|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Stopień - konstrukcja własna
sławek w. - 2014-04-25, 22:49 Temat postu: Stopień - konstrukcja własna W związku z zaporowymi cenami nowych oryginalnych stopni postanowiłem zrobić stopień własnej konstrukcji. Stopień wykonany z ceowników aluminiowych (niestety spawanie bardzo drogie), zawieszony na stalowych płaskownikach, które zawieszone są do konstrukcji przymocowanej częściowo do rampy a częściowo do stopnia podłogi. Blokady postojowe po rozłożeniu to dwustronne zaczepy natomiast po złożeniu zamykany jest zaczep pod stopniem. Nie jest to jakaś rewolucyjna myśl techniczna ale najważniejsze, że działa - może nie tak doskonale jakbym chciał ale zawsze to coś.
Zdjęcia 2 i 3 robione komórką i trochę słabe wyszły.
koko - 2014-04-26, 07:08
Super to jest to
Rowerek - 2014-04-26, 08:59
bardzo fajny a czym blokujesz jak jest w pozycji bo wchodzenia
HarryLey4x4 - 2014-04-26, 09:30
I to jest to co najbardziej cieszy majsterkowicza... że może korzystać z własnej myśli technicznej i wykonawstwa
sławek w. - 2014-04-26, 16:32
leon napisał/a: | bardzo fajny a czym blokujesz jak jest w pozycji bo wchodzenia |
Na zdjęciu nr 2 widać dwa wystające bolce w pozycji zwolnionej (są na sprężynach) - one wchodzą w otwory w konstrukcję stałą wsporczą - zdjęcie nr 4, na zdjęciu nr 5 widać otworek na ten właśnie bolec.
Rowerek - 2014-04-26, 20:44
wszystko jasne fajny ten schodek no i tani
SlawekEwa - 2014-04-27, 09:54
Dołóż prosty silniczek wycieraczek od Poldka / spora moc/ i masz stopień rozkładany przed wyjściem z kampera Mogę Ci zrobić zdjęcie mojego stopnia elektrycznego z takim samym układem ramion stopnia.
sławek w. - 2014-04-27, 21:51
SlawekEwa napisał/a: | Dołóż prosty silniczek wycieraczek od Poldka / spora moc/ i masz stopień rozkładany przed wyjściem z kampera Mogę Ci zrobić zdjęcie mojego stopnia elektrycznego z takim samym układem ramion stopnia. |
Bardzo chętnie skorzystałbym z twojej porady, chodziło mi to po głowie ale nie wiem jak to ugryźć.
Rowerek - 2014-04-27, 22:50
jak będzie elektryczny to już wypas
Małgorzata Plawgo - 2014-05-11, 19:50
superr
|
|