Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wskaźnik zapełnienia kasety Thetford c-200

krzlac - 2014-05-26, 20:10
Temat postu: Wskaźnik zapełnienia kasety Thetford c-200
Przestał działać wskaźnik napełnienia kasety Thetford C-200. Pływak w kasecie raczej działa (podnosi się wraz z napełnianiem), czerwona dioda działa (po odcieciu-świeci podłaczona do 12V).
Jak sprawdzić czujnik poziomu pływaka?

Nomad - 2014-05-26, 21:05

Znajdź jakiś magnes i przytknij do styków czujnika po wysunięciu kasety-styki czujnika powinny się zewrzeć a światełko zaświecić ( to tzw.kontaktron).
:spoko

krzlac - 2014-05-29, 18:29

Dopiero dzisiaj miałem czas do tego się dobrać. Dzięki za radę-piwko wysłane. Magnesik zadziałał. Cały układ kontaktron-dioda jest sprawny. Niedomagał magnes w kasecie. Wypiął się z zatrzasku i woda go podnosiła, ale w drugą stronę. Nie mógł więc oddziaływać na kontaktron. Przyczyną było prawdopodobnie, umycie kasety wewnątrz, na myjni samochodowej, pistoletem ciśnieniowym. Przedobrzyłem, ale dzięki temu następny system kampera dokładnie poznany.
Nomad - 2014-05-29, 19:45

Nie ma sprawy...ale dla potomnych proszę opisz jak ustawić magnes na miejscu :spoko
krzlac - 2014-05-29, 19:59

Działanie jest proste:
1. Włożyć rękę do kasety (najlepiej umytej) przez otwór wlotowy.
2. Wyczuć ręką wiszący na zawiasie pływak z magnesem.
3. Podnieść pływak do góry w kierunku króćca wylewowego.
4. Pływak zrobi charakterysyczne "klik" i od tej chwili pracuje (waha się) we właściwej pozycji.
Wszystko na wyczucie-dotyk. Zajrzeć do środka nie można, chyba że ktoś ma kamerkę na giętkim przewodzie.
A i jeszcze jedno:
5. Po wszystkim dokładnie umyć rączki.

zbyszekwoj - 2014-05-29, 21:10

Mam podobny problem, spróbuję wg instrukcji. Tylko że mnie się ta dioda urwała i przpadła, nie dała się w trawie odnależć. :(
krzlac - 2014-05-30, 07:49

Taka czerwona dioda 12V kosztuje 1 zł. Trzeba jeszcze pamiętać przed wlutowaniem, że ona na "+" i "-".
Bronek - 2014-05-30, 08:21

Są takie fajne bo migające za 2 zł

Praktycznie , może i nie smacznie ... otwierając kasetkę, na oko i mając na uwadze czas i całokształt pobytu...........oceniam czy już pora....

W starej kasecie było to mechaniczne rozwiązanie , jakoś bardziej mu "ufałem"

krzlac - 2014-05-30, 17:48

Bronek, jest pływak z magnesem, jest kontaktron, jest czerwona dioda, jakiś inżynier z Thetforda'a stał kilka godzin przy desce kreślarskiej albo siedział przy kompie z AutoCadem a ja teraz mam zaglądać do szamba. Czerwona dioda MUSI ŚWIECIĆ jak kaseta się zapełni. AMEN!
Bronek - 2014-05-30, 18:25

Fakt....
Zatęskniłem za latryną ..............na obozie harcerskim :roza:

Johny_Walker - 2014-05-30, 19:27

Ponoć bardzo szkodzi kasetom nadgorliwe płukanie z potrząsaniem na wszystkie strony. Należy potrząsać tylko w określonym kierunku i z umiarem. Widziałem gdzieś film instruktażowy, który to uzasadniał.
Nomad - 2014-05-30, 20:28

krzlac masz piwko ode mnie za chęć współpracy :spoko

....a jeszcze dodam... żeby rączki nie brudzić reklamówka ze sklepu okręcamy wokół przedramienia ,taśmą izolacyjną przymocować by się nie rozwinęła ,potem rękawiczka na rąsię lub dwie... i można pogrzebać.

Co do sprawdzania oczkiem ,czy innym członkiem czy już kaseta pełna --jak coś już jest to za punkt honoru sobię biorę by działało.
Jak jeżdzę z żoną to mogę sobie popatrzeć ale jak zabieram swoje już dorosłe dzieciaki to wolę by się zaświeciło ,bo wtedy mam pewność że nie stanę po kostki w g.... :gwm
:bigok

Bronek - 2014-05-30, 20:31

Co za czasy. Nawet wypróżnić normalnie nie można. ....się. Stara "analogowa" kaseto ! 20 litrowa ! Gdzie jesteś !!! Wracaj!
No to mam nowoczesną
na ledach, ale nie do umycia.

Bronek - 2014-08-19, 14:38

Właśnie zakupiłem 'Nową kasete C-200 na Allegro za 400zł . TZW OKAZJA i przyszła nówka fakt ale coś tam w niej latało ..
Ów magnesik . ..... pewnie ktos ja dlatego sprzedawał . ????
Już sie miałem wk ... ć i odesłać . Bo nic nie było w opisie aukcji ale .... jak zwykle nie odpuszczam..,.

Z racji zawodu , kierując się wyczuciem zanurzyłem w głąb swe palce. I po paru chwilach analizując co i jak wsunąłem magnesik .
Gdyby ktoś miał problem służę radą.

Konkludując . Uważam ten patent z magnesem czujka za przerost formy nad terścią.
To dosłownie i w przenośni g.... warta zdobycz cywilizacyjna.

Pływak z analogową podziałką był o niebo lepszy . Pokazywała na bieżąco stopień zapełnienia tu dioda , zero/jedynkowo

Trudno .

Brat - 2014-08-19, 15:05

Cytat:
Przyczyną było prawdopodobnie, umycie kasety wewnątrz, na myjni samochodowej, pistoletem ciśnieniowym.
Też myślałem, coby piwko koledze postawić, ale myśl mnie taka najszła - czy na tej myjni tylko do umycia kasety się ograniczył ... ;) Mamy tu już takiego jednego co to się oficjalnie przyznał, że kasety na myjni właśnie opróżnia - już nigdy w jego stronach na myjnię nie wjadę ...
Jeśli moje podejrzenia niesłuszne - z góry kolegę przepraszam !
Niesłuszne ? ;)

Bronek - 2014-08-19, 15:42

:szeroki_usmiech ta zapachowo chyba nowa .
Może sprzedawca sie przestraszył ,że tam coś grzechocze. A to ten magnesik . Juz wiem jak trzeba go montować . Pewnie wsadzł pistolet do środka , to pływak mu odwinęło
.

ja tam "obrzydliwy" nie jestem w gorszych kanałach robię..... :szeroki_usmiech

Comsio - 2014-08-19, 16:39

Przy okazji czy dostanę mechaniczny pływak do kasety.
U mnie jest to uszczelnone silikonem, i nie :(

Bronek - 2014-08-19, 17:07

Pewnie tak , do wszystkiego sa części jak w Harleyach.....

Druga kasetę/pojemnik na nia zamontuje pod samochodem .
Znalazłem takowy w katalogu Camping-Profi będąc w Słubicach ( Frankfurt nad Odrą ). to ustrojstwo
Firmy Fiamma Porta Kassett do Thetford C-200 i Dometic CT 3000 oraz druga C250 Thetford . Mocuje sie toto pod samochodem by przewozic pelna kasetke , gdy nie gdzie jej wypróżnić.

Strona katalogu 283 art c200 nr 75458 126 Euro za kawalek skrzyneczki plastikowej . Ot :-P

www.wendisch-ps.com tam bylem

rigg - 2015-08-26, 09:53

Witam
Miałem podobny problem, tyle, że u mnie pływak odwrócił się od zbyt intensywnego płukania.
Dzięki autorowi postu udało się awarie usunąć. :pifko
Piwko leci!

Bronek - 2015-08-26, 10:25

Cytat:
A to ten magnesik . Juz wiem jak trzeba go montować . Pewnie wsadził pistolet do środka , to pływak mu odwinęło

U mnie wypadł mgnesik i to gimnastyka i trzeba wiedzieć jak bieguny tej pastylki magnesowej ustawić . O ile sam potrafi wypaść to wyciągnąć go trudno by zmienić biegunowość .

Czasem farfocel papierowy go przyblokuje.
Nic nie zastąpi spojrzenia w dół :shock:

ja to robiłem na czuja nie znając anatomii tak to wygląda
Pływak do kasety toalety do modeli C2/3/4 nowy model. oraz przenośnej Porta-Potty 335 / 345 / 365 / 465
Pewnie dla C200 podobnie

.

dziwaczek - 2017-10-06, 18:44
Temat postu: naprawa wskaźnika kasety
Opisze moje zmagania z kasetę - nie działał wskaźnik (magnetyczny). Okazało się że brak był pływaka - odpłynął poprzedniemu właścicielowi. Wystarczy dorobić z gąbki (nasiąkliwej - taka miałem) lub styropianu. Potrzebny jest prostopadłościan o wymiarach 3x5cm i wysokości ok 2-3cm - wciskamy go w gniazdo jak ramie jest w pozycji pionowej. Wskaźnik będzie już działał (dostęp jest przez wlot fekaliów).
krzlac - 2017-10-06, 19:23

Bronek napisał/a:
Nic nie zastąpi spojrzenia w dół :shock:

Teraz zdecydowanie przyznaję rację Bronkowi. Moja dioda już dawno nie świeci, spodlądam przez dziurę i mam diodę, magnesik, kontaktron... w d..pie. Z czasem schodzi się na ziemię.

mischka - 2017-10-06, 19:28

Moja od niedawna znowu świeci, do tego nowa kaseta na kółeczkach. Hmmm aż chce się korzystać :wc: