Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Zakup kampera w Niemczech

Krystyna111 - 2014-05-10, 15:50
Temat postu: Zakup kampera w Niemczech
Witam,chcemy kupić kampera używanego w Niemczech,proszę powiedzieć na co uważać przy zakupie,a może znacie osoby które by podjęły się pomocy/oczywiście odpłatnie/przy kupnie.Licząc od Poznania jest,to ok.800km,pozdrawiam i czekam na rady
JaWa - 2014-05-11, 10:42

Proszę poczytać najpierw forum, a nie pytać o to, co setki razy było wałkowane. :!:
krimar - 2014-05-11, 15:03

No JaWa nie przesadzaj, oferta zapłacenia za pomoc przy zakupie nie mogła być setki razy wałkowana, bo pojawia się na forum po raz pierwszy (przynajmniej ja przedtem takiej nie zauważyłem)
andreas p - 2014-05-11, 17:52

Na temat Panowie prosze 8-) 8-)
JaWa - 2014-05-11, 18:32

krimar napisał/a:
oferta zapłacenia za pomoc przy zakupie nie mogła być setki

To prawda, wszystko kwesta ceny. :spoko

dobek44 - 2014-05-11, 21:19

Dopiero co wróciłem z Dortmundu. A kiedy miało by to być?
Krystyna111 - 2014-05-12, 11:25

Witam,czwartek,piątek tego tygodnia
pozdrawiam

Kamilex11 - 2014-05-14, 09:23

A czy opłaca się kupić i sprowadzać kampera z Niemiec? Kiedyś opłacało się tak kupować, niektóre niemieckie samochody.
Pawcio - 2014-05-14, 15:25

Kamilex11 napisał/a:
A czy opłaca się kupić i sprowadzać kampera z Niemiec? Kiedyś opłacało się tak kupować, niektóre niemieckie samochody.

Wszystko zależy od punktu widzenia. Jeśli ktoś chce sprowadzić auto do dalszej odsprzedaży to raczej nie. Jeśli do własnego użytku raczej tak.
W wielu przypadkach nawet wyższą cenę rekompensuje dobry stan techniczny pojazdu.

Filip - 2014-05-14, 20:24

Przeglądając polskie oferty coraz mocniej zastanawiam się nad sprowadzeniem kampera z Niemiec. Wolę zapłacić więcej ale mam pewność że jest dobry stan i nie było przygód. Może ktoś pomoże? Czy znacie kogoś kto sprowadza kampery. Pozdrawiam Filip :)
krimar - 2014-05-14, 21:42

Filip napisał/a:
Wolę zapłacić więcej ale mam pewność że jest dobry stan i nie było przygód

takiej pewności mieć nie możesz nawet kupując nówkę u dealera - zawsze mogła spaść z lawety w transporcie

andreas p - 2014-05-15, 06:31

Wszedzie sa ludzie i ludziska wiec nigdy nic nie wiadomo :spoko
OldPiernik - 2014-05-15, 06:46

andreas p napisał/a:
Wszedzie sa ludzie i ludziska wiec nigdy nic nie wiadomo :spoko

I jest też tzw. złośliwość przedmiotów martwych. Rzecz, która przez lata działała bezproblemowo nagle w rękach innej osoby przestaje działać. Wiele lat temu miałem takie auto - ja jeździłem nim i nic się nie działo - ktokolwiek inny usiadł za kierownicą auto dostawało szału - gasło na skrzyżowaniach i nie dawało się zapalić, nagle przestawał trzymać "ręczny", potrafił się zakopać na wiejskiej drodze, tam gdzie inni normalnie przejeżdżali. A kiedy ja wsiadałem wszystko ustępowało. I jak tu potem sprzedać takie auto?

andreas p - 2014-05-15, 07:03

OldPiernik napisał/a:
A kiedy ja wsiadałem wszystko ustępowało. I jak tu potem sprzedać takie auto?

Te auto powinno u Ciebie do kasacji jezdzic :haha:

Bronek - 2014-05-15, 07:31

Miałem kiedyś taką dziewczynę,-
Cytat:
która przez lata działała bezproblemowo, nagle w rękach innej osoby przestaje działać.

Koledzy mieli do mnie pretensję. :(

Fux - 2014-05-16, 10:43

Filip napisał/a:
Przeglądając polskie oferty coraz mocniej zastanawiam się nad sprowadzeniem kampera z Niemiec. Wolę zapłacić więcej ale mam pewność że jest dobry stan i nie było przygód. Może ktoś pomoże? Czy znacie kogoś kto sprowadza kampery. Pozdrawiam Filip :)

Założenie z gruntu błędne.

Bronek - 2014-05-16, 11:19

Fux napisał/a:
Założenie z gruntu błędne.

Jestem tego przykładem.

Nie kraj się liczy a źródło.

Filip - 2014-05-16, 14:14

Może założenie błędne ale wieksze szanse na coś pewniejszego. W komisach wszystko musi być bite i naprawiane w różny sposób żeby się opłacało
Johny_Walker - 2014-05-18, 20:23

Jeżeli od prywatnego właściciela, bez pośrednictwa komisu, to bardzo słuszny kierunek.
Filip - 2014-05-18, 21:47

Privat to to co chodzi mi o głowie :-)
oli - 2014-05-18, 22:11

Nie tak prosto kupić kamperka .musisz rozglądac się wszędzie w Niemczech kiedyś było tanio ,teraz nie .Prawda jest taka auta osobowe i inne potaniały ,kamperki niestety w ostatnich latach ogólnie podrożały dziwne ale prawdziwe .Obserwuje ten rynek od nastu lat .Wiele kamperków z Polski zostaje sprzedanych na zachód .2 lata temu mój kamperek też został sprzedany do Holandii ,kiedyś nie do pomyślenia.