|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Wskaznik poziomu paliwa Fiat Ducato a CB Radio
krzysieks - 2014-04-23, 22:12 Temat postu: Wskaznik poziomu paliwa Fiat Ducato a CB Radio Mam problem i nie mogę go zrozumieć. Zamontowałem dzisiaj CB Radio i w czasie jazdy po włączeniu go , wariuje mi wskaźnik poziomu paliwa , tj. raz wskazówka idzie do zera, raz wraca do poziomu właściwego. Co JEST ZGRANE ? Pozdrawiam KrzysiekS.
SlawekEwa - 2014-04-23, 22:15
krzysieks napisał/a: | CB Radio i w czasie jazdy po włączeniu go |
Konkretnie kiedy to się dzieje: po włączeniu radia czy podczas nadawania?
krzysieks - 2014-04-23, 22:29
Po włączeniu radia, w czasie jazdy.
Comsio - 2014-04-23, 22:48
Jak grzebałeś w tamtym miejscu , to może coś nie łonczy w kostce lub przy wskażniku .
krzysieks - 2014-04-23, 22:53
CB radio podłączone jest do kostki radia. Jak CB radio jest wyłączone to wszystko jest OK. Co jest zgrane?
zibikruk - 2014-04-23, 22:57
Krzysiu, podłącz radio do złącza zapalniczki i zobacz czy masz tak samo. Jeśli nie, to przecież niedługo będziemy razem i złapiemy "byka za rogi". Być może niezbędne będzie wyfiltrowanie radia CB.:spoko
krzysieks - 2014-04-23, 23:03
Wcześniej inne CB radio miałem podłączone do zapalniczki i były takie same objawy.... Może to kwestia zakłóceń , ale co ma wspólnego ze wskaźnikiem poziomu paliwa? Nie znam się ,nie mam pojęcia.
SlawekEwa - 2014-04-24, 07:01
Spróbuj bezpośrednio pod aku silnika ( moje CB podłączone jest pod aku zabudowy mieszkalnej)
dominik - 2014-04-24, 20:46
krzysieks napisał/a: | Wcześniej inne CB radio miałem podłączone do zapalniczki i były takie same objawy.... Może to kwestia zakłóceń , ale co ma wspólnego ze wskaźnikiem poziomu paliwa? Nie znam się ,nie mam pojęcia. |
wybierasz się gdzieś na niedzielę Krzysiu
maszakow - 2014-04-24, 20:47
Fakt
1. Nie ma znaczenia czy CB podpięte pod zapalniczkę czy w układzie - wskaźnik szaleje.
2. Dzieje się to przy różnych CB
Pytania pomocnicze
1. Radia w tym samym miejscu montowane ? zakłądam że tak.
2. Czy wskaźnik szaleje podczas:
a) własnego nadawania
b) kiedy ktoś mówi
c) podczas silnych zakłóceń poza bramką szumów
d) podczas normalnej pracy - nawet jak CB milczy względnie cicho szumi jak squelch jest wyłączony...
Może być tak że sygnał z czujnika paliwa jest dodatkowo obrabiany przez jakąś elektronikę albo w liczniku albo gdzieś obok - no i może być podatny na zakłócenia.
natomiast WSZYSTKIE układy sygnałowe wariują i zbierają zakłócenia jeśli... masa znika. tyle tytułem teorii.
sugestie:
sprawdź czy wtyk antenowy CB ma prawidłowy kontakt z masą (ekranem kabla ).
Sprawdź czy masa sygnału na czujnik paliwa gdzieś nie zginęła- nie zwiera nie przyciera...
aroo59 - 2014-04-24, 21:08
Polecam sprawdzić antenę miernikiem SWR.
MrTommy - 2014-04-24, 21:30
aroo59 napisał/a: | Polecam sprawdzić antenę miernikiem SWR. |
Hmmm, a co ma "dopasowanie" anteny do samochodu (bo do tego służy SWR-miarka) do objawów opisywanych przez kolegę?
Kiedyś też miałem podobny objaw w moim kampiorku i okazało się, że problem leżał w słabym umasowieniu wskaźników.
krzysieks - 2014-04-24, 21:44
Dzięki serdecznie za podpowiedzi. Tak czy owak czeka mnie wizyta u elektryka. Pozdrawiam serdecznie. Krzysiek
Donat - 2014-04-24, 21:46
Tak jak mówi Maszakow sprawdź masę anteny CB, wyczyść, skręć od nowa i powinno pomóc
krzysieks - 2014-04-25, 18:22
Podaję więcej szczegółów. W trakcie jazdy gdy jestem na nasłuchu CB wszystko jest ok. Po przyciśnięciu do nadawania wskazówka poziomu paliwa leci na zero. Prawidłowy poziom paliwa wskazywany jest dopiero po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu. Antenę mam na magnes przyklejaną do pokrywy komory silnika. Jak temu zaradzić? .Pozdrawiam Krzysiek.
SlawekEwa - 2014-04-25, 19:55
Konkretnie kiedy to się dzieje: po włączeniu radia czy podczas nadawania?
krzysieks napisał/a: | Po włączeniu radia, w czasie jazdy. |
krzysieks napisał/a: | Po przyciśnięciu do nadawania wskazówka poziomu paliwa leci na zero |
Krzysku zdecyduj się raz piszesz tylko o włączeniu radia i problem, drugi raz, że podczas nadawania. To drugie świadczy o niedostrojonej antenie
maszakow - 2014-04-25, 20:20
Muszę przyznać że to zaczyna się robić bardzo ciekawe ... Sherlock Holmes wysiada
Update faktów
1. Nie ma znaczenia czy CB podpięte pod zapalniczkę czy w układzie - wskaźnik szaleje.
2. Dzieje się to przy różnych CB
3. "Antenę mam na magnes przyklejaną do pokrywy komory silnika"
4. wskaźnik szaleje podczas własnego nadawania
5. Prawidłowy poziom paliwa wskazywany jest dopiero po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu.
Ad.5 a) Rozumiem że w tym momencie radio było cały czas na nadawaniu ? nadawałeś, w trakcie nadawania zgasiłeś silnik i włączyłeś go ponownie ?
Wskaźnik pokazywał normalnie po włączeniu silnika ... jak puściłeś nadawanie poleciał w drugą stronę czy już potem pracował tak jak pracowac powinien ? niezależnie od nadawania ?
Czy podczas pracy silnika jak puściłeś nadawania - wskaźnik wracał do normalnych wskazań i pracował normalnie - czy też pozostawał na zerze ?
b) czy próbowałes przemieścić antenę gdziekolwiek indziej na masce auta albo na inną część auta ? Zrób taki sam test - ale tym razem przesuń antenę gdziekolwiek indziej - na błotnik, lub na tył auta, ramę, na felge tylnego koła - Względnie posłuż się drugim autem albo stalowym płotem lub bramą. chociaż to akurat prawdopodobnie niewiele da
Brzmi dziwnie - CHodzi o to by sprawdzić jak zachowa się wskaźnik gdy punkt masy anteny I TYM SAMYM PROMIENNIK zostanie przesunięty w zupełnie inne miejsce.
Hipoteza moja wstępna - zakłócasz sobie wskaźnik anteną.
4W mocy wypromieniowanej przez mały drucik (zakładam że to krótka antena, skoro magnesówka) w pobliżu tablicy rozdzielczej to nie jest mało i urządzenia oparte na cewkach (indukcyjnościach) - a taki jest miernik wskazówkowy - mogą wariować. Zawsze mnie ciekawiło jaki WFS (albo dla znawców SWR) mają takie zabawki- ale pewnie odjechany...teoretycznie każdą antenę powinno się zestrajać z autem (względnie radiem) w konkretnym miejscu jej pracy.
WFS anteny też bym sprawdził z czystej ciekawości
krzysieks - 2014-04-25, 20:29
Poprawię się jeszcze raz. W trakcie jazdy przy nadawaniu wskaźnik poziomu paliwa leci do zera. Dopiero po zatrzymaniu się ,zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu pokazuje prawidłowy stan paliwa. Antena przyklejana jest od strony pasażera. Jutro sprawdzę inną antenę. Dziękuję za zainteresowanie tematem . Pozdrawiam Krzysiek.
Karoll_ - 2014-04-25, 20:32
Krzysieks sprawdź ekran na antenie CB i koniecznie MASA !!!
SlawekEwa - 2014-04-25, 22:02
Karoll_ napisał/a: | ekran na antenie CB i koniecznie MASA !!! |
Ekran na antenie? i masa na magnesówce ?
maszakow - 2014-04-25, 22:26
SlawekEwa napisał/a: | Karoll_ napisał/a: | ekran na antenie CB i koniecznie MASA !!! |
Ekran na antenie? i masa na magnesówce ? |
no... ekran. Tak się nazywa taki specjalny oplot przewodnika naokoło izolatora z przewodem sygnałowym. Od strony radia na wtykach UC1 najczęściej oplot jest wciskany w pierścień - mógł się wykruszyć poluzować, nie zostać zaciśnięty, zaśniedzieć...
Magnesówka czy nie magnesówka - antena musi mieć masę. W magnesówce realizuje się to przez stopkę. G-ne to rozwiązanie ale świat się rozkręcił i jest zdolny do ułatwiania sobie życia kosztem pewnych kompromisów albo wyrzeczeń.
Sławek - wiesz więcej w tych tematach więc nie pogrywaj i nie ironizuj pls tylko dopowiedz co z WFS w magnesówkach. Ja miałem zawsze porządne anteny nie bawiłem się protezami.
Ja nie mówię ze się nie mylę.
Krzysiek - Zanim zmienisz antenę "przyklej" starą do blachy prawego boku - niech sobie leży poziomo chwilowo nie walczymy o zasięg - i pobaw się tak jak poprzednio.
Krystian - 2014-04-25, 22:27
Kszysiek, przełącz zasilanie CB z akumlatora silnikowego na akumlator zabudowy.
SlawekEwa - 2014-04-25, 22:44
Krzysiek czy masz możliwość w tym radiu przejść na moc 1W?
krzysieks - 2014-04-25, 22:54
W niedzielę będzie u mnie kolega który się zna na tych sprawach. Mam nadzieję, że coś wymyślimy. .
maszakow - 2014-04-25, 23:13
SlawekEwa napisał/a: | Krzysiek czy masz możliwość w tym radiu przejść na moc 1W? |
I to jest myśl.
tyle ze redukcję mocy mają tylko radia wysokiej klasy
Johny_Walker - 2014-04-26, 07:14
Najbardziej możliwe przyczyny, to zakłócenia od anteny CB oraz mniej prawdopodobne zakłócenia związane z większym poborem mocy podczas nadawania.
Spróbować: odsunąć antenę CB w drugi koniec auta, zmienić ułożenie kabla antenowego odsuwając od elektroniki samochodu, sprawdzić ekranowanie i połączenie ekranów, sprawdzić wtyczkę kabla antenowego lub zarobić ponownie, sprawdzić przyłączenie kabla do anteny czy się nie rozłączyło, zmienić radio na inne i sprawdzić czy zakłóca podobnie, zasilić radio z osobnego akumulatora na próbę, powyciągać i włożyć bezpieczniki wtyczki konektory itp, sprawdzić wtyczkę zasilania CB i gniazdo zapalniczki, sprawdzić styk bezpiecznika radia czy nie iskrzy.
Czy radio ma homologację, bo niektóre jak np. Uniden ją straciły z uwagi na zakłócenia.
Karoll_ - 2014-04-26, 15:35
SławekEwa ekran jak każdy inny kabel ma dwa końce i aby dobrze się spisywał w tym przypadku to chociaż jedna strona powinna być dobrze zmasowana.
SlawekEwa - 2014-04-26, 16:10
Karoll_ napisał/a: | to chociaż jedna strona powinna być dobrze zmasowana. |
Ekran ma masę do wtyczki, wtyczka ma masę do radia, radio ma do minusa i czego więcej trzeba? Podstawę magnesówki postawić na "gołej" blasze karoserii?
aroo59 - 2014-04-27, 09:31
Kup dwa piwa, poproś pierwszego napotkanego posiadacza SB radia o pomoc. Zyskujesz : masz problem rozwiązany i radość z przełykania złocistego napoju.
SlawekEwa - 2014-04-27, 09:46
aroo59 napisał/a: | poproś pierwszego napotkanego posiadacza SB radia o pomoc. |
MrTommy - 2014-04-28, 20:12
aroo59 napisał/a: | poproś pierwszego napotkanego posiadacza SB radia o pomoc. Zyskujesz : masz problem rozwiązany |
Tiaaaa, SB radio, to jakaś odmiana cenzury radiowej?
Ztersztą teraz SB już trudno znaleźć, łatwiej o CBŚ, UOP czy ABW
aroo59 - 2014-04-28, 20:49
aroo59 - 2014-04-28, 20:54
Przepraszam kolegę MrTommy czy słowo " Ztersztą " nie jest odpowiednikiem SB radio ?
leszekk - 2015-01-05, 23:24
Ja mam to samo bez cb radia, jade sobie i sru leci za zero , dopiero jak zatrzymam i odpale pokazuje poziom paliwa ,co jest ???? Ktoś wie?? prosze
Krystian - 2015-01-06, 15:00
leszekk napisał/a: | Ja mam to samo bez cb radia, jade sobie i sru leci za zero , dopiero jak zatrzymam i odpale pokazuje poziom paliwa ,co jest ???? Ktoś wie?? prosze |
U mnie kiedy silnik pracuje wskaźnik poziomu paliwa pokazuje pełny bak, bez względu na ilość przejechanych kilometrów (Si Bi -radio nie ma na to wpływu). Po wyłączeniu silnika wskaźnik spada do zera.
Na razie wymieniłem pływak przy pompie zanurzonej w baku i dalej bez zmian. Będę szukał dalej.
janek50 - 2015-01-06, 16:39
co do wskaznika paliwa w ducato, ja mam też problem z tym wskaźnikiem i raz pokazuje faktyczny stan a raz że pusto, tyle że działa mi jeszcze kontrolka rezerwy i wiem kiedy tankować.
Nie wiem co może miec wspólnego CB do tego czujnika, tam nie ma żadnej elektroniki która by mogła być zakłócana przez fale radiowe. Moja sugestia jest taka że do poprawnej pracy CB radio potrzebuje 13,5 volta więc w momencie nadawania pobiera największy prąd. A było mówione że wskaźnik leci w dół przy nadawaniu. Może po prostu siada ci alternator i nie daje rady podać 13,5 V i wtedy czujnik jako bardziej delikatny wariuje.
Po drugie masa CB radia nie ma tu też nic do tego bo jak CB nie będzie miało masy to po prostu nie bedzie działać. to samo z anteną,bez masy radio nie zadziała.
Sprawdź czy masz dobre styki na kostce przy pływaku , czy masz dobre styki przy wskaźniku paliwa na desce roździelczej i masę w tych dwóch miejscach.
Kolejna sprawa to umiejscowienie anteny, klapa to nie najlepsze miejsce, za nisko i zasłaniasz antenę bryłą samochodu , najlepsze miejsce to dach i najlepiej na samym środku, ale wystarczy już na kabinie u góry i wtedy też dobrze działa. Kolejny minus twojego CB to podłaczenie pod radio, CB najlepiej podpinać bezpośrednio pod aku montując na kablach filtr i bezpiecznik i warto kupić grubsze kable niż sa orginalnie montowane w cb i je podmienić. Z reguły te oryginalne i tak są za krótkie. Może masz jakieś zwarcie w mikrofonie??
Z reguły jest tak że to CB radio jest bardziej podatne na wszelakie zakłócenia i wtedy trzeba je filtrami odseperować od tych zakłóceń. Najczęściej słyszymy działający alternator, dmuchawę , wentylatory chłodnicy, silnik wycieraczek,pompke paliwa,pompke spryskiwaczy,itp wirujące elementy elektryczne.
Wejdź na CB Forum i tam się popytaj chłopaków co może być przyczyną i czy się z czymś takim spotkali.
Widzę że w ducato ten typ tak to ma.
janek50 - 2015-01-12, 13:55
odkurzam temat, Krzysiek czy już wiesz co było przyczyną twoich problemów ze wskaźnikie paliwa??bo jestem ciekaw i nie tylko pewnie ja.
Jacek999 - 2015-01-12, 21:40
Dzisiaj dopiero natknąłem się na ten wątek, mam ten sam problem co Krzysiek, silnik 2,8. Odpuściłem temat, jakoś daje się z tym żyć, ale jestem też ciekaw, czy udało się zdiagnozować chochlika ?
janek50 - 2015-01-15, 12:00
zadałem pytanie na cb forum o tych problemach ze wskaźnikiem , na razie też nie mają pojęcia co może być przyczyną polecają podpięcie pod aku CB radia, i zmienić miejsce montażu anteny.
krzysieks - 2015-01-15, 12:42
janek50 napisał/a: | zadałem pytanie na cb forum o tych problemach ze wskaźnikiem , na razie też nie mają pojęcia co może być przyczyną polecają podpięcie pod aku CB radia, i zmienić miejsce montażu anteny. |
Niestety do dzisiaj nie znam przyczyny. Też podpinałem bezpośrednio pod akumulator ale nic nie pomagało.
janek50 - 2015-01-15, 14:49
może przyczyną problemów ze wskaźnikiem paliwa jest to że wszystkie CB radia potrzebuja powyżej 13 V napięcia, np alan 109 potrzebuje 13,8 V, president johnny3 13,2 V, Mtech legend2 13,8V Może iść w tym kierunku?? sprawdzić napięcie na aku podczas nadawania CB radiem. JA wiem jedno , w tej chwili nie mam cb bo mi padło a wskaźnik raz działa raz nie , więc te typy chyba tak mają .jak było to działał i to dobrze
SlawekEwa - 2015-01-15, 18:48
janek50 napisał/a: | że wszystkie CB radia potrzebuja powyżej 13 V napięcia, np alan 109 potrzebuje 13,8 V, president johnny3 13,2 V, Mtech legend2 13,8V |
Do czego potrzebują tyle napięcia?
Gewehr - 2015-01-15, 19:25
Ducato II, ma złącze wiązki wskaźnika paliwa. Jest ono umieszczone pod filtrem paliwa w okolicach rury wlewu paliwa. Złącze jest trzy, lub cztery piny. Nie pamiętam dokładnie. Gniją same piny, jak i miejsca ich zaciskania. Trzeba obciąć złącze i je wymienić, ewentualnie polutować na stałe. Jak któryś przewód od złącza do wskaźnika jest czarny/utleniony, koniecznie go wymienić. Przy tej operacji, koniecznie sprawdzić przejścia pomiędzy złączem, a wtyczką przy wskaźniku. 90% usterek wskaźnika w tym modelu, było spowodowane tym co napisałem. Reszta uszkodzeń to sam wskaźnik, licznik i słaba masa
janek50 - 2015-01-16, 21:20
SlawekEwa napisał/a: | janek50 napisał/a: | że wszystkie CB radia potrzebuja powyżej 13 V napięcia, np alan 109 potrzebuje 13,8 V, president johnny3 13,2 V, Mtech legend2 13,8V |
Do czego potrzebują tyle napięcia? |
nie mi zgadywać po co im tyle napięcia, weż poczytaj instrukcje , są też na necie i tam w każdej pisze prąd zasilania 13,2 lub 13,8 V, ja napisałem ile potrzebują po przeczytaniu kilku instrucji z CB radia, z własnego doświadczenia wiem że są prądożerne i gdy napięcie spadnie poniżej 11V radyjko zaczyna szwankować.
Gewehr dzięki za info , jak się ociepli zajrzę do tych przewodzików.
SlawekEwa - 2015-01-16, 21:26
janek50 napisał/a: | nie mi zgadywać po co im tyle napięcia, |
Amperów im trzeba.
janek50 napisał/a: | pisze prąd zasilania 13,2 lub 13,8 V, j |
To na 12.5V już nie da rady nadawać?
|
|