Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Dopuszczalne zachodzenie kampera na zakrętach

misiek85 - 2014-05-03, 12:54
Temat postu: Dopuszczalne zachodzenie kampera na zakrętach
Witam wszystkich.

Planuję wykonać podwozie typu tandem do przyczepy o wymiarach 10x2.5 metra. Kolos. Promień skrętu takiej przyczepy byłby ponad 5 metrów (5.15 metra). Aby zredukować nieco zachodzenie przyczepy na zakrętach narożniki tyłu przyczepy byłyby ścięte i tył przyczepy miałby kształt trójkąta równoramiennego. Mógłbym też przesunąć nieco osie do tyłu. Po tych zabiegach uzyskałbym promień skrętu rzędu 4.5 metra.

Czy jest możliwa rejestracja takiej przyczepy?
Czy jest gdzieś zdefiniowany w przepisach maksymalny promień skrętu przyczepy jednoosiowej lub dwuosiowej typu tandem?

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
misiek85

kaimar - 2014-05-03, 13:36

misiek85 napisał/a:
Czy jest możliwa rejestracja takiej przyczepy?

Z tego co wiem to aby zarejestrować przyczepę własnej konstrukcji trzeba przeprowadzić badania homologacyjne co kosztuje parę tysięcy złotych.

misiek85 - 2014-05-03, 16:36

Dzięki za informację. Nie dotarłem jeszcze do tematu homologacji. Po wstępnym zgłębieniu go dochodzę do wniosku, że nie ma sensu samemu budować takiej przyczepy.

Jak się ma sprawa kupna samego podwozia i zabudowania go? Np. takiego, jak na zdjęciu poniżej. Czy przyczepa straci homologację, jeśli zabuduję ją na stałe? Czy można tak zrobić? Czy to ma ręce i nogi? ;)

Dzięki serdeczne,
misiek85

http://otomoto.pl/inny-pr...g-T4279069.html

shakin dudi - 2014-05-03, 17:11

A moze kupic przyczepe jakas zdewastowana za grosze ale z papierami i rozebrac do ramy i odbudowywac
misiek85 - 2014-05-03, 17:20

Przyglądałem się takiemu rozwiązaniu. Niestety nie mogłem znaleźć zarejestrowanej przyczepy o wymiarach 10x2.5 metra i wysokiej na 4 metry w cenie do 10 tys. zł.

Nie orientuję się za bardzo w modelach przyczep. Znacie może konkretne modele przyczep, które by takie wymagania co do wymiarów spełniły?

Dzięki za pomoc.

MAWI - 2014-05-03, 17:47

Nie zrozum mnie źle ,ale może na innym forum (bardziej cycepkowym )wiedzą na ten temat więcej. :idea
misiek85 - 2014-05-03, 17:59

Co masz na myśli? Wy tutaj nie cycepkowi? :D

Co w przypadku postawienia kontenera mieszkalnego na takiej przyczepce?
W przypadku kontenera mieszkalnego pewnie wszystko będzie w porządku, bo to kontener, a w przypadku przyczepki?

shakin dudi - 2014-05-03, 18:10

Karawaning.pl
misiek85 - 2014-05-03, 18:18

Mea culpa ;)

Dzięki.