Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - drożej w niemczech

papamila - 2014-05-10, 15:50
Temat postu: drożej w niemczech
Od 1.05 u naszych zachodnich sasiadów podkrecono srubę

i tak:
za co / było € / jest €

rozmowa przez telefon /40 / 60
nieuprawniony wjazd do strefy eko / 40 / 60
przejazd na czerwonym 90/ 90 (w pierwszej sekundzie)
przejazd na czerwonym 200€/200€ +miesiac urlopu od PJ (w drugiej sekundzie)
dzieci bez pasów /40 /60
zlekceważenie sygnału policjanta bądz niezatrzymanie się /50 /70

a teraz najciekawsze- przekroczenie predkości
(tu już podaję tylko nowy taryfikator)
21-25km/h /80
26-30 km/h /100
31-40 km/h /160 +miesiac urlopu od PJ
41-50 km/h / 160 +miesiac urlopu od PJ
:(

pozostaj jeszcze pytanie czy mogą obcokrajowcowi wstrzymać to prawko na rzeczony miesiac?

matro - 2014-05-10, 16:24

...znów w telewizorni będą gderać, że u nas jest jeszcze tanio ...więc trzeba podnieść :spoko
DAKOTA - 2014-05-10, 16:28
Temat postu: Re: drożej w niemczech
pozostaj jeszcze pytanie czy mogą obcokrajowcowi wstrzymać to prawko na rzeczony miesiac?[/quote]

hi

moga,jezeli wpadniesz od 31 do 40km/h
mniej wiecej tyle bedzie trwalo odeslanie do polski prawka ,
reszte mozna poczytac tutaj

http://www.verkehrsportal.de/stvg/stvg_21.php

to sa dwa delikty w niemczech , grzywna to pikus ,ale posiedziec mozna tez.

Führerschein und Fahrerlaubnis – was ist was?
Für den fehlenden Führerschein gibt es nur ein Verwarnungsgeld und bei fehlender Fahrerlaubnis droht sogar eine Freiheitsstrafe!!!??? Tja, Führerschein und Fahrerlaubnis sind eben nicht das Gleiche. Da gibt es ganz wichtige Unterschiede, die allein die genannten Sanktionen schon deutlich machen.

pozdrawiam
DAKOTA

Adamcuk - 2014-05-10, 21:39

Fajnie , ale ja się zaliczam do tych 98% co nie kumają takiego języka (i czują do niego BEE ) :spoko
marcin traker - 2014-05-10, 22:05

nie czuje bee do tego języka i zdarzyło mi sie wzmacniać Niemiecki budżet ...
dla polskiego tzw gasarbajtera{zwykłego fiziola- bez obrazy} mandat wys 100EU to ok 10-12 h pracy- sam płaciłem za 75/50 w zabudowanym i było to 35 EU a nie 160, ze o urlopie nie wspomnę. 35 eurasów nawet dla mnie polskiego tirowca nie jest jakąś masakrą, że o Echtdeutche nie wspomnę.
Więc niech nikt mi nie wciska kitu {zwłaszcza mainsteam'owe media }że na zachodzie są wysokie mandaty
W RP najniższa krajowa ~1,1tys a mandat jednostkowy 500pln,czyli procentowo w np DE mandaty powinny być powyżej 500/600 eurasów ale jakoś o takich tam nie słyszałem ;) co zresztą potwierdza w/w taryfikator

DAKOTA - 2014-05-10, 22:22

Adamcuk napisał/a:
Fajnie , ale ja się zaliczam do tych 98% co nie kumają takiego języka (i czują do niego BEE ) :spoko

ze sie tak spytam , a kolega to kuma wogole jakis inny jezyk jak polsko-kaszubski i czy do wszystkich innych jezykow czuje beeeeeeeeeeeeeeeeee
pozdrawiam
DAKOTA

ps bo jezeli nie nie kuma, to nie ma sie czym chwalic i nie zabierac glosu z calym powazaniem i respektem to gadam

poznalem ludzi ktorzy sa wyrzutkami spoleczenstwa nieakceptowanymi przez krawaciarzy ale gadaja w pieciu szesciu jezykach :spoko

zbyszekwoj - 2014-05-11, 08:08

DAKOTA napisał/a:
gadaja w pieciu szesciu jezykach

Szczególnie ci z ciemniejszą karnacją co próbują wcisnąć ci badziewie na plaży. :wyszczerzony:

Socale - 2014-05-11, 11:42

Wydaje mi się, że kary grzywny są/powinny być adekwatne do statystyk wykroczeń.
Jeśli w PL nagminnie przekracza się prędkość , mandaty powinny być w wysokości pensji.
Nagminnie nie używa się kierunkowskazów, mandaty powinny być w wysokości pensji!
Jak się nagminnie pitoli przez telefon, mandaty powinny być w wysokości pensji!!!
Inaczej drogowej hołoty nie zmusimy do należytego zachowania na drodze.
Stąd "u nich" mandaty za prędkość są symboliczne bo po prostu Niemcy bardziej honorowo szanują Prawo, po prostu nie buraczą jak "kierowcy" w PL.
.
Krew mnie zalewa jak widzę gówniarza w równoletnim Golfie stuningowanym do drogowego kalectwa z wydechem kaliber 120mm z silnika 1,6D bez T , z telefonem przy ryju, gdzie brakuje mu jeszcze 4 rąk do obsługi radia, telefonu, wajchy do biegów, kierunkowskazów pojazdu udającego sportowego zadziora, zmuszającego innych do domyślania się zamiaru wielce szanownego "gównokierowcy" jaki zamierza wykonać - nóż się w kieszeni otwiera by takiemu podrzynać aortę i kierować do rowu!
I żałuję że w tym kraju posiadanie kija bejsbolowego jest przestępstwem.

JaWa - 2014-05-11, 14:47

Socale napisał/a:
nóż się w kieszeni otwiera by takiemu podrzynać aortę i kierować do rowu!

Tak ci się marzy ? Czas się leczyć. :(

Socale - 2014-05-11, 15:15

Oj tam, leczyć zaraz...
Mam się leczyć, a kto "kierowców" wyleczy z lenistwa i chorych nawyków?
Innej metody na buractwo drogowe w tym kraju nie ma i tyle.
:spoko

onionskin - 2014-05-11, 15:16

Swoją drogą odpad genetyczny mnoży się.
Natura przestaje sobie dawać radę z techniką współczesną.
Kiedyś tacy osobnicy spadali ze skał lub wciągała ich jaka większa maszyna pomiędzy tryby.
Dzisiaj zbyt często przeżywają- sami mordując ludzi.
Kto powinien kolego się bać o życie swoje i rodziny: my normalni ludzie?

Socale - 2014-05-11, 15:20

O! Doskonale to ująłeś , to właśnie mam na myśli.
krimar - 2014-05-11, 20:45

przypomina mi się film Idiocracy w którym odpad genetyczny przetrwał, bo się mnożył, a inteligentni nie bo się nie mnożyli
krimar - 2014-05-11, 20:56

DAKOTA napisał/a:

Error 403!
Firbidden !

Z polskiego IP widać nie wpuszczają - na stronę główną też nie - widać boją się, że Polak się naczyta i będzie mądrzejszy od niemieckiego policjanta.

a swoją drogą dawnymi czasy, gdy prawko było papierowe i były DDR i BRD, to te z DDR nazywało się Fahrerlaubnis, a z BRD Fuehrerschein, w DDR widać wszystko z wyrazem Fuehrer oficjalnie kojarzyło się źle.

dominicc - 2014-05-11, 21:32

krimar napisał/a:
DAKOTA napisał/a:

Error 403!
Firbidden !

Z polskiego IP widać nie wpuszczają - na stronę główną też nie - widać boją się, że Polak się naczyta i będzie mądrzejszy od niemieckiego policjanta.

a swoją drogą dawnymi czasy, gdy prawko było papierowe i były DDR i BRD, to te z DDR nazywało się Fahrerlaubnis, a z BRD Fuehrerschein, w DDR widać wszystko z wyrazem Fuehrer oficjalnie kojarzyło się źle.

U mnie otwiera się bez problemu...
Nie znam niemieckiego więc przeklejam gdyby ktoś potrzebował a nie mógł wejść:
Cytat:
Straßenverkehrsgesetz

III. Straf- und Bußgeldvorschriften

§ 21 Fahren ohne Fahrerlaubnis

(1) Mit Freiheitsstrafe bis zu einem Jahr oder mit Geldstrafe wird bestraft, wer

ein Kraftfahrzeug führt, obwohl er die dazu erforderliche Fahrerlaubnis nicht hat oder ihm das Führen des Fahrzeugs nach § 44 des Strafgesetzbuchs oder nach § 25 dieses Gesetzes verboten ist, oder

als Halter eines Kraftfahrzeugs anordnet oder zulässt, dass jemand das Fahrzeug führt, der die dazu erforderliche Fahrerlaubnis nicht hat oder dem das Führen des Fahrzeugs nach § 44 des Strafgesetzbuchs oder nach § 25 dieses Gesetzes verboten ist.

(2) Mit Freiheitsstrafe bis zu sechs Monaten oder mit Geldstrafe bis zu 180 Tagessätzen wird bestraft, wer

eine Tat nach Absatz 1 fahrlässig begeht,

vorsätzlich oder fahrlässig ein Kraftfahrzeug führt, obwohl der vorgeschriebene Führerschein nach § 94 der Strafprozessordnung in Verwahrung genommen, sichergestellt oder beschlagnahmt ist, oder

vorsätzlich oder fahrlässig als Halter eines Kraftfahrzeugs anordnet oder zulässt, dass jemand das Fahrzeug führt, obwohl der vorgeschriebene Führerschein nach § 94 der Strafprozessordnung in Verwahrung genommen, sichergestellt oder beschlagnahmt ist.

(3) In den Fällen des Absatzes 1 kann das Kraftfahrzeug, auf das sich die Tat bezieht, eingezogen werden, wenn der Täter

das Fahrzeug geführt hat, obwohl ihm die Fahrerlaubnis entzogen oder das Führen des Fahrzeugs nach § 44 des Strafgesetzbuchs oder nach § 25 dieses Gesetzes verboten war oder obwohl eine Sperre nach § 69a Abs. 1 Satz 3 des Strafgesetzbuchs gegen ihn angeordnet war,

als Halter des Fahrzeugs angeordnet oder zugelassen hat, dass jemand das Fahrzeug führte, dem die Fahrerlaubnis entzogen oder das Führen des Fahrzeugs nach § 44 des Strafgesetzbuchs oder nach § 25 dieses Gesetzes verboten war oder gegen den eine Sperre nach § 69a Abs. 1 Satz 3 des Strafgesetzbuchs angeordnet war, oder

in den letzten drei Jahren vor der Tat schon einmal wegen einer Tat nach Absatz 1 verurteilt worden ist.

kerry - 2014-05-12, 17:29

Za brak prawa jazdy kosztuje dla obywatela np.Polski kosztuje 400euro.
onionskin - 2014-05-13, 11:15

Nie pamiętam dokładnie sumy- ale zapamiętałem że szokująca może być kara za zakłócanie spokoju bocianom w odległości mniejszej od 500m od gniazda :shock:
Tak że w DE przed postojem zadzierać głowy do góry.

marius - 2014-05-13, 21:52
papamila napisał/a:

pozostaj jeszcze pytanie czy mogą obcokrajowcowi wstrzymać to prawko na rzeczony miesiac?

Nie. Decyzję o cofnięciu/zawieszeniu prawa jazdy może wydać tylko organ wydający ten dokument, na podstawie przepisów prawa (np. brak badań lekarskich) albo wyroku sądu. Za granicą nawet punktów nie zbierasz, przynajmniej na razie.

Martin B - 2014-05-14, 06:54

Hallo !Marius ma racje jeda sprawe trzeba tu dopisac ....po otrzymaniu mandatu za np.szybka jazde kara musi byc od razu zaplacona,gotowka albo karta policja moze tak dlugo trzymac az zostanie to wyrownane .Tak wiec mamy dwie mozliwosci :trzymac sie przepisow albo portwel trzymac :spoko
DAKOTA - 2014-05-14, 09:36
marius napisał/a:
papamila napisał/a:

Nie. Decyzję o cofnięciu/zawieszeniu prawa jazdy może wydać tylko organ wydający ten dokument, na podstawie przepisów prawa (np. brak badań lekarskich) albo wyroku sądu. Za granicą nawet punktów nie zbierasz, przynajmniej na razie.

kolego nie wprowadzaj ludzi w blad , moga zatrzymac i basta i trzeba rozroznic slowo "zatrzymac" od "odebrac"

http://www.meinschein.at/...g-fuehrerschein

http://www.tripple.net/co...asp?fraid=10311

a tu masz zapytanie i odpowiedzi od adwokata

http://www.frag-einen-anw...---f117305.html

jest to wszystko w niemieckim ,ale dla kogos kto czyta i rozumie Amtssprache nie powinno byc problemu ze zrozumieniem.

Nie zatrzymaja ci prawka za glupote ,wola skasowac eurony , ale jest takie cos jak

"Geschwindigkeitsübertretung und besonders gefährliche Verhältnisse"

i wtedy nie masz szans , kiedys to nawet malemu Szumacherowi (Ralfowi)zabrali jak jechal 227 na autostradzie gdzie bylo 130.I nie bylo zmiluj sie .

Samochod(wyposazenie )podlega panstwu(prawu) w ktorym jest zarejestrowany ,ale Ty i Twoje prawko podlega krajowi w ktorym popelniles to"przestepstwo"i znajdujesz sie na jego terytorium .

Tak ze nie ma sie co cwaniaczyc , trzeba jezdzic zgodnie z przepisami i nie bedzie problemow , bo jak Cie zlapia przy przekroczenmiu do tych 30Kmh wyciagasz plastik i placisz,powyzej zaczynaja sie juz powazne problemy.

ps.Za niby przekroczenie szybkosci , i znanie sie na § siedzialem w kiciu w polsce w Bochni tak ze z tymi zasadami panujacymi w policji i na drogach moge cos powiedziec,

mandat 500 pln -nie zaplacilem (obcokrajowiec bez pobytu w polsce ,a wiec gotowka nie ma kredytowych)

szybkie kolegium (prokurator chcial) 1000 pln

kolegium 150 pln 100 pln na dom dziecka , 50 oplata administracyjna zapalcilem , pomimo iz mialem prawo do odwolania.Ale przeliczajac benzyne ,a musialbym dojechac na sprawe z Wiednia osobiscie bo Bochni a potem wrocic do domu , pomyslalem

"pocalujta w dupe Wojta" i pojechalem dalej

pozdrawiam
DAKOTA

ps 2 . a na sam koniec dla tych co sa nie czytaci i juz po polsku i polski adwokat

http://wypadeksamochodowy...dy-w-niemczech/

A wiec Martin do czytatych swiat nalezy :spoko :spoko :spoko

Johny_Walker - 2014-05-18, 20:02

marcin traker napisał/a:
Więc niech nikt mi nie wciska kitu {zwłaszcza mainsteam'owe media }że na zachodzie są wysokie mandaty
W RP najniższa krajowa ~1,1tys a mandat jednostkowy 500pln,czyli procentowo w np DE

Za parkowanie dostałem w Polsce dwa razy ok 100-200 zł, a w RFN gdzie już laweta podjechała kosztowało mnie to tylko 10 EUR.