Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Który uszczelniacz butylowy jest najlepszy?

Andrzej 73 - 2014-05-14, 21:15
Temat postu: Który uszczelniacz butylowy jest najlepszy?
Jak w temacie. Firma - nazwa produktu: Dekalin - Dekaseal 8936 , Sika - SikaLastomer 710, Teroson - Terostat 2759.
Na rynku jest wiele produktów dedykowanych do uszczelnień zabudów przyczep , kamperów czy łodzi. Wybrałem trzy które uważam za czołowe. Zastanawiam się jednak który z nich jest najlepszy. Czekam na Wasze opinie.
:spoko

voice - 2014-05-14, 21:34
Temat postu: Re: Który uszczelniacz butylowy jest najlepszy?
Andrzej 73 napisał/a:
Jak w temacie. Firma - nazwa produktu: Dekalin - Dekaseal 8936 , Sika - SikaLastomer 710, Teroson - Terostat 2759.
Na rynku jest wiele produktów dedykowanych do uszczelnień zabudów przyczep , kamperów czy łodzi. Wybrałem trzy które uważam za czołowe. Zastanawiam się jednak który z nich jest najlepszy. Czekam na Wasze opinie.

Andrzeju ciężko powiedzieć, który najlepszy - wszystkie te produkty mają prawie identyczne składy, ja używałem SikaLastomer 710 oraz Terostat 2759 i oby dwie masy moge powiedzieć, że spełniają wymagania na które zostały przeznaczone. Wydaje mi sie, ze róznica jest tylko w firmie na opakowaniu.

Andrzej 73 - 2014-05-15, 18:16

voice napisał/a:
Wydaje mi sie, ze róznica jest tylko w firmie na opakowaniu.

Wierząc przedstawicielowi firmy Sika , który wykonał charakterystykę porównawczą tych trzech produktów wychodzi , że najlepszą masą jest oczywiście ich produkt. Ale czy na pewno? Każdy jak wiadomo chwali swoje. ;) Dalej czekam na Wasze opinie. Fajnie jakby wypowiedzieli się koledzy którzy używali wszystkich trzech produktów.

ziomek - 2014-05-15, 19:44

Jeszcze wczoraj miałem podobne dylematy jak Ty.
Praktyki w uszczelniania wymienionymi środkami żadnej.
Dzisiaj zamówiłem SikaLastomer 710 :ok

Andrzej 73 - 2014-05-15, 21:34

Generalnie zawsze używałem masy butylowej Dekalinu. Prawdę mówiąc niegdy nie miałem z nią problemów. Do tej chwili uważałem że Dekaseal 8936 i SikaLastomer 710 to to samo. Zbierając informacje w necie doszedłem do wniosku , że nie do końca miałem rację. Pierwszy jest tylko butylem , a drugi butyl z kauczukiem , co przemawia za produktem Sika.

dulare - 2014-05-15, 23:06

A ja bym napisał przekornie - najlepszy jest ten który został użyty. Bo dokąd leży w tubie to choćby był najlepszy to nic nie zmienia...

Ja kupiłem Sikalastomer 710 bo miałem kilka przeciekających listw na narożnikach zabudowy - teraz już nie przeciekają. Dekaseal używałem kiedyś na jachcie i odnoszę wrażenie że Dekaseal jest bardziej elastyczny tam gdzie "wystaje" spod listw. Sikalastomer odnoszę wrażenie że to co jest wystawione na powietrze lekko naskórkuje i nie klei się tak jak Dekaseal. Niestety nie mam jak porównać na żywo.

McGali - 2014-06-18, 12:54

dulare napisał/a:
A ja bym napisał przekornie - najlepszy jest ten który został użyty. Bo dokąd leży w tubie to choćby był najlepszy to nic nie zmienia...

Ja kupiłem Sikalastomer 710 bo miałem kilka przeciekających listw na narożnikach zabudowy - teraz już nie przeciekają. Dekaseal używałem kiedyś na jachcie i odnoszę wrażenie że Dekaseal jest bardziej elastyczny tam gdzie "wystaje" spod listw. Sikalastomer odnoszę wrażenie że to co jest wystawione na powietrze lekko naskórkuje i nie klei się tak jak Dekaseal. Niestety nie mam jak porównać na żywo.

Myślę, że ciekawą tańszą alternatywą jest Seamseal BR 310ml za cenę ok 20PLN

slawwoj - 2014-06-18, 13:19

A tak przy okazji - czym najlepiej zmyć stary silikon (uszczelniacz) ?
Bronek - 2014-06-18, 15:42

Wymieniałem ostatnio drzwi w kabinie prysznicowej . Kupilem 2 rodzje zmywaczy do silikonu . jeden w żelu . Kicha ... szybciej ręcznie . I to z płytek 15 letni zwykły sanitarny wygrał . 100% sie nie udalo.

tego nie próbowałem

itego też nie

eMWu - 2014-06-20, 10:56

jesli z plastiku to testowalem kiedys srodek do mycia plastikowych melbi ogrodowych na starej niewiadówce 126e i ladnie sobie poradzil ze starym silikonem
Rambler - 2014-06-20, 23:11

Zgłębiałem temat bo wymieniałem wszystkie okna dachowe i uszczelniałem blacharkę po
remoncie, Rozmawiałem na ten temat z chemikiem od klejów i uszczelnień, który odradził mi
butyle jako środek przestarzały, ponad 40 letni, ponieważ pod wpływem UV tracą po latach
właściwości za to polecił mi modyfikowane polimery silanowe. Ja wybrałem Terostat MS-939 ale
wiem że silka również produkuje kleje w tym segmencie.