|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - czujnik poziomu gazu
SlawekEwa - 2014-04-29, 19:01 Temat postu: czujnik poziomu gazu Czy ktoś to ma, testowaŁ,używa?
http://sklep.elcamp.pl/cz...enia-butli.html
Wojciechu - 2014-04-29, 19:54
Jeśli to działa tak jak pokazano to super bajer - mimo ceny
WODNIK - 2014-04-29, 23:36
Ja mam trochę podobny i działa dobrze.
antwad - 2014-04-30, 21:07
Jakbyś się Sławku zdecydował, to proponuję spróbować u Wadowskich - cena wyjściowa jeszcze niedawno była niższa, a i utargować coś można.
SlawekEwa - 2014-05-01, 08:07
antwad napisał/a: | Jakbyś się Sławku zdecydował, to proponuję spróbować u Wadowskich |
Dzięki Antoś za podpowiedz, podróżując z jedną butlą wynik takiego pomiaru będzie pomocny w przemyślanym zużyciu gazu.
Trochę "liczenie miesięcy" nam się wydłużyło
Mavv - 2014-05-01, 12:23
A jak to się ma w przypadku konieczności sprawdzenia ilości gazu w butli przy wjeździe do eurotunelu? Tam wymagają wskaźnika ilości gazu. Czy takie coś (wraz z jakimś certyfikatem) byłoby uznane przez pracownika eurotunelu? Wie ktoś może?
zibikruk - 2014-05-01, 19:33
Nabyłem drogą kupna 3 tygodnie temu, działa ale musi być czysta, nie zniszczona butla.
Rawic - 2014-05-01, 20:24
zibikruk napisał/a: | Nabyłem drogą kupna 3 tygodnie temu, działa ale musi być czysta, nie zniszczona butla. | powtarzam się ale widzę że nie wszyscy czytali wcześniej
wymyśliłem sposób na pomiar gazu w butli, bez wyjmowania z kampera, bez dźwigania. Ponieważ niektóre przyrządy do pomiaru zawartości gazu działają na butlach stalowych, są też uniwersalne ale drogie, szukałem innego rozwiązania. Ponieważ przy zmianie fazowej propan- butanu ciekłego na gazowy następuje schłodzenie czynnika, więc wykorzystałem methodę czułych, samoprzylepnych pasków, tak zwanych odwracalnych wskaźników temp. zakres 16 pkt. od 14-31 st.C (temp.najczęściej użyteczna dla kamperowicza). Gdy szukałem w internecie wiadomości na ten temat to okazało się, że ktoś już też wymyślił podobną metodę pomiaru ilości gazu w butli tylko na magnesach co nie nada się do Alugas.
SlawekEwa - 2014-05-01, 21:52
Faktycznie 5 pasków x 4.5 PLN zakupione w sklepie akwarystycznym to niewielka suma.
Rawic - 2014-05-02, 00:08
SlawekEwa napisał/a: | Faktycznie 5 pasków x 4.5 PLN zakupione w sklepie akwarystycznym to niewielka suma. | i nie trzeba bawić się w jakieś pomiary, otwierasz skrytkę na butlę i widzisz ile jest gazu, jedyny mankament mojego patentu to, że widzimy poziom gazu tylko podczas parowania czyli zużywania.
Jakub - 2014-05-13, 03:00
to podpowiedz kolego jakie wskazanie temperatury mówi o pełnej 11kg butli a jakie o pustej, pomysł prosty i b fajny
Bronek - 2014-05-13, 07:03
Jakub napisał/a: | to podpowiedz kolego jakie wskazanie temperatury mówi o pełnej 11kg butli a jakie o pustej, pomysł prosty i b fajny |
Widziałem ten patent . Nie koncentrujesz sie na temp , tylko na różnicy . Podczas pobierania widać spadek temp. w ok parującej cieczy/gazu i tam pasek pokazuje temperturę niższą od innych . A jaka , ???? to dla wnikliwych badaczy.
mam czujnik Trumy - wydatek ok 300 zl - uzywalem 3x i to głównie by pokazać kolegom.
Zabrakło mi 1x gazu , przy 1-dnej butli.
Wożę teraz dwie . + DUO ONTROLL . I jak w/w ustrojstwo przełą czy na drugą pełną to szukam na wymianę. Lub zaczynam być czujny . Chodzi głównie o chłodne noce.
Jedna metal druga BP plastik - w tej wystarczy podświetlic latarka i widać poziom, Dziala też w/w czujnik TRUMY ale to klopot z przyłożeniem , bo butle BP są w plastikowym "koszyku"
Ps Zbyszkuu ?? c ładuje czy wymieniasz butlę . Rozumiem ,że do wymiany zrywasz paseczki ,
Taka sugestia dla zakręconych'
Dwa czujniki ( termopar,y rezystory itd) przyczepiane magnetycznie na różnych poziomach . Moduł elektroniczny do analizowania różnicy wskazać. I mamy Wskaźnik poziomu krytycznego/ rezerwę . jakaś dioda piszczyk
Odpalasz kuchenkę a tu diodka sie zapala , przy poborze róznica , idziesz i sprawdzasz ,
Tak mi sie przy kawce porannej......
Rawic - 2014-05-13, 08:43
Bronek napisał/a: | Ps Zbyszkuu ?? c ładuje czy wymieniasz butlę . Rozumiem ,że do wymiany zrywasz paseczki , |
Nie zrywam paseczków, choć są samoprzylepne to po kilku zamianach straciłyby lepkość, Ładuję butlę czystym propanem w punkcie dystrybucji gazów technicznych, gdyż moja butla jest aluminiowa, lżejsza od kompozytowej o 40 dkg i pojemniejsza o 1 kg gazu i nie ma takich na wymianę.
Wożę ze sobą małą 3 kg butlę rezerwową do grilla też nalewaną i kawałek węża do przelewania gazu, gdyby brakło mi gazu w podróży wynajmuję butlę np. na kempingu, idę w ustronne miejsce i przelewam gaz do swojej butli. Oczywiście ja mam doświadczenie w tych sprawach, bo kiedyś jako młody inżynier pracowałem na gazach technicznych jako mistrz zmianowy i zaopatrywałem 2000 pracowników Mostostalu we wszystkie gazy potrzebne do produkcji. Dodatkowo byłem też lekarzem bo leczyłem ludzi z łuszczycy ciekłym tlenem. Jakub napisał/a: | to podpowiedz kolego jakie wskazanie temperatury mówi o pełnej 11kg butli a jakie o pustej, pomysł prosty i b fajny | zawartość pełnej butli jest mi znana gdyż przy nalewaniu w punkcie dystrybucji stoi na wadze, dlatego paski naklejam na dolnej połowie, żeby wiedzieć kiedy się gaz skończy, gdy jest pusta lub nie ma zużycia to wszystkie paski pokazują taką samą temperaturę. Bronek napisał/a: | Dwa czujniki ( termopar,y rezystory itd) przyczepiane magnetycznie na różnych poziomach . Moduł elektroniczny do analizowania różnicy wskazać. I mamy Wskaźnik poziomu krytycznego/ rezerwę . jakaś dioda piszczyk |
Można i tak, ale dla mnie sukces pomysłu zastosowań do kampera jest wtedy gdy jest to lekkie, niezawodne, nieskomplikowane i przydatne.
Bronku, mam nowy ciekawy pomysł, zacząłem budować w swoim kamperze tzw. CSZdZ (Centralny System Zabezpieczeń dla Zapominajacych). Jest to bardzo proste urządzenie i szczególnie przydatne dla zmęczonych i starszych umysłów.
Otóż wzdłuż kampera będzie przebiegał jeden cienki przewód poprzecinany mikrowyłacznikami, które montujemy w newralgicznych miejscach np. drzwi bagażnika, okna i drzwi zabudowy, drzwiczki kasety WC, wtyczka zasilajaca 230V i tym podobne, zakończony mocno świecącą czerwoną diodą zainstalowaną na tablicy przyrządów w pobliżu stacyjki. Przerwa na którymkolwiek wyłączniku spowoduje zapalenie sygnalizacji. Życzę miłej zabawy takiej jaką i ja mam ze swoją najlepszą zabawką tj. kamperem.
Bronek - 2014-05-13, 09:06
Ja mam Check Listę.
Jak w samolocie , ale i tak czasem szuflade trzeba domknąć .
Najważniejsze to podpory , klapka zasilania , okna dachowe , antena , itd.
Kłopot jak zapomnę o w/w liście .
Na siedzeniu kierowcy położę PODUSZKĘ PIERDZIUSZKĘ
janusz - 2014-05-13, 09:26
Bronek napisał/a: | klapka zasilania |
I to jest najbardziej upierdliwa klapka w samochodzie.
Zbyszku wymyśl coś do tego żeby zamykała się sama po wyjęciu wtyczki.
dulare - 2014-05-13, 09:34
W kwestii samoprzylepnych lub nie samoprzylepnych termometrów to jest dostępne rozwiązanie wielorazowe - termometry na podkładzie magnetycznym (czyli kleją się do butli stalowych) - właściciele aluminiowych wersji też sobie poradzą np. kawałkiem taśmy klejacej
http://allegro.pl/praktyc...4229475177.html
Ja kupiłem dwa (bo jeden ma raptem 10 cm wysokości a lubię mieć większy podgląd) i jestem zadowolony. Przy wymianie butli ściągam z pustej i zakładam na nową.
Załączam zdjęcie dla potomnych bo aukcja się kiedyś skończy
Rawic - 2014-05-13, 11:41
janusz napisał/a: | Bronek napisał/a: | klapka zasilania |
I to jest najbardziej upierdliwa klapka w samochodzie.
Zbyszku wymyśl coś do tego żeby zamykała się sama po wyjęciu wtyczki. |
oj tam, wystarczy zapiąć sprężynkę, najgorszy jest pośpieszny wyjazd z garażu bez odłączonego kabla, już raz to przerobiłem a słyszałem , że innym kolegom też się to przytrafia, choć na panelu-wyświetlaczu w zabudowie widać podłączoną wtyczkę, tylko trzeba wykonać ostry skręt tułowia, a to może być cholernie męczące.
Bronek - 2014-05-13, 13:48
A tam klapka, zobaczysz w lusterku-najwyżej się zatrzymasz i domkniesz.
Ale jak żony zapomnisz zabrać po tankowaniu .......................O ta się już NIE DOMKNIE na pewno
paradoks...............................zapomniałem co miałem napisać..............................aaaa...Camperami jeżdżą niestety sklerotycy.
Rawic - 2014-05-13, 16:47
Bronek napisał/a: | Camperami jeżdżą niestety sklerotycy. | tylko raz zapomniałem wyłączyć wtyczkę wyjeżdzając z garażu a Ty od razu tak mnie wyzywasz
maszakow - 2014-05-13, 23:37
- panie doktorze mam sklerozę..
- od kiedy ?
- co "od kiedy" ?
no cóż ... starość nie radość najczęściej ze sklerozą sie kojarzy, a kamper - z siwym panem w mocno podeszłym wieku z dużym piwnym brzuszkiem. NIektóre młode wyjątki od tej reguły to niestety za mało by złamać stereotyp.
Bronek .. co do żony ... jak się nie zatrzymasz to przynajmniej nie będziesz tego słyszał
Bronek - 2014-05-14, 06:49
Nie dość, że utraciłem pamięć, to jeszcze rozsądek. To złota rada
janusz - 2014-05-14, 09:28
Bronek napisał/a: | A tam klapka, zobaczysz w lusterku-najwyżej się zatrzymasz i domkniesz. |
Ale to nie chodzi o samą fizyczną klapkę. Tyle razy już dyndała, że nie ma znaczenia czy znowu dynda. Najwyżej odpadnie i nie będzie więcej dyndała. Tu chodzi o samopoczucie, znowu zapomniałem grzmotnąć w klapkę choć tyle razy zapewniałem siebie, że więcej nie zapomnę. Klapka to problem egzystencjalny, człowiek sam traci do siebie zaufanie. A co będzie gdy nie tylko klapka będzie problemem?
Bronek - 2014-05-14, 09:47
janusz napisał/a: | A co będzie gdy nie tylko klapka będzie problemem? |
Masz na myśli rozporek ???
Np motocykliści : dla niektórych , jedyna możliwość ... "wiatru we włosach"
Rawic - 2014-05-14, 10:29
Bronek napisał/a: | janusz napisał/a: | A co będzie gdy nie tylko klapka będzie problemem? |
Masz na myśli rozporek ???
" |
Panowie trochę optymizmu z rana, nawet najlepsze komutery się zacinają a co dopiero nasz szary mózg, są też tabletki bilobil, wiagra i zioła np.cholagoga
janusz - 2014-05-14, 10:35
Bronek napisał/a: | Masz na myśli rozporek ??? |
Po co komu rozporek jak są pampersy dla dorosłych?
Bronek - 2014-05-14, 10:40
Opowieść o zostawionej żonie na stacji benzynowej jest prawdziwa .
Dotyczy ŚP kumpla motocyklisty. "Futrzak" go zwaliśmy , był właśnie w wieku camperowym.
I to nie w camperze , czy samochodzie gdzie w/w małżonka może się skryć lub "zapodziać".
To był MOTOCYKL , a tam pasażer, to raczej jest bardziej TRANSPARENTNY.
Jechała grupa . ZOSTAWIONA , nie dała za wygrana.... dzwoniła kolejno do wszystkich jadących .
Nikt sie nie kapnął ,że Futrzak porzucił żonę - może przez wrodzona delikatność
W końcu ktoś miał słuchawkę w uchu ............
Rawic - 2014-05-14, 10:47
Bronek napisał/a: | Opowieść o zostawionej żonie na stacji benzynowej jest prawdziwa . | może była dla niego za młoda i nie dawał rady.
Bronek - 2014-05-14, 11:04
1. Delikatnie żona raczej .........Młoda duchem.
2. Futrzak "był wczorajszy" alkomat wskazywał zero , co o niczym nie świadczy.
3. I może chciał zrealizować swoje marzenia ...............
Po to kupił motocykl................................ by pozbyć się żony .
Technika telekomunikacyjna mu przeszkodziła ................ więc się wkur....ł wziął i wkrótce umarł.
Tak giną prawdziwi motocykliści .
Dawcami być nie mogą , narządy maja sterane życiem.
Drugi mój kumpel zsiadł z Electry położył się i dostał zawału i potem dał się spalić ..Byłem na Centralnym w Szczecinie to wiem . .
Ja ..............by nie prowokować losu , właśnie dzisiaj sprzedaję swojego HD Croos Bonesa.
Jak stwierdzę ,że mój czas nadchodzi to sobie kupię nowy MOTÓR ( motocykl -prawidłowo ) ,i zobaczę co wywinę.
W camperze lub w domu..... obciach jak cholera. W szpitalu strach ....
Ps
idę do dom sprzedawać , kupiec już leci z ....Niemiec.
Przyczepka jutro pod młotek
HANDLARZ ze mnie.
Rawic - 2014-05-14, 11:25
Bronek napisał/a: | Futrzak "był wczorajszy" alkomat wskazywał zero , co o niczym nie świadczy. | a jak to zero można wykręcić, zdradziłbyś ale na pw
Bronek - 2014-05-14, 12:22
Rawic napisał/a: | Bronek napisał/a: | Futrzak "był wczorajszy" alkomat wskazywał zero , co o niczym nie świadczy. | a jak to zero można wykręcić, zdradziłbyś ale na pw |
Kupić najtańszy alkomat
Rawic - 2014-05-14, 12:27
Bronek napisał/a: | Kupić najtańszy alkomat | a ja już chciałem jakieś obejście robić, lewą dziurkę czy coś innego. Na przykład jak będą wymagane obowiązkowo alkomaty w autach, np. Francja już niedługo, to chyba po to żeby było higienicznie i każdy dmuchał do swego, ale wiadomo Polak potrafi.
janusz - 2014-05-14, 13:00
Rawic napisał/a: | robić, lewą dziurkę czy coś innego. |
W momencie kiedy zajdzie taka potrzeba, (czytaj będzie tylu nabywców by opłacało się) wymyślą taki specyfik chemiczno-farmaceutyczny który wzięty do ust przed nadmuchiwaniem alkomatu zafałszuje wynik znieczulając czujnik alkomatu. Myślę, że już są takie specyfiki.
krimar - 2014-05-14, 14:12
już takie coś można kupić w niektórych klubach nocnych
Rawic - 2014-05-14, 17:23
krimar napisał/a: | takie coś można kupić w niektórych klubach nocnych | no to teraz będzie okazja wybrać się tam. Ale ładnie zeszliśmy z tematu od propanu do burdelu.
Bronek - 2014-05-14, 17:35
Dla mnie nie za bardzo .
Wrociliśmy na łono...............tematu.
W kubach nocnych byłem zawsze na na GAZIE.
czujnik zwany alkomatem na ogół wariował
Wszystko gra GAZ , czujnik , łono , burdel......
Rawic - 2014-05-14, 17:41
Bronek napisał/a: | Wszystko gra GAZ , czujnik , łono , burdel...... | jasne przecież przy analnym może pojawić się gaz, więc lepiej brać czujnik ze sobą
SlawekEwa - 2014-05-14, 18:44
Rawic napisał/a: | Na przykład jak będą wymagane obowiązkowo alkomaty w autach, np. Francja już niedługo, |
Czytaj forum CT to się dowiesz, że Francja wycofała się z obowiązku posiadania alkomatów przez kierowców
Rawic - 2014-05-14, 20:32
SlawekEwa napisał/a: | Czytaj forum CT to się dowiesz, że Francja wycofała się z obowiązku posiadania alkomatów przez kierowców | dowiedziałem się od kierowcy Tira który jeździ do Francyji, że wycofali się z posiadania jednego alkomatu, na rzecz posiadania dwóch alkomatów.
Bronek - 2014-05-14, 20:38
Dwa chemiczne- zalecane
1 elektroniczny
Dodam ,że 1/2 litra gorzały do testów
Jest to po to by nie palić głupka, że się nie wiedziało iż tak długo "trzyma"
SlawekEwa - 2014-05-14, 21:46
Rawic napisał/a: | dowiedziałem się od kierowcy Tira który jeździ do Francyji, |
http://www.adac.de/reise_...nderNachrichten
Rawic - 2014-05-14, 22:19
Wymóg posiadania nie został zniesiony, zawieszono jedynie mandaty za brak alkomatu, nie mogli nadążyć z produkcją
Mavv - 2014-05-16, 10:26
Rawic napisał/a: | Wymóg posiadania nie został zniesiony, zawieszono jedynie mandaty za brak alkomatu, nie mogli nadążyć z produkcją |
W zeszłym roku chciałem kupić dwa alko jeszcze w Belgii zanim wjechałem do Francji. Na jednej stacji nie mieli. Zatrzymałem się na innej. Też nie było. Ale spytałęm się babeczki na kasie, czemu nie ma - czy takie zapotrzebowanie, czy co... Powiedziała mi, że Francja odeszła od tego pomysłu i już nie trzeba mieć alko w samochodzie.
Ale ja dalej chciałem drążyć temat i spytałem się w Dunkierce w hotelu przed wyjazdem, czy mogę u nich kupić alko. Pani była zdziwiona, po co mi, skoro nie sa już potrzebne. Ale tak czy siak dała mi dwa alkomaty. Ładnie podziękowałem i wrzuciłem do apteczki.
Rawic - 2014-05-16, 14:34
Mavv napisał/a: | tak czy siak dała mi dwa alkomaty. Ładnie podziękowałem i wrzuciłem do apteczki. | i dobrze, na pewno się przydadzą, niewiele ważą, lepiej nosić niż się prosić.
Rawic - 2014-05-21, 00:03
"Bronku, mam nowy ciekawy pomysł, zacząłem budować w swoim kamperze tzw. CSZdZ (Centralny System Zabezpieczeń dla Zapominajacych). Jest to bardzo proste urządzenie i szczególnie przydatne dla zmęczonych i starszych umysłów.
Otóż wzdłuż kampera będzie przebiegał jeden cienki przewód poprzecinany mikrowyłacznikami, które montujemy w newralgicznych miejscach np. drzwi bagażnika, okna i drzwi zabudowy, drzwiczki kasety WC, wtyczka zasilajaca 230V i tym podobne, zakończony mocno świecącą czerwoną diodą zainstalowaną na tablicy przyrządów w pobliżu stacyjki. Przerwa na którymkolwiek wyłączniku spowoduje zapalenie sygnalizacji." Już gotowe !
Bronek - 2014-05-21, 09:46
CHECK LISTA- WYJAZD WEW.
Po obróceniu foteli ustawieniu KIEROWNICA ustawić zablokować!!!!!
1. Antenę satelitarną złożyć i wyłączyć zasilanie w szafce TV. Szafkę zamknąć.
2. Telewizor wyłączyć i zabezpieczyć, dokręcić przeguby mocowania i podeprzeć.
3. Okna dachowe sprawdzić, zamknąć
4. Okna boczne sprawdzić , zamknąć. (nad stołem , kuchnią , łóżkiem i wc).
5. SZUFLADA- wcisnąć zabezpieczenie.
6. Szafa-światło oraz zamknąć ewent. nawiew z garażu ( wew. szafy.
7. Oświetlenie w szafkach sprawdzić wyłączyć.
8. SZAFKI sprawdzić domknięcie łącznie z WC
9. Kabina prysznicowa- zabezpieczyć.
10. Luźne rzeczy w kabinie umocować.
11. Zamknięcie drzwi sprawdzić.
12. Ogrzewanie gazowe wyłączyć. Ewentualnie klimatyzacje też + zasilanie gniazdek w garażu
13. Pompę wody na panelu wyłączyć. Wyłączyć AUX. Poziom wody czystej sprawdzić.
14. Lodówka , zmienić tryb pracy.
15. Opuścić ewentualnie łóżko - PRZEŁACZNIK opuszczania na „środkową pozycję”.
16. KIEROWNCA ZABLOKOWAĆ !!!!!!
WYJAZD ZEWNĄTRZ.
1. Podpory przód i tył - złożyć , schować.
2. Gaz, butle zamknąć.
3. „KUWETA”- opróżnić. Sprawdzić i zamknąć
4. WODA CZYSTA jak trzeba uzupełnić ! Woda szara , sprawdzić zawór
5. Anteny Satelitarna , DVBT, zdemontować , sprawdzić złożenie, (klapka przyłącza DVBT).
6. Markiza złożyć , sprawdzić złożenie.
7. Kable 230v zwinąć odłączyć. SPRAWDZIĆ KLAPKĘ !!!!!
8. Stolik , krzesła, wykładzinę itp. - złożyć schować.
9. Garaż – ułożyć rzeczy. Sprawdzić zamknięcia z obu stron.
10. Rowery, bagażnik rowerowy sprawdzić mocowanie.
11. OBEJŚC SAMOCHÓD, zajrzeć pod spód .
12. Jeszcze raz !!!!!!!!! PODPORY , KABLE, ANTENA SAT. !!!!!!!!!!!!!
PRZYJAZD
1. Poziomowanie , kliny , podpory.
2. Hamulec ręczny, bieg, blokada przednich drzwi !!!
3. Rolety , zasłony, kierownica odblokować , fotele obrócić.
4. Tryb pracy lodówki wybrać.
5. Gaz odkręcić.
6. Przyłącze 230V.
7. Piec - tryb pracy wybrać. A. Woda 1,2 czy ogrzewanie bez wody , czy ogrzewanie i woda ?
8. Panel sterowania włączyć pompę i AUX.
9. Klimatyzacja, wentylator Fiamma ? , podłączyć.
Tylko gdzie ja mam ta liste
Prościej aplikacje na smarfon . Ale proponuję zdublować system by wykluczyć awarie w/w diodki !!!!!! Czyli ostatni przycisk to ........ sprawdzający sprawność systemu sprawdzającego ... O kur............. ale mamy porąbane !!!!!! w łbach
Rawic - 2014-05-21, 13:00
Bronek napisał/a: | Ale proponuję zdublować system by wykluczyć awarie w/w diodki | Tak się zastanawiam, ale to nie jest takie konieczne, bo sygnalizacja działa tak że jak nastąpi awaria np., przecięty kabel to dioda świeci, a kontrolę diody mamy przy zamykaniu ostatnich drzwi , tak jak z kontrolką oleju włączamy stacyjkę świeci, zapalamy silnik gaśnie i nie ma potrzeby dublowania kontrolek. Bronek napisał/a: | Lodówka , zmienić tryb pracy. | Ustaw na AUTO, to jeden punkt Ci odpadnie.
janusz - 2014-05-21, 13:20
Rawic napisał/a: | SAM_1433 (Medium).JPG |
Jak ja nie lubię podziurawionych desek rozdzielczych.
Rawic napisał/a: | Ustaw na AUTO, to jeden punkt Ci odpadnie. |
Jeśli lodówka ma taką opcję.
Bronek - 2014-05-21, 15:12
Deski rozdzielcze są szpetne z samej natury .
trzeba je porozwiercać.
fajnie wyglądają, jak durszlak . Gdy np uchwyt do CB trzeba przenieś , lub haczyk na cos tam albo coś odpadnie itd.
Nie mam sentymentu do pojazdów zwanych npTransit , Ducato , Passat, czy Avensis- to lipa bez duszy
Co innego ......kulciaki :Stare merce + G ,Prosiaczki , .Jagi, RR , Syrenki Warszawy, Żuki, itp. Tu ostrożność wskazana
Chyba nie mam opcji auto .... Lodówke znam od strony zaplecza - montowalem chłodzenie. Strona oficjalna ...nie moja broszka. To Broszka żony Ale sprawdzę
Rawic - 2014-05-21, 16:44
janusz napisał/a: | Jak ja nie lubię podziurawionych desek rozdzielczych. | po pierwsze dziury muszą być do nawiewów, po drugie dodatkowy mały pasowny otworek na diodę nie jest dziurą, po trzecie deska ta służy do rozmieszczenia przełączników, wskaźników i sygnalizatorów, to gdzie jest właściwe miejsce na lampkę sygnalizacyjną może nad głową na podsufitce. Janusz może chciałeś powiedzieć jak ja nie lubię rozbierać tablic rozdzielczych, bo jest niebezpieczeństwo, że nie złożę tego na powrót albo coś zepsuję, w to bardziej uwierzę.
Mavv - 2015-06-02, 16:06 Temat postu: Re: czujnik poziomu gazu
Odkopę troszkę wątek i Twoje pytanie.
Dziś przyszedł zamówiony tester, właśnie taki, jak na Twoim zdjęciu i muszę przyznać, że działa super. Sprawdziłem i wiem, że mam 1/4 butli. Szybko i sprawnie
Niestety nadal nie wiem, czy go honoruja przy wjeździe do tunelu. Pisałem do nich maila w tej sprawie, ale mi odpowiedzieli cytatem w regulaminu. Podejrzewam, że jeśli będą chcieli sprawdzić, czy nie mam za dużo gazu, to sprawdzą swoim, skalibrowanym przyrządem. Ja mogę swoim pokazać, a oni mogą swoim zweryfikować.
|
|