|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Dolomity-prośba o rady
Łukasz Majchrzak - 2014-05-19, 19:31 Temat postu: Dolomity-prośba o rady Witam wszystkich bardziej doświadczonych kamperowiczów ( czyli zupełnie wszystkich , gdyz my dopiero zaczynamy swe przygody )
Mamy zamiar wybrac sie naszym żółwiem do Włoch a konkretnie w Dolomity. Szukam rad i wskazówek gdyz spodziewamy się że w sezonie wakacyjnym jest tam tłoczno na campingach.
Oto moje zapytania :
1) polecane miejsca- szczególnie interesuja nas w poblizu jezior
2) czy polecacie wcześniejsze rezerwacje, czy mozna ryzykowac bez rezerwacji ?
3) czy campingi , czy inne miejsca noclegowe-a może " na dziko"? i czy to tam bezpieczne - jedziemy sami2+24?
4) fajne atrakcje dla dzieci? 10, 13 lat
5)no i jak z dojazdami - czy wybierac raczej autostrady czy może lokalne drogi - zaznaczam - nasza jednostka ma 25 lat !
pozdrawiam i dziękuję wszystkim za cenne wskazówki
Gośka - 2014-05-19, 20:09
Wiem, że chcecie jechać w Dolomity. Ja jednak zdecydowanie bardziej polecam Austrie- Karyntie. Tam znajdziecie wiele atrakcji dla siebie jak i dla dzieci. Musicie tylko koniecznie zainwestować w Kartę Karyncką, którą kupicie w biurze informacji turystycznej i macie 100 atrakcji za darmo, a do niektórych dopłaca się 50%. Region przepiękny, kraina 100 jezior, góry. Karta ta daje takie możliwości, że my będąc 3 tygodnie i zwiedzając po kilka atrakcji dziennie nie zwiedziliśmy nawet połowy, a zakup karty zwrócił nam się już na trzeci dzień. Jeśli się zdecydujecie to Wam napiszę co warto zwiedzić w szczególności i na jakim kampingu musicie się koniecznie zatrzymać chociaż na jedną noc z dzieciakami, będą zachwycone i przeniosą się do świata bajek. Ja już naprawdę wiele widziałam ale z tych wakacji byłam szczególne zadowolona. Dodam jeszcze, że w Karyntii byliśmy bez Campera i do każdej atrakcji musieliśmy sporo dojeżdżać, a Camper daje ogromne możliwości. I jeszcze jedno, drogi są super więc dacie spokojnie radę.
Kärnten Card (Karta Karyncka) – „Niewiarygodne, wszystko w cenie!”
Karta ważna w sezonie letnim (15.04. – 26.10.2012), pozwalająca na bezpłatne zwiedzanie ok. 100 atrakcji turystycznych w całej Karyntii. Z Kartą Karyncką w ręku skorzystamy za darmo z kolejek górskich (np. w Bad Kleinkirchheim, Spittal an der Drau/Goldeck, Katschberg i w Flattach/lodowiec Mölltaler), nic nie zapłacimy za przejazd malowniczymi trasami panoramicznymi (Malta Hochalmstrasse, Goldeck Panoramastrasse, Nockalmstrasse), zwiedzimy liczne muzea (np. muzeum Porsche w Gmünd, muzeum Bonsai w Seeboden, muzeum sztuki nowoczesnej w Klagenfurcie), przespacerujemy się po ogrodach zoologicznych a nawet wybierzemy się w rejs statkiem po karynckich jeziorach Millstätter See i Ossiacher See. To jeszcze nie wszystko – dzięki Karcie Karynckiej w wielu miejscach otrzymamy także atrakcyjne zniżki.
Ceny Karty Karynckiej w 2012 roku:
1-tygodniowa: dorośli 35 EUR, dzieci (ur. 1997-2005) 15 EUR
2-tygodniowa: dorośli 43 EUR, dzieci (ur. 1997-2005) 19 EUR
5-tygodniowa: dorośli 54 EUR, dzieci (ur. 1997-2005) 27 EUR
Dzieci do lat 6 oraz trzecie i każde kolejne dziecko (ur. 1997-2005) w rodzinie otrzymują kartę karyncką bezpłatnie.
Pozdrawiam
Goska
Martin B - 2014-05-19, 20:31
Hallo ! Jak juz Goska pisala austryjackie alpy sa bardzo ciekawe ...nie sa to jednak Dolomity mam dla ciebie super propozycje jedz z Kärten (gdzie naprawde fajnie jest) droga nr.107 -Grossglokner hochalpenstrasse do wloch i Dolomitow pezejazd kosztuje okolo 35 e, ta droga nalezy do najpiekniejszych drog w europie .Osobiscie bede w sierpniu w tych okolicach mam nadzieje ze pogoda dopisze
andi at - 2014-05-19, 20:42
Gosia masz racje jest to piękny region
Poszperaj trochę tu http://www.karyntia.pl/pl/sehenswertes
|
|