Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - ASSISTANCE

zibikruk - 2014-04-17, 22:24
Temat postu: ASSISTANCE
Zgodnie z opisami kolegów, umowa na assistance dla naszych kamperków nie do końca w ADAC jest korzystna i wygodna.
Proszę w takim razie o opinię z kim podpisać umowę na assistance w naszym kraju :?:

slawwoj - 2014-04-18, 07:51

Ja kupiłem to:

http://www.sospzmot.pl/index.php/site/buy.html

JaWa - 2014-04-18, 09:30

zibikruk napisał/a:
Proszę w takim razie o opinię z kim podpisać umowę na assistance w naszym kraju

Oczywiście sospzmot.
http://www.sospzmot.pl/

@ndrzej - 2014-04-18, 10:32

Czy korzystał ktoś z sospzmot za granicą, np. w Hiszpanii czy Grecji :?: :?: :?:
koko - 2014-04-18, 10:53

wymiary i waga camperów?
JaWa - 2014-04-18, 11:04

@ndrzej napisał/a:
zy korzystał ktoś z sospzmot za granicą, np. w Hiszpanii czy Grecji

Przecież do Grecji nie przyjedzie PZMot, tylko Grecki odpowiednik, z którym PZMot ma umowę. W Niemczech będzie to np. ADAC.

@ndrzej - 2014-04-18, 12:09

Cytat:
JaWa
Przecież do Grecji nie przyjedzie PZMot, tylko Grecki odpowiednik, z którym PZMot ma umowę. W Niemczech będzie to np. ADAC.

Nie interesuje mnie z jakimi firmami PZMot ma podpisane umowy, tylko jak to wygląda w praktyce? :roll:

eMWu - 2014-04-18, 12:23

a mnie interesuje ile to kosztuje faktycznie. Bo na stronie troche metnie to wyglada.
Maja znizki dla czlonków PZMot?

SlawekEwa - 2014-04-18, 12:37

Siedemdziesiąt pare zlotych płaciłem za miesiąc w ubiegłym roku.
JaWa - 2014-04-18, 14:50

eMWu napisał/a:
a mnie interesuje ile to kosztuje faktycznie. Bo na stronie troche metnie to wyglada.
Maja znizki dla czlonków PZMot?

Kupując assistance, opłacasz również składkę członkowską. Tak więc siłą rzeczy ubezpieczenie jest tylko dla członków PZMot.
Faktycznie to musisz wykupić pakiet podstawowy za 71.88 zł + 2.50 zł za każdy dzień pobytu za granicą, nie mniej niż 10 dni.
Jeśli chcesz mieć holowanie do domu, to kupujesz pakiet VIP za 310 zł. (niestety tylko w Polsce)

salut - 2014-04-18, 15:40

Laika Zbyszka jest chyba cięższa niż 3,5 t. Dla takich kamperków pozostaje tylko ADAC.
:spoko :spoko

Brat - 2014-04-18, 15:44

Opisywałem na tym forum swoją przygodę z koniecznością skorzystania z assistance, które mam w http://www.gothaer.pl/pl-...sistance-plus/. - składka roczna 295 zł.
Jeden jedyny raz, Litwa, noc w niedzielę, dzień litewskiego najważniejszego święta ... Tempo, profesjonalizm i empatia, z jakimi mnie wówczas 'ratowano' mile zaskoczył i mnie i moich przyjaciół, z którymi jeździliśmy; będę kontynuował z tym towarzystwem i polecam Ci, Zbyszku ... :)

EDYTA: zapomniałem dodać, że tamże mam też ubezpieczenie OC (być może ma to wpływ na wysokość kosztów ale pewności nie mam).

SlawekEwa - 2014-04-18, 16:21

JaWa napisał/a:
Faktycznie to musisz wykupić pakiet podstawowy za 71.88 zł + 2.50 zł za każdy dzień pobytu za granicą, nie mniej niż 10 dni.

Jacku mijasz się z prawdą - można wykupić tylko ubezpieczenie asistance na zagranicę na 30 dni i przez rok jesteś członkiem PZMot. :bigok /zastrzegam, że tak było we wrześniu 2013 roku/

JaWa - 2014-04-18, 17:14

SlawekEwa napisał/a:
można wykupić tylko ubezpieczenie asistance na zagranicę na 30 dni

Rzeczywiście, ale to chyba mało opłacalne. Na kraj też się przyda, tym bardziej, że na kraj jest to ubezpieczenie na osobę, a nie na auto.

piotr.sto - 2014-04-18, 17:27

Ale przecież dopóki ADAC Wam nie wypowie umowy, nie ma żadnego problemu. A wypowiedzenie skutkuje zdaje się dopiero od kolejnego roku. Tak więc szukać trzeba po ewentualnym wypowiedzeniu, a nie od razu rezygnować z ADAC.
Nomad - 2014-04-19, 23:43

Od lat mam w PTU - obecnie przemianowany na Gothaer-raz korzystałem w 2010 - przyholowany o 15.00 (w Niemczech )w piątek a o 18.00 już w drodze.
Bogusław i Ewa - 2014-04-21, 07:54

Dla ADAC polska jest zagranicą,po dwukrotnym skorzystaniu z pomocy wymówili mi pakiet zagraniczny i zostawili tylko Niemcy do których się nie wybieram.W następnym roku przysłali kwity do zapłaty ale też tylko na Niemcy.Zrezygnowałem.Mam teraz PZMot na kraj a zagranicę wykupuję tylko na tyle dni na ile wyjeżdżam(2,50zł za dzień,nie mniej niż10dni jednorazowo).Korzystałem z lawety z pod domu do warsztatu,czas przyjazdu 15min.Wszystko po Polsku w kraju i poza. :spoko :spoko
piotr.sto - 2014-04-21, 09:47

A czy w Gothaer lub PZMot jest opcja holowania kampera z zagranicy do domu bez limitu kilometrów?
JaWa - 2014-04-21, 10:05

piotr.sto napisał/a:
A czy w Gothaer lub PZMot jest opcja holowania kampera z zagranicy do domu bez limitu kilometrów?

W PZMot holowanie do domu niestety tylko na terenie Polski.

piotr.sto - 2014-04-21, 10:20

JaWa napisał/a:
W PZMot holowanie do domu niestety tylko na terenie Polski.

A no właśnie - na terenie Polski to sam sobie zorganizuję holowanie. Gorzej jak będę gdzieś w okolicach Neapolu...
Ja właśnie z pełną świadomością ubezpieczyłem się w ADAC. Biorę pod uwagę możliwość wypowiedzenia przez nich umowy po kilku szkodach, ale przynajmniej przez pierwszy rok jestem w pełni zabezpieczony. Przecież ja również mogę zrezygnować z ADAC w przypadku ograniczenia zakresu terytorialnego świadczeń :)

JaWa - 2014-04-21, 11:09

Można również ubezpieczyć się w PZMot, a ADAC zostawić sobie na wypadek holowania z zagranicy do domu. Ja tak chyba zrobię.
piotr.sto - 2014-04-21, 12:59

JaWa napisał/a:
Można również ubezpieczyć się w PZMot, a ADAC zostawić sobie na wypadek holowania z zagranicy do domu. Ja tak chyba zrobię.

Niezłe - o tym nie pomyślałem :) ADAC na poważniejsze zdarzenia, a PZMot na okres wyjazdu :)

piotr.sto - 2014-04-21, 13:16

No niestety. Na stronie assistance PZMot jest napisane: "Aby kupić pakiet zagraniczny musisz być członkiem klubu - mieć zamówiony jeden z trzech pakietów krajowych". A 3 ubezpieczenia to lekka przesada ;)
Socale - 2014-04-21, 13:45

Również ja stanąłem na rozstaju dróg.
Jeden z kierunków to rodzime assistance z dowozem kampera do domu zza granicy. Jakie i u kogo?
Drugi kierunek to ADAC z dowozem kampera na terenie Niemiec.
Mieszkam na samej granicy z Niemcami, więc to jest zachęcające,
ale co jak mi auto padnie poza Niemcami i Ojczyzną i w miejscu awarii naprawić się go nie da?
Czy ktoś z kolegów już zweryfikował zakres pełnego własnego bezpieczeństwa na wypadek pecha?
Co wybrać i jak łączyć by jechać bez duszy na ramieniu?
Chcę na to wydać 400-500zł czy coś znajdę?

JaWa - 2014-04-21, 13:47

piotr.sto napisał/a:
Aby kupić pakiet zagraniczny musisz być członkiem klubu - mieć zamówiony jeden z trzech pakietów krajowych". A 3 ubezpieczenia to lekka przesada

Przecież kupując pakiet podstawowy za 71.88 zł zostajesz członkiem Klubu. Za pakiet zagraniczny płacisz 2,50 zł za dobę, min. 10 dni. To aż tak drogo ?

MrTommy - 2014-04-21, 14:10

Czy coś się zmieniło w zakresie jurysdykcji ADAC, czy to dotyczy tych, co używają ADAC kilka razy w roku?
piotr.sto - 2014-04-21, 14:17

JaWa napisał/a:
Przecież kupując pakiet podstawowy za 71.88 zł zostajesz członkiem Klubu. Za pakiet zagraniczny płacisz 2,50 zł za dobę, min. 10 dni. To aż tak drogo ?

Właśnie tak przed chwilą zrobiłem :)
Mam już numer członkowski PZMot., ale nigdzie nie widzę informacji, czy otrzymam jakieś dokumenty od nich i kartę członkowską... Czy PZMot wydaje jakieś karty?

MrTommy napisał/a:
Czy coś się zmieniło w zakresie jurysdykcji ADAC, czy to dotyczy tych, co używają ADAC kilka razy w roku?

Te ograniczenia są dopiero wtedy, gdy masz wypowiedziane assistance Plus.

JaWa - 2014-04-21, 15:30

piotr.sto napisał/a:
czy otrzymam jakieś dokumenty od nich i kartę członkowską..

Otrzymasz pocztą kartę członkowską.

piotr.sto - 2014-04-21, 15:40

JaWa napisał/a:
piotr.sto napisał/a:
czy otrzymam jakieś dokumenty od nich i kartę członkowską..

Otrzymasz pocztą kartę członkowską.

Czyli pewnie przed moim wyjazdem (przyszły weekend) nie zdążą... A czy ta karta do czegoś na wyjeździe się przydaje? Bo rozumiem, że assistance działa po podaniu numeru członkowskiego.

SlawekEwa - 2014-04-21, 20:05

piotr.sto napisał/a:
Czyli pewnie przed moim wyjazdem (przyszły weekend) nie zdążą... A czy ta karta do czegoś na wyjeździe się przydaje?

Wystarczy, że na maila wyślą Ci potwierdzenie potwierdzenie członkostwa w PZMot i numer członkowski. Wydrukuj to sobie i zabieraj w podróż. Kartę odbierzesz po powrocie.

zibikruk - 2014-04-21, 21:34

Przeczytałem Wasze uwagi, jutro spróbuje dowiedzieć się odnośnie Gothaer.
Opiszę po realizacji. :spoko

zibikruk - 2014-04-23, 12:14

Wykupiłem w PZMot.
Salucik - mój kamperek jest do 3.5t :spoko

Bronek - 2014-04-23, 12:28

zibikruk napisał/a:
Przeczytałem Wasze uwagi, jutro spróbuje dowiedzieć się odnośnie Gothaer.
Opiszę po realizacji. :spoko

Spotkałem znajomego , który prowadzi ubezpieczenia .................... i na w/w hasło/nazwę ........milczał.......Wiesz dowiem się i oddzwonię.. Ciekawy ubezpieczyciel lub ciekawa firma ????

Czyli za często nie ubezpieczał w Gothaer??/ Lub taki profesjonalista ???

Ważne: to przedstawiciel oficjalny podany przez firme na jej stronie !!!!!!

eMWu - 2014-04-23, 13:31

Bronek napisał/a:
Ciekawy ubezpieczyciel

raczej w tym kierunku, dawne ptu. Mam tam assistance od roku na razie nie kozystalem i zastanawiam sie czy przedłuzyc.

Brat - 2014-04-23, 13:45

Bronek napisał/a:
Spotkałem znajomego , który prowadzi ubezpieczenia .................... i na w/w hasło/nazwę ........milczał.......Wiesz dowiem się i oddzwonię.. Ciekawy ubezpieczyciel lub ciekawa firma ????
Czyli za często nie ubezpieczał w Gothaer??/ Lub taki profesjonalista ???
Ważne: to przedstawiciel oficjalny podany przez firme na jej stronie !!!!!!
Napisałeś tekst pełen niedomówień ale z jednoznaczną, negatywną sugestią ... A przecież z tegoż Twego tekstu wynika, że człek po prostu milczał !

Ja opisywałem na tym forum swoje bardzo pozytywne doświadczenia z korzystania z Assistance wykupionego w tej firmie. Masz jakieś negatywne ? Dawaj! Dopiero wtedy inni koledzy będą mogli wyciągać wnioski dla siebie ...

Bronek - 2014-04-23, 15:04

Tekst z niedomówieniami , tak> Bo skoro przedstawiciel podawany na stronie internetowej nie może udzielić ad hoc jakiejkolwiek informacji i 24h po kontakcie milczy . To znaczy ,że albo ten przedstawiciel jest di kitu , albo firma ??? ja nie wiem , więc opisalem tylko fakty...
I napewno ja juz po raz drugi sie sam tam nie udam .

jak mogę chwalić lub ganić coś co nie istnieje, Dla mnie ta firma nie istnieje , bo przedstawiciel tej firmy mnie olał.

W interesie jest zmienić dilera ,
TO JEST TEN NEGATYW.
jesteś zadowolony to Ok
Ja nie
I ja Ci nie radzę byś nie siał optymizmu . Ty za to lubisz by było po Twojemu OK .

Masz dobre doświadczenia , a ja nie . I nie mam zaufania do czegoś czego nie moge poznać u źródła

eMWu - 2014-04-23, 15:13

Bronek napisał/a:
skoro przedstawiciel podawany na stronie internetowej nie może udzielić ad hoc jakiejkolwiek informacji i 24h po kontakcie milczy

to znaczy ze d.... nie przedstawiciel. Mój wiedział od reki. Wszystko kwestia wiedzy i kompetencji. Niektorzy agenci nie mają zielonego pojecia o ubezpieczaniu zabytków, aut specjalnych.... a da sie.

Bronek - 2014-04-23, 15:22

Milczenie jest złotem. Taki przedstawiciel to skarb. :wyszczerzony:
wg niektórych . Fakt nic złego nie mozna powiedzieć. .... :szeroki_usmiech
Pomilczymy sobie tak z godzinkę a potem niech Pan podpisze papiery i zapłaci składkę.
...
Myślę ,że firma mu mało płaci , a ma ich kilka to poleca tylko te co mu sie opłacają. na wszelki wypadek też reprezentuje te inne , by mieć możliwość np przedłużenia polis.

Z mojego pkt. widzenia g. mnie to obchodzi. "Jak Cię widza , tak Cię piszą"

salut - 2014-04-23, 17:11

zibikruk napisał/a:
Salucik - mój kamperek jest do 3.5t :spoko

Czyli zmiana planów :)
Myślałem, że jest cięższy.
Już pojutrze go ........ :)
:spoko :spoko

Gregorio - 2014-04-23, 20:41

Co sądzicie o propozycji Toyota Bank: Konto Jedyne + zwrot 8% za paliwo + pakiet assistance ( Moto oraz Travel) ?

https://wnioski.toyotabank.pl/promocje/form8tanszepaliwo.aspx

OWU
http://www.toyotabank.pl/...ezpieczenia.pdf

zbyszekwoj - 2014-04-24, 13:31

Mam podobne w Geting Bank , ze względu na darmowy assistans.
Johny_Walker - 2014-04-24, 14:23

Używam zwrotu z paliwa w Getinie (ok 500 zarobiłem) i ostatnio złożyłem wniosek w Toyota Bank. Promocja niestety tylko do końca roku, więc później zlikwiduję, chyba że będzie darmowe w utrzymaniu.
Bigos - 2014-04-24, 15:25

jest darmowe w utrzymaniu konto Toyota ale płąci się 2,50 zł miesiećznie za kartę jeśli się nie wyda miesiecznie 400 zł poprzez nią. Co do paliwa i zwrotu 8% w Toyocie , to do każdej transakcji paliwowej aby była zaliczona ( max zwrotu miesiecznego to 50 zł) trzeba wykonać dwie transakcje inne za minimum 40 zł
Johny_Walker - 2014-04-24, 16:15

Czyli nie jest darmowe.
Gregorio - 2014-04-24, 19:06

Bigos napisał/a:
jest darmowe w utrzymaniu konto Toyota ale płąci się 2,50 zł miesiećznie za kartę jeśli się nie wyda miesiecznie 400 zł poprzez nią. Co do paliwa i zwrotu 8% w Toyocie , to do każdej transakcji paliwowej aby była zaliczona ( max zwrotu miesiecznego to 50 zł) trzeba wykonać dwie transakcje inne za minimum 40 zł

trzy transakcje

Pytając wyżej, miałem na myśli co sądzicie o assistance, jakby nie było gratisowym po spełnieniu kilku nieistotnych warunków. Bo co to za problem 3 razy kartą zapłacić (robię jedno tankowanie w miesiacu 120 l). Takie tankowanie automatycznie załatwia warunek 400 zł aby konto było bezpłatne a dodatek paliwowy to bardzo miły dodatek :)

zbyszekwoj - 2014-04-24, 19:25

Getin bank ostatnio pogorszył warunki ale jeszcze ten Assistance.
Johny_Walker - 2014-04-24, 22:34

GrzesiekW napisał/a:
było gratisowym po spełnieniu kilku nieistotnych warunków. Bo co to za problem 3 razy kartą zapłacić (robię jedno tankowanie w miesiacu 120 l). Takie tankowanie automatycznie zał

To duży problem jeśli masz tych kart trochę i każda wymaga kilku transakcji lub pewnej minimalnej kwoty miesięcznych wydatków dla zapewnienia "darmowości". Wyjadę na miesiąc i nalicza 20 zł kosztów.

Darmowe konto to takie, które np przez rok nie używam i nie naliczono mi żadnych opłat. Pozostałe są darmowe pozornie, bo czają się pułapki.

sławek w. - 2014-04-24, 23:26

Bogusław i Ewa napisał/a:
Dla ADAC polska jest zagranicą,po dwukrotnym skorzystaniu z pomocy wymówili mi pakiet zagraniczny i zostawili tylko Niemcy do których się nie wybieram.W następnym roku przysłali kwity do zapłaty ale też tylko na Niemcy.Zrezygnowałem.Mam teraz PZMot na kraj a zagranicę wykupuję tylko na tyle dni na ile wyjeżdżam(2,50zł za dzień,nie mniej niż10dni jednorazowo).Korzystałem z lawety z pod domu do warsztatu,czas przyjazdu 15min.Wszystko po Polsku w kraju i poza. :spoko :spoko

Mnie również wymówili w ubiegłym tygodniu po dwukrotnym skorzystaniu z pomocy http://www.camperteam.pl/...=adac&start=465
Dzisiaj podziękowałem poleconym za współpracę, tak więc przesiadam się z powrotem na PZMot, chyba że znajdę coś ciekawszego u innego ubezpieczyciela - spytam może jutro u mojego brokera.

max111 - 2014-08-18, 13:50

Witam
Przed moim wyjazdem Chorwacja zrobiłem asistance w GENERALI. 100zł 15dni, 190zł 30 dni i 270zł rok.
Nie korzystałem ale dla kamperów do 10 lat jest ok.
Pozdrawiam

wbobowski - 2014-08-18, 14:17

max111 napisał/a:
ale dla kamperów do 10 lat jest ok.

E-tam... ok... płacisz ponad 2,6 raza więcej za miesiąc niż w PZM.

SlawekEwa - 2014-08-18, 18:35

wbobowski napisał/a:
płacisz ponad 2,6 raza więcej za miesiąc niż w PZM.

Włodziu dokładnie 2.64329438 raza :haha:

max111 - 2014-08-20, 11:02

witam
to jaka jest połata za do 3.5t i jaki zakres w polsce i poza granicami (tak ogólnie).
Może jak mi się skońaczy to przejdę do PZM
Dzieki z góry

SlawekEwa - 2014-08-20, 23:17

max111 napisał/a:
jaki zakres w polsce i poza granicami (tak ogólnie).

www.sospzmot.pl

Pawcio - 2014-08-21, 08:58

Cytat:
witam
to jaka jest połata za do 3.5t i jaki zakres w polsce i poza granicami (tak ogólnie).
Może jak mi się skońaczy to przejdę do PZM
Dzieki z góry

Wysokość ceny zależna jest od wybranej opcji assistance. Wacha się od 71 do 310 zł.
Zakres świadczeń zależy od wybranej opcji ubezpieczenia.
Zanim kupisz zapoznaj się z warunkami, żebyś podczas awarii się nie zdziwił -> http://www.sospzmot.pl/files/WU2012.pdf

W zeszłym tygodniu korzystaliśmy z Ginem z pomocy PZMOTU na Węgrzech. Po ok. 2h od zgłoszenia przyjechał holownik. :spoko

baja02 - 2014-08-21, 09:07

Od kilku lat jestem ubezpieczony Assistans SOS PZMot i korzystałem dwukrotnie z ich pomocy i nie zawiodłem się.
Bim - 2014-08-21, 09:33

ile kosztuje członkostwo rocznie, i jaki według Was jest najoptymalniejszy w wariant wyjeżdżając za granice na max 3 tygodnie :spoko
baja02 - 2014-08-21, 09:51

Wszystkie dane znajdziesz na stronie www.sos.pzmot.pl Jaki wariant ubezpieczenia wybrać to już zależy od Ciebie. Poza tym podam bliższe dane: Ubezpieczeniem zajmuje się Pan Kamil Brzostek nr tel. 22 532 84 81. Bardzo miły człowiek i na pewno udzieli informacji.
Pozdrawiam.

Mizioł - 2014-10-02, 23:14

a czy jak jestem członkiem PZMot (akbilgorajski) to mam jakieś assistans w gratisie, czy trzeba wykupić jeszcze raz?
Bronek - 2014-10-03, 03:36

Wykupiłem Full i obym nie musiał korzystać. Mam też drugi pakiet Assistance wTow.Europa ale to dlatego ,że tam był pakiet zdrowotny.
SlawekEwa - 2014-10-03, 07:18

Mizioł napisał/a:
czy trzeba wykupić jeszcze raz?

Trzeba wykupić. Wejdz na stronę www.sospzmot.pl i tam zobacz sobie pakiety ubezpieczeń.

Mizioł - 2014-10-03, 09:17

SlawekEwa napisał/a:
Mizioł napisał/a:
czy trzeba wykupić jeszcze raz?

Trzeba wykupić. Wejdz na stronę www.sospzmot.pl i tam zobacz sobie pakiety ubezpieczeń.

Dzięki.
Miałem nadzieję że może podstawowy wariant mam w gratisie... Spróbuję wykupić tą wersję "2.50/dzień" jeśli to możliwe.

W zasadzie tylko potrzebuję mieć opcję holowania gdybym miał problem na autostradzie w drodze do Grecji i z powrotem, z resztą sobie można poradzić.

SlawekEwa - 2014-10-03, 12:30

To lepiej za71.88 cały miesiąc.
PiotrES - 2014-10-03, 18:04

ten PZMOT to też nie jest rewelacja .
Zwłaszcza nie podoba mi się ten zapis we pakiecie VIP

Transport pojazdu (do najbliższego czynnego warsztatu, a przy jego braku - na parking strzeżony)
jak dla mnie to znaczy , na parking i radź sobie dalej sam .
To ja już wolę ADAC

grzegorzalex - 2014-10-03, 21:29

Co do ASSISTANCE, to każde jest ok jak płacisz i nie korzystasz, ale jak już coś się zepsuje, to tylko się modlić, aby pomogli i za dużo nie skasowali.
masterek - 2015-02-08, 10:13

Ciekawą alternatywą dla Assistance ubezpieczycieli jest ubezpieczenie konta otwartego w PKO SA. Od konta aktywne plus w górę otrzymujemy bezpłatne assistance krajowe i zagraniczne (Unia Europejska) na samochody osobowe , ciężarowe i ciężarowo-osobowe nie starsze niż 10-letnie których dopuszczalna ładowność nie przekracza 3,5t. (wyciąg z ogólnych warunków ubezpieczenia assistance PKO SA). Zakładając że kamper to pojazd w rozumieniu tych przepisów ciężarowo-osobowy to możemy się spodziewać pomocy również i dla kamperów o DMC pow 3,5T których dopuszczalna ładowność nie przekracza 3,5T. Szału nie ma bo mamy na to limit 800zł ale powinno wystarczyć do najbliższego warsztatu.
Johny_Walker - 2015-02-08, 12:12

Słyszałeś żeby komuś udało się skorzystać z jakiegokolwiek "bezpłatnego" ubezpieczenia bankowego? Ja jeszcze nie słyszałem, ale może ktoś?
Czarna i Krzysiek - 2015-03-19, 11:47

Odświeżam temat, bo właśnie zadzwoniłem do polskiego przedstawiciela ADAC, firma starter, chcąc dowiedzieć się o Assisnatce na mojego Żółwia i dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości, bo udzielają Pakietu Assistance tylko dla samochód z DMC poniżej 2600 kg a mój ma 3100 :-(
Można to jakoś inaczej załatwić, czy wykupywać PZMOT ?

Wojciechu - 2015-03-19, 12:40

SOS -PZMOT - jest ok. i dla starych kamperów. :spoko
Czarna i Krzysiek - 2015-03-19, 12:41

No właśnie oddzwonił do mnie miły Pan i wszystko mi wyjaśnił. To chyba najrozsądniejsza oferta..... oby nie trzeba było korzystać, ale mieć trzeba ;-)
mwservice - 2015-03-19, 12:58

Mi bez problemu holowali kampera (DMC3500) z ADAC we Włoszech kilka lat temu... Coś się zmieniło ostatnio?
koko - 2015-03-19, 16:37

Trzeba zgłoszenie zrobić bezpośrednio w ADAC holowanie do 7,5T z dowolnego miejsca do domu
Czarna i Krzysiek - 2015-03-19, 17:19

Na adac.de ?
piotr.sto - 2015-03-19, 17:54

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Odświeżam temat, bo właśnie zadzwoniłem do polskiego przedstawiciela ADAC, firma starter, chcąc dowiedzieć się o Assisnatce na mojego Żółwia i dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości, bo udzielają Pakietu Assistance tylko dla samochód z DMC poniżej 2600 kg a mój ma 3100 :-(
Można to jakoś inaczej załatwić, czy wykupywać PZMOT ?

Nie myl ADAC ze Starterem - tak naprawdę to dwie różne instytucje i zupełnie inne warunki ubezpieczenia.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-19, 18:03

Mówię, co przeczytałem :) Dzwoniłem też do Adac, niestety odesłali na niemiecką infolinię a ja nie znam języka :-(
stef - 2015-03-19, 19:38

Ja wczoraj wykupiłem SOS PZMOT Zobaczymy. Mi pasuje, że ubezpieczenie jest na mnie, wiec nie ważne czy jadę kamperem czy osobówką. Jedno ubezpieczenie. Na razie pakiet podstawowy na Polskę. Jak będę ruszał za granice to wykupię pakiet na odpowiedni termin.
Bronek - 2015-03-19, 21:36

Musisz podać jednak nr rej do holowania
zibikruk - 2015-03-19, 21:43

I co wtedy :-/
Bronek - 2015-03-19, 21:59

mam pakiet vip Plus 1x holowanie do domu tylko w Polsce. I dlatego podajesz co ma być holowane

Cytat:

Zawiera usługi:
Działa w Polsce
Działa za granicą
Obejmuje także wypadki
Naprawa na miejscu awarii
Wymiana koła
Dowóz paiwa
Pomoc w otwarciu pojazdu (w razie zgubienie lub uszkodzenia kluczyków)
Transport pojazdu (do najbliższego czynnego warsztatu, a przy jego braku - na parking strzeżony)

Transport pojazdu do domu (w przypadku zdarzeń w Polsce, raz w ciągu roku)

Transport pasażerów z miejsca awarii (tam, gdzie transportowany jest pojazd)
Transport przyczepy (tam, gdzie transportowany jest pojazd)
Parking strzeżony
Nocleg w hotelu (Jedna doba zawsze, gdy nie można naprawić pojazdu do końca doby. Cztery kolejne, gdy usprawnienie pojazdu nie jest możliwe w ciągu 24h)
Wynajem pojazdu zastępczego (5 dób, od razu, gdy naprawa jest niemożliwa przy drodze)
Transport powrotny (do miejsca zamieszkania, gdy nie można naprawić pojazdu w ciągu 24 godzin)
Odbiór pojazdu (podróż dla jednej osoby po naprawiony pojazd)
Usługi informacyjne
Usługi concierge
Zwiększone rabaty na usługi PZM
Rabaty europejskie Show your Card
Rabaty Eurorabat

Świadczenia związane z osobą, Tobą
Świadczenie transportu pojazdu do domu dotyczy pojazdu o nr rejestracyjnym:..........
............

zibikruk - 2015-03-19, 22:18

A jaka jest inna możliwość assistance dla nas? ADAC - długo już o tym na forum napisano.
Bronek - 2015-03-19, 22:39

ADAC chyba lepsze, ale ten nasz.
Miałem ADAC i działa, drzwi mi otwierali.
Teraz msm PZMot.
I nawet w domu kran naprawią :idea:
Żonę pociesaą...

stef - 2015-03-20, 08:30

Bronek napisał/a:

(...)
I nawet w domu kran naprawią :idea:
Żonę pociesaą...

Aby tylko komina nie czyścili :)

Wczoraj był kominiarz, żona w domu z chorym dzieckiem siedzi. Otwiera drzwi i kominiarz mówi "Może Pani komin przeczyścić ?", żona na to "Tym to się mąż zajmuje, ale przewód kominowy to mógłby Pan przelecieć"... i pokazała mu wejście na dach :)
Sorry takie na marginesie dyskusji. skojarzyło mi się :)

A co do SOSPZMOT - to w wersji ponad standardową polisą można wykupić polisę na auto nie zależnie kto jest kierowcą? Czuję, że kamperka będą często pożyczali ode mnie moi bracia... więc przydało by się

Bronek - 2015-10-16, 13:59

Odświeżam.
Dzwoniła do mnie Panienka PZMot ass, że pakiet vip wygasł.
Otóż wg niej holują za granicą , mają jak to określiła sukcesy jeśli chodzi o kampery, gdy wspomniałem o popularności ADAC.
Pakiet VIP zapewnia ochronę za granicą i nie trzeba tak ja ja głupek zrobiłem wykupować dodatkowego zagranicznego!!!
Ja przedłużam poprzez stronę internetową i płacę kartą. Ale kobitka może przesłać druki na maila.
Zrobię to na wiosnę
Tel 223858463

Ps. Podaje się nr samochodu do holowania , ale można go zmienić raz w roku dzwoniąc do nich.
Assistanse obejmuje wszystkie auta osoby (vip) jedynie holowanie do domu tylko podane. Za granicą holują do warsztatu. Zresztą to się rozwija w dobrym kierunku . Proponuję dzwonić i pytać . Takie samo zainteresowanie zwróci być może uwagę na kampery !

gino - 2015-10-16, 17:32

Bronku, ale to jest jakiś żart?
pytam, bo napisałes to w temacie prima aprilisowym :spoko
ja nie żart, to przeniosę Twój post do tematu związanego z ubezpieczeniem

Bronek - 2015-10-16, 17:33

ok :wyszczerzony: walnołem szukaj " PZMOT" napiasłem newsa z ostatnich t min. mego życia i zapomniałem Podziwiam czujność :lol:

Oczywiście przenieś , bo prawda. A jak działa ? Na szczęście nie musiałem sprawdzać
Mam nawet apkę na tablecie , dedykowaną tej firmie . Budzi nadzieję , że pomału nasze polskie firmy zaczną konkurować. Dlatego warto wspierać takie działania

gino - 2015-10-16, 17:53

ok Bronku, przeniesione :spoko
zbyszekwoj - 2015-10-24, 13:59

Johny_Walker napisał/a:
Słyszałeś żeby komuś udało się skorzystać z jakiegokolwiek "bezpłatnego" ubezpieczenia bankowego? Ja jeszcze nie słyszałem, ale może ktoś?

W tych bankowych mają udziały w firmach ubezpieczeniowych, ale tak są wyszczególnione pojazdy że nie wiadomo czy kampera obejmuje. Pracownik Getinbanku dzwonił do swojej centrali i muwi że obejmują, ale zadałem pytania na pismie i nie odpowiedzieli. Dodatkowo ubezpieczyłem w PZMot.Na szcęście nic się nie przydało.

Johny_Walker - 2015-10-24, 14:36

Często otwieram i likwiduję konta i karty.
Mam taką zasadę że zawsze rezygnuję z wszelkich płatnych ubezpieczeń kart, kont asistance itp. Banki mają duże pieniądze ze sprzedaży tych ulotnych ubezpieczeń, a dzięki obwarowaniu wieloma kuriozalnymi warunkami niemal nigdy nie muszą wypłacać odszkodowań.
Darmowe OK, ale dodatkowo płatne nigdy.

Rav - 2015-10-24, 21:45

Tak patrzę Bronek, że pakiet VIP o którym mówisz to cena 310 zł. Mimo wszystko ma zakres węższy aniżeli ADAC droższy o ok. stówkę. Są jakieś konkretne powody dla których wybierasz PZMOT?

Pytam, bo sam póki co mam ADAC, ale w marcu bodajże mam odnowienie. Zważywszy na fakt konieczności wypowiedzenia ADAC z wyprzedzeniem 3 miesięcy czasu nie mam tak wiele, a póki co niczego lepszego nie widzę.

Bronek - 2015-10-24, 21:54

Nie mam doświadczrnia , bo niekorzystałem z PZMot , ale w pierwszym roku z ADAC, otwierali mi zatrzaśnięte auto. OK
Dla ciekawości zmieniłem i tyle , czekam na awarię z utęsknieniem , to podam szczegóły.

Powod pośredni , że to nasi. :spoko

I się rozwijają w dobrym kierunku. Kontakt b. dobry. Po naszemu.

Rav - 2015-10-25, 14:24

Tak mielę warunki i:
SOS PZMOT (smaczki):
- holowanie do miejsca zamieszkania (w wariancie VIP za 310 zł), jest dostępne 1 raz w roku i w odległości max. 20 km! Czyli jest to świadczenie wirtualne
- jeśli masz nocleg powyżej 1 doby to pojazdu zastępczego już nie dostaniesz (bez względu na wariant ubezpieczenia)
- ubezpieczenie jest na zgłoszony pojazd i to dodatkowo prowadzony przez dysponenta pojazdu (pewnikiem osoba wskazana jako właściciel w DR) (ADAC jest na ubezpieczonego)

Jak bym nie przymierzał to ADAC ma najszerszy zakres (zresztą pisałem o tym w wątku: http://www.camperteam.pl/...=asc&start=15). Cenowo od wariantu VIP PZMOT nie odskakuje wysoko, a jednak oferuje znacznie więcej, na wszelkie pojazdy prowadzone przez członka. Jest tylko jedna wada ADAC: w sytuacji stresowej być może będzie problem ze znalezieniem rozmówcy władającego polskim, czy angielskim, a wtedy z posiadania ubezpieczenia będzie dupa.

Bronek - 2015-10-25, 14:47

ubezpieczenie jest na osobę ,holowanie na samochód podany (można zmienić telefonicznie)
czytaj pakiet VIP, plus!!!!!!

Mając vip plus nie kupujemy pakietu zagranicznego !!!!! ja baran wykupiłem :oops:

Wprowadzasz trochę w błąd nie chce mi się polemizować ale poczytaj jeszcze raz , mylisz pakiety .

Nie bronię ale w razie wątpliwości zadzwoń i popytaj tel:. 223858463 ,
lub zainstaluj na próbę aplikację w smarfonie tablecie z sim i pogadaj z konsultantem .
Na gębę wygląda to inaczej .

Stety , niestety nie udało mi się sprawdzić, nie miałem awarii , w Vip Plus 1x do domu w Polsce i do warsztatu za granicą , samochód natychmiast hotel pięć dób Itp
I po za tym masz też w chacie pewne działania.
Warto zadzwonić , są mili i otwarci.

Boże za trzy stówy al incusiv ? za trzy stówy !!!
:roza:
Jak wszędzie ideału nie ma

kimtop - 2015-10-25, 15:06

Bronek napisał/a:
Na gębę wygląda to inaczej

Niestety,zawsze liczy się to co na papierze a nie "na gębę"

Rav - 2015-10-25, 15:54

Bronek napisał/a:
ubezpieczenie jest na osobę ,holowanie na samochód podany (można zmienić telefonicznie)
czytaj pakiet VIP, plus!!!!!!

Mając vip plus nie kupujemy pakietu zagranicznego !!!!! ja baran wykupiłem :oops:

Wprowadzasz trochę w błąd nie chce mi się polemizować ale poczytaj jeszcze raz , mylisz pakiety .

Nie bronię ale w razie wątpliwości zadzwoń i popytaj tel:. 223858463 ,
lub zainstaluj na próbę aplikację w smarfonie tablecie z sim i pogadaj z konsultantem .
Na gębę wygląda to inaczej .

Stety , niestety nie udało mi się sprawdzić, nie miałem awarii , w Vip Plus 1x do domu w Polsce i do warsztatu za granicą , samochód natychmiast hotel pięć dób Itp
I po za tym masz też w chacie pewne działania.
Warto zadzwonić , są mili i otwarci.

Boże za trzy stówy al incusiv ? za trzy stówy !!!
:roza:
Jak wszędzie ideału nie ma

Bronek, ściągnąłem dokument Warunki Ubezpieczenia Assistance PZMOT 2.2 dla członków Klubu SOS PZMOT. Dokument z 23.03.2011 - z ich strony www.

Co do ubezpieczenia masz rację, że członkiem jest osoba, ale świadczenie może być wyłącznie na zgłoszony pojazd, a to już spore ograniczenie, bo np. w ADAC, w par.2 masz:

1.Ubezpieczone są wszystkie samochody zarejestrowane na członka ADAC, jego żonę/męża lub na niepełnoletnie dzieci. Mogą być to następujące pojazdy: motorowery, motocykle, przyczepy, samochody.

Naprawdę nie jestem orędownikiem ADAC-a, ale siadam drugi raz do porównań (ostatnio rok temu) i ... dalej nie widzę rozsądnej alternatywy. Piszesz o al-inclusive za 300?! Do ADAC dorzucasz ledwie 80-90 zł. W pakiecie w PZMOT masz fachowców do napraw awarii w domu ... z limitem 200 zł jak pamiętam.

Niekwestionowaną zaletą SOS PZMOT jest załatwianie spraw w języku ojczystym (piszesz dodatkowo: mili i otwarci). W sytuacjach stresowych - to ważne.

Bronek - 2015-10-25, 15:57

Tak na papiearze
Nie bronię sam jestem ciekaw ,ale wolę nie sprawdzać :wyszczerzony:
http://www.sospzmot.pl/ vip plus
Cytat:
Zawiera usługi:
Działa w Polsce
Działa za granicą
Obejmuje także wypadki
Wymiana koła
Dowóz paiwa
Transport pojazdu do domu (w przypadku zdarzeń w Polsce, raz w ciągu roku, od 14 dnia okresu ubezpieczenia)
Parking strzeżony
Nocleg w hotelu (Jedna doba zawsze, gdy nie można naprawić pojazdu do końca doby. Cztery kolejne, gdy usprawnienie pojazdu nie jest możliwe w ciągu 24h)
Wynajem pojazdu zastępczego (5 dób, od razu, gdy naprawa jest niemożliwa przy drodze)
Transport powrotny (do miejsca zamieszkania, gdy nie można naprawić pojazdu w ciągu 24 godzin)
Usługi informacyjne
Usługi concierge
Rabaty Eurorabat

zresztą kupując ubezpieczenie zdrowotne staram sie wybrać pakiet z assistance. Pakiet zdrowotny zawsze full. Na NFZ nie liczę ale też biorę
Następnie.....mam trochę gotówki , sztangę fajek , telefony do prawdziwych kumpli. I karę kredytową z limitem na pochówek i transport zwłok wystarczającym.

Rav - 2015-10-25, 16:00

Bronek napisał/a:
Tak na papiearze
Nie bronię sam jestem ciekaw ,ale wolę nie sprawdzać :wyszczerzony:
http://www.sospzmot.pl/ vip plus
Cytat:
Zawiera usługi:
Działa w Polsce
Działa za granicą
Obejmuje także wypadki
Wymiana koła
Dowóz paiwa
Transport pojazdu do domu (w przypadku zdarzeń w Polsce, raz w ciągu roku, od 14 dnia okresu ubezpieczenia)
Parking strzeżony
Usługi informacyjne
Usługi concierge
Rabaty Eurorabat

Bronek, to co napisałeś jest prawdą. Rozwinięcie poszczególnych punktów masz tu:
http://www.sospzmot.pl/files/WU2012.pdf

wojtekd - 2015-10-25, 20:12

Ass sprzedawane przez firmy ubezpieczeniowe na kampery ma tylko firma Gothaer.Transport pojazdu uszkodzonego na terenie kraju bez limitu kilometrów.
Bronek - 2015-10-25, 20:15

Miałem w PZU 2012/2013 pakiet dilerski, w porozumieniu z Fiatem PZU i realizował to ADAC.

Dzwoniłem do Fiat Assistace , a przyjechał ADAC , jak się zatrzasnąłem :oops:

wojtekd - 2015-10-25, 20:17

Bronek napisał/a:
Miałem w PZU 2012/2013

Pzu kamperow już nie wozi.