Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - 17 dni w czerwcu na Grecję ?

Robinson_44 - 2014-05-15, 22:51
Temat postu: 17 dni w czerwcu na Grecję ?
Witam Szanownych Forumowiczów.
Pytanie pewnie prozaiczne, ale konkretne: Gdzie najlepiej w w/w okresie do Grecji? Plan jest prosty. Maksymalnie 3 postoje w Grecji po 3-4 dni w różnych miejscach. Priorytet to piękne miejsca, plaża, kemping z basenami, urokliwe miejscowości. Jaką trasę obrać najlepiej? Wszelkie sprawdzone rady mile widziane. O czym pamiętać, czego się wystrzegać (pierwszy raz w Grecji) ? Z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc w przygotowaniu trasy wyjazdu. Wyjazd z Wa-wy.

Łączę pozdrowienia.

Rawic - 2014-05-16, 07:33

Robinson_44 napisał/a:
Pytanie pewnie prozaiczne, ale konkretne: Gdzie najlepiej w w/w okresie do Grecji?
założyłem temat Grecja-2014-jak Lukrecja, zajrzyj do tego tematu i odwiedź nas w Drepano będziemy tam w czerwcu 3 tygodnie. :spoko
Andrzej 73 - 2014-05-16, 09:38

Robinson_44 napisał/a:
kemping z basenami

A to chyba dowcip? W Grecji kempingów z basenami możesz szukać długo...
Przemierzyliśmy Grecję w poszukiwaniu kempingu z basemem praktycznie całą.
Kiedy wydawało się że jest na kempingu basen okazało się że brak w nim wody :haha:
Jest kilka kempingów w Grecji które posiadają ten "rarytas" , ale trzeba jechadź na Peleponez. My w 2010 roku byliśmy na tym kempingu http://www.ionion-beach.gr
:spoko

Rawic - 2014-05-16, 10:10

Andrzej 73 napisał/a:
A to chyba dowcip? W Grecji kempingów z basenami możesz szukać długo...
można znaleźć kempingi z basenami tylko po co skoro woda w morzu jest ciepła, czysta, lecznicza , nie zawiera bakterii, uryny. Kempingi z basenami są też droższe. Nieopodal mojego ulubionego kempingu w Drepano jest inny drogi kemping z odkrytym basenem, nikt nie pilnuje wejścia :spoko
Kuba L. - 2014-05-16, 20:20

Witaj Robinson, którego Czerwca planujesz wyjazd z Wa-wy? Ja startuję ze środy na czwartek (Boże Ciało) na noc i planuję dojechać przed północą w Czwartek na pierwszy kemping koło Salonik z basenami :bigok

http://www.eurocampings.p...giannis-106222/
tu masz zdjęcia: http://www.booking.com/ho...giannis.pl.html

ten kemping należy traktować jako przelotowy :spoko

Robinson_44 - 2014-05-16, 20:47

Kuba L. napisał/a:
Witaj Robinson, którego Czerwca planujesz wyjazd z Wa-wy? Ja startuję ze środy na czwartek (Boże Ciało) na noc i planuję dojechać przed północą w Czwartek na pierwszy kemping koło Salonik z basenami :bigok

http://www.eurocampings.p...giannis-106222/
tu masz zdjęcia: http://www.booking.com/ho...giannis.pl.html

ten kemping należy traktować jako przelotowy :spoko

Witam,

Wyjazd 8-9 czerwca. Nie wiem jeszcze gdzie pierwszy postój.

Kuba L. - 2014-05-16, 20:49

A którędy w ogóle będziesz wjeżdżał do Grecji?
Robinson_44 - 2014-05-16, 20:57

Rawic napisał/a:
Robinson_44 napisał/a:
Pytanie pewnie prozaiczne, ale konkretne: Gdzie najlepiej w w/w okresie do Grecji?
założyłem temat Grecja-2014-jak Lukrecja, zajrzyj do tego tematu i odwiedź nas w Drepano będziemy tam w czerwcu 3 tygodnie. :spoko

Bardzo dziękuję za zaproszenie. Wątek o którym pisałeś przeczytany. Dlaczego akurat Drepano? Czy wcześniej nie napotkaliście nic równie klimatycznego i przyciągającego? Ponieważ jest mało dni Rodzinka się buntuje przeciw długiej podróży. Chcieliby jak najwięcej po odpoczywać w Grecji, plaża, pluskanie, wieczorne knajpek odwiedzanie :pifko

Rawic - 2014-05-17, 06:37

Kuba L. napisał/a:
planuję dojechać przed północą w Czwartek na pierwszy kemping koło Salonik z basenami
znam ten kemping nocowałem tam w zeszłym roku, tłoczno, ciężko o dobre miejsce, a basen jest dlatego, że choć kemping leży nad morzem ale bardzo wysoko i dostęp do plaży jest trudny bo kilkadziesiąt stopni, woda w morzu mętna, ze względu na bliskość gór dużo mgieł, chmur mało słońca. Smaczne i tanie śniadania na widokowym, wysokim tarasie nad morzem. :spoko
Rawic - 2014-05-17, 06:46

Robinson_44 napisał/a:
Dlaczego akurat Drepano? Czy wcześniej nie napotkaliście nic równie klimatycznego i przyciągającego?
jak szukasz krystalicznie czystej wody morskiej, samych słonecznych dni, spokoju na plaży to jedź na południe
Cytat:
Idąc przed siebie nie oglądaj się wstecz
kimtop - 2014-05-17, 11:40

Rawic napisał/a:
jak szukasz krystalicznie czystej wody morskiej, samych słonecznych dni, spokoju na plaży to jedź na południe

I trzymaj się jak najdalej od kempingów

Rawic - 2014-05-17, 12:04

kimtop napisał/a:
Rawic napisał/a:

I trzymaj się jak najdalej od kempingów

na kempingu śpię spokojniej, mogę się bezpiecznie oddalać od kamera jeżdżąc na rowerowe wycieczki, jest gdzie pranie zrobić (chyba że na słowiankę), potrzebuję WiFi, cóż każdy z nas ma inne potrzeby i satysfakcje. :spoko

Kuba L. - 2014-05-17, 19:24

Tak Rawic wszystko się zgadza i dla tego polecam ten kemping tylko na krótki odpoczynek po całej podróży i dalej w drogę na dół... :spoko
Robinson_44 - 2014-05-17, 21:11

Rawic napisał/a:
Robinson_44 napisał/a:
Dlaczego akurat Drepano? Czy wcześniej nie napotkaliście nic równie klimatycznego i przyciągającego?
Cytat:
Idąc przed siebie nie oglądaj się wstecz

Rozumiem, jak długo się tam jedzie? Czy odradzasz nocowanie na dziko?

Pozdrawiam.

Rawic - 2014-05-18, 12:55

Robinson_44 napisał/a:
Rozumiem, jak długo się tam jedzie? Czy odradzasz nocowanie na dziko?
ja z domu do Drepano jadąc autostradami mam około 2300 km, zajmuje mi to około 23 godzin podróży, jadę przeważnie 120 km/h, nadrabiam więc stracony czas na tankowanie i putariny. Oczywiście po drodze nocuję krótko, przeważnie gdzieś na parkingu stacji benzynowej, i dopiero po osiągnięciu celu mam błogi wypoczynek. Jadąc z powrotem planujemy zwiedzanie zajmuje nam to kilka dni więcej. :spoko :spoko
Niewierny - 2014-05-19, 20:16

Witam!
W Grecji również można znaleźć przyzwoite kempingi z basenami. W zeszłym roku spędziliśmy kilka dni na kempingu z basenem w miejscowości Kastraki u stóp Meteorów. Bardzo ładny kemping, z obsługą na Europejskim poziomie. Polecam, z basenu jest piękny widok na klasztory w Meteorach. W bieżącym roku również planujemy wyjazd do Grecji. Wyjazd planowany na 2 lipca okres na od 2-ch do 3-ch tygodni. Wyjazd z Łodzi.

Rawic - 2014-05-19, 20:50

Niewierny napisał/a:
Polecam, z basenu jest piękny widok na klasztory w Meteorach
zgadza się
Bigos - 2014-05-20, 08:12

jaki jest koszt tego kempingu?
Rawic - 2014-05-20, 21:11

Bigos napisał/a:
jaki jest koszt tego kempingu?
wciąż szukam prospektu, ale wydaje mi się, że zestaw kamper 2 plus 1 = 25 E
Robinson_44 - 2014-05-21, 23:17

Jaką trasę sugerujecie obrać? Wyjazd z Wa-wy wstępny cel to DREPANO lub SHITONIAS na Chalkidiki. Lub inne klimatyczne miejsce (konkretna podpowiedź mile widziana). Bez zwiedzania, prosto do celu, jak najszybciej i bezpiecznie. Gdzie bezpiecznie przenocować ? Z góry dziękuję za konkretne namiary :hura:

.... a przy okazji jaka jest najpiękniejsza/najciekawsza droga w Grecji, którą niewątpliwie warto się przejechać chociażby ze względu na piękne widoki.

Pozdrawiam serdecznie.

Rawic - 2014-05-22, 05:59

Robinson_44 napisał/a:
. a przy okazji jaka jest najpiękniejsza/najciekawsza droga w Grecji, którą niewątpliwie warto się przejechać chociażby ze względu na piękne widoki.
wszystkie drogi prowadzą do Aten. :ok
darboch - 2014-05-22, 07:38

Zbyszek jakie są ceny w Drepano ?
Rawic - 2014-05-22, 19:40

darboch napisał/a:
Zbyszek jakie są ceny w Drepano ?
http://argolic-strand.gr/Argolic%20Strand%20Camping%20WebSite.htm, ale powołując się na mnie dostaniesz 20 % rabatu, kiedy się wybierasz? :spoko
Niewierny - 2014-05-22, 21:06

Za pobyt na kampingu w Kastriaki (Meterory) w 2013 roku płaciliśmy łącznie za dzień pobytu 27 euro za kampera (w tym 2 osoby dorosłe + syn 13lat + podłączeni do prądu).
andi at - 2014-05-25, 07:39

W Kastraki (ACSI) od 1/5-8/7-----25/8-31/10 płacimy tylko 16e
Kamper-prąd-2 osoby

Robinson_44 - 2014-05-28, 17:08

Małe pytanko, co sądzicie o drodze przez Serbie w obecnej sytuacji powodziowej? Może jakaś alternatywna trasa? Pomożecie?

Pozdrawiam.

angela_camp - 2014-05-28, 17:35

Robinson_44 napisał/a:
Małe pytanko, co sądzicie o drodze przez Serbie w obecnej sytuacji powodziowej? Może jakaś alternatywna trasa? Pomożecie?

Pozdrawiam.

Zapewne na autostradzie powodzi nie bedzie ;-)

emeryl - 2014-05-29, 07:59

Tydzień temu wrciłem z Grecjii .Autostrada w Serbii jest przejezdna na poludnie od Belgradu widać skutki powodzi,zobacz Crecja ,Macedonia
Robinson_44 - 2014-05-29, 21:20

Dziękuję za info.
Robinson_44 - 2014-06-02, 17:16

Kuba L. napisał/a:
A którędy w ogóle będziesz wjeżdżał do Grecji?

Nie mam zielonego pojęcia którędy będę wjeżdzał do Grecji. To będzie totalny spontan, nasz pierwszy raz :)