Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Skandynawia 2014

Mira072 - 2014-04-22, 20:16
Temat postu: Skandynawia 2014
Witam serdecznie,
wybieram się od polowy maja na około 3- miesięczną wyprawę wokół Skandynawii. Z wielką przyjemnością wypiłabym tam kawę lub piwo z rodakami :) Jednocześnie proszę tych, którzy tam już byli o jakieś przydatne rady.(Byłam tylko w Szwecji, ale nie kamperem)
Mira

krzlac - 2014-04-22, 20:54

Obejrzyj moje reportaże z Norwegii na www.wilex.com.pl. Możę Cię coś zainspiruje.
Mira072 - 2014-04-22, 21:05

dzięki, już wchodzę :spoko
darboch - 2014-04-23, 01:00

Ale Ci zazdroszczę, że masz aż 3mce na wyprawę do Skandynawii. Zobacz relacje z naszych wyjazdów i jak co to pytaj :)
Mira072 - 2014-04-23, 20:43

Bardzo dziękuję za linki - zabieram je do poduszki :) Mam dwa pytania: jak radziliście sobie z komarami i jak jest z internetem?
:kawka:

WHITEandRED - 2014-04-23, 21:00

:spoko
Mira072 - 2014-04-23, 21:42

Hej,
wyjeżdżamy razem z mężem( trasa w załączeniu) Mąż - wędkarstwo i rower, ja - rower.
Zwiedzanie miast nas nie interesuje. Zakładamy, że będziemy jechać jeden dzień, dwa następne postój. Lubimy przyrodę i towarzystwo ludzi również, ale aglomeracji miejskich mamy dość :)
Z jakiegoś powodu nie udaje mi się tu załączyć map, mogę na emaila (jakies 350 MB)

darboch - 2014-04-24, 08:35

Mira072 napisał/a:
jak radziliście sobie z komarami i jak jest z internetem?

sprawdzona i skuteczna Mugga http://allegro.pl/mugga-k...4100869003.html co do internetu to w lesie raczej go nie będzie ale niekiedy na stacjach przy i w sklepie Kiwi no i przede wszystkim w bibliotekach.

Mira072 - 2014-04-24, 10:28

Bardzo, bardzo Ci dziękuję.Nie znałam tego. Już zamawiam, mam nadzieję, że zdąży dojść. Kleszcz mnie już poczęstował boreliozą, więc wrażliwa jestem na tym punkcie :)
WHITEandRED - 2014-04-24, 19:28

darboch - 2014-04-25, 09:08

Mira072 napisał/a:
Kleszcz mnie już poczęstował boreliozą, więc wrażliwa jestem na tym punkcie

To tak jak moją żonkę :-P mugga jest też bardzo skuteczna w "walce" z chyba jeszcze bardziej upierdliwymi meszkami :evil:

Mira072 - 2014-04-27, 14:54

A oto moja produkcja specyfików do walki z komarami i im podobnymi :)
darboch - 2014-04-28, 10:25

To do użytku wew albo do wcierania w skórę ? :haha: :spoko
Mira072 - 2014-04-28, 12:08

Jak się nie sprawdzi wcieranie :diabelski_usmiech to zastosujemy drugą metodę ;)
MAZUREK - 2014-05-05, 12:06

My również wybieramy się do Skandynawii, a konkretnie na Lofoty. Termin ok 3 tyg., startujemy pod koniec czerwca (27-28), trasą przez Litwę Łotwę i Estonię do Tallina, dalej Helsinki i najkrótszą drogą przez Finlandię, Szwecję i Narvik w Norwegii. Cel wyprawy wędkarsko - krajobrazowo-turystyczny z omijaniem dużych miast. Jeśli trzeci miesiąc waszej wyprawy pokryłby się z naszą trasą to chętnie byśmy się spotkali z rodakami na trasie (może wspólne wędkowanie?). W Norwegii spędziłem kilkanaście lat natomiast 3 lata temu podróżując po zachodnich fiordach zaraziłem się wędkarstwem.
pozdrawiam
Leszek z Grażyną

Mira072 - 2014-05-06, 11:25

Witam,
pisząc pierwszy post miałam właśnie nadzieję, że uda nam się jakąś załogę z kraju w Skandynawii spotkać :) . Nam akurat będzie się chyba trudno spotkać :-/ , ale nie tracę nadziei - bądźmy w kontakcie.
Nasza trasa przebiega w kolejności:Szwecja, Norwegia, Finlandia.W najbliższą niedzielę wyjeżdżamy, ale spędzimy jeszcze ok tydzień na Helu i parę dni u znajomych, czyli około 20-go opuścimy kraj. Nasz plan podróży nie jest "sztywny"...jedziemy przed siebie i już :)
Pozdrawiam

progeno - 2014-06-01, 17:11

My też wybieramy się na Lofoty. Wyjazd 03.07 Powrót 19.07. Płyniemy promem z niemieckiego Sannitz, później szybki przejazd przez Szwecję (po drodze możliwy 1-dniowy pobyt w parku narodowym Abisko). Poźniej w zależności od pogody:
-gdy pogoda ok od razu na Lofoty,
-gdy mocno deszczowo to kierunek Tromso poźniej zjazd na Lofoty.
Na Loflotach chcemy pochodzić po górach, zabieramy też wędki - miło byłoby się spodkać.
Pozdrawiam

krzlac - 2014-06-01, 20:03

Abisko - dobry wybór na jedniodniowy postój. Piękny canion.
Rav - 2014-06-01, 23:01

Podobnie jak Mazurek, 27 czerwca wybieramy się do Norwegii. Plan jest taki, żeby 28 czerwca rano złapać się na prom z Tallina do Helsinek. Potem Rovaniemi (wszak dzieciaki obiecały rewizytę Mikołajowi z którym spotkały się w grudniu w Polsce), potem Nordkapp, i od Lofotów nieco wolniejszym tempem zjazd fiordami aż na południe i powrót przez Danię do kraju (opcjonalnie promem ze Szwecji).

Rezerwujemy sobie 3 tygodnie. Może gdzieś się miniemy/spotkamy?

Ps. Rezerwujecie prom z Tallina z wyprzedzeniem?

darboch - 2014-06-01, 23:21

Zazdroszczę pozytywnie wszystkim wyjeżdżającym do Skandynawii :-P
Rav, bardzo ambitny plan jak na 3tyg.

Rav - 2014-06-01, 23:54

darboch napisał/a:
Rav, bardzo ambitny plan jak na 3tyg.

Mam tego świadomość i alternatywnie (ale tylko w ostateczności) zostawię Norwegię Południową na inny termin i nową wyprawę. Wiem, że i 3 miesiące mogłoby się okazać zbyt krótkim czasem.

Niestety, nawet "tylko" 3 tygodnie to dla mnie bardzo poważne kombinacje z pracą, a i tak będę musiał zabrać ze sobą lapka i w miarę na bieżąco sprawy ogarniać. Żałuję, ale czas jest nieubłagalny.

M01 - 2014-06-02, 08:18

Rav napisał/a:

Ps. Rezerwujecie prom z Tallina z wyprzedzeniem?

W zeszłym roku na początku lipca nie było problemu z przeprawą 'z marszu'.
Przy samym terminalu można przenocować na parkingu za niewielką opłatą i np. spędzić fajny wieczór na talińskiej starówce.

darboch - 2014-06-02, 08:28

Każdy urlop będzie za krótki...wiem coś na ten temat :-P

Nasz ostatni wyjazd w zeszłym roku wyglądał tak...może coś Ci podpowie.
Moim subiektywnym zdaniem za dużo jest świetnych miejsc w Norwegii żeby tracić czas na pchanie się na Nordkapp. Skupiłbym się na Lofotach w dół Norwegii ale to oczywiście moje spostrzeżenia po kilkunastu wakacyjnych wyjazdach do Skandynawii :spoko

http://her.is/GCDFB

Rav - 2014-06-02, 10:01

darboch napisał/a:

Moim subiektywnym zdaniem za dużo jest świetnych miejsc w Norwegii żeby tracić czas na pchanie się na Nordkapp. Skupiłbym się na Lofotach w dół Norwegii ale to oczywiście moje spostrzeżenia po kilkunastu wakacyjnych wyjazdach do Skandynawii

Być może masz i rację, ale u mnie Nordkapp to już praktycznie tylko siłą rozpędu po Rovaniemi. W najbliższej przyszłości zapewne tak daleko na północ już się nie zapuszczę, więc robię go "przy okazji". Tak jak już pisałem - awaryjnie skrócę zwiedzanie południa i wrócę tam za jakiś czas.

darboch - 2014-06-02, 10:56

Rav napisał/a:
Tak jak już pisałem - awaryjnie skrócę zwiedzanie południa i wrócę tam za jakiś czas.

i to jest najlepszy pomysł :ok szkoda brać Skandynawię na raz a pewnie jak pojedziecie raz to pojedziecie i następny.

bogdanpiotr - 2014-06-02, 14:32
Temat postu: Norwegia
Nie rezerwowałem biletów na prom z Tallina do Helsinek. Niedaleko od przystani promowej jest camping. Ceny biletów na promy uzależnione są od długości campera. W Norwegii są zniżki dla młodzieży i osób starszych. Jazda na daleką północ często jest bezsensowna ze względu na mgły. Widoczność jest na dwa metry. Trzeba trzymać bilety za przejazd drogami płatnymi parę miesięcy. Zdarza się, że po paru miesiącach otrzymuje się pisemko z prośbą o zapłatę. Ja miałem taki przypadek.
leon-pers - 2014-06-02, 20:27

Witam , my też wybieramy się do Skandynawii na 4 -6 tygodni( Litwa , Łotwa , Estonia , Finlandia , Norwegia , Dania , Niemcy). Wyjeżdżamy po zakończeniu roku szkolnego. Chętnie spotkamy się na trasie . Nie trzymamy się ustalonego szlaku , mamy wybrane kilka miejsc "obowiązkowych " , ale plany są elastyczne i do uzgodnienia na trasie. Chcemy popływać kajakiem po jeziorach i fiordach.
WHITEandRED - 2014-06-02, 22:16

Rav - 2014-06-02, 22:48

WHITEandRED napisał/a:
- to musi być na prawde duża siła(687 kilometrów)

Wiesz, wszystko kwestią kalkulacji. Po strzeleniu ok. 2 tys. km dołożenie siedmiuset nie wydaje się tragedią (zwłaszcza w skali 8 tys. km całości - wg moich szacunków).

Co do Mikołaja, to przecież jest ich kilku, więc zakładam, że wszyscy na urlop nie uciekają. Jako ciekawostkę podam, że ten z którym spotkaliśmy się w kraju nieco mówił po naszemu, ponieważ ... ma żonę Polkę (jednak nasze dziewczyny to "najlepszy" towar eksportowy jak widać).

WHITEandRED - 2014-06-02, 23:14

Rav - 2014-06-02, 23:29

WHITEandRED napisał/a:
W Joulupukin pajakylä byłem kilka razy i nigdy nie miałem szczęścia spotkać się z Mikołajem, tyle że już dosyć dawno nie jestem małym chłopcem więc nigdy nie było to dla mnie tragedią, ale małe dzieci mogą być w takim przypadku rozczarowane. http://www.santaclausvill.../opening-hours/

No właśnie już próbowałem sprawdzać i wyszło mi, że praktycznie non stop mają otwarte

WHITEandRED napisał/a:
W Skandynawii a szczególnie w Szwecji i Norwegii jest bardzo dużo naszego najlepszego "towaru", dobrze się rozglądaj ....

Niestety nie mogę zastosować się do porady w sposób jawny - lecę z małżonką i wolałbym wracać do kraju bez wyraźnych oznak przemocy domowej.

WHITEandRED napisał/a:
Powodzenia na trasie :spoko , no i cały czas "przyjmuję" miłych wędrowców z kraju w Geiranger :spoko

Jeśli będziemy tylko o jakiej chrześcijańskiej porze z perspektywą wolnego czasu i w zasięgu wifi dam znać przez forum. Zawsze to miło spotkać rodaka. W każdym bądź razie z góry mogę podziękować za otwartą propozycję, bo Geiranger wypadnie na naszej trasce pod koniec pierwszej dekady lipca.

bogdanpiotr - 2014-06-03, 08:47
Temat postu: Norwegia
Fakt, że firma windykacyjna przesłała mi za niby nie opłacony przejazd za dwa odcinki drogi płatnej kwotę zbliżoną do tej co zapłaciłem w Norwegii, ale po przesłaniu do nich kwitów uiszczonych opłat przeprosili i wycofali się.
Maciek i Marysia - 2014-06-03, 09:48

I my wybieramy sie do Norwegii. Wyjazd z Warszawy 10 lipca. Szczególowego planu trasy nie opracowaliśmy. I tak nie da się wszystkiego zobaczyc w 3 tygodnie. W planach mamy odwiedzenie wielu miejsc, wędkowanie, łazikowanie piesze a trasę wytyczy na pogoda. Postaramy sie na bieżąco podawać miejsca w których będziemy biwakować może będzie okazja spotkać klubowicza.
darboch - 2014-06-03, 10:21

Maciek i Marysia napisał/a:
Szczególowego planu trasy nie opracowaliśmy.

Warto mieć zarys ...bardzo fajnie można opracować sobie plan na podstawie tej stronki ---> http://www.nasjonaleturistveger.no/en

Maciek i Marysia napisał/a:
I tak nie da się wszystkiego zobaczyc w 3 tygodnie

Jeździmy tam kilkanaście lat i jeszcze sporo zostało do zobaczenia. Nie warto się spieszyć bo można sporo stracić :-P

Maciek i Marysia - 2014-06-03, 10:40

Dzięki Darku na pewno skorzystam.
Zarys jest i "palcem po mapie i mapie Google" odwiedziłem Norwegię już kilkukrotnie.
Dużo pomysłów dało nam przeczytanie relacji klubowiczów którzy już tam byli.
To będą super wakacje zwłaszcza ze pierwszy raz od lat na czterech koła i z domem na plecach bo do tej pory mieliśmy tylko dwa + czasami dwa małe dodatkowo i namiot.

Mira072 - 2014-06-06, 13:05

Witam,
ja już w Norwegii.Jak to w życiu bywa, wyjazd się opóźnił i nasza przygoda zaczeła się od 01.06.Ale nic to :ok
Pierwszą noc spędziliśmy pod "promem" w Sassnitz, ponieważ mój mąż gdzieś przeczytał, że odpływa o 20 wieczorem - odpływał, ale o 8 rano :) . Przecież jesteśmy pozytywnie nastawieni, więc :ok . Nasz nocleg w camperze w porównaniu do Czechów obok, podróżujących na motorach, którzy zalegli w spiworach na asfalcie to Ritz :wyszczerzony: . Poza tym, w budynku obok była dostępna toaleta z ciepłą wodą czynna przez całą dobę. Na prom ledwo się dostaliśmy. Nie kupiliśmy biletów online.W związku z tym, zapłaciliśmy drożej (210 Euro).
Leciałam największym samolotem na świecie, ale nie zrobił on na mnie takiego wrażenia jak widok wjeżdżających do "brzucha" promu pociągów, autobusów, tirów itp :shock:
Jak pisałam wcześniej, naszym założeniem jest objechanie Skandynawii prawie w zarysie.Czasem nie jesteśmy ograniczeni, w związku z tym nie mamy ścisłego planu.Spędziliśmy dwa noclegi "na dziko" w Szwecji, z poleceniem dla zainteresowanych tego drugiego.Był to mały port poławiaczy krewetek na małej wyspie RESO, już blisko granicy z Norwegią.W podróży przydaje mi się-zabrana przypadkowo- karta " IKEA FAMILY" Pomaga łaczyć z internetem, oraz podobnie jak w Polsce, upoważnia do zniżki na posiłki i napić się dobrej darmowej kawy ;) Teraz jesteśmy na cempingu w Royse okolice Honefoss. Miejsce nieszczególne, chociaż patrząc na mapę może za takie uchodzić. Potraktowaliśmy tutejszy postój na domycie się i małe pranko :) . Standard cempingu "wczesny Gierek" ale sanitariaty bardzo czyste. Oczywiście tani nie jest (180 + 30 internet + 5 prysznic od osoby) Z resztą, tanie to tu nic nie jest :) Za chwilę ruszamy dalej, zatrzymamy się jak się zmęczymy, jeszcze nie wiem gdzie :lol: Już tu mamy do czynienia ze zjawiskiem białych nocy.Może nam się drogi skrzyżują :bigok czego sobię życzę :spoko A..jeszcze jedno - jemy głownie ryby, ktore Tomek łowi na bieżąco.Był już oczywiście dorsz smażony i zupa z okonia i szczupaka - wg mojego przepisu, którą się zajadamy jak tylko mamy świeże ryby. Pozdrawiam

Rav - 2014-07-16, 22:41

Ja już po. Niestety z uwagi na obowiązki zawodowe zmuszony byłem skrócić wyjazd do 2 tygodni. W związku z tym skupiłem się na trasie: Rovaniemi-Nordkapp-Lofoty-Rovaniemi. Norwegię południową i zachodnią zostawiamy sobie na przyszły rok.

Zrobiłem ponad 6 kkm i wyszło mi takie "tour de scandinavian" z dużą ilością długich przejazdów (często nocnych, aby nie tracić dnia, ale z wartością dodaną w postaci dużej ilości spotykanych różnych zwierzaków, których za dnia bym raczej nie uświadczył: łosie, renifery, lisy, zające i ... owieczki śpiące na asfalcie). Nordkapp był jednak zdecydowanie wart odwiedzenia (piszę bowiem pojawiały się rozbieżne opinie), a dzieciaki szalały przede wszystkim w Santa Parku (w sumie 2 razy po 2 dni i ... jeszcze mało).

Może w wolnej chwili wrzucę jakąś relację?

WHITEandRED - 2014-07-16, 23:18

Rav - 2014-07-19, 22:39

WHITEandRED napisał/a:
No to znajdź wolną chwilę :szeroki_usmiech

Zrobię co mogę, a za rok postaram się skorzystać z zaproszenia do Gieranger.

Mira072 - 2014-07-20, 08:36

Ja już po 32 dniach Norwegii, 15dniach w Laponii. Teraz drugi dzień szukamy jakiegoś przyjemnego noclegu w Szwecji. Minęliśmy Pitea i napotykamy bardzo nieprzyjemne kempingi. Na dziko też nie ma gdzie.Postanowiliśmy tym razem objechać Skandynawię dookoła, więc nie chcemy zmieniać trasy - zna ktoś na tej trasie jakieś ciekawe miejsca do postoju? :?
MILUŚ - 2014-07-20, 11:24

Dziś wróciliśmy po objazdówce po Szwecji . Jak dotrzecie w okolice południowej Szwecji to mogę podać Wam parę fajnych namiarów na noclegi.Generalnie w większości portów są stellplace /120-180 SEK/doba / lub darmowe parkingi /18.00-08.00/ :spoko
Mira072 - 2014-07-20, 12:19

Z nieba mi spadłeś :bigok !!! Proszę podaj
Mira072 - 2014-07-23, 12:51

I nie podał :( Ale tak to jest po urlopie - czasu brak :bajer
MILUŚ - 2014-07-23, 15:06

Mira072 napisał/a:
I nie podał :( Ale tak to jest po urlopie - czasu brak :bajer

Czasu brak ..........zaraz po urlopie dowiedziałem się ,że jutro wylatuję znów ;czwarty już raz do ......Nigerii :gwm

Ale już sie biore do roboty :-P O stellplacach już Ci pisałem . Wszystkie porty ; nawet te najmniejsze je mają . Cena 120-180 SEK .Wyposażenie wystarczające żeby wykonać serwis kamperka ;podłączyć sie do prądu i wykąpać się w ciepłej wodzie . Ale oprócz w/w są też parkingi płatne . 45 SEK za dobę .Sprawdź ,wielokrotnie jest , że są bezpłatne w godzinach 18-08.
Korzystaliśmy z takich nad jeziorem Vettern / Granna, Motala,Vadstena,Karlsorg / jeziorem Vanern /Marienstad,Trollhattan,Karlstad / oraz w Orebro . W Sztokholmie jak poradził nam spotkany na jednym z postojów Szwed celowo przyjechaliśmy późno na kamping /~21.00/ i.........z braku miejsc postawili nas / ~10 kamperów - głównie niemieckich / za płotem :mrgreen:
za pełny dostęp do mediów za dobę zapłaciłem 150 SEK / normalnie na tym przepełnionym kampingu doba 310 SEK :chytry / Dalej w drodze powrotnej z darmowych nocnych postojów w portach korzystaliśmy w Kalmarze , pod Karlskroną , Trelleborgu .

O dzikich miejscówkach ........cdn :-P

krzlac - 2014-07-25, 20:08

Wjedż mostem na wyspę Oland. Tam w pólnocnej części znajdziesz dwa stellplatze nad morzem. ten drugi bardzo przyjemny. Zdjęcia w moim repotażu " Norwegia 2013". A i rybki mozna połowić (jazie).
Mira072 - 2014-07-27, 10:40

dzięki wielkie. Właśnie wyjeżdżamy ze Sztokholmu.Do Karlskrony mamy dotrzeć na 07.08. Ryby są oczywiście priorytetem :) Jaź kilogramowy też już był.A jak z internetem? Zbliża się pierwszy i trzeba trochę rachunków uregulować. Jeśli znacie po drodze jakiś fajny kemping nad samym morzem gdzie można łowić i płacić rachunki :) będę bardzo wdzięczna.
(Upały jak w Nigerii :) )

MILUŚ - 2014-07-27, 22:35

Poradzę Ci tak ............rachunki płaciłem w IKEA w Kalmarze :-P Zawsze pozostają Ci Mc Donaldy .Jak się zapędzisz na proponowaną powyżej Olandię to............omijaj baaaardzo szerokim łukiem kampingi / chyba ,że lubisz głównie szwedzko-norwesko-niemiecki ścisk :mrgreen: My staliśmy na dzikusa prawie pod samym Długim Erykiem ..........to na samym północnym krańcu Olandii latarnia morska . :spoko
darboch - 2014-07-28, 20:28

W połowie Olandii sa piękne plaże gdzie mozna przenocować nad samym morzem. Troche inwencji i wyobraźni a miejsc jest od liku. Internet darmowy jest w każdej bibliotece a biblioteka w każdej wiosce :)
Mira072 - 2014-07-29, 23:48

Zatrzymaliśmy się w małej, uroczej miejscowości portowej Valdemarsvik. Muszę o tym napisać ponieważ w Szwecji nie trafiliśmy na żaden fajny kemping - a tu bardzo miłe zaskoczenie. Można stać w porcie trzy dni za free. Podłączenie do prądu - free. Toalety - free. Prysznic 5 koron. Pralka i suszarka 20 koron. W miasteczku kilka miejsc gdzie można dobrze zjeść za małe pieniądze, jak na Szwecję. Należy zgłosić się tylko do informacji turystycznej, gdzie zapisują dane auta i otrzymuje się kody do pomieszczeń z prysznicami i pralkami. Oczywiście wszystko czyściutkie i zadbane.
krzlac - 2014-07-30, 12:56

20 km od Valdemarsvik jest mała osada Vittvik, a tam gospodarstwo rolne (pytać o Marie-mówią po angielsku). Byłem tam 2 razy na szczupakach. Kampera napewno ulokują, a i łódki z silnikami mają. Mieszkają 300 m od szczupakowych szkierów. POLECAM!!!
Fux - 2014-07-30, 13:30

Tutaj?

https://goo.gl/maps/dCpcv

Mira072 - 2014-07-30, 14:32

Dzięki. Przekażę mężowi - poszedł właśnie na szczupaki :) , wydaje mi się, że chciałby jeszcze jazia złowić :)
Mira072 - 2014-08-04, 21:07

I złowił szczupaka - 100cm/6 kg :)
krzlac - 2014-08-26, 19:46

No proszę - METRÓWKA. Proszę pogratulować mężowi.
Mira072 - 2014-09-28, 20:50

Piękna jest Skandynawia, ale po tej 2,5 miesięcznej podróży wiem - Polska jest też piękna a nasze campingi nie mają się czego wstydzić :lol: