|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - LODÓWKA DOMETIC RM7651L - nie działa na gaz, proszę o pomoc
bormann - 2014-05-30, 08:42 Temat postu: LODÓWKA DOMETIC RM7651L - nie działa na gaz, proszę o pomoc Witam,
Uprzejmie proszę o pomoc w zakresie naprawi lodówki Dometic.
Działa na 12V i 230W, niestety przestała chłodzić na gaz.
Stało się to przy wymianie butli, dlatego obstawiam że coś wymaga teraz przeczyszczenia.
Załączam zdjęcie układu po zdemontowaniu kratki wentylacyjnej.
Jeśli ktoś będzie uprzejmy, to proszę łopatologicznie napisać co powinienem zrobić.
Ewentualnie może jest ktoś w pobliżu Zielonej Góry kto mógłby pomóc oczywiście odpłatnie.
Dzięki.
dz30 - 2014-05-30, 08:55
http://www.camperteam.pl/...d%F3wka&start=0
Zobacz i przeczytaj ten post !! Tam jest wszystko opisane
bormann - 2014-05-30, 09:02
Przeglądałem to wcześniej, ale dla mnie to czarna magia.
Dlatego załączyłem zdjęcie, żeby ktoś mi napisał co do czego służy i jak to ugryźć.
IAAN - 2014-05-30, 09:25
a odpala na gazie jest płomień z kominka czuć spaliny
na zdjęciu zaznaczyłem gdzie jest palnik jeśli coś się przytkało to tylko tam
nie czyści się dyszy drutem można przedmucać
bormann - 2014-05-30, 09:32
odpala na gazie, jest płomień ale nie wiem jak wysoki; spalin nie czuć
Bronek - 2014-05-30, 10:34
działa.............jeśli grzeje.. to ma tak delikatnie grzać . sprawdź za 30 min czy zimno w lodowce sie robi
voice - 2014-05-30, 10:40
Bronek napisał/a: | działa.............jeśli grzeje.. to ma tak delikatnie grzać . sprawdź za 30 min czy zimno w lodowce sie robi |
Panowie ja natomiast mam problem, nie mogę zapalić płomienia z zapalnika ręcznego - iskra jest ale nie idzie zapalić.
Do tej pory radziłem sobie podpalając zapałką. wtedy płomień się zapalił i jest wszytko o.k. lodówka chłodzi. po około godziny jak sie nagrzeje bez problemu mogę zapalić płomień iskrownikiem przy lodówce. Poradzicie coś.
ARCADARKA - 2014-05-30, 10:42
ARCADARKA - 2014-05-30, 10:44
Panowie ja natomiast mam problem, nie mogę zapalić płomienia z zapalnika ręcznego - iskra jest ale nie idzie zapalić.
Do tej pory radziłem sobie podpalając zapałką.
voice - 2014-05-30, 11:06
ARCADARKA napisał/a: | Panowie ja natomiast mam problem, nie mogę zapalić płomienia z zapalnika ręcznego - iskra jest ale nie idzie zapalić.
Do tej pory radziłem sobie podpalając zapałką.
|
To co ARCADARKA radzisz jako fachowiec ?? próbowałem zmieniać odległość między czujnikiem a zapalnikiem i jak jest zimna nie zapali. gdy się rozgrzeje zapala za pierwszym razem.
bormann - 2014-05-30, 11:18
Bronek napisał/a: | działa.............jeśli grzeje.. to ma tak delikatnie grzać . sprawdź za 30 min czy zimno w lodowce sie robi |
Próbowałem ze 2h i nic nie chłodzi.
Skwarek - 2014-05-30, 11:20
Czy przypadkiem nie trzeba wcisnąć pokrętła od regulacji gazu? w trakcie zapalania iskrownikiem i przytrzmać chwilę aż czujnik się rozgrzeje? Nie wiem jak w tej lodówce ale w mojej tak trzeba.
voice - 2014-05-30, 11:31
Skwarek napisał/a: | Czy przypadkiem nie trzeba wcisnąć pokrętła od regulacji gazu? w trakcie zapalania iskrownikiem i przytrzmać chwilę aż czujnik się rozgrzeje? Nie wiem jak w tej lodówce ale w mojej tak trzeba. |
Tak oczywiście robię to normalne ale pstrykam pstrykam iskra jest ale zapalić się płomień nie chce.
kimtop - 2014-05-30, 12:08
Tak jak Ci radził IAAN,przedmuchaj dyszę.
krimar - 2014-05-30, 15:27
jakby dysza była zatkana to nawet od zapałki by się nie zapaliło
walnięty lub źle ustawiony musi być iskrownik.
voice - 2014-05-30, 16:14
krimar napisał/a: | jakby dysza była zatkana to nawet od zapałki by się nie zapaliło
walnięty lub źle ustawiony musi być iskrownik. |
Ale jak naciskam iskrownik iskrę widzę. Gdy lodówka jest nagrzana, nie mam problemu z zapaleniem płomienia przez iskrownik.
Jak można jeszcze ten iskrownik inaczej nastawić. Dysza jest przeczyszczona przewody również itp... Dodam, że lodówka mrozi dobrze bez problemów problem tkwi tylko w zapalniku. ( ręczny nie automatyczny)
Bronek - 2014-05-30, 16:45
Trzeba sie skoncentrować . jednemu sie zapala i nie chłodzi drugiemu sie nie zapala . ??? Rozgraniczcie bo ............już nie wiem kto ma sobie podmuchać ?
voice - 2014-05-30, 17:11
Bronek napisał/a: | Trzeba sie skoncentrować . jednemu sie zapala i nie chłodzi drugiemu sie nie zapala . ??? Rozgraniczcie bo ............już nie wiem kto ma sobie podmuchać ? |
Przepraszam kolegę bormann za podpięcie do wątku, ale nie chciałem zakładać osobnego jak już kolega zaczął temat. Wiem Wiem mam niecodzienny temat jak inni.
Mój problem polega tylko na niemożności zapalenia płomienia z iskrownika pomimo iskry.
Dodam, że jak zapalę zapałką płomień lodówka chłodzi i działa idealnie. Gdy lodówka się nagrzeje z zapalaniem płomienia przez iskrownik nie mam problemu.
Bronek - 2014-05-30, 17:50
Teoretycznie: termopara , bimetal itd . !1- sza wersja . Za mało na zimnym gazu ??
Skład mieszanki gazu . Dysza ?? wersja druga.
Tzw. słaba iskra , ??? i tyle.
Gdyby skakała gdzieś z boku to nie powinna zapalać nawet na ciepłym. ???
Swoja droga .... Jak Ty to robisz ......zapałką . strach sie bać.
Nomad - 2014-05-30, 21:50
też stawiam na termoparę.....czyli jeden wymienia a drugi czyści
...zdjąć osłonę z zespołu palnika( ta zaznaczona blacha) ...obejrzeć, zamieścić fotki
maszakow - 2014-05-30, 21:53
ARCADARKA napisał/a: |
|
<facepalm> Fachowa porada, jak zwykle. Pełna profeska. Zawodowstwo. 2 posty więcej na liczniku i pełen szacun forumowiczów.
Voice, rozumiem że "na zimno" jest iskra tylko nie zapala - a gaz leci bo...zapalasz zapałką....
Termopara lub bimetal nie ma nic do rzeczy - to zabezpieczenia. Na zimno odcina gaz jak puścisz zapalnik, przygrzana utrzymuje elektrozawór gazu otwarty.
a) Możesz mieć iskrownik za nisko lub za daleko - jak jest nagrzana lodówka to metal do metalu ma bliżej (rozszerzalność cieplna) i dlatego problemu nie ma...
b) Możesz mieć zaśniedziały lub zabrudzony palnik w okolicach iskrownika. Miewam tak w domu - jeśli obszar wyładowania jest zapaskudzony, zatłuszczony to nie ma przewodzenia w tym obszarze. Iskra albo nie idzie - albo idzie tam gdzie "bliżej" metal np do podstawy palnika, co oznacza że ominie wylot palnika.
Przeczyść górną częśc palnika druciakiem, trą szczotką - w ostateczności papierem ściernym - odtłuść (denaturat, izopropanol - oczywiście odczekaj aż odparuje...) i wtedy spróbuj czy cos to da.
Sprawdż ustawienie iskrownika.
bormann - 2014-05-31, 15:04
No i się udalo!!!
Instrukcje JERZEGO trzeba traktować jak dogmat.
Rozkrecilem i wysokość płomienia na palniku nie przekraczała 1 cm.
Przedmuchalem sprezonym powietrzem, wyleciało sporo sadzy.
Zamontowanem ponownie i płomień sięgał już 4-5 cm.
Stestowalem lodówkę i chlodzi jak marzenie.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Należą sie piwka w realu
voice - 2014-06-02, 09:51
maszakow napisał/a: |
Sprawdź ustawienie iskrownika. |
A jak to sprawdzić ?? Czy iskrownik można jakoś nastawić ??
koko - 2014-06-02, 11:33
Sprawdz w które miejsce trafia iskra z iskrownika pokombinuj tak aby spotykały się gaz i iskra poprzeczyszczaj poruszaj jak działa ciepłe powinno działać zimne
voice - 2014-06-08, 00:12
Panowie dalej walczę z lodówka, oto wnioski:
po przeczyszczeniu dyszy, płomień miałem taki duży, że wychodził górną rurą, i omało co nie spaliłem przyczepy. Szczęście, że żona zauważyła, bo ja zaglądałem cały czas do niższej kratki gdzie był palnik z dysza.
ale efekt po przeczyszczeniu jest taki, że teraz płomień pali się tylko gdy mam naciśnięte pokrętło, nawet trzymając ponad 3 minuty gaśnie.
Zauważyłem, że iskra też raz po raz wychodzi z tyłu ( więc zdecydowałem nie wiem czy idę w dobrą stronę o zakupie nowego iskrownika i nowej termopary)
Możecie coś polecić jaki iskrownik zaadoptować.
IAAN - 2014-06-08, 11:06
a czym ty tą dyszę czyściłeś
voice - 2014-06-08, 11:41
IAAN napisał/a: | a czym ty tą dyszę czyściłeś |
była przedmuchana z każdej strony sprężarką oraz moczyła się w rozpuszczalniku przez godzinę. Później wysuszona i ponownie przedmuchana przez sprężarkę.
dominik - 2014-06-08, 15:24
Dobrze złożyłeś palnik,nic nie zgubiłeś, niemożliwe by był aż tak duży płomień
voice - 2014-06-08, 18:19
dominik napisał/a: | Dobrze złożyłeś palnik,nic nie zgubiłeś, niemożliwe by był aż tak duży płomień |
tam nic nie ma nie jest możliwe bym coś zgubił. Odkręca się cały. dysza jest przykręcana od góry.
koko - 2014-06-08, 21:57
Termopary działają generując mały prąd przeczyść złącza przy czujniku i zaworze popraw kontakt
awaria
Termopary działają generując mały prąd przeczyść złącza przy czujniku i zaworze popraw kontakt
voice - 2014-06-08, 22:12
koko napisał/a: | Termopary działają generując mały prąd przeczyść złącza przy czujniku i zaworze popraw kontakt |
Możesz sprecyzować o jaki czujnik Ci chodzi.
dominik - 2014-06-08, 22:53
Dysza jest pod rurką wkręconą w palnik, jak się odkręci rurkę to dysza wypada.
maszakow - 2014-06-08, 23:13
voice napisał/a: | ale efekt po przeczyszczeniu jest taki, że teraz płomień pali się tylko gdy mam naciśnięte pokrętło, nawet trzymając ponad 3 minuty gaśnie.
Zauważyłem, że iskra też raz po raz wychodzi z tyłu ( więc zdecydowałem nie wiem czy idę w dobrą stronę o zakupie nowego iskrownika i nowej termopary)
Możecie coś polecić jaki iskrownik zaadoptować. |
termopara za daleko od płomienia - albo tak jak kolega sugerował w serii nie ma kontaktu gdzieś na stykach.
jełśi źle skręciłeś palnik lub czegoś nie włożyłeś - to wstrzymaj sie z z inwestycjami, no chyba że zgubiłeś tą końcówke dyszy lub dyszę ... whatever.
Pytanie czy iskrownik w końcu zapala ci gaz ? dognij lub przeciągnij go tak by iskra była na drodze płomienia...
koko - 2014-06-09, 20:28
Cały układ (termopary) nazywa się fachowo /zabezpieczenie przeciw wypływowe/ a czujnik to element który jest grzany przez płomień.
A teraz na poważnie nie obrażaj się ale z tego co tutaj przeczytałem masz marne pojęcie a
zabawa z gazem jest niebezpieczna poproś kogoś kto się na tym zna
voice - 2014-06-09, 21:09
koko napisał/a: | Cały układ (termopary) nazywa się fachowo /zabezpieczenie przeciw wypływowe/ a czujnik to element który jest grzany przez płomień.
A teraz na poważnie nie obrażaj się ale z tego co tutaj przeczytałem masz marne pojęcie a
zabawa z gazem jest niebezpieczna poproś kogoś kto się na tym zna |
Koko dzięki za info ale ja się łatwo nie poddaje, Człowiek uczy się do końca życia a tu to forum jest po to by pomóc i nauczyć i co faktycznie okazało się, że jak odkręciłem cały palnik do przeczyszczenia nie zwróciłem uwagi odnosnie dyszy i gdzieś ci ona spadła niestety muszę zainwestować przez swoją nieuwagę 60 zł. Czekam na dysze jak założę zobaczymy co i jak. Zamówiłem też nowy zapalnik z kuchenki Wrozamet najbardziej przypominała oryginał, bo mój zapalnik - iskrownik jak zwał tak zwał miał iskrę czasami z tyłu nie na palnik.
maszakow - 2014-06-09, 23:20
voice napisał/a: | bo mój zapalnik - iskrownik jak zwał tak zwał miał iskrę czasami z tyłu nie na palnik. |
owiń to miejsce "z tyłu" taśmą izolacyjną i sprawdź jak się wtedy będzie zachowywać iskrownik jeszcze masz czas, nic nie ryzykujesz jak masz już nowy... sprawdź
prąd jest jak woda - jak może to sobie znajdzie lepsze ujście gdy mu się daje takie możliwości
voice - 2014-06-17, 11:24
Panowie sprawa wygląda tak, w tej chwili lodóweczka dostała nową dyszę, nowy zapalnik wraz z kablem. Zapala od pierwszego strzała. Płomień super niebieski na wysokość około 5 cm. Ale....... no właśnie ale.... zawsze jest coś.
Na początku miałem ją podłączona na 220 w zamrażalniku było -15 w środku +3 podłączyłem ją później na gazie i po 3 h temperatura spadła dość znacząco tj. zamrażalnik -9 a w środku lodówki +8. O co w tym wszystkim chodzi ??
krimar - 2014-06-17, 15:08
voice napisał/a: | dominik napisał/a: | Dobrze złożyłeś palnik,nic nie zgubiłeś, niemożliwe by był aż tak duży płomień |
tam nic nie ma nie jest możliwe bym coś zgubił. Odkręca się cały. dysza jest przykręcana od góry.
Obrazek |
no właśnie nie bardzo, myślę, że pomyliłeś dyszę z sitkiem, które rzeczywiście jest u góry.
dysza, która wygląda tak http://www.dometic-servic.../pi1/pd301.html
siedzi w tej żółtej części na dole o przekroju kwadratu i wsadza się ją od boku w miejsce gdzie wchodzi przewód gazowy (końcówka tego przewodu trzyma dyszę).
voice napisał/a: | Na początku miałem ją podłączona na 220 w zamrażalniku było -15 w środku +3 podłączyłem ją później na gazie i po 3 h temperatura spadła dość znacząco tj. zamrażalnik -9 a w środku lodówki +8. O co w tym wszystkim chodzi ?? |
jesteś pewien, że kupiłeś dobrą dyszę?
są 4 podstawowe rodzaje: na ciśnienie 30 i 50 mb i dla każdego ciśnienia inna do lodówek o poj do 70 l i inna dla lodówek o pojemności powyżej 70 l. Eksperymentalnie można wsadzić tą od większej lodówki do mniejszej, ale nie odwrotnie, bo wtedy nie wydoli.
(są jeszcze inne do lodówek powyżej chyba 120 l - ale to już za bardzo wchodzenie w szczegóły)
voice - 2014-06-17, 22:11
krimar napisał/a: | voice napisał/a: | dominik napisał/a: | Dobrze złożyłeś palnik,nic nie zgubiłeś, niemożliwe by był aż tak duży płomień |
Obrazek |
no właśnie nie bardzo, myślę, że pomyliłeś dyszę z sitkiem, które rzeczywiście jest u góry.
dysza, która wygląda tak http://www.dometic-servic.../pi1/pd301.html
siedzi w tej żółtej części na dole o przekroju kwadratu i wsadza się ją od boku w miejsce gdzie wchodzi przewód gazowy (końcówka tego przewodu trzyma dyszę).
voice napisał/a: | Na początku miałem ją podłączona na 220 w zamrażalniku było -15 w środku +3 podłączyłem ją później na gazie i po 3 h temperatura spadła dość znacząco tj. zamrażalnik -9 a w środku lodówki +8. O co w tym wszystkim chodzi ?? |
jesteś pewien, że kupiłeś dobrą dyszę?
są 4 podstawowe rodzaje: na ciśnienie 30 i 50 mb i dla każdego ciśnienia inna do lodówek o poj do 70 l i inna dla lodówek o pojemności powyżej 70 l. Eksperymentalnie można wsadzić tą od większej lodówki do mniejszej, ale nie odwrotnie, bo wtedy nie wydoli.
(są jeszcze inne do lodówek powyżej chyba 120 l - ale to już za bardzo wchodzenie w szczegóły) |
Tak wcześniej pomyliłem sitko z dysza. Ale po waszych informacjach doszedłem, że zgubiłem dyszę i właśnie tej dyszy tam nie było. Zamówiłem odpowiednią do modelu lodówki oraz na ciśnienie 30 mb. płomień idealny a na gazie nie chłodzi. na 220 chłodzi znakomicie.
krimar - 2014-06-18, 16:48
Istniej jeszcze możliwość, że zapchała się nieco rura wymiennika.
Ja u siebie w czasie walk z lodówką zdemontowałem komin u góry rury, zdemontowałem palnik u dołu rury, wyciągnąłem spiralną blaszkę zawieszoną na drucie u góry rury (która ponoć służy do zawirowania spalin) przedmuchałem rurę zmontowałem wszystko z powrotem (nie zapominając o blaszce) i lodówka zaczęła osiągać temperatury na gazie jak na prądzie (czyli ok -12 stopni) ale trwa to dłużej niż na prądzie.
|
|