Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pęknięty bojler - raz już był spawany :(

mafej - 2014-04-17, 20:57
Temat postu: Pęknięty bojler - raz już był spawany :(
Koniec remontu generalnego, ostatnie sprawdzenia a tu taka niespodzianka.... Bojler rozsadzony :( . (truma 10) Woda była spuszczona dokładnie bo już raz taka przyjemność mnie spotkała...
Myślicie, że można to ponownie naprawić czy szukać nowego? Może ktoś podpowie gdzie można taki bojler dostać - najlepiej używany w sensownych pieniądzach?? do 500zł.
Z góry dzięki za info.

szczepan70 - 2014-04-17, 21:22

Taki drobiazg,tylko naprawa.
mafej - 2014-04-17, 21:45

Dzięki za pokrzepienie :) - ostatnio koszt spawania podobnego rozszczelnienia wyniósł 300zł. Może wiecie ile taka usługa kosztuje?
szczepan70 - 2014-04-18, 08:49

Cena "bandycka",ale jak mówią co kraj to obyczaj.Jak dobrze poszukasz to koszt takiej
operacji powinien się mieścić w przedziale 50-100 pln.

Skwarek - 2014-04-18, 09:52

Naprawa to jedna rzecz ale znaleźć przyczynę takiego rozerwania to chyba bardziej istotne. Cóż to za siła to spowodowała, bo jak pospawasz lub kupisz nowy to sytuacja może się kolejny raz powtórzyć.
Moim zdaniem jednak podczas mrozu była w nim woda. Może niekorzystne ułożenie przewodów lub jakieś załamanie albo niedrożność w zaworze odwadniającym. Cudów nie ma, bo to jest niemożliwe by pusty zbiornik sam się rozerwał.
Chyba że jest taki rozrywkowy. :)

MAWI - 2014-04-18, 13:27

Ja przed zimą napełniam układ ciepłej wody płynem zimowym do spryskiwaczy(OK 5-7 LITRÓW) .Po prostu pompę kładę w słoik i zalewam płynem aż poleci ze wszystkich kranów.Czyli bojler też jest zalany :spoko
kimtop - 2014-04-18, 13:31

Wiesiu,robię identycznie.

MAWI napisał/a:
Czyli bojler też jest zalany

Jeśli masz automatyczny zawór spustowy, to raczej nie.

MAWI - 2014-04-18, 15:56

Marek , ja podłapałem ten patent od Ciebie kilka lat temu ,więc jest to twój pomysł,ja go tylko małpuję. Mam ten automat ,ale można go zablokować. :spoko