| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wymiana teleskopów w dużym szyberdachu
piotr1 - 2014-06-06, 16:49 Temat postu: Wymiana teleskopów w dużym szyberdachu Witam. Mam w moim kamperze duży szyberdach . Wymiary to około 90 na 60 cm. Teleskopy na pełnym otwarciu trzymają słabo i czasem sam opada więc wydaje mi się że to wina teleskopów. Czy ktoś z kolegów wymieniał już takie teleskopy. Jak się do tego zabrać.
maszakow - 2014-06-06, 19:10
1. odczytaj parametry z obudowy - przede wszystkim siła ( w newtonach), jak dasz radę to producenta typ (model), względnie średnicę cylindra też warto zanotować.
2. Sprawdż jaką ma długość w pozycji zamkniętej, długość mierzy się od główki do główki między ich środkami.
3. Sprawdź jaki ma skok => długość od główki do główki )w pozycji otwartej minus wcześniej zmierzona długość w pozycji zamkniętej.
TA STRONA POwinna ci dokładnie pokazać co jest istotne - możesz nawet spróbować znaleźć sobie odpowiednik swojej.
NO i dalej trzeba .. szukać. teleskop = sprężyna gazowa....
Airax jest dobrym producentem bardzo dobrych spężyn, średnio drogim - ale nie jedynym
piotr1 - 2014-06-06, 21:20
Spisałem z teleskopu : G4 12 140 1 330 AU11 AB07 40N 08/02
maszakow - 2014-06-07, 00:19
Dużo spisałeś... i już wujek google mówi ze to szyberdach Heki (albo Seitz) i jedna sprężynka 20,4 GPB a nawet 30 GPB
A wujek maszakow mówi że pożyła 12 lat, trochę mało jak na używaną w szyberdachu - bagażnikowe potrafią przetrwać więcej.
Dobra teraz konkrety
Twoje siłowniki w oryginale to sprężyny gazowe firmy Hahn
model G4 12 140 1 330 AU11 AB07
to stary zapis.
po nowemu G 0412
TUTAJ
rozpykamy więc ten numer...
pręt 4mm - chudziutki... cylinder 12mm średnicy,
Siła - 40N
ktoś w aukcji zapisał długość całkowita -340mm czyli długośc max fabrycznie mierzona po gniazdach - 330mm i z tego by wynikało ze długośc samego cylindra 140 mm.
AU11 AB07 - gniazdo na kulkę z lewej i prawej strony.
jak już wszystko rozpykane - mozna szukać zamienników.
ktoś już znalazł ...
KT1001 1385693
http://www.sgs-engineerin...light-gas-strut
maszakow - 2014-06-07, 01:42
| maszakow napisał/a: | Dużo spisałeś... i już wujek google mówi ze to szyberdach Heki (albo Seitz) i jedna sprężynka 20,4 GPB a nawet 30 GPB DUUUŻO....
A wujek maszakow mówi że pożyła 12 lat, trochę mało jak na używaną w szyberdachu - bagażnikowe potrafią przetrwać więcej.
Dobra teraz konkrety
to stary zapis.
po nowemu G 0412
TUTAJ
Pełen katalog - W TYM MIEJSCU
Siła - 40N
długośc max fabrycznie mierzona bez gwintów - 330mm i z tego by wynikało ze długośc samego cylindra 140 mm, a skok wyliczony .... ... 150mm(?) 182mm ?
AU11 AB07 - końcówki.
ktoś już znalazł ...
KT1001 1385693
http://www.sgs-engineerin...light-gas-strut |
Polskie podwórko - do kombinacji włąsnych.
http://www.gma.net.pl/ace/sprezyny/GS_12_GS_15.pdf
http://www.springmasters..../seria_412.html
http://sprezyny-gazowe.com/konfigurator-pchajacy
Dalej mozesz spróbować jeszcze samemu coś znaleźć względnie dorwać dystrybutora oryginałów w Polsce i u niego zamówić.
kalinin - 2014-06-07, 06:58
Mam taki silownik ale jedna sztuke, interesuje Cie?
darek 61 - 2014-06-07, 07:58 Temat postu: Re: Wymiana teleskopów w dużym szyberdachu
| piotr1 napisał/a: | | Witam. Mam w moim kamperze duży szyberdach . Wymiary to około 90 na 60 cm. Teleskopy na pełnym otwarciu trzymają słabo i czasem sam opada więc wydaje mi się że to wina teleskopów. Czy ktoś z kolegów wymieniał już takie teleskopy. Jak się do tego zabrać. |
Można je chwilowo ,,zregenerować,,
przy otwartym dachu należy trochę je wygiąć, wtedy będą trzymać.
piotr1 - 2014-06-07, 10:26
| kalinin napisał/a: | | Mam taki silownik ale jedna sztuke, interesuje Cie? |
Jak już wymieniać to chyba parę. Ale dziękuję za info
piotr1 - 2014-06-07, 10:34
| maszakow napisał/a: | Dużo spisałeś... i już wujek google mówi ze to szyberdach Heki (albo Seitz) i jedna sprężynka 20,4 GPB a nawet 30 GPB
Dobra teraz konkrety
to stary zapis.
po nowemu G 0412
TUTAJ
Siła - 40N
ktoś w aukcji zapisał długość całkowita -340mm czyli długośc max fabrycznie mierzona po gniazdach - 330mm i z tego by wynikało ze długośc samego cylindra 140 mm.
AU11 AB07 - gniazdo na kulkę z lewej i prawej strony.
ktoś już znalazł ...
KT1001 1385693
http://www.sgs-engineerin...light-gas-strut |
Z tym gniazdem na kule to pomyłka bo na dole i na górze montowania są na przelot nie na kule. Dziękuję za tak wnikliwą analizę mojego problemu.
piotr1 - 2014-06-07, 10:37 Temat postu: Re: Wymiana teleskopów w dużym szyberdachu
| darek 61 napisał/a: | | piotr1 napisał/a: | | Witam. Mam w moim kamperze duży szyberdach . Wymiary to około 90 na 60 cm. Teleskopy na pełnym otwarciu trzymają słabo i czasem sam opada więc wydaje mi się że to wina teleskopów. Czy ktoś z kolegów wymieniał już takie teleskopy. Jak się do tego zabrać. |
przy otwartym dachu należy trochę je wygiąć, wtedy będą trzymać. |
Czy kiedyś to robiłeś ? Bo trochę strach a żeby nie uszkodzić szyberdachu bo tam wszystko to plastik , tylko teleskop jest metalowy
maszakow - 2014-06-07, 13:47
kule, gniazda, przelot... whatever. mocowania.
Różne firmy do tego różnie podchodza jak spojrzysz w linki które zawarłem w powyższym poście to zrozumiesz o co chodzi.
i NIC NIE WYGINAJ - ZNiszczysz sprężynę.
piotr1 - 2014-06-07, 20:16
Mam pytanie..... Czy ktoś wymieniał osobiście taki teleskop w szyberdachu
piotr1 - 2014-06-08, 21:30
Czy nikt nie wymieniał
maszakow - 2014-06-08, 22:15
Piotruś - a czego sie boisz ? Sprecyzujesz swoje obawy ??
IAAN - 2014-06-09, 09:06
| piotr1 napisał/a: | Czy nikt nie wymieniał |
ja w czasie montażu rozbierałem taki szyberdach na części wstawiłem samą rame a potem zamontowałem okno wyjmowałem okno z tymi teleskopami żaden problem
piotr1 - 2014-06-09, 13:15
| IAAN napisał/a: | | piotr1 napisał/a: | Czy nikt nie wymieniał |
ja w czasie montażu rozbierałem taki szyberdach na części wstawiłem samą rame a potem zamontowałem okno wyjmowałem okno z tymi teleskopami żaden problem |
Jak zdemontować dolne mocowanie teleskopa. Nie wiem jak się do tego zabrać bo nie widać dojścia do dolnego sworznia. Górny jest widoczny z jednej strony jest łep metalowy a z drugiej sworzeń więc myślę że będzie trzeba go jakoś wypchnąć.
maszakow - 2014-06-09, 18:33
Piotrze - wszystkie końcówki sa na teleskop nakręcane.
jeśłi nie możesz zdemontować samej końcówki - można z niej wykręcić całą sprężynę.
oczywiście drugi koniec musi być już wolny
Może jakieś fotki tak by ułatwić nam ocenę ? Daleki plan, bliski plan ?
I cytat z klasyka ku pokrzepieniu
"jak człowiek wierzy w siebie to cała reszta to betka,
nie ma takiej rury na świecie, której nie można odetkać... "
darek 61 - 2014-06-09, 19:28 Temat postu: Re: Wymiana teleskopów w dużym szyberdachu
| piotr1 napisał/a: | | darek 61 napisał/a: | | piotr1 napisał/a: | | Witam. Mam w moim kamperze duży szyberdach . Wymiary to około 90 na 60 cm. Teleskopy na pełnym otwarciu trzymają słabo i czasem sam opada więc wydaje mi się że to wina teleskopów. Czy ktoś z kolegów wymieniał już takie teleskopy. Jak się do tego zabrać. |
przy otwartym dachu należy trochę je wygiąć, wtedy będą trzymać. |
Czy kiedyś to robiłeś ? Bo trochę strach a żeby nie uszkodzić szyberdachu bo tam wszystko to plastik , tylko teleskop jest metalowy |
Tak wiele razy,co prawda na tylnych klapach samochodu a tam wszystko metalowe.Odkręć i zrób niewielkie ale widoczne wygięcie,jestem przekonany że zadziała.Nie bój się że zepsujesz,bo one i tak są do wymiany.
piotr1 - 2014-06-25, 11:23
Dziękuję za pomoc
piotr1 - 2014-06-27, 20:11
| kalinin napisał/a: | | Mam taki silownik ale jedna sztuke, interesuje Cie? |
Witam. Proszę o więcej info na maila. Pozdrawiam
infogrupa - 2014-07-06, 20:59 Temat postu: Wymiana teleskopów 1. Musisz w dolnym mocowaniu wyciągnąć bolce wąskimi cęgami.
2. Potem musisz w klapie odkręcić 4 śruby mocujące cały uchwyt do szyberdachu
3. W mocowaniach przy szyberdachu bolce są to nity , trzeba je rozwiercić
najpierw wąskim wiertłem potem szerszym ale nie więcej niż średnica nitu
jak wwiercisz się 2 mm wgłąb to gwoździem wybijasz nit , zaprzyj z drugiej strony tak aby okrągły nit wyszedł i nie połam mocowania
Pozdrawiam
ig
|
|