Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Knaus sport 600 na podwoziu Renault - pierwszy kamper

Heniek - 2014-05-17, 05:37
Temat postu: Knaus sport 600 na podwoziu Renault - pierwszy kamper
Zastanawiamy się z żoną nad zmianą przyczepy kempingowej na kampera. Mieszkamy w Norwegii, jest nas czworo (2+2 - małe teraz 3 i 5 lat), tu zamierzamy go kupić i tutaj zamierzamy nim jeździć weekendowo a na urlop gdzieś dalej.
Wpadł nam w oko taki kamper http://www.finn.no/finn/c...nkode=48425242. Przyczepę mamy Knausa (z 2008 roku) i jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, stąd myślimy trzymać się tej marki ale jestem dość sceptyczny co do Renaut. Czytałem już na forum negatywną opinię o tym samochodzie.
Jesteśmy umówieni na jutro na oglądanie. Listę rzeczy, które musimy sprawdzić już sobie wydrukowałem ale czy moglibyście spojrzeć na zdjęcia i napisać, czy jest coś co zwróciło Waszą uwagę, czy jest coś na co na miejscu muszę szczególnie sprawdzić w tym modelu? Czy Renaut to rzeczywiście taki zły samochód i należy go unikać? Dostaję na ten samochód 12 miesięcy gwarancji, więc wygląda, ze sprzedający jest go pewien ale z drugiej strony na zdjęciach jest śnieg więc już jakiś czas jest wystawiony. Za wszelką pomoc z góry dziękujemy.

Gregorio - 2014-05-17, 07:09

"Przykro nam! Nie można znaleźć strony."

kropka niepotrzebna

http://www.finn.no/finn/c...nnkode=48425242

eMKa - 2014-05-17, 07:55

Co prawda to nie moja działka, ale samochód ma dobrą opinie, silnik i zawieszenie trwałe, ceny na części mogły by być niższe. Mała popularność w zabudowach (blaszakach) wynika z wąskiego nadwozia. W twoim przypadku nieistotne.Jeżeli zabudowa i cena Ci odpowiada, dostajesz pewną gwarancje na rok to :)
masz campera, 5 członka rodziny

Heniek - 2014-05-17, 08:26

GrzesiekW napisał/a:
"Przykro nam! Nie można znaleźć strony."

kropka niepotrzebna

http://www.finn.no/finn/c...nnkode=48425242

Dziękuję za poprawienie linku. :)

Cykada - 2014-05-17, 08:27

Witam.
Silnik w tym aucie to 2.5 DCI ? jeżeli tak to dobry motor jednak padają wtryski i pompa ciśnieniowa.
Zawieszenie takie sobie : trzeba uważać na sworznie bo lubią wypaść.No i skrętu to auto nie ma.
Skrzynia biegów też lubi się posypać.
Ale przy tym przebiegu nie powinno się nic dziać z tych rzeczy które powyżej wypisałem.

Heniek - 2014-05-17, 08:34

eMKa napisał/a:
Co prawda to nie moja działka, ale samochód ma dobrą opinie, silnik i zawieszenie trwałe, ceny na części mogły by być niższe.

No właśnie trochę zmartwiła mnie opinia z forum http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=17317
Dlatego szukam jakichkolwiek innych opinii. Umiem dużo zrobić samemu (przy samochodach również) ale brak dostępu do podnośników może uniemożliwić wiele samodzielnych napraw, a serwis tutaj w Norwegii jest strasznie drogi.
Jednym z moich argumentów za kamperem w rozmowie z żoną było to, że kampery są budowane na podwoziach samochodów dostawczych, które są projektowane na duże przebiegi i intensywną eksploatację, więc powinien być to pewniejszy samochód na długie wyjazdy urlopowe w porównaniu do zwykłych samochodów do tego obciążonych przyczepą kempingową. W zeszłym roku zrobiliśmy zestawem kilka tyś km (Niemcy, Francja, Włochy, Polska), w tym roku planujemy południowe Włochy więc wolelibyśmy uniknąć problemów ze sprzętem podczas urlopu.

kimtop - 2014-05-17, 08:35

mobili napisał/a:
Zawieszenie takie sobie : trzeba uważać na sworznie bo lubią wypaść.No i skrętu to auto nie ma

Jeśli komuś wypadają sworznie to pi.da nie kierowca.
Kampera mam na Renówce.Na co dzień w firmie używam też Ducato,VW LT i Iveco.Nie zauważyłem żeby skręt był mniejszy.Za to jeździ się bardziej komfortowo.Auto jak każde inne.

Bogusław i Ewa - 2014-05-17, 08:35

Sworznie to wypadają chyba tylko na naszych drogach i naszym niedbającym o auta transportowym biznesmenom? :spoko
eMKa - 2014-05-17, 08:52

mobili napisał/a:
dobry motor jednak padają wtryski i pompa ciśnieniowa.

Układ paliwowy Boscha jak w Ducacie i PSA

mobili napisał/a:
Zawieszenie takie sobie : trzeba uważać na sworznie bo lubią wypaść

Nie słyszałem, w zaprzyjaźnionym serwisie sam.F też nie mieli takiego przypadku

mobili napisał/a:

A w Ducacie i PSA to niby trwałe ? :?

Cykada - 2014-05-17, 08:53

znaczy te sworznie nie wypadają całkiem tylko luzują się w gniezdzie.
Dwóch znajomych ma mastera i w dwóch było to samo. Ale to przy dużych przebiegach.
Kimptop zobacz skręt po łuku w dukato a w masterze. Nie mówiąc o autach typu sprinter czy eltek. Tam gdzie wykręcałem sprinterem na raz master musiał trzy razy.

Cykada - 2014-05-17, 09:03

eMKa napisał/a:
mobili napisał/a:
dobry motor jednak padają wtryski i pompa ciśnieniowa.

mobili napisał/a:
Zawieszenie takie sobie : trzeba uważać na sworznie bo lubią wypaść

Nie słyszałem, w zaprzyjaźnionym serwisie sam.F też nie mieli takiego przypadku

mobili napisał/a:

A w Ducacie i PSA to niby trwałe ? :?

Wtryskiwacze od mastera pasują jedynie do movano i tak samo pompa paliwowa.
To nie jest to samo co JTD :!:
Skrzynie biegów master ma wadliwe bo za słabe-bodajże z laguny. W ducato przejechałem 600tys i skrzyni nie wymieniałem. Sąsiad ma movano z przebiegiem 400tys. i skrzynie robił 2 razy :!:
to są FAKTY :!:

eMKa - 2014-05-17, 09:13

mobili napisał/a:
To nie jest to samo co JTD

Ja piszę o systemie, a nie twierdzę że to samo co JTD
Bosch aktualnie jest najlepszy na rynku

mobili napisał/a:
W ducato przejechałem 600tys i skrzyni nie wymieniałem

To świetny wynik, ja znam również przypadki że padają po 50 000 km. :roll:

Cykada - 2014-05-17, 09:16

powinno być: układ paliwowy BOSCHA ale inny niż w Ducato
ja nie znam przypadków nagminnie padających skrzyń biegów w ducacie a obracam się w busach trochę lat...
Chyba,że mówimy o ducato od 2006 roku w górę.

Heniek - 2014-05-17, 09:58

No niestety nie jestem obeznany z samochodami dostawczymi i ich osprzętem więc niestety nie bardzo umiem dojść do jakiś wniosków z Waszej dyskusji. :(

Może inaczej. Czy mógłbym prosić o oglądnięcie kilku ofert i wyrażenie opinii, która z nich byście wybrali i dlaczego?
1. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true
2. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true
3. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true

MILUŚ - 2014-05-17, 10:30

Heniek napisał/a:
No niestety nie jestem obeznany z samochodami dostawczymi i ich osprzętem więc niestety nie bardzo umiem dojść do jakiś wniosków z Waszej dyskusji. :(

Ale już wyciągnołeś dobry wniosek ............mowa jest o dostawczych masterach . Ty ani takich ładunków nie będziesz woził ; ani takich przebiegów robił . Specyfika użytkowania kampera jest zgoła inna od mułów dostawczych :bigok

I tak jak pisze eMKa..........bierz go jak Ci pasuje cena;wnętrze i otrzymywana gwarancja :ok

:spoko

Cykada - 2014-05-17, 10:48

MILUŚ napisał/a:
Heniek napisał/a:

Ale już wyciągnołeś dobry wniosek ............mowa jest o dostawczych masterach . Ty ani takich ładunków nie będziesz woził ; ani takich przebiegów robił . Specyfika użytkowania kampera jest zgoła inna od mułów dostawczych :bigok

I tak jak pisze eMKa..........bierz go jak Ci pasuje cena;wnętrze i otrzymywana gwarancja :ok

tak jak Miluś mówi : jeżeli cena pasuje i układ to bierz.
Ja napisałem o wadach akurat tego auta a każde ma jakieś swoje wady i zalety.
Do zalet zaliczyłbym : spalanie , nie rdzewieje-w tym wypadku kabina, w miarę wygodnie,zabudowa KNAUSA no i roczna gwarancja.

Cykada - 2014-05-17, 10:57

Heniek napisał/a:

Może inaczej. Czy mógłbym prosić o oglądnięcie kilku ofert i wyrażenie opinii, która z nich byście wybrali i dlaczego?
1. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true
2. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true
3. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true

z tych trzech osobiście wybrałbym FIATA.
Porządna zabudowa , najłatwiej będzie go odsprzedać jak się znudzi.

Martin B - 2014-05-17, 11:04

Hallo ! osobiscie mialem tego Renauta tylko z nadbudowa od weinsberg ,mialem terz knausa dlatego mysle ze moge sie podzielic z moimi uwagami: co do knausa solidna i dobra marka,osobiscie bylem bardzo zadowolony do renauta ekonomiczny,nie mialem zadnych problemow ,paru znajomych ma ten sam model sa bardzo zadowoleni ,jeden z nich odwiedza czesto afryke,rumunie ,turcje jak wiemy drogi nie sa tam najlepsze mimo tego zero problemow z zaeieszeniem ,resorami itd.Tylko ten jeden mial problemy z skrzynia biegow ,powodem byl moim zdaniem nie renaut ale dodatkowa zabudowa elektronicznegotuninga ktory zwiekszyl moc silnika i przez to auto troche za duzo "cierpialo" .Faktem jest ze w porownaniu z nowym fiatem (ktorego teraz mam ) skret kol jest mniejszy ,nie jest to jednak tak duza roznca.Porownojac renauta z fiatem moim zdaniem fiat jest troche lepszy ...maja poprostu wiecej doswiadczenia lepsze i tansze serwisy i fiaty buduja w przeciwienstwie prawie wszystkie modele bez Alkofahgestell .Auto jest auto obojetnie jaka marka masz szczescie to jezdzisz masz pecha to stoisz :spoko
eMKa - 2014-05-17, 11:09

mobili napisał/a:
powinno być: układ paliwowy BOSCHA ale inny niż w Ducato
ja nie znam przypadków nagminnie padających skrzyń biegów w ducacie a obracam się w busach trochę lat...
Chyba,że mówimy o ducato od 2006 roku w górę.

Odchodzimy od tematu, a zaczyna się “głowa golona czy strzyżona”
czepiasz się słówek, jakbyś nie wiedział co to system Boscha, Delphi, czy Denso. :chytry
Skb w Ducacie i PSA to stały temat i to bezwzględnie na rocznik, dlatego części u mnie dostatek, niestety do 94 coraz gorzej, a nawet źle. Po 94 istnieje duży rynek wtórny, po 2006 jest fajnie ale
dla mnie, gorzej dla właściciela, samo życie, jeden się smuci a drugi cieszy.
i "to by było na tyle" w tym temacie

przemo.d - 2014-05-17, 11:29

Ten Knaus na renówce to dobre połączenie, w porównaniu z resztą... jak Ci będzie pasował to nie ma nad czym się zastanawiać ;)
Pozdro.

Bajaga - 2014-05-17, 12:07

Heniek napisał/a:

Jednym z moich argumentów za kamperem w rozmowie z żoną było to, że kampery są budowane na podwoziach samochodów dostawczych, które są projektowane na duże przebiegi i intensywną eksploatację,

I masz rację. Dla dostawczaka przebieg 200 tys to dopiero porządnie dotarty sprzęt :) Do tego często dostawczakami jeżdżą szurnięci kierowcy traktujący auto zarówno jako F1 jak i porządne 4x4 :mrgreen:
W eksploatacji kamperowej o mechanikę to się nie masz co obawiać. To nie ma znaczenia, ważne jest by tobie się wygodnie siedziało by była sensowna moc, klima i tempomat. I w drogę :ok

krzysioz - 2014-05-17, 12:09

Mam takiego kamperka z ta sama zabudowa ale jako Weinsberg . samochod jestnawet z tego samego roku , ale silnik niby ten sam tylko 115 KM jeszcze bez filtra czastek stalych (chyba na szczescie) Na razie zmieniac nie zamierzam , ze wzgledu na mlodsze pokolenie I przebieg - 28kkm . Kilka obserwacji uzytkownika :
1. sworznie przedniego zaweszenia rzeczywiscie musialem wymienic I to przy przebiegu 18 tys km - tyle ze bylo to swiezo po wyprawie na Ukraine ale tam sa specjane drogi a raczej cos co udaje drogi

2. Kamperek widzi gorke juz z daleka , a I pod wiatr ciezko czasem podgonic , ale to w koncu nie wyscigowka ( w Norwegi nie ma pokusy - do 100 km/h) , ale np przy jezdzie do Wloch trzeba troche czasu doliczyc. ( a moze wlasnie tych 5 km mi brakuje)
Poza tym elementy wnetrza troche delikatniejsze niz w Detlefsie z 1990 roku , ale to byla inna epoka I wszystko bylo solidniejsze.
Poza tym smiga sie fajnie - Powodzenia !

Heniek - 2014-06-15, 15:54

Zdecydowaliśmy się na tego kamperka i już od ponad dwóch tygodni należy do nas i już kilkaset km wspólnych na razie weekendowych wyjazdów za nami.
W związku z tym mam pytanie. Jakie akumulatory macie w swoich kamperach jako akumulatory zabudowy? U mnie jest zwykły samochodowy ołowiany pod siedzeniem kierowcy 75 Ah. Czy to normalne rozwiązanie? Nie widzę tam żadnej wentylacji, żadnego odprowadzenia gazów a w końcu to przestrzeń, gdzie śpimy. Widzę, że ładowarka do akumulatorów (LG 616 DS/IU) przystosowana jest do akumulatorów żelowych więc nie wiem, czy sprzedawca chciał zaoszczędzić i wstawił mi zwykły akumulator, czy takie były tam po prostu wstawiane.