Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Holowanie przyczepy a kategoria prawa jazdy

krzysztofCz - 2014-05-27, 14:42
Temat postu: Holowanie przyczepy a kategoria prawa jazdy
Szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie:
Mamy kategorię "B" i dodatkowo na traktor + przyczepa... co możemy holować :?:
Na "B" wiadomo, ale czy traktor + przyczepa dodatkowo daje możliwość holowania cięższego zestawu autem osobowym :?:

Andrzej 73 - 2014-05-27, 14:48

Krzysiu , napisz czy posiadasz kat. E , jeśli tak to możesz holować każdą przyczepę odpowiadającą danemu pojazdowi. :spoko
krimar - 2014-05-27, 14:59

teraz nie ma już samodzielnego E,
może być BE, CE, DE

krzysztofCz - 2014-05-27, 15:02

Andrzej 73 napisał/a:
Krzysiu , napisz czy posiadasz kat. E , jeśli tak to możesz holować każdą przyczepę odpowiadającą danemu pojazdowi. :spoko

Andrzej, to akurat nie o mnie chodzi, ale mam dylemat :lol:

Ma "B" i "T"

Banan - 2014-05-27, 15:18

krzysztofCz napisał/a:
czy traktor + przyczepa dodatkowo daje możliwość holowania cięższego zestawu autem osobowym :?:

Niestety nie Krzysiu, nie ma takiej możliwości. Ciągnik rolniczy, to pojazd wolnobieżny, nie przekraczający 25km/h, a takie uprawnienia masz na prawo jazdy kat. T

PORD: DZIAŁ IV, rozdział 1, art 88, punkt 3 brzmi następująco:
Cytat:
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

janusz - 2014-05-27, 16:22

Andrzej 73 napisał/a:

Andrzeju trochę należy uściślić. Nie ma jednego "E" które umożliwia ciągnięcie przyczepy przez każdy pojazd na jaki ma się prawo jazdy. To nie jest uniwersalne "E".

Jest tak jak jak mówi krimar. :spoko :haha: (uśmiech bo skopiowałem to z podpisu krimara)
Każda kategoria ma swoje "E".

Choć tak jak napisał Banan wyższa kategoria pozwala prowadzić niektóre pojazdy niższej kategorii.

Andrzej 73 - 2014-05-27, 16:27

janusz napisał/a:
Każda kategoria ma swoje "E".

Jeśli miałem wydaną kat. E dwadzieścia lat temu , to czy nie mam przypisanej jej do wszystkich posiadanych wcześniej kategorii?

janusz - 2014-05-27, 16:30

Andrzej 73 napisał/a:
Jeśli miałem wydaną kat. E dwadzieścia lat temu , to czy nie mam przypisanej jej do wszystkich posiadanych wcześniej kategorii?

Do wcześniej uzyskanych tak, na pewno nie do kategorii które uzyskałeś później niż kategorię "E".
Obejrzyj swoje prawo jazdy, tam nie ma osobnej rubryki dla "E" są jedynie łączone z "E".
Ja tak miałem robiłem E razem z autobusami ale jako ostatnią kategorię i została przypisana do wszystkich poprzednich.

Andrzej 73 - 2014-05-27, 16:47

Dokładnie oto mi chodziło. Może faktycznie źle sformułowałem pytanie , mając na względzie swoje prawko.
:spoko

silny - 2014-05-27, 16:52

fajne prawko , sporo zabytkowych wpisow :-P :aniolek
janusz - 2014-05-27, 17:01

A już całkiem dla ścisłości, jeżeli nawet ma ktoś B,C,D a E robi do B to będzie tylko do B.
Jeżeli egzamin będzie autobusem z przyczepą (chyba ciężko znaleźć ośrodek który robi takie szkolenia, pewnie tylko w MPK możliwe) to wtedy będzie do wszystkich.

A "T" to taka prawie pseudo kategoria i ona nie dodaje się do żadnej innej.
Teraz jeszcze "A" pomału staje się pseudo, za chwilę mając "B" można będzie jeździć motocyklem. Na razie do 125 ccm i automatyczną skrzynią biegów ale to jest pierwszy krok w tym kierunku.

Cytat:
fajne prawko , sporo zabytkowych wpisow :-P :aniolek

Dziadki a szczególnie "Leśne" sami są zabytkowi to i wpisy mają zabytkowe, nawet w książeczce wojskowej. :haha: :haha: :haha:

gryz3k - 2014-05-29, 21:24

janusz napisał/a:
wpisy mają zabytkowe, nawet w książeczce wojskowej.

Po rosyjsku??? :-P

janusz - 2014-05-29, 21:33

gryz3k, Aż tak zabytkowe (za caratu) to nie są. :dziadek:
nercedes - 2014-05-29, 21:56

A jak ciężką przyczepę można ciągnąć na kategoria B :kawka:
janusz - 2014-05-29, 22:09

nercedes napisał/a:

Lekką, do 750 kg DMC.
To na kategorię prawa jazdy ale jeszcze zależy jaką przyczepę może ciągnąć konkretny samochód. Nie wszystkie mogą ciągnąć 750kg a niektóre wcale nie mogą ciągnąc przyczepy.

Bronek - 2014-05-29, 22:13

750kg z hakiem bez hamulca i dalej to juz kwestia DMC w papierach samochodu . max na kat B zestaw z przyczepą tzw lekką czyli taka 750kg bez hamulca gdy ma samochód 3500DMC zestaw może być 4250kg w papierach. ( Viatol juz od 3500lg)
Przyczepa ma być lżejsza od samochodu .
W papierach auta masz napisane ile dany samochód może ciagnąć z hakiem bez hamulca i z hamulcem.
Gdy przyczepa nie jest lekka czyli z hamulcem najazdowym to zestaw nie może przekraczać 3500 kg . To porabane prawo
jest teraz opcja 96B .... Wujek Gogle itd.

nercedes - 2014-05-29, 22:34

:kawka: Znalazłem coś takiego **
Szanowna Redakcjo!
Poniżej zamieszczam cytat – tak, aby nie popełnić błędu, który jest odpowiedzią na Wasze pytanie dotyczące ciągnięcia przyczep z jachtami:

"Posiadacz prawa jazdy kategorii B (bez kategorii E) może ciągnąć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750 kg, jeżeli dopuszczalna masa całkowita (dmc) przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego (art. 62 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym) i jednocześnie dopuszczalna masa całkowita zespołu (czyli pojazdu i przyczepy) nie przekracza 3,5 t.

Jeżeli zaś dopuszczalna masa całkowita przyczepy wynosi nie więcej jak 750 kg, to dmc pojazdu ciągnącego może wynosić nawet 3,5 t. Jak widać w tym ostatnim przypadku, suma dmc zespołu nie może przekraczać 4250 kg. Wynika to z treści art. 88 ust. 3 pkt. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym, a nadto z ratyfikowanej przez Polskę Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym (art. 41 ust. 4).”

Pozdrawiam!
kom. Marcin Szyndler
z Zespołu Prasowego
Komendy Głównej Policji
** :kawka:

Bronek - 2014-05-29, 22:40

Ok zgadza sie przyczepa pow 750 kg musi miec hamulec i mozesz takowa ciągnąc o ile nie przekroczysz DMC zestawu 3500kg. ta furtka do 4250 jest wtedy gdy w papierach samochód ma 3500 DMC czyli jak gdyby max., ale może ciagnąć przyczepę lekką czyli do 750kg i wtedy DMC 4250kg .

Pod warunkiem ,że papiery samochodu dopuszczają holowanie przyczepy , jest podana jej dmc ( hamulec / bez hamulca), i jest zarejestrowany HAK

Jeszcze raz przypominam by sobie poczytać 96B now y przypadek zdobycia uprawnien do ciagniecia wiekszej przyczepy bez egzaminy teoretycznego na B+E

Cytat:
Kategoria B z kodem 96 uprawnia do kierowania:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla
pojazdem samochodowym wymienionym powyżej wraz z przyczepą lekką (czyli taką, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg),
zestawem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 4,25 t, składającym się z pojazdu samochodowego z wyjątkiem autobusu i motocykla i przyczepy innej niż lekka TO JEST TA RÓŻNICA !!!!! międzu B a B96,
motorowerem (pojemność silnika spalinowego do 50 cm3 lub moc silnika elektrycznego do 4kW, prędkość maks. 45 km/h)
czterokołowcem lekkim (masa własna do 350kg, prędkość maks. 45 km/h).

Fux - 2014-05-30, 05:40

Tylko egzamin praktyczny. Kilka setek za „kurs", gdyż plac trzeba jednak zaliczyć i się otrzaskać.
Warto zwłaszcza jeżeli ma się C, to robić z C+E.
Działa razem z B.

bart.ek - 2014-05-30, 08:02

janusz napisał/a:
nercedes napisał/a:

Lekką, do 750 kg DMC.

no nie do końca...

Z prawkiem B można ciągnąć przyczepę:
1. tworzącą z samochodem zestaw o sumie DMC nie większej niż 3.5t, czyli np. samochód z DMC 2.0t i przyczepę z DMC 1.5t
2. Dowolnym samochodem "osobowym" przyczepę lekką, czyli w szczególnym przypadku zestaw o DMC 4.25t (duży dostawczak z DMC 3.5t i przyczepa lekka 0.75t).

janusz - 2014-05-30, 08:27

Pytanie brzmialo:
nercedes napisał/a:

i odpowiedź -lekką do 750kg - jest całkiem OK, na tak postawione pytanie.
Można byłoby dodać jeszcze, że w sprzyjających okolicznościach 1749 kg, tylko tu nie kategoria prawa jazdy ale warunki techniczne pojazdu są ważne, i koledzy dalej to wyjaśnili.

Bronek - 2014-05-30, 08:32

Wszyscy mamy rację .
Wariantów jest kilka.
I powtarzam sprawdzić konkretnie dla danego samochodu w papierach!!!!

Np. W Moim amerykańskim cabrio "szalony diagnosta" wpisał DMC 2750kg Masa własna to 1300kg. Czyli w małym bagażniku mogę ok. 1,5 tony wozić w ok 4 walizkach !!!! ZŁOTO lub URAN ??

Mialem problem mentalny zapinając swoja 1000 dmc przyczepę z hamulcem najazdowym !!!!
Ale zestaw byl tak atrakcyjny wizualnie ,że nigdy żadem policjant nie czepiał się bardziej do ineresowała fura.. Tylko jeden policyjny motocyklista miał inteligentą i słuszną uwagę do homologacji DOT . Pogadaliśmy jak motocykliści i odpuścił.

ABCkamp.pl - 2014-11-23, 15:41

Kat B upowa. Do ciągnięcia przyczepy DMC 750 kg jedno lub dwu osiowa pod warunkiem ze osie są oddalone nie więcej niż 120 cm od siebie a zestaw pojazdów nie przekracza 4250kg
Jeżeli pojazd osobowy plus przyczepa mają razem więcej niż 3500 ale niewiernej niż 4250 to powinien być viatol :bigok

Fux - 2014-11-23, 16:25

ABCkamp.pl napisał/a:
Jeżeli pojazd osobowy plus przyczepa mają razem więcej niż 3500 ale niewiernej niż 4250 to powinien być viatol

Jeżeli korzysta się z dróg objętych opłata dla pojazdów/zestawów >3,5t.

ABCkamp.pl - 2014-11-23, 17:49

Fux masz racje ale nasze przepisy sz tak głupio napisane ze na drogach objętych opłatami jesteś zobowiązany do posiadania włączonego viatola ale przy poruszaniu się zestawem pojazdów >3,5 musisz być wyposażony w to urządzenie
Fux - 2014-11-23, 18:23

ABCkamp.pl napisał/a:
ale przy poruszaniu się zestawem pojazdów <3,5 musisz być wyposażony w to urządzenie

Masz gdzieś link do tego przepisu? Dla mnie Twój wpis jest niezrozumiały. Zakładam, że pomyliłeś ten symbol >.

ABCkamp.pl - 2014-11-23, 18:42

Bez wymądrzania się pamiętam jak czytałem na samym początku istnienia viatola i rozmawiałem z krokodylkami to mi potwierdzili ze pojazd poruszający się po drogach publicznych o wadze > 3,5 t musi być wyposażony w viatola a nasze prawo jest tak pisane ze interpretacja tego przepisu jest zawsze po stronie kontrolującego a nie po stronie kontrolowanego
Osobiście mam autko o DMC 2780 taki sobie suv i każda lekka przyczepka o DMC 750 uruchamia mi viatola bo głupie 30 kg przekraczam
A mandaty jak pamietam to
Brak viatola do 15000 tys
Jedna bramownica 1500 zł
A kamery są zazwyczaj na początku odcinka płatnego i na dodatek na s6 przy wjeździe jest waga osiowa w drodze :spoko

krzlac - 2014-11-23, 19:25

A to wyjaśniłeś ABCkamp. Znak też źle ustawiłeś. Wyjaśnij nam kto to jest Jastrzębski.
A może ktoś dokładnie wie (najlepiej przywołując zapis z ustawy) czy jadąć z przyczepką (DMC zestawu przekracza 3,5T) trzeba mieć ViaBoxa zawsze czy tylko na drodze płatnej. 5 minut temu zadałem takie pytanie na stronie "Via Toll". Ciekawe czy odpowiedzą?

kimtop - 2014-11-23, 20:19

ABCkamp.pl napisał/a:
przy poruszaniu się zestawem pojazdów <3,5 musisz być wyposażony w to urządzenie

:haha: :haha: :haha:

masterek - 2014-11-27, 19:56

Włączę się do tematu. Skłania mnie do tego artykuł w "Polskim Caravaningu" autorstwa Pana Dariusza Wołodźki pt. Co można z kategorią B. Artykuł godny polecenia by przekonać się jak nie powinno się pisać bez znajomości rzeczy. Autor myli określenia dopuszczalnej masy całkowitej, rzeczywistej masy całkowitej, masy własnej, myli się również w kwestiach zasadniczych jak uprawnienia kategorii B.
W styczniu 2013r nastąpiła zmiana przepisów dot uprawnień kat B i aktualnie nie mamy już zapisu o możliwości ciągnięciu przyczepy ciężkiej jeżeli zestaw nie przekracza 3,5t. Zastąpił go przepis rozszerzający uprawnienia i teraz na katB możemy już ciągnąć przyczepę ciężką jeżeli zestaw nie przekracza 4250kg ale... pod warunkiem że otrzymamy wpis do prawa jazdy kat B(96) i po zdaniu egzaminu praktycznego.
Mam jednak wątpliwości czy posiadając od lat Kat B muszę poddać się egzaminowi.
Zadałem pytania instytucjom które powinny znać odpowiedź i tak:
1. Szkoły nauki jazdy mylą uprawnienia wynikające z kat B96 z kat B+E i każda z nich ma własną teorię na ten temat.
2. Wydział komunikacji UM po wewnętrznej dyskusji uznał że bez kat B 96 od daty wejścia zmian nie mogę prowadzić zestawu w którego składzie będzie przyczepa ciężka.
Wynika z powyższego że oprócz bałaganu jaki w tej sprawie panuje, straciłem uprawnienia do prowadzenia zestawu z przyczepą kempingową ciężką.
Proszę o Wasze opinię, szczególnie Janusza.

poptek - 2014-11-28, 06:49

masterek napisał/a:
straciłem uprawnienia do prowadzenia zestawu z przyczepą kempingową ciężką.

Według mnie i moich informacji nie straciłeś żadnych uprawnień ponieważ prawo nie może działać wstecz. Jeżeli kategorię B robiłeś przed zmianą ustawy to dla Ciebie nic sie nie zmienia i dalej możesz ciagnąć przyczepę ciężką w zestawie o dopuszczalnej masie calkowitej 3500 kg. Możesz też lekką (750 kg) w zestawie o DMC 4250 kg ale wtedy auto musi mieć w dowodzie rejestracyjnym zapis o DMC 3500 kg.
Nie musisz też zdawać żadnego egzaminu. Sprawa dotyczy tych, którzy robią prawo jazdy po zmianie ustawy.

Dla mnie to świeża sprawa bo na 7:30 wybieram się zdawać testy na kategorie C.
Jak zrobię potem kategorię E do C to z automatu uzyskam uprawnienia B+E i D+E. Oczywiście samo B i D zrobiłem wcześniej. :spoko

Bronek - 2014-11-28, 07:26

Racja....ale też interpretacja :aniolek

Tak jest , lecz trzeba być przygotowanym na dyskusję z policjantem.

Jerzyk - 2014-11-28, 08:37

może w pewnym zakresie rozwiąże i uporządkuje wątpliwości informacja ze strony oficjalnej WORD:

Kategoria B z kodem 96 uprawnia do kierowania:
 pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla

pojazdem samochodowym wymienionym powyżej wraz z przyczepą lekką (czyli taką, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg),

zestawem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 4,25 t, składającym się z pojazdu samochodowego z wyjątkiem autobusu i motocykla i przyczepy innej niż lekka,

motorowerem (pojemność silnika spalinowego do 50 cm3 lub moc silnika elektrycznego do 4kW, prędkość maks. 45 km/h)

Kategoria B uprawnia do kierowania:

zestawem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, składającym się z pojazdu samochodowego z wyjątkiem autobusu i motocykla i przyczepy innej niż lekka,

Kategoria B+E uprawnia do kierowania:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3500 kg, z wyjątkiem autobusu i motocykla

zestawem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 7000 kg, składającym się z pojazdu samochodowego z wyjątkiem autobusu i motocykla i przyczepy innej niż lekka (której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3500 kg),

pozdrawiam J.

Cyryl - 2014-11-28, 09:17

chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na parę rzeczy:

1. w tej chwili uprawnienia do kierowania nie są zawarte w Ustawie o Ruchu Drogowym, ale w Ustawie o Kierujących Pojazdami i tam trzeba to szukać.

2. kategorie prawa jazdy uprawniają do prowadzenia pojazdów w ramach tych kategorii w ruchu międzynarodowym z wyjątkiem kat. T. więc jeżeli ktoś chce jechać do Niemiec popracować u bauera na roli wyjeżdżając ciągnikiem rolniczym na drogi publiczne musi mieć co najmniej kat. B+E lub wyższe z E.

3. osoba posiadająca prawo jazdy kategorii B od co najmniej 3 lat może kierować motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg.

4. kat. B również uprawnia do prowadzeni ciągnika rolniczego, najwyżej z przyczepą lekką, ale musimy pamiętać o definicji tego pojazdu "ciągnik rolniczy - pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych;". czyli jeżeli na kat. B możemy jechać po drodze publicznej ciągnikiem tylko z przyczepką lekką (750kg DMC), to możemy ciągnąć nim np. siewnik o długości powiedzmy 10m i wadze 3t, bo to jest sprzęt, a nie przyczepa.

5. kat. B uprawnia do prowadzenia pojazdów wolnobieżnych, np. koparka, ładowarka itp. bez ograniczenia wagowego. ale nie wolno nam pracować tymi maszynami.

6. nie jest jasne w przepisach czy możemy z kat. B prowadzić sam ciągnik siodłowy. a sprawa wygląda tak: ciągnik siodłowy nie posiada DMC. ponieważ jest to suma masy własnej i dopuszczalnej ładowności. z tym, że sam ciągnik siodłowy nie ma ładowności, więc i nie ma DMC. w odpowiedniej rubryce w dowodzie rejestracyjnym wpisuje się DMC zespołu pojazdów jaki może tworzyć wraz z naczepą. jako DMC umownie przyjmuje się masę własną ciągnika (około 7-8t.), ale nie ma to jasnego umocowania prawnego. pamiętajmy, że w ograniczeniu kat. B jest DMC 3,5t. a więc ciągnikami rolniczymi i pojazdami wolnobieżnymi (które również nie posiadają ładowności, a co za tym idzie DMC), możemy prowadzić bez ograniczenia masy własnej, więc dlaczego nie można tego przenieść na ciągnik siodłowy?

źródło - głowa

masterek - 2014-11-28, 09:42

Dziękuję za pomoc chociaż żadna z odpowiedzi nie tłumaczy wprost o co chodzi. Po wielu telefonach udało mi się ustalić że kluczem do sukcesu jest Art6 KD z kluczowym Ust 2.
A jest tak: Literalnie na kat B możemy między innymi;
kierować zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
W praktyce jak się nie wczytamy dobrze w przepis wygląda że z uprawnieniem B możemy prowadzić zestaw z przyczepą ciężką o sumie DMC 4250kg. O to nam przecież cały czas chodziło. Taką odpowiedź otrzymałem w szkołach nauki jazdy i taką samą od wydz kom UM pod warunkiem że na prowadzenie każdego a więc i tego do 3,5T zestawu z przyczepą ciężką potrzeba B96.
Dopiero wspomniany Ust 2 porządkuje temat bo mówi, że:
2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.
Wynika z niego że do zestawu o DMC do 3,5t złożonego z przyczepy ciężkiej wystarcza kat B a do zestawu przekraczającego 3,5t a mniejszego niż 4,25t z przyczepą ciężką potrzeba B96.
Reasumując na swoje stare prawo jazdy z kat B mogę jechać z przyczepą ciężką byleby nie przekroczyć DMC zestawu 3,5T.
Uspokoiłem się i uporządkowałem swoje wiadomości więc w stosunku do mnie zamykam temat. Pozdrawiam

Witek G - 2014-11-29, 08:46

Coś nie coś można przeczytać w ostatnim wydaniu Polskiego Caravaningu
Fux - 2014-11-29, 09:24

Witek G napisał/a:
Coś nie coś można przeczytać w ostatnim wydaniu Polskiego Caravaningu

No właśnie to jest w kontekście nie do końca prawidłowych informacji tam podanych.

yuras - 2014-11-29, 10:35

Mata

http://www.przyczepy.bia....aceprzyczep.pdf