale ten co go rozjedzie wyjdzie z kicia ,a on z grobu nie.
Czyli kupa kłopotu za brak czegoś co u nich ma być. Ale my tego nie musimy mieć.
Nota bene, to nawet nie głupie wymogi.
Mazur - 2015-02-19, 13:17
Amen.
...Chociaż w kamperku wszystko się znajdzie , dla tzw. świętego spokoju
bartosz_b - 2015-02-19, 13:58
Tablica na bagażnik musi być też na Słowacji (znajomy zapłacił mandat za brak), we Włoszech musi być dodatkowo aluminiowa a nie plastikowa
Mazur - 2015-02-19, 14:09
Tablica na bagażnik , owszem, to inny przepis. Wg POLSKIEGO prawa (i konwencji wiedeńskiej) w samochodzie powinno być :
Obowiązkowym wyposażeniem każdego auta powinny być:
gaśnica – legalizowana !
trójkąt ostrzegawczy – ze znakiem homologacji !
Dodatkowym (zalecanym, lecz nie wymaganym przepisami prawa) wyposażeniem auta osobowego powinny być:
apteczka
kamizelka odblaskowa
linka holownicza
koło zapasowe + podnośnik + klucz do kół
zapasowe żarówki i bezpieczniki
Powyższe wymagania dotyczą zwykłego auta osobowego. Pojazdy takie jak: autobusy, taksówki, samochody ciężarowe przeznaczone do przewozu osób oraz samochody należące do szkół jazdy muszą posiadać dodatkowe wyposażenie, regulowane innymi przepisami.
Czarna i Krzysiek - 2015-02-19, 15:46
Potwierdzam. Na codzień jestem taksówkarzem i ostatnio, przez własne niedopatrzenie, straciłem Dowód Rejestracyjny właśnie za brak apteczki. W taksówce jest ona obowiązkowa, w zwykłym samochodzie osobowym, nie.
wlodo - 2015-02-19, 16:42
Za kilka napisanych stron,poszukanie istotnych rzeczy do zabrania,stanie się czasochłonne.A można jeszcze coś opuścić.
Dyskusja dyskusją,a spisy niezbędników powinny być w tabelce,z rozbiciem na kraje
Bronek - 2015-02-19, 16:54
Post wyżej jest link co trzeba z poszukiwaniem kłopotu nie ma .
Problem zerowy .
Zgodnie z prawem w UE masz brać to co jest w Twoim kraju wymagane i tyle . Ale .. lepiej mieć parę rzeczy więcej , raz ,że się przydają, dwa by nie spierać się z nadgorliwym policjantem itd.
Kolo zapasowe ??? Teraz szuwaksy z pompką dają. Tu jedynie powód do przemyśleń i zastanowienia, dyskusji .
I ...assistance. jak ktoś ma czas .
Zapas to zapas , tylko że waga miejsce itp . Kwestia indywidualna .
Wymiana koła na normalne o wiele krócej trwa i jest pewniejsza, od jazdy z zaklejoną dziurą szuwaksem .
Tu każdy orze jak może ,jak chyba kupie i pod auto gdzieś wsadzę.
Niemniej jednak kamizelki przydadzą się na rowery . Bezpieczniej 100%
Linka holownicza , taka prawdziwa , do wyciągnięcia nas z dołka gdy popadało .
Apteczka wiadomo lepiej dodatkowo doposażyć , sraczka ból głowy , itd..
Bezpieczniki i żarówki to nawet nie ma co dyskutować .
Dla ślepych okulary !!!!!
Kurde mam kilka i nigdy nie mogę znaleźć . Logiczne warto mieć. ( dalekowidz to prędkościomierza nie widzę i żony dokładnie ).
Czyli nie ma co dyskutować , a tylko dziękować ,że ktoś przypomniał o tym by mieć .
piotr.sto - 2015-02-19, 18:16
Też kiedyś byłem przekonany, że Konwencja Wiedeńska załatwia wszystkie problemy. Ale później postawiłem się na miejscu policjanta z kraju np. X. Zatrzymuję kierowcę z kraju Y - on twierdzi, że na podstawie KW nie musi mieć tego czy tamtego. OK. Następnie kierowca z kraju Z tłumaczy mi, że nie musi mieć jeszcze czegoś. Na koniec kierowca z kraju Q opowiada, że nie musi mieć ze sobą w sumie nic, bo u niego nie trzeba... I jak ja mam to zweryfikować? Nie wierzę, że szkolenia policjantów obejmuje obowiązkowe wyposażenie aut we wszystkich krajach, które podpisały Konwencję. Oczywiście możecie odpowiedzieć, że Was to nie interesuje - macie prawo i już. Ale taki policjant nie będzie dyskutował - wlepi mandat, a Wy możecie się od niego oczywiście odwołać, gdyż prawo jest po Waszej stronie. Tylko powodzenia życzę temu, komu się to uda - w trakcie wyjazdu wakacyjnego i często bez znajomości języka i procedury odwoławczej w danym kraju.
ABCkamp.pl - 2015-02-19, 18:37
wzór tablicy wymagany na terenie Hiszpan
i
wzór tablicy na resztę europy
RVrider - 2015-02-19, 19:01
Wyjdzie na to ,że trzeba będzie przyczepkę za sobą wozić na te wszystkie graty.
Gaśnica żeby być strażakiem ,apteczka żeby być lekarzem ,żarówki i bezpieczniki żeby być elektrykiem,kamizelka i zapas żeby być mechanikiem,linka holownicza żeby być pomocą drogową KURDE brakuje chyba tylko piły do usuwania drzew z drogi i wioseł na wszelki wypadek...........a RAMBO miał tylko nóż
Czarna i Krzysiek - 2015-02-19, 19:19
A McGyver szwajcarski scyzoryk ;-)
Bronek - 2015-02-19, 19:20
| RVrider napisał/a: | ..... KURDE brakuje chyba tylko piły do usuwania drzew z drogi i wioseł na wszelki wypadek...........a RAMBO miał tylko nóż |
Sekator, i piłę, saperkę, siekierę i nóż a la Rambo, to oczywiste.
Wiosełka też mam bo żona na materacyku lubi....
Ponton w opcji, podobnie jak agregat i wibrator męski, zamiast kątówki.
Wiertarka do podpór to oczywiste
Itd. Itp.
RVrider - 2015-02-19, 23:51
Nie martw się Bronek, tu chodzi o to, że Policja, jak już cie zdybie, to na pewno wymyśli coś czego nie masz.Np. unijnej homologacji na te wiosełka.
Johny_Walker - 2015-02-20, 09:05
To znaczy że do RFN nie trzeba zimą na zimowych oponach?
zbyszekwoj - 2015-02-20, 09:50
| Johny_Walker napisał/a: | | To znaczy że do RFN nie trzeba zimą na zimowych oponach? |
Nie są obligatoryjne.
ferguson - 2015-02-20, 18:38
W Niemczech z oponami jest tak jak z prędkością na autostradzie. Nie ma ograniczenia więc jedziesz ile chcesz, jak nie ma śniegu to można jechać na letnich. Wszystko ok jak nie spowodujesz wypadku. Gdy takowy się przydarzy to za prędkość i za opony dobiorą się do tyłka.
RVrider - 2015-02-20, 20:42
Przedstawiciel Policji w Niemczech powiedział mi, że kamperem powyżej 3,5t zarejestrowanym jako ciężarowy można wjeżdżać pod zakaz wjazdu dla ciężarówek, tak jak to robią autobusy.Czyli można wjeżdżać do centrum,chyba że w mieście obowiązuje zielona plakietka,a takiej nie mamy.
moskit - 2015-02-21, 18:17
| RVrider napisał/a: | | Przedstawiciel Policji w Niemczech powiedział mi, że kamperem powyżej 3,5t zarejestrowanym jako ciężarowy można wjeżdżać pod zakaz wjazdu dla ciężarówek, tak jak to robią autobusy.Czyli można wjeżdżać do centrum,chyba że w mieście obowiązuje zielona plakietka,a takiej nie mamy. |
No to się uspokoiłem ale chyba sprawdzę
RVrider - 2015-02-21, 22:35
Jeszcze jedno co się dowiedziałem w Niemczech-- mniej fajne.Jeżeli w kamperze są zamontowane pasy biodrowe a przewozimy dzieci, to i tak muszą jechać w fotelikach.Troszkę to bezsensu ,bo chyba żadnego fotelika nie da się zamontować prawidłowo pasem biodrowym.
Witek G - 2015-02-22, 08:53
Pamiętajcie też czego nie brać a na pewno nie uruchamiać w Austrii, Luksemburgu, Niemczech tj. kamer samochodowych
Johny_Walker - 2015-02-22, 12:35
W Niemczech nie wolno kamer? Dlaczego?
Witek G - 2015-02-22, 13:55
podobno z uwagi na ochronę danych osobowych
Bronek - 2015-02-22, 14:24
Niemiaszki mają obsesję mierzą swoją strachliwą miarą. Nie ma Wodza to jak myszki w stresie.
.
Na Goglach żądają zamazywania swoich domów.
To tak jak ktoś tu pisał w mapach, zaznaczony dom.
Takie pseuo utrzymanie prywatności. Z tym, że o kant ty lka. to rozbić. Za późno.
Teorie spuskowe. Przyjda gwałciciele i zgwałcą..
Który by chciał Helgę?
|
|