|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Energoblok automatycznie wylacza prad 12v
DarKu - 2014-04-28, 08:49 Temat postu: Energoblok automatycznie wylacza prad 12v Przeszukalem forum i nie znalazlem nic w tym temacie.
Prosze o pomoc, moj energoblok wylacza prad automatycznie po okolo 10 minutach, tym samym zamyka sie elektrozawor gazu i w tym momencie nie ma prawa dzialac lodowka oraz ogrzewanie, co jest powodem tego??
Zalaczam zdjecie panelu
Bez podpiecia 230volt zalaczam 12v przyciskiem do gory na ''EIN'' tym samym wlacza sie cala elektryka lecz juz po okolo 10 minutach slychac tylko jak przekaznik w energobloku sie wylacza i tym samym nie ma pradu. Dodam ze nie jest to wina slabego akumulatora poniewaz ten jest nowy i nawet jesli wykrece bezpiecznik od tego urzadzenia ktore pilnuje akumulator przed rozladowaniem elektryka w kamperze dziala.
Dlaczego prad sam sie wylacza??czy jest to moze wina przekaznika a moze cos innego??
miciurin - 2014-04-28, 10:13
Może jakieś urządzenie pobiera zbyt duży prąd i po upływie tych 10 minut energoblok wyłącza napięcie. Włącz może na próbę oświetlenie. Po podłączeniu 230V wszystko działa poprawnie ?
DarKu - 2014-04-28, 10:21
miciurin napisał/a: | Może jakieś urządzenie pobiera zbyt duży prąd i po upływie tych 10 minut energoblok wyłącza napięcie. Włącz może na próbę oświetlenie. Po podłączeniu 230V wszystko działa poprawnie ? |
Tak po podlaczeniu 230v wszystko jest ok, wlaczylem teraz 12v sprawdzilem z oswietleniem ledowym jeden pasek pobiera okolo 8w i z zygarkiem na reku 20 minut i cyk nie ma pradu, moze byc tak ze przekaznik nie trzyma dluzej i sie sam wylacza?? tzn uszkodzony?? bo chyba nie jest to normalne aby prad sie sam wylaczal, rozumiem jak sie rozladowywuje akumulator ale ten jest nowka jeszcze dobrze nie urzyty a poza tym nawet po wylaczeniu sie pradu automatycznie miernik na aku pokazuje brak spadku pradu.
miciurin - 2014-04-28, 10:40
Trzeba by poszukać jakąś DTR od tego energobloku pewnie gdzieś podany jest typ tego urządzenia, może uda się doczytać jaka przyczyna wyłączania.
DarKu - 2014-04-28, 11:07
Jesli chodzi o energoblok to wyglada on tak jak ponizej, w srodku sa trzy przekazniki, jakis czas temu po przeladowaniu starego aku jeden przekaznik sie zwiesil i nie chcial zalaczyc 12v ale po kilku pstryknieciach pstryczkiem zalaczyl sie, potem jeszcze kilka razy sie zacial ale od pewnego czasu juz ani razu.
miciurin - 2014-04-28, 11:09
Cytat: |
Jesli chodzi o energoblok to wyglada on tak jak ponizej |
Już znalazłem to zdjęcie w Twoim wątku o remoncie Iveco
Darcyk_2005 napisał/a: | w srodku sa trzy przekazniki, jakis czas temu po przeladowaniu starego aku jeden przekaznik sie zwiesil i nie chcial zalaczyc 12v ale po kilku pstryknieciach pstryczkiem zalaczyl sie, potem jeszcze kilka razy sie zacial ale od pewnego czasu juz ani razu.
|
Ja bym zaczął od wymiany tego przekaźnika
kaimar - 2014-04-28, 12:32
Nie ruszaj przekaźników. Sprawdź jakie napięcie przychodzi na zacisk numer 5 i czy do tego kabla po drodze z akumulatora zabudowy ktoś czegoś nie dołączył.
DarKu - 2014-04-28, 13:39
kaimar napisał/a: | Nie ruszaj przekaźników. Sprawdź jakie napięcie przychodzi na zacisk numer 5 i czy do tego kabla po drodze z akumulatora zabudowy ktoś czegoś nie dołączył. |
O jakich zaciskach mowa??
Rozebralem energoblok i widze taki dzinks ktory tym steruje, inaczej nie da sie zrobic zdjecia, ten czerwony guziczek opada po 20 minutach na dol wylaczajac prad 12v w calym kamperze, co to za ustrojstwo jest?? i po co to komu potrzebne?? brazowy kabel idzie od aku i nie ma nic po drodze podpiete, czarny kabel idze do przekaznika a pozostale sa podpiete w energobloku. widocznie to tak bylo zamontowane tylko teraz pytanie czy to tak ma zostac i jak to ustrojstwo wylaczyc zeby sie nie wylaczala albo wlaczyc?? juz sam nie wiem
kaimar - 2014-04-28, 18:12
Zaciski to ta listwa z kabelkami zakończonymi konektorami.
Element z czerwonym hebelkiem to główny przekaźnik. Ponieważ jest to przekaźnik bistabilny sam raczej nie wyłączy się - musi dostać impuls. Impuls jest wystawiany przez elektronikę która ma za zadanie nie dopuścić do nadmiernego rozładowania akumulatora. I według mojej opini ta elektronika jest problemem o ile na zacisku 5 napięcie jest prawidłowe (jest to zacisk na którym elektronika mierzy napięcie akumulatora zabudowy.)
DarKu - 2014-04-28, 19:09
A wiec tak, zmierzylem akumulator ma 12,22volt za to zacisk 5 liczac od prawej strony ma 11,45volt niestety nie moge sie dogrzebac do tych kabli i nie wiem gdzie ten kabel idzie. Czy to napiecie powinno byc takie same na zacisku i na akumulatorze??
DarKu - 2014-04-28, 21:07
a wiec sprawdzam co i jak, ile volt itp, naladowany rozladowany aku itp. i dzis doszedlem do wniosku ze ten system sie wylacza dokladnie za kazdym razem po 24 minutach niezaleznie od tego ile jest volt, tzn on tak chyba jest ustawiony, nie wiem jak to przestawic, ostatecznie bede musial obejsc prad na elektrozawor od gazu.
kaimar - 2014-04-28, 23:06
Darcyk_2005 napisał/a: | Czy to napiecie powinno byc takie same na zacisku i na akumulatorze?? |
Powinno być takie samo.
DarKu - 2014-04-29, 08:33
Doszedlem po kablach i kabel z 5 wejscia idzie do tablicy ktora wstawilem na samym poczatku watku, wiec co mam teraz zrobic zeby prad tam byl taki sam jak na aku?? bo wyglada na to ze to w energobloku sie gdzies traci czesc pradu.
kaimar - 2014-04-29, 09:38
Wydaje mi się że w tym przypadku naprawianie elektryki/elektroniki na odległość doszło do momentu że powinien to jednak zobaczyć fachowiec. Obstawiam uszkodzenie elektroniki.
DarKu - 2014-04-29, 10:13
Czyli twoim zdaniem nie powinno sie samo to wylaczac dopiero po rozladowaniu akumulatora do 10,5v ??? Jutro w pracy bedzie kolega elektryk wiec poprosze go aby mi to sprawdzil choc nie wiem czy bedzie mial pojecie o tym. Dziwne natomiast jest to ze wylacza sie to zawsze po 24 minutach, nie wczesniej nie pozniej, nawet jak jest podpiete 230v tak jak teraz to ten wylacznik sie wylaczyl,lecz elektryka idzie dalej na 230v i w tym przypadku np. elektrozawor sie nie wylaczyl.
eMWu - 2014-04-29, 11:28
Darcyk_2005 napisał/a: | nie powinno sie samo to wylaczac dopiero po rozladowaniu akumulatora do 10,5v ??? |
nie, nie powinno. Bynajmniej w oryginale.
Darcyk_2005 napisał/a: | np. elektrozawor sie nie wylaczyl. |
gdzie masz ten el. zawór? Przy buti/zbiorniku czy na konkretne urządzenie? Taki troche bezsensowny pozeracz prądu.
DarKu - 2014-04-29, 13:44
elektrozawor jest z tylu w schowku na butle, a zalaczam go w srodku przy wlaczniku pieca grzewczego, przelacznik jest truma, otwiera on cala instalacje gazowa na kampera, lecz co dziwne podlaczony jest pod szafka gorna nad stolikiem, jesli sledziles moj temat Remont Iveco tam pisalem kiedys o dwoch kablach ktore myslalem ze maja byc do gniazda 12v co sie potem okazalo ze ida one do wlacznika truma. Oczywiscie pewnie moge to obejsc i bezposrednio podlaczyc elektrozawor pod aku ale to i tak nie zmieia faktu ze jak bede juz lezal wygodnie w alkowie i czytal ksiazke po 24 minutach bedzie tylko cyk i wtedy moze sie zaczac Sex Misja jesli myslicie ze z zona to mozecie byc pewni ze nie o tym mysle tylko o:
Ciemnosc, ciemnosc widze
eMWu - 2014-04-29, 14:13
kurcze, bezpieczne ale prądozerne...
DarKu - 2014-04-29, 15:18
teraz sie zaczalem zastanawiac czy tylko ja posiadam taki zawor czy inni uzytkownicy tez??
DarKu - 2014-04-30, 08:42
Sprawdzilem ten elektrozawor i na wyswietlaczu od solarow pokazuje pobor pradu 1W wiec chyba nie jest to az tak straszna strata pradu jesli pasek ledowy pod szafkami dlugosci 1,2m pobiera 8W
Nadal jednak nie wiem dlaczego ten energoblok wylacza ten przekaznik?? i dlaczego tylko ja tak mam?? Szukalem na stronie producenta instrukcji obslugi lub czegos takiego do Energobloku Schaudt EBL 550 ale nic nie znalazlem oprocz schematu Chyba najlepsza bedzie kropelka lub superglue i przykleic ten pstryczek
kaimar - 2014-04-30, 11:30
Darcyk_2005 napisał/a: | Chyba najlepsza bedzie kropelka lub superglue i przykleic ten pstryczek |
Jeśli jesteś w Bielski to może podjedź do mnie zamiast niszczyć urządzenie.
Banan - 2014-04-30, 14:19
Darcyk_2005, ja bym posłuchał Kaimara...
DarKu - 2014-04-30, 14:31
Dobrze poslucham, oczywiscie zostawie to specjaliscie, ale poki co bede zyl z 24 minutowym pradem auto nadal mam w Wiedniu i pierwszy wyjazd do Polski bedzie koncem maja , wtedy chce jechac na zlot w Baltowie wiec Kaimar podjade wtedy jak bedziesz oczywiscie.
ziomek - 2014-04-30, 18:35
Darcyk_2005 napisał/a: | Dobrze poslucham, oczywiscie zostawie to specjaliscie |
Darcyk_2005, dobra decyzja.
Korzystałem kilka dni temu z pomocy i fachowości kaimara, który reanimowł mój boiler gazowy + infrastrukturę dookólną. Jestem w 100% usatysfakcjonowany. Tak przy okazji, kaimar jeszcze raz dziękuję.
DarKu - 2014-05-07, 18:57
Dzis odlaczylem od przekaznika czy przelacznika kabel zasilajacy cale oswietlenie w kamperze i sytuacja jest ta sama, wylacza sie po 24 minutach, rozebralem go i moze ktos mi powie kto ma o tym pojecie, po co sa te zwoje na dole?? rozumiem ze jest tam zamontowany w srodku magnes, a wiec powoli dochodze do wniosku ze przelacznik ten jest uszkodzony na swoj sposob i nie potrafi dluzej utrzymac pradu niz 24 minuty, w pewnym momencie sie przegrzewa i wylacza, pewnie bedzie do wymiany
Oczywiscie przekaznik moge obejsc i podlaczyc bezposrednio prad do aku, lecz w koncu po to jest zamontowany aby moc wylaczyc cale zasilanie jednym przyciskiem na tablicy a nie wszystkie lampki i inne rzeczy pojedynczo.
Filmik pokazuje jak dziala przekaznik
https://www.youtube.com/watch?v=VeLuBp8ebrs
maszakow - 2014-05-08, 19:20
Stawiam na to że zamiast zabezpieczenia w elektronice zrobił ci się wyłącznik zwłoczny.
Obejrzałbym elektronikę sprawdził, pomierzył wszystkie kondensatory elektrolityczne czy przypadkiem żaden nie wylał lub nie wystrzelił.
Zrób jeszcze jeden motyw - włącz 12V podepnij woltomierz do akumulatora i na bieżąco kontroluj napięcie. Teoria - jeśli aku jest zajechany to nie ma pojemności, i po 24min napięcie spada do 10,5V i ... Energoblok odłącza aku...
DarKu - 2014-05-08, 20:31
Aku jest nowe, spadek pradu nie ma tu nic wspolnego, poniewaz tak jak pisalem zaraz za przelacznikiem a mianowicie od niego odpialem kabel zasilajacy caly uklad 12v wiec dalej przez przelacznik prad nie przechodzil a i tak sie wylaczyl. Poza tym nie jestem pewien czy to on steruje spadkiem napiecia poniewaz przy bezpiecznikach mam wsadzony ucisniety "wachter" czyli to urzadzenie pilnujace tego wszsystkiego, i jak bylo stare aku gdzie prad szybko ubywal to on ten wachter zaswiecal sie na czerwono i wylaczal prad, a tak swieci na zielono.
DarKu - 2014-05-12, 19:18
No powiem szczerze ze moje sily sa na wykonczeniu, niedawno kupilem nowy akumulator, fakt nie zagladalem ostatnio do kampiorka z powodu braku czasu, moze z tydzien, i co dzis sie okazalo??? na panelu od solarow prad na aku pokazal 10,5 V a na rozruchowym 12,6 V po podlaczeniu pradu zaczal ladowac akumulator a na rozruchowym pokazal 11,7 V tak jak bylo wczesniej tydzien temu, ale to jeszcze nic, sprawdzilem mu ''Kapazität'' czyli jak dobrze rozumiem pojemnosc aku i pokazal 82% a tydzien temu bylo 99% nawet po naladowaniu aku pokazuje 82% czy to znaczy ze aku stracilo swoja pojemnosc i zostalo przeladowane??? tak mi sie wydaje ze stalo sie ze starymi aku przeladowalo je ale myslalem ze to wina ich starosci, cos mi sie wydaje ze bede musial wymienic ten energoblok bo nie dosc ze sie wylacza po 24 minutach to jeszcze przeladowuje akumulator i 760zl pojdzie zaraz do wyrzucenia.
DarKu - 2014-05-13, 08:47
No i pomiar dzisiejszy pokazal 11,66 V a wczoraj wieczorem bylo 12,5 V wiec wyglada na to ze aku juz jest do wyrzucenia.Tym sposobem siedem stow szybko pojdzie do wyrzucenia o ile juz nie jest a nawet nie zaczalem korzystac z kampera.
Czy ktos moze mi powiedziec gdzie kupic dobry energoblok i ile to kosztuje?? I czy w Baltowie znajdzie sie chetna osoba ktora by eneroblok wymienila?? ew. ktos moze popatrzy do tego starego, moze to kwestia wymiany podzespolow??
onionskin - 2014-05-13, 11:14
Darcyk_2005 napisał/a: | .........................
...........nic nie znalazlem oprocz schematu.......... |
Daj linka jeśli z netu- popatrzy się, swego czasu dużo lutowałem.
maszakow - 2014-05-13, 23:29
Darcyk - jęczysz jak baba nad zakalcem - weź się w garść, chłopie
WIesz na pewno że energoblok ma problem, a skąd raptem aku do wyrzucenia ??
Naładuj akumulator poza pojazdem, podłącz do niego jedną lub lepiej... dwie (równolegle) żarówki halogenowe cokolwiek tam masz - i niech świeca a ty co godzinę mierz napięcie.
Przerywasz eksperyment jak napięcie spadnie do 10,6V i liczysz:
przykład - Jedna żarówka 55W to pobór 4,6A dwie żarówki 9,2 A,paliły się przez 7h - tak więc pojemność mojego akumulatora to 7*9,2=64,4 Ah
jak tyle dostajesz z akumulatora 120Ah to wtedy dopiero możesz mówić o złomowaniu i wydatkach.
podejrzewam że twój aku nie jest ładowany prawidłowo , a czy przeładowywany... mało prawdopodobne. Jak przeładowany to wysuszony - dodaj wody destylowanej. Może być zasiarczony a na to można poradzić ładowarką impulsową (z odsiarczaniem).
DarKu - 2014-05-14, 08:51
onionskin napisał/a: | Darcyk_2005 napisał/a: | .........................
...........nic nie znalazlem oprocz schematu.......... |
Daj linka jeśli z netu- popatrzy się, swego czasu dużo lutowałem. |
Schemat jest do pobrania ze strony http://www.schaudt-gmbh.d...t/downloads.php wsylany jest link na poczte i przez ten link z poczty jest otwierany schemat, zeby zaoszczedzic pobierania pobralem go na swoj komputer i wklejam.
Schemat dot. energoblok EBL 550 bez tablicy z mozliwoscia ladowania.
Maszakow dzieki za rade, wlasnie tak zrobilem w sumie przed twoim postem ale powiedzmy ze za twoja rada poszedlem, podlaczylem wczoraj aku pod prostownik, ladowal sie pol dnia, na wieczor go wylaczylem i po godzinie zmierzylem, wynik 12,21V poszedlem do domu, dzis rano sprawdzam aku i 12,11V wiec spadek nie wielki, pewnie cos prad ciagnie, wczesniej byl wlaczony caly czas czujnik gazu trigaz, na noc go wylaczylem, wiec chyba taka strata po nocy nie jest efektem zuzytego aku, poza tym mam go moze miesiac
Co do wyswietlacza z solarow model SAC 50 to wczoraj doszedlem do tego ze na nim mozna konfigurowac ustawienia i dlatego Käpazitat pokazywal 82% cos mu sie musialo pokielbasic ostatnio, po odlaczeniu go od akumulatora na pare minut znow pokazuje 99% poza tym rowniez mozna go zresetowac i liczy wszystko od nowa o czym nie mialem pojecia
A wiec dzis nasunelo mi sie pytanie, moze czasowe wylaczanie pradu jest ustawiane na wyswietlaczu solara?? moze tak byc?? czy raczej ma on tylko zadanie mierzenia baterii??
maszakow - 2014-05-14, 22:44
Darcyk_2005 napisał/a: | A wiec dzis nasunelo mi sie pytanie, moze czasowe wylaczanie pradu jest ustawiane na wyswietlaczu solara?? moze tak byc?? czy raczej ma on tylko zadanie mierzenia baterii?? | jak wszystko zawiedzie - przeczytaj instrukcję - może wtedy odkryjesz co twój kontroler solara potrafi ... może nawet SMSy wysyła...
Na schemacie kóry zapodałeś z komponentów nie ma prawie nic co Ci może nawalić - poza kondensatorem elektrolitycznym 4700 uF który dla świętego spokoju można wymienić - tylko kupić na 25V dłużej pożyje, choć na pewno nie tak długo jak jego poprzednik.
Jest Batterie Wachter - jako "black box" w tej własnie kostce na rysunku jest najprawdopodobniej zaszyty problem.
Uważam że trzeba rozpoznać jakie komponenty należą do "batterie Wachter" - pójśc za sygnałem ze styku 5 do scalaka z tego bloku funkcjonalnego - i wymienić powiązane z tym scalakiem kondensatory elektrolityczne. gorzekj jak będzie tych scalaków więcej ale powinien być jeden.
DarKu - 2014-05-16, 10:10
No i tak krok po kroku doszedlem ze wachter ktory powinien wylaczac prad po spadku 10,5V pradu tego nie wylacza tzn. jest to urzadzenie nie zintegrowane z energoblokiem, podlaczone w skrzynce z bezpiecznikami, po spadku napiecia wylacza dwa gniazdka 12v lecz nie wylacza ogolnie oswietlenia, kable ida do puszki i z tamtad sie znow rozchodza lecz niestety deutsche fachowcy tak poskrecali kable ze nie jestem w stanie dojsc gdzie jaki kabel idzie, w zwiazku z tym aby zaoszczedzic mojej pracy mam pytanie, czy jesli wachter wylaczy prad przy spadku napiecia to czy brak pradu moze zasygnalizowac przekaznikowi wylaczenie sie?? dlaczego pytam?? mysle ze jesli tak jest to jeden z kabli moze isc do energobloku do przekaznika ktory moze nie dzialac i dlatego prad sie nie wylacza z winy nie dzialajacego przekaznika, przekazniki maja swoje lata, dwa sa w obudowie metalowej jeszcze firmy Hella a jeden fordowski plastikowy, moze lepiej bedzie jak je wymienie??
W sumie obiecalem maszakow ze zostawie to fachowcom ale nowe spostrzezenia motywuja mnie do naprawy
maszakow - 2014-05-31, 20:14
oj się wątek zakopał
Darcych trochę za bardzo kombinujesz.
Przekaźnik jest urządzeniem elektromechanicznym - jest prąd na cewce - to styki są w jednej pozycji - jak nie ma prądu - pstryk powrotny i styki sa w innej pozycji. Jeśli przekaźnik był podłaczony do wyjścia wachtera - tego kontrolowanego to na pewno zanik napięcia spowoduje zwolnienie przekaźnika i odłączenie czegoś tam co było na stykach przekaźnika podpięte.
Może być jeszcze tak ze sam przekaźnik ma nieco mniejszą tolerancję na napięcie zasilania.Co prawda jest to tzw element prądowy - gdzie bardziej istotny jest prąd pobierany przez elektromagnes niż przyłożone do niego napięcie - ale istnieje taka możłiwość że przekaźnik na napięcie 12 V może np pracowac w zakresie napięć 11 - 15V. Jeśli napięcie spadnie np do 10V - może sam "odpaść".
tak jak powiedziałem raczej mało realne w tym przypadku
woycieh - 2020-05-05, 23:20
Darcyk_2005 napisał/a: |
Nadal jednak nie wiem dlaczego ten energoblok wylacza ten przekaznik?? i dlaczego tylko ja tak mam?? |
No to tak na pocieszenie - ja też tak mam
Właśnie szukam rozwiązania problemu i trafiłem na Twój temat, udało Ci się z tym uporać?
|
|