Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Ankieta - gdzie wybudować Camper Park

Trampek - 2014-05-28, 20:30
Temat postu: Ankieta - gdzie wybudować Camper Park
Witam serdecznie .
Zwracam się do was z prośba o pomoc.
Obecnie robię przymiarki do wybudowania pola kempingowego ale w 90 % nastawionego na kampery i pojazdy z przyczepami kempingowymi.
Czy projekt się powiedzie ? Nie wiem .
To się okaże na początku przyszłego roku jak będą znane zasady pozyskania dotacji na lata 2014 - 2020.

Jednak mam problem z wyborem lokalizacji.
rozważam

Świnoujście. Pole było by położone na uboczu miasta , poza dzielnicą uzdrowiskową .
Do plaży ok 800 m.
Potężna , szeroka plaża z ciepłą woda . To pojęcie ciepła jest względne .
Ale jak ktoś ma doświadczenie z kąpieli na plaży w Świnoujściu i Kołobrzegu to wie o czym pisze .

Wisełka na wschód od Międzyzdrojów , lokalizacja w centrum Wisełki , jednak ok 300 m od drogi przebiegającej przez tą wieś . Cicho i spokojnie. Lecz poza plażą i parkiem Wolińskim
Brak jakichkolwiek atrakcji . No i do plaży 1700 m

Międzywodzie , podobnie ale do plaży ok 800 - 1000 m

Dziwnówek , również podobnie jak w Międzywodziu ale do plazy 300 m

No i teraz proszę o wasze opinie .

macie do wyboru 4 gwiazdkowe , nowoczesne pole . Stanowiska po 70 m 2
woda i prąd na każdej parceli itd itp.

Którą lokalizacje byście wybrali jako klient. ?

Świnoujście z ofertą całej wyspy Uznam ? gdzie jest sporo atrakcji dodatkowych ? plaża , ponad 140 km ścieżek i dróg rowerowych , 3 mola , promenada spacerowa 15 km itd itp .
czy pozostałe lokalizacje gdzie jedyna atrakcja to plaża i cisza . No ta cisza to też tak w miarę.
Bo w Dziwnówku i Międzywodziu to latem z tą ciszą jest różnie.

i jeszcze jedno pytanie .
Macie pojęcie ile jest w Polsce zarejestrowanych kamperów i przyczep kempingowych ?

Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi .

krimar - 2014-05-28, 20:59

dołącz do postu ankietę to będzie można wybrać jednym kliknięciem,
ja osobiście wybrałbym Świnoujście, ale ja preferuje postoje na dziko - także nie jestem wiarygodny w temacie 4 gwiazdkowych nowoczesnych pól ze stanowiskami 70 m 2

Rawic - 2014-05-28, 22:51

Cytat:
18,6 % akcyzy ? Nie u mnie ten numer nie przejdzie
masz jakiś sposób :bigok
Johny_Walker - 2014-05-29, 07:37

Z tymi sposobami to często jest tak, że działają przez około cztery lata...
Fux - 2014-05-29, 07:41

Rawic napisał/a:
Cytat:
18,6 % akcyzy ? Nie u mnie ten numer nie przejdzie
masz jakiś sposób :bigok

Och. Także jestem ciekaw. Wczoraj parę newsów w tej materii uzyskałem.
Budujące nie były.

RRycho - 2014-05-29, 08:17

Sporo bywam na Campingach...

We wszystkich tych miejscach byłem

Świnoujście - najlepsza lokalizacja
Konkurencja słaba bo istniejący Camping.... brak słów
Będziesz miał dużo obcokrajowców w tranzycie (jadący na wschód i na południe też)
Oferta turystyczna bogata

Wisełka - najsłabsza, oferta turystyczna prawie żadna, do plaży daleko
Zaleta - cisza!

Międzywodzie i Dziwnówek - średnio, jest konkurencja - cztery campingi w okolicy (Tramp w Świętoujściu, Viking - Dziwnówek i najlepszy ale też najdroższy Biały Domek Dziwnówek, oraz Dziwnów)
W szczycie sezonu tłok, głośno, drogo...

Jestem skłonny zapłacić za 4* ale muszą być wydzielone (najlepiej zielenią) stanowiska/boxy, prąd na licznik, woda na stanowisku, internet free, płatność kartą, ochrona, dużo CZYSTYCH toalet i pryszniców (polecam zobaczyć Camping w Bremen...) i b.ważne: profesjonalne stanowisko do obsługi Campera (ścieki - do różnych rozwiązań zrzutu, toaleta chem, woda, możliwość umycia, łatwy wjazd, itp)

Życzę powodzenia i... obiecuje przyjechać!

RR

koko - 2014-05-29, 08:20

W nieruchomościach są trzy rzeczy ważne
1.lokalizacja
2. lokalizacja
3.lokalizacja

Trampek - 2014-05-29, 11:02

RRycho napisał/a:
.

Jestem skłonny zapłacić za 4* ale muszą być wydzielone (najlepiej zielenią) stanowiska/boxy, prąd na licznik, woda na stanowisku, internet free, płatność kartą, ochrona, dużo CZYSTYCH toalet i pryszniców (polecam zobaczyć Camping w Bremen...) i b.ważne: profesjonalne stanowisko do obsługi Campera (ścieki - do różnych rozwiązań zrzutu, toaleta chem, woda, możliwość umycia, łatwy wjazd, itp)

RR

Wszystko co opisałeś jest w planach , z wyjątkiem możliwości umycia samochodu.
Zbudowanie myjni na polu , w Świnoujściu to abstrakcja .
Właśnie została w mieście uruchomiona druga myjnna samochodowa , konkurencyjna dla myjni sołtysa..
Od wniosku o wydanie warunków do otwarcia , trwało to chyba z 4 lata.
UM wykorzystał wszystkie możliwości aby zpowolnić proces budowy.
Nie wiem czy kamper ze swoją wysokością się zmieści ale jeżeli się nie zmieści to informuję że na prawobrzeżu jest duża myjnia do której spokojne wjedzie się kamperem.
Myjnia jest przy ul Skandynawskiej.

Tata - 2014-05-29, 15:06

koko napisał/a:
1.lokalizacja
2. lokalizacja
3.lokalizacja

I to jest najważniejsze. Co z tego, że wybudujesz Kamper Park z dala od wody i plaży z wszystkimi wygodami jak odległość do morza będzie 1 km lub więcej.
No jeszcze dla wygody trzeba by postawić jakiś sklep, bar lub restaurację, zrobić plac zabaw,
drogę dojazdową, rowerową, ogrodzić itd. a i tak niektórzy pojadą do Relaksu w Świnoujściu bo do plaży jest 50m, choć jest drogo i nieciekawie.
Koko ma rację.
Zawsze lokalizacja jest najważniejsza. Dom, sklep, bar, mieszkanie, buda na bazarze, garaż w dobrej lokalizacji jest 2 lub 3 razy droższe bo wszędzie blisko i interes kręci się lepiej. Tak jest także z kwaterami. Te w Centrum przy promenadzie kosztują 60 lub 80 zł a te na peryferiach 25 zł.
To samo może być z Kamper Parkiem..... :spoko

eler1 - 2014-05-29, 16:51

Kolega chce zbudować kamperPark z założenia bezpieczne miejsce na nocleg i do obsługi kampera w przystępnej cenie bez fajerwerków a nie Camping full wypas .
Ale koko ma rację nie ważne co na nim będzie ale jak jest w dobrej lokalizacji to go wybiorę jako tańszą alternatywę spokojnego odpoczynku lub parkingu do zwiedzania . :spoko
Dla kamperów łazienki nie są najważniejsze tylko dostęp do wody i serwisu kampera najazd do spuszczenia wody szarej i zrzut fekalii oraz mały sklepik niedaleko z artykułami pierwszej potrzeby, a dla luksusu automat na napoje i sklep z akcesoriami karawaningowymi :mrgreen:

Trampek - 2014-05-29, 18:30

Tata napisał/a:
koko napisał/a:
1.lokalizacja
2. lokalizacja
3.lokalizacja

I to jest najważniejsze. Co z tego, że wybudujesz Kamper Park z dala od wody i plaży z wszystkimi wygodami jak odległość do morza będzie 1 km lub więcej.
No jeszcze dla wygody trzeba by postawić jakiś sklep, bar lub restaurację, zrobić plac zabaw,
drogę dojazdową, rowerową, ogrodzić itd. a i tak niektórzy pojadą do Relaksu w Świnoujściu bo do plaży jest 50m, choć jest drogo i nieciekawie.
Koko ma rację.
Zawsze lokalizacja jest najważniejsza. Dom, sklep, bar, mieszkanie, buda na bazarze, garaż w dobrej lokalizacji jest 2 lub 3 razy droższe bo wszędzie blisko i interes kręci się lepiej. Tak jest także z kwaterami. Te w Centrum przy promenadzie kosztują 60 lub 80 zł a te na peryferiach 25 zł.
To samo może być z Kamper Parkiem..... :spoko

Jeżeli konkretnie chodzi o lokalizacje to ta Świnoujska jest oddalona od głownej plaży o 750 m ale po drodze jest też taka mniejsza plaża na której jest czasami spokojniej niż na tej wielkiej patelni .
Acz kolwiek jest trochę taka dzika .
natomiast jest do niej normalny dojazd , obok jest resteuracja . itd.

Generalnie w mym pytaniu sprawa dotyczyła wyboru między miastami .
Bo jak pytałem na wstępie . Co jest dla was lepsze Dziwnówek 300 m do plaży czy Świnoujście i 750 m.

Tu chodzi o takie ogólniejsze ogarnięcie tematu .

Sprawa wyposażenia kamoer Parku to odrębny temat.

A co do samej odległości z pola Relaks w Świnoujściu , do samej plaży to jest to ponad 400 m a nie 50 m
a dokładnie w linii prostej z brami wjazdowej do piasku to 450 m

W praktyce tego się nie odczuwa i jak by wam ktoś powiedział że to prawie pół kilometra to byście nie uwieżyli .
No ale na mapie geodezyjnej tak jest .

Bronek - 2014-05-29, 21:57

Świnoujście - marketingowo lepiej W sezonie nigdy miejsc za dużo
start do wycieczek
plaża to nie wszystko, szczególnie gdy pogoda zawodzi
Wole więcej zapłacić niz gnieździć się jeden na drugim . Z takich pełnych kempingów korzystam tylko jak naprawdę muszę jedna dobe i uciekam.

jestem z Kołobrzegu a szwagierka ma duży ośrodek i wielu znajomych prowadzi podobne....interesy

Bajaga - 2014-05-29, 22:13

eler1 napisał/a:
Kolega chce zbudować kamperPark z założenia bezpieczne miejsce na nocleg i do obsługi kampera w przystępnej cenie bez fajerwerków a nie Camping full wypas .:

W polskich realiach to bym się nie napalał na miejsce dedykowane kamperom. Mamy o wieeele więcej przyczep niż kamperów to po pierwsze. A po drugie kamperPark z definicji jest czymś na jedną noc a podstawa biznesu to stały, zadowolony, powracający klient, w przypadku kempingu najlepiej na jak najdłużej. Klient zagraniczny jadący tranzytem już tu nie wróci.
Także zgadzając się że lokalizacja jest super ważna kierował bym się bardziej w stronę kempingu, zwłaszcza że przy naszej niepewnej pogodzie na rivierze tylko jakieś fajne atrakcje pozwolą klienta pozyskać i utrzymać.

Trampek - 2014-05-29, 23:41

Bajaga napisał/a:
eler1 napisał/a:
Kolega chce zbudować kamperPark z założenia bezpieczne miejsce na nocleg i do obsługi kampera w przystępnej cenie bez fajerwerków a nie Camping full wypas .:

W polskich realiach to bym się nie napalał na miejsce dedykowane kamperom. Mamy o wieeele więcej przyczep niż kamperów to po pierwsze. A po drugie kamperPark z definicji jest czymś na jedną noc a podstawa biznesu to stały, zadowolony, powracający klient, w przypadku kempingu najlepiej na jak najdłużej. Klient zagraniczny jadący tranzytem już tu nie wróci.
Także zgadzając się że lokalizacja jest super ważna kierował bym się bardziej w stronę kempingu, zwłaszcza że przy naszej niepewnej pogodzie na rivierze tylko jakieś fajne atrakcje pozwolą klienta pozyskać i utrzymać.

Ale tak własnie na wstępie napisałem.
przymiarki do wybudowania pola kempingowego ale w 90 % nastawionego na kampery i pojazdy z przyczepami kempingowymi.

Nazwy Camper Park raczej użyłem jako nazwy zastępczej.

Po prostu mniej się nastawiam na turystów z namiotami.
Aczkolwiek ZASTANAWIAM SIĘ NAD WYDZIELENIEM PEWNEGO MIJESCA NA NAMIOTY I ZROBIENIA ZAMYKANYCH BOKSÓW NA ROWERY.
ŚWINOUJŚCIE I OKOLICE TO ŚWIETNY TEREN DLA ROWERZYSTÓW , PONAD 140 KM ŚCIEŻEK I DRÓG ROWEROWYCH.

A co do samego standardu , to ma być pole 4 gwiazdkowe .
parcele po min 70 m 2
Wszystkie opłaty za pomocą karty elektronicznej .
Kolega akurat ma firmę która instaluje takie systemy .

Woda i prąd na parceli , dzisiaj to standard.

Oprócz wydzielonego miejsca na WC Chemiczne , najazdowe miejsce do zrzutu ścieków.

Co do miejsc postojowych to też kilka miejsc STOP/GO Czyli dla tych co chcą wpaść na nocleg , przygotować kampera do dalszej jazdy i w drogę .

Nad atrakcjami i miejscem rozrywki na nie pogodę , musze pomyślec .

Ale za to 200 m od miejsca gdzie chcę zrobić to pole w Świnoujściu jest polana wyznaczona przez miasto gdzie można grilowac .

spokojnie kilkadziesiąt osób na raz może robić sobie grila do bialego rana .

Fux - 2014-05-30, 05:35

Świnoujście!
comma - 2014-05-30, 11:43

Tylko Świnoujście - z nastawieniem na turystów niemieckich. (nasi sąsiedzi nawet na zakupy do nas przyjeżdżają camperami). Powodzenia!
Benior - 2014-05-30, 12:46

Zdecydowanie Świnoujście
Nomad - 2014-05-30, 20:52

a ja proszę co kawałek ...wreszcie będzie gdzie stawać. :aniolek
bogdanpiotr - 2014-05-30, 22:59
Temat postu: Campingi w Dziwnówku są wzorowe.
Ale ja co roku zaczynam od Sopotu. W tym roku camping był zapchany. 90% to Niemcy, trochę Belgów i Holendrów.
amee - 2014-06-19, 19:00

Z pewnością w Świnoujściu jest największa szansa na szybki zwrot zainwestowanych pieniędzy i szybki i większy zarobek.
Pawel_MASZ-BUD - 2014-06-19, 23:52

Tylko Świnoujście.
Bardzo często tam jeżdżę i mam potężny problem z postojem innym niż na dziko. Zresztą nie tylko ja. Wspomniany Relax to pomyłka. Najczęściej udaje się stać w marinie, ale mam wrażenie, że jestem tam nie bardzo pożądanym gościem. Mają taką pozycję w cenniku, to wpuszczają z wielkim stękaniem.

Międzyzdroje w ostateczności. Popularne dosyć, ale ja ich nie lubię i w mojej opinii przereklamowane. Chociaż trzeba im przyznać, że przez ostatnie dwa-trzy lata próbują coś poprawić in +.

W Dziwnówku masz mega ścisk z towarem, który oferujesz. Są to kempingi z infrastrukturą i doświadczeniem budowanym od ponad dwudziestu lat. Zjedzą Cię tam...

Wisełka... Hmmm. Równie dobrze możesz zrobić w szczerym polu nad Zalewem Szczecińskim. Przynajmniej działka będzie tańsza.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w realizacji tego planu

Witold Cherubin - 2014-06-20, 16:25

Przyłączam się do poprzedników i optuję za świnoujściem - tam jest realny potencjał biznesu. Zarówno Niemcy jak i nasi chyba chętnie skorzystają z możliwości korzystania z prawdziwego kampingu. Ale musisz to sobie przekalkulować na spokojnie.
Pozdrawiam :spoko

wbobowski - 2014-06-20, 16:28

Świnoujście, ale... mam sentyment związany ze wspomnieniami, do Międzywodzia... i co wybrałbym... i tu i tu po trochu.
Trampek - 2014-06-21, 13:18

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi .

I niestety muszę podzielić się złymi wiadomościami.

RELAX w Świnoujściu jest przeznaczony do likwidacji.

Oficjalny powód : Znajduje się w strefie uzdrowiskowej A . W tej strefie nie mogą być lokalizowane pola kempingowe itp podobne obiekty.
Wyjątkowo , mogą być zrealizowane przejściowo na posesji na której jest planowana budowa pensjonatu.
Powodem całości są przepisy nie zależne od naszych radnych , twierdzące że w uzdrowiskach , obiekty typu pole kempingowe , to są obiekty uciążliwe.

Następna wiadomość , biorąc pod uwagę rozmiar strefy A w Świnoujściu . jeżeli powstanie pole w innym miejscu to do plaży będzie ponad 1000 m.

Widzę taką lokalizację , w mieście też o niej myślą . Ale jeżeli tam zrobią takie pole , to stary Relax o pow 3 ha wpakują na 0,5 ha.

Niestety W Świnoujściu mamy wiele różnego rodzaju ograniczeń .

jest inne piękne miejsce ale , teren jest objęty programem natura 2000 , więc nic tam nie można zrobić .

A nikt nie będzie wycinał lasów.

Tak więc sprawa nowego pola kempingowego w mieście Świnoujście to nie tylko problem dla mnie ale również dla samego miasta.

Co do mariny. faktycznie są tam problemy z postawieniem kampera . jak u nich zacumujesz swoją łodzią to wtedy tego problemu nie będzie.

Co do konkurencji w Dziwnówku i Dziwnowie

Tego najmniej się obawiam bo mam do dyspozycji ludzi z wykształceniem i doświadczeniem .
Zrobiłem małe rozpoznanie konkurencji w tamtym rejonie i są u nich sprawy które by wymagały poprawienia.

Wiem też że w Dziwnowie 1 czy 2 pola są wystawione do sprzedaży .

Ale to tu jest nie istotne. Konkurencja jest zawsze i wszędzie.

Jeżeli chodzi o mój projekt .
Ostateczną decyzję podejmę na początku przyszłego roku. Wtedy będą dokładnie znane zasady pozyskania dofinansowania z Unii.
I ostatecznie będę wiedział jakie mam możliwości .Pomijajać sam teren .

Naprawdę z tym w Świnoujściu jest bardzo trudno. Nawet z gruntami pod mieszkaniówkę .

Rozważam też koncepcję budowy na mniejszej powierzchni , ok 2 - 3 tys m2 kamper parku lub portu w Świnoujściu.
W Świnoujściu są tereny które mogły by nadawać się na pole kempingowe ale ich oddalenie od plaży to 2 i więcej kilometrów.
W urzędzie miasta mają świadomośc tego problemu jak i tego że wybudowanie takiego pola w takiej odległości od plaży wymagało by stworzenia dogodnej komunikacji dowożącej klientów takiego kempingu , do dzielnicy nadmorskiej.

Więc tak ogólnie to Świnoujściu , zaczynają się robic kiepskie warunki dla turystyki kempingowej itp.

Temat wisełki upadł , brak kanalizacji .

Przepraszam za te literówki ale ze względu na wadę wzroku pisanie sprawia mi trochę kłopotu.

Pozdrawiam

Fux - 2014-06-21, 15:17

A Św. ma Studium i MPZP?
Skoro jest problem, to niech zmienią jedno i drugie.
No ale ze 100-150 kpln musiałbyś wyasygnować.
Zobacz, jakim siłom najbliżej do Twoich pomysłów. Wybory już jesienią.

Trampek - 2014-06-21, 15:56

Fux napisał/a:
A Św. ma Studium i MPZP?
Skoro jest problem, to niech zmienią jedno i drugie.
No ale ze 100-150 kpln musiałbyś wyasygnować.
Z

Ma obacz, jakim siłom najbliżej do Twoich pomysłów. Wybory już jesienią.

Żadne "sily" i znajomości tu nie pomogą .
jest ustawa o uzdrowiskach która miastu komplikuje sporo tematów.
Miasto na wyspie , terenów coraz mniej.
Plan zagospodarowania przestrzennego dla dzielnicy nadmorskiej każdy może pobrać z neta.
Jest sporo działek ale są w rękach prywatnych .
kwota o jakiej piszesz nawet na zakup działki nie starczy.
W dzielnicy nadmorskiej 1000 zł m 2 to minimum .
relac do likwidacji z powodów jak dałem powyżej no i działka pójdzie pod pensjonaty itp.
W pasie 1000 m od promenady widzę tylko 2 lokalizacje nadające się reszta jest ale dalej.
Naprawdę nie jest łatwo .

Narazie z decyzją i tak czekam do roku 2015 .
jak się pojawią wytyczne dot. dotacji unijnych to będę wiedział jakie są moje możłiwości.

A na tym etapie to staram się temat dobrze przemyśleć i wypracowac koncepcję działania.
ya ankieta też temu złuży.

Żadna zmiana plantu zag. przest. nic nie pomoże . Jedyny dopry pomysł to przesunąc naszą granicę dalej na zachód.
najlepiej aż do peenemunde.

p

Fux - 2014-06-21, 16:34

Kwoty, które rzuciłem, to za papierologię związaną ze zmianami. Do cen gruntów nawet się nie ustosunkowałem.
Rada/Urząd może strefę zmienić; powiększyć/zmniejszyć.

W Świnoujściu będę prawdopodobnie po 12 lipca.
IMHO po wybudowaniu tego kompleksu od wschodniej strony promenady + mariny, zacznie sie Świnoujście upodabniać do innych „molochów" wakacyjnych, przy wszystkich swoich atutach.
Kilka lat wzrostu, a później odpływ bogatych parweniuszy do innych/nowych miejsc. :-/

Trampek - 2014-06-21, 19:03

Fux napisał/a:
Kwoty, które rzuciłem, to za papierologię związaną ze zmianami. Do cen gruntów nawet się nie ustosunkowałem.
Rada/Urząd może strefę zmienić; powiększyć/zmniejszyć.

W Świnoujściu będę prawdopodobnie po 12 lipca.
IMHO po wybudowaniu tego kompleksu od wschodniej strony promenady + mariny, zacznie sie Świnoujście upodabniać do innych „molochów" wakacyjnych, przy wszystkich swoich atutach.
Wczasowicze którzy dzisiaj są tu a jutro gdzie indziej są dopiero na dalszych miejscach i to tylko 2 miesiące w roku.ilka lat wzrostu, a później odpływ bogatych parweniuszy do innych/nowych miejsc. :-/

papierologii nie przeskoczysz bo tu dużo do gadania ma ustawa o uzdrowiskach.
W głównej strefie uzdrowiskowej jedyne miejsce na którym można zrobić pole to właśnie Relax który dzisiaj trudno nazwać polem kempingowym.
Zabytkowy to może i tak.
Po prostu nie ma żadnej wolnej parceli.
W dzielnicy uzdrowiskowej są tereny ale sorry , ceny od kilkunastu milionów .
jak bym miał kilkanaście milionów to bym sobie głowy nie zawracał .
Własciwie to największym problemem jest fizyczny brak terenu.
mam na myśli tereny w pasie do 1 km od plaży.

Co do wczasowiczów o których piszesz to są oni dla naszego miasta istotni ale nie jest to główne źródło naszego utrzymania.
Dla nas głównym źródłem są codziennie przyjeżdżający na zakupy Niemcy z za szlabanu oraz Niemcy przyjeżdżający na zabiegi rehabilitacyjne itp.

no i Berlin.

Wczasowicze którzy dzisiaj są u nas a jutro gdzie indziej też są ważni ale nie oni są podstawą naszych dochodów.
Przyjeżdżają na 2 -3 miesiące i tyle.
Niemcy z za szlabanu i kuracjusze niemieccy przyjeżdżający na rehabilitację są cały rok.
Do tego bardzo dużo Niemców z za szlabanu zaczyna u nas mieszkać .
Sam mam znajomego który jest niezmiernie szczęśliwy że mieszka w Polsce w Świnoujściu .
Bo ma tu wynajęte mieszkanie w standardzie lepszym niż miał w Niemclzech a kosztuje go 50 % tego co płacił u siebie.

Przykro pisać ale Świnoujście gospodarczo należy do Niemiec.
Przynajmniej lewobrzeże..
na peron w lewej części miasta przyjeżdża pociąg z Niemiec , zresztą niemiecki.
kilka kilometrów pod nosem jest lotnisko Heringsdorf które w wyszukiwarkach połączeń lotniczych już figuruje jako Heringsdorf/Świnoujście.

Kilka połączeń na największe lotniska w Niemczech , Austrai i Szwajcaria do Polskich miast tylko 2 połaczenia.
Autostrady mamy już dawno , aż do najdalszego zakątka Hiszpanii .

Tylko kurna od czasów Gierka nie możemy się w Warszawie doprosić budowy tunelu.
I perspektywa jest taka że zanim ten tunel albo most zostanie zbudowany to nam Niemcy zrobią szybkie 1,5 godzinne połączenie pociągiem z Berlinem .
A to wtedy będzie oznaczać że Świnoujście jak przed 1945 ponownie stanie się plażą Berlina , a Berlin zakładem pracy i szkołą dla Świnoujścia .
I wtedy młodzież zamiast jeździć na studia do Szczecina , Poznania czy innych Polskich miast , pojedzie do Berlina.

Dlatego nas raczej taka sytuacja jak w innych Polskich kurortach dotyczy w mniejszym stopniu.

Jedynie co mnie martwi to to że Polski rząd olewa nasze miasto i nie dązy do gospodarczego utrzymania Świnoujścia przy Polsce.
Za to Niemcy po ciuchu gospodarczo dokonują aneksji Świnoujścia.

Dobra dość tej polityki .
To nie forum na te tematy.

jeszcze raz dzięki za wasze podpowiedzi.

W każdym bądź razie w niedalekiej przyszłości się nastawcie że z pola kempingowego do plaży to trochę się na dreptacie

Relax do likwidacji a właściwie przeniesienia w inne miejsce. Dużo dalej oddalone.

Pawel_MASZ-BUD - 2014-06-22, 20:59

Trampek napisał/a:
Tylko kurna od czasów Gierka nie możemy się w Warszawie doprosić budowy tunelu.
I perspektywa jest taka że zanim ten tunel albo most zostanie zbudowany to nam Niemcy zrobią szybkie 1,5 godzinne połączenie pociągiem z Berlinem .

Trampek, poproście więc Niemców :mikolaj

anitas - 2016-06-16, 11:33

no, oni to napewno coś poradzą;-) :bigok