|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Garaż
Johny_Walker - 2014-05-05, 08:09 Temat postu: Garaż Zamierzam wybudować garaż lub przynajmniej wiatę. Przyszłościowo nie planuję kampera większego, niż 8m i szerszego niż 2,35m. Przy długości garażu 8,5m i szerokości 2,95 nie przekraczam 25m2 co podobno wg przepisów, których do końca nie znam jest uproszczeniem. Wysokość wewnętrzna myślę że 3,3 lub 3,4metra, a jeśli będzie problem, to 3 metry. Co myślicie o takich wymiarach i czy nie warto zrobić większych? W moim przypadku większy byłby lepszy, bo z uwagi na konieczność skrętu przed wjazdem ułatwi manewrowanie.
Jaką technologią najlepiej to zrobić? Dobrze i niezbyt drogo wg mnie będzie szkielet spawany elektrycznie z kątowników lub teowników stalowych osadzony punktowo w gruncie w dołach zalanych betonem. Dach z "dachówki" blaszanej pomalowany na biało. Ściany jeszcze nie wiem, ale niezbyt ciężkie - zwykła blacha stalowa pomalowana na biało, sklejka, półprzezroczysty poliwęglan z kanalikami w środku. Poliwęglan ma tą zaletę, że przepuszcza światło i nie trzeba okien. Dałbym go nawet na dach, ale obawiam się ciężaru zalegającego śniegu.
Podłoga z płyt betonowych lub bruku. Garaż ma być szczelny i niedostępny dla gryzoni i kotów. Wentylacja grawitacyjna: wywiew przez kratki pod dachem, a nawiew przez kratki w drzwiach na dole.
Drzwi chyba tradycyjne na zawiasach, bo otwieranych do góry na taką szerokość i wysokość nie widziałem w supermarketach, więc pewnie będą bardzo drogie.
Chciałbym się zmieścić w 4-7 tys. zł materiałów i własna robota.
Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę.
Fux - 2014-05-05, 08:18
Wszystko, co jest na stałe związane z gruntem, podlega konieczności uzyskania WZ, projektu i zgody na budowę.
Prostsza sprawa jest wtedy, kiedy używasz tzw. stopy fundamentowej prefabrykowanej postawionej/nieznacznie zagłębionej na gruncie.
Szczelność da Tobie delikatna podmurówka, na którą będą zachodziły/licowały ściany.
Brama?
Hm...Segmentowa, otwierana do góry to raczej więcej, niż 10 kpln.
Konstrukcję bym zrobił ze słupów drewnianych. Dach jedno czy dwuspadowy?
No i pozostaje estetyka. To temat, który musisz rozwiązać samemu.
Dla mnie garaże blaszane, gdziekolwiek by nie stały, to brzydactwo.
Chcesz takie „coś" koło domu?
Budżet na pewno przekroczysz, jeżeli ma być estetycznie.
darek 61 - 2014-05-05, 08:57
Ja mam wiatę z jednej strony doklejoną do ściany sąsiada i jest sucho
Andrzej 73 - 2014-05-05, 09:46
Budynek wolno stojący do 25m2 można postawić na zasadzie zgłoszenia.
Pierwszy krok. Udać się do UM czy UG wydział urbanistyki w sprawie postawienia danej budowli. Tam przedstawią druki do wypełnienia. Budynek nie związany na stałe z gruntem wystarczy na nieść we wniosku czy załączniku do wniosku (już nie pamiętam).
Dalej uzyskasz info w UM.
Sznurek - 2014-05-05, 10:01
Nie jest to tak różowo, jeśli ma być zgodnie z przepisami.
Art. 29. Prawa budowlanego
1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;
Art. 30.
1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:
1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, 5–19 i 20a–21;
2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót bu-dowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświad-czenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, od-powiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wyma-gane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia wła-ściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.
Sznurek - 2014-05-05, 10:07
Jestem właśnie na tym etapie. Złożyłem zgłoszenie i po kilku dniach dostałem postanowienie o jego uzupełnienie o :
- szkice lub rysunki zgłaszanej wiaty
- określenie odległości usytuowania wiaty od granicy z sąsiednią działką
-określenie sposobu odprowadzania wód opadowych z wiaty
- wyjaśnienie, czy na działce są już inne altany, wiaty itp - łacznie nie może być więcej niż 2 na każde 500m2 powierzchni działki.
Ciekaw jestem jak podejdą do tej odległości od granicy działki - bo chcę wybudować w granicy. Rozporządzenie dot warunków technicznych budynków i ich usytuowania określa minimalne odległości od granicy działki ale dla budynków. Wiata nie jest budynkiem wieć rozumiem,że rozporządzenie w tym wypadku nie działa...
Johny_Walker - 2014-05-05, 11:24
Blisko granicy, to musisz się dogadać z sąsiadem. Np. robisz projekt symetrycznej zabudowy po obu stronach płotu.
Bronek - 2014-05-05, 11:43
Z tego co wiem dogadanie w świetle obecnych przepisów nic nie da.
Do poczytania m.in
http://muratordom.pl/eksp...wa-wiata/20532/
I tu trzeba sie troche skoncentrować. Wg mnie niemozna w granicy
http://bbrzeski.w.interia.pl/wiata.html
Cytat: | Warunek: Od sąsiada musi być ściana bez okien, nie wyższa niż 3 m i nie dłuższa niż 5,5 m. Pozostaje jednak pytanie: co jeżeli nie ma ścian? Słyszałem opinie, że wówczas nie stosuje się tych przepisów. Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a w sądzie sprawdzać tego nie zamierzam .
Zostaje więc jedynie zdrowy rozsądek, przychylne oko urzędników akceptujących podanie i dobry sąsiad, który nie będzie wnikliwy co się stawia na działce obok. Ludzie się gubią i panie w urzędach też nie do końca wiedzą co robić. Jednak to one decydują o naszym pozwoleniu. Chcąc mieć gwarancję pozytywnego rozpatrzenia zgłoszenia należy albo zgłosić małą wiatę czy carport, albo zachować odległość od granicy działki 4 m (albo 3 m, jeśli w ścianie zwróconej ku granicy nie ma okien ani drzwi). Praktyka na szczęście pokazuje, że jak nie ma sporów sąsiedzkich to nikt nie chodzi z centymetrem i nie sprawdza wykonanej budowli ze zgłoszonym projektem. |
Niestety czytałem tez ,że można o ile nie ma ścian bo niespełnia wtedy warunków budowli uzytkowej .
Jak zwykle - nasze prawo ..... więc im wiecej pytań tym wiecej odpeowiedzi, bujak musisz zgłosić jak urzędnik Cie nie lubi . Nie wspomnę o budzie dla psa . Ja budując dom musiałem mieć pozwolenie na budowę identyczne dla domu i skrzynki elektrycznej .
I tym samym mam parę wiatek itd na swoich dzialkach , na dziko , a widać je w satelicie .... Trudno ... oficjalnie nie mam pojęcia kto i dlaczego je wybudowałl i boje sie tam wchodzic bo straszy. tak to już jest od 17 lat. Buduj ........ mało pytaj ... nikt w tym kraju dokładnie tego nie rozumie ... Powołanie sie na jedną interpretację nic Ci nie da.
Sznurek - 2014-05-05, 12:22
To, że dogadanie z sąsiadem prawnie nic nie daje to wiem. Ale ciekaw jestem jak podejdą do sprawy. A to, że przepisy nasze są durnowate, niespójne i dające szerokie możliwości interpretacji to fakt....
Johny_Walker - 2014-05-05, 13:01
Może wyjściem będzie zrobić garaż z możliwością demontażu. W razie czego zdemontować i postawić parę metrów obok. Albo np. na kółkach. Albo że garaż jest towarem handlowym - ten patent jest akurat sprawdzonym sposobem na uniknięcie podatku w jednej znajomej firmie.
eMWu - 2014-05-05, 13:06
Sznurek napisał/a: | To, że dogadanie z sąsiadem prawnie nic nie daje to wiem |
i na to jest sposob - sprawdzic plany w urzedzie i czy sasiad sam przypadkiem nie ma czegos nielegalnego tak mi sasiad marudzil na podwojną wiate kolo swojej dzialki poki mu nie pokazalem planów jego dzialki gdzie dziwnym trafem paru rzeczy brakowało
Bronek - 2014-05-05, 13:23
Drzymała..........się kłania.
Sąsiad buduje właśnie dwa kioski na lody .... z kołami......
W Starym Drawsku na parkingu pod ruinami zamku stoi Buda -bar tez na pseudo kolach . cale to nasze prawo to pseudo prawo , więc tylko sąsiad Ci pozostał do udobruchania.
joko - 2014-05-05, 13:45
Cytat: | Zamierzam wybudować garaż lub przynajmniej wiatę. Przyszłościowo nie planuję kampera większego, niż 8m i szerszego niż 2,35m. Przy długości garażu 8,5m i szerokości 2,95 nie przekraczam 25m2 co podobno wg przepisów, których do końca nie znam jest uproszczeniem. Wysokość wewnętrzna myślę że 3,3 lub 3,4metra, a jeśli będzie problem, to 3 metry. Co myślicie o takich wymiarach i czy nie warto zrobić większych? W moim przypadku większy byłby lepszy, bo z uwagi na konieczność skrętu przed wjazdem ułatwi manewrowanie. |
Jeżeli wystarczy Ci wiata (a na kampera jest to wystarczające) to lepiej zrobić większe. W przypadku wiaty wygospodarujesz więcej miejsca bo powierzchnia 25m2 jest liczona nie po obrysie dachu a po zewnętrznym obrysie słupów stanowiących konstrukcję ((nie dotyczy wiat robionych tylko na dwóch słupach). Projektujesz to tak aby słupy stały np w rozstawie 3x8,3m (24,9m2) a dach sobie wypuszczasz na boki ile konstrukcja pozwoli (spokojnie może być nawet 4x10m). Dzięki temu miejsca w środku pomiędzy słupami masz wystarczająco nawet na kampera 8m a mocno odstawiony dach zabezpiecza przed zacinką gradem itp.
Odległość od granicy działki min.3m i jak wyjdzie im z rysunków że nie ma to Ci odrzucą zgłoszenie. Jak do miesiąca od złożenia zgłoszenia nic nie przyjdzie to możesz stawiać.
Tego nikt potem nie sprawdza więc jak coś nagniesz przy zgłoszeniu to na podstawie zdjęć satelitarnych i tak tego nikt potem nie zweryfikuje (chyba że sąsiad :-) )
U mnie ostatnio firma zajmująca się tego typu konstrukcjami stawiała wiatę o podobnych rozmiarach na mojego kampera (kamper długości 7,6m ) Konstrukcja 2x4 słupy , dach dwuspadowy kryty blachodachówką, wykonana z drewna olchowego klejonego (belki klejone a nie z jednego kawałka - mocniejsze i nie pekają), folia paraprzepuszczalna pod blachą, okucia, pecki betonowe z zatopionymi ceownikami na rurkach do mocowania belek drewnianych (aby nie ciągło wilgoci), drewno wykończone na gładko i pomalowane lakiero-bejcą . Całkowity koszt (materiał, robocizna, montaż) to 7500zł
Tę zimę trzymałem kampera w garażu ale potrzebuję go na inne pojazdy, więc stąd decyzja że jednak wiata. Uważam że wiata jest wystarczająca bo chroni przed wilgocią i gradem, pojazd ma przewietrzanie i może się co najwyżej trochę zakurzyć.
Johny_Walker - 2014-05-05, 13:50
Wady wiaty: brud, gryzonie, koty, nawiewanie śniegu, łatwy dostęp złodzieja. Koszt w sumie niewiele większy.
Z powyższego rozumiem, że wiaty nie mają takich ograniczeń co do powierzchni i mogę ją znacznie zwiększyć? Muszę zatem to jeszcze przemyśleć.
Bronek - 2014-05-05, 14:07
Ja najpierw zrobiłem podobnie ..... Ale po paru latach nie wytrzymałem i zrobiłem ściany podwójnej OSB ociepliłem..... I tak trwam w nie legalu już z 13 lat... Niedługo sama zgnije.. Ale inaczej sie nie dało ....pytania i różne odpowiedzi ... w końcu mądry urzędnik - na boczku szepnął bym przestał być upierdliwym petentem .....
A najfajniejsze jest to , że niektóre ogrodowe budowle sa na ziemi moich 90 letnich rodziców.... a oni jak trzeba natychmiast staną się niedołężni , niekumaci i wymagający opieki.......... Oczywiście jak wrócą z kolejnej wycieczki po EUROPIE. ..
Ojciec ma 92 lata i ostatnio musiał potwierdzić swój wiek w Urzecie gdyż "panience' nie wystarczył PESEL. Kocha jako emeryt nasze Urzędy gotow na okupację w sprawie wiaty
Chyba w Putinie nadzieja........ lub potopie jak kto woli. My w camperki i wio w bezpieczne strony ... wrócimy jak trochę idiotów wyginie.
Ps. Ad rem warto dach z poliweglanu lub t.p materiału. Bo solarek może pracować jako elektrownia oświetlenia 12v LED ogrodu. I tak stoi i tak , a taka praca to i zdrowsza dla akumulatora. Parę lampek w obsłuży w jesienno zimowe szybkie zmierzchy.
Te wszystkie wiatki niestety nie dla campera i też myślę....
joko - 2014-05-05, 14:37
Cytat: | Z powyższego rozumiem, że wiaty nie mają takich ograniczeń co do powierzchni i mogę ją znacznie zwiększyć? Muszę zatem to jeszcze przemyśleć. |
Wiaty tak jak wszelkiego rodzaju altanki mają takie samo ograniczenie do 25m2, ale liczone jest to względem obrysu słupów (ścian wirtualnych) a nie dachu, więc jeżeli nie ma ścian bocznych a dach można wystawić sporo poza obrys słupów to powierzchnia krycia może być większa.
Ja swoją wiatkę obsadzę w przyszłym tygodniu tujkami 1,8m bo mam już przygotowane u ogrodnika i nic mi zawiewać nie będzie. Gryzonie do zamkniętego garażu dostaną się z większą ochotą bo cieplej). O poliwęglanie myślałem, ale ostatecznie wygrała opcja estetyki pasującej do pobliskich zabudowań . Mam dociągnięte zasilanie, oświetlenie, wodę i w utwardzonym placu kratkę ściekową do zrzutu wody, więc solarek zbędny (chociaż w słoneczny dzień pod tą wiatką pokazuje ok.15-16V )
A co stoi na przeszkodzie aby jak wersja "wiata" się znudzi albo nie sprawdzi na dłuższą metę dorobić do takiej ładnej konstrukcji ścianki (jak już na fotkach satelitarnych ten daszek uwieczniony będzie, a i sąsiedzi przywykną do tego że coś tam stoi)
Mam jeszcze takie przemyślenie, że garaż z racji ograniczeń metrażu będzie taki "na wcisk", więc jakiekolwiek prace na zewnątrz kamperka , otwarcie drzwi garażowych etc. nie wchodzą w grę , a w przypadku wiaty mogę wszystko swobodnie robić bez ruszania go z miejsca , nawet na jego dachu (w czasie deszczu również).
Garaż ma sens tylko wtedy jak jest dużo większy od pojazdu. Mam taki garaż gdzie zmieścił bym trzy kampery i w nim zimowałem swojego ostatnio, ale potrzebuję go na inne cele , stąd zdecydowałem się na wiatę. Zapewne w zimie tam wróci ale w czasie sezonu wiatka jest praktyczniejsza.
Bronek - 2014-05-05, 15:07
Z solarem to patent kupiony od innych .
Polecam pokrowiec , ale taki "profesjonalny" > Zdarłem ze swojej ukochanej czepki , która stoi w innej swojej wiatce . I z trudem wcisąłem ja na capera. Fajnie przezimował , niezakurzony , pełen przewiew , taki pokrowiec jest lekki mięciutki , i przświecający . niestety koszt to ok 800-1200 zł .
I idealny do wiaty- wejść można, nie kurzy sie , zacinanie nie straszne ,. kamper na wiosne jak nowy. Wstawilem olejowy grzejnik i zawsze pow 3-4-8 st w środku. Spokojnie może z wodą stać , z otwartym zbiornikiem w. szarej. Zawór bezpieczeństwa pieca Trumy - nie otworzyl się ,
darek 61 - 2018-05-13, 21:07
Jak ktoś parkuje na styk to może być fajny gadżet.
http://allegro.pl/mata-pa...7207877178.html
joko - 2018-05-13, 22:00
Fajny patent, mojej muszę kupić bo miewa problemy z zatrzymaniem przed tylną ścianą garażu .... "ojej za słabo sobie hamulec nacisnęłam " ........ i znowu pięć stów dla lakiernika, jak psu w .........
Cytat: | Cytat:
Z powyższego rozumiem, że wiaty nie mają takich ograniczeń co do powierzchni i mogę ją znacznie zwiększyć? Muszę zatem to jeszcze przemyśleć.
Wiaty tak jak wszelkiego rodzaju altanki mają takie samo ograniczenie do 25m2, ale liczone jest to względem obrysu słupów (ścian wirtualnych) a nie dachu, więc jeżeli nie ma ścian bocznych a dach można wystawić sporo poza obrys słupów to powierzchnia krycia może być większa. |
Od tego wpisu mięły 4 latka i sporo się w prawie budowlanym zmieniło w tych kwestiach .... co rzadkie ostatnimi czasy na lepsze
Teraz budynek bez zezwolenia , a tylko na zgłoszenie jest do 35m2, a wiata do 50m2 zupełnie bez niczego, czyli chcesz budujesz i nikomu nic do tego.
Budynków gospodarczych czy garaży do 35m2 może być po dwa na każde 5ar działki.
Taka rada praktyczna , jakby ktoś chciał zgłaszać budowę garażu, to lepiej nie nazywać tego garażem tylko budynkiem gospodarczym, bo w przypadku garaży są wymogi co do przyłącza prądowego , a ponadto w wielu miejscowych planach zagospodarowania są zapisy o maksymalnej ilości stanowisk garażowych na jedną działkę.
Budynki gospodarcze nie mają takich obostrzeń.
Powierzchnia 35m2 daje większe możliwości i na tym da się już zrobić garaż dwustanowiskowy (oczywiście na osobówki).
Jak się dobrze pomyśli to bazując na tych nowych przepisach, można postawić bez pozwolenia całkiem sporą budowlę. Wystarczy zgłosić dwa budynki do 35m2 , a po ich postawieniu połączyć je bez jakichkolwiek dodatkowych formalności wiatą do 50m2. Wiata to nie tylko dach na słupach, bowiem w terminologii ustawodawcy wiata to zadaszona budowla , która nie posiada przynajmniej jednej ściany . Jak się na tej ścianie , której nie ma założy bramę podnoszoną (roletę) to stałej ściany dalej tam nie ma , a garaż z tego pełną gębą i to do 50m2, o dowolnej wysokości , więc spokojnie na dwa kampery, albo kampera i cały warsztat do tego
Czyli reasumując 2x 35m2 + 50m2 = 120m2 zabudowań garażowo - gospodarczych na jeden papierek z odręcznym rysunkiem sytuacyjnym, bez czekania (jedynie 21 dni na uprawomocnienie zgłoszenia) , kosztów architektów, uzgodnień, warunków przyłączy mediów i wszystkich tych spraw , które przy pozwoleniu są niezbędne.
Bez pozwolenia można nawet domy mieszkalne stawiać , też jedynie na zgłoszenie, ale w praktyce jest to bez sensu, bo trzeba realizować budowę dokładnie tak jak w zgłaszanym projekcie , bez możliwości jakichkolwiek zmian w trakcie, jak w przypadku pozwolenia na budowę ..... ale to tak tylko na marginesie .
slawwoj - 2018-05-13, 22:08
I nie jest wymagany odstęp od nieruchomości sąsiedniej
Bronek - 2018-05-13, 23:02
Kupiłem, bo decha brzydko wygląda.
slawwoj napisał/a: | I nie jest wymagany odstęp od nieruchomości sąsiedniej |
jest 4m
https://www.camperteam.pl...p=569515#569515
joko - 2018-05-14, 08:20
4m ścianą z otworem okiennym lub drzwiowym i 3m bez.
Są odstępstwa od reguły, np. można dołączyć się do budynku sąsiada, który stoi w granicy, oraz zmniejszyć odległośc do bodaj 1,5m jeżeli szerokość działki jest mniejsza niż określona w konkretnym planie zagospodarowania przestrzennego.
Generalnie poza tymi przepisami ogólnymi obowiązują zapisy z planu a te są różne dla róznych lokalizacji
Bronek - 2018-05-14, 08:25
Zgoda. Wiata 4m i to po słupach? ( tak miz zinterpretowano?)
Garaż bez okien 3 ( polecam luksfery wtedy jasno ale nie ma okna) 4m z oknami
Koniec zgody sąsiada. Przepisy usztywniono.
I fakt plan zagospodarowania może dać odstępstwo od tej generalnej zasady
joko - 2018-05-14, 08:53
Tak , z wiatą jest o tyle prościej, że liczy się powierzchnia zabudowy, czyli po zewnętrznym obrysie słupów i przy odpowiedniej jej konstrukcji można dach wyciągnąć prawie do granicy.
Oczywiście z budynkami podobnie, ale tam tej dodatkowej pow. nie da się za bardzo wykorzystać (chyba że do składowania drewna do kominka )
Ważne tylko aby woda z dachu nie leciała sąsiadowi na posesję.
Zgody sąsiada nie potrzeba nawet na przyłaczenie się do jego zabudowań stojących w granicy.
Co do odstępstw od reguły wynikających z miejscowego planu, to raczej będą to zmiany na niekorzyść, bo zazwyczaj dotyczą dodatkowych obostrzeń a nie ułatwień (np. maksymalna szerokość elewacji frontowej, konieczność dostosowania się do układu kalenicowego budynków w sąsiedztwie, kąt nachylenia dachu i takie tam)
To co można w danym terenie postawić jest nijako cześcią wspólną tego co wynika z przepisów ogólnych i uwarunkowań miejscowego planu.
Warto sobie przed zgłoszeniem budowy wziąć z urzędu wypis z planu lub skonsultować temat z urzędnikiem do którego zgłoszenie trafi, aby potem się nie zdziwić , jak przed upływem 21 dni przyjdzie odmowa.
|
|