Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Adapter przyczepki a kierunki

homer84 - 2014-06-06, 22:51
Temat postu: Adapter przyczepki a kierunki
Czołem,

dziwna rzecz mi się zdarzyła - może ktoś z Was będzie miał pomysł jaka może być przyczyna. Mam w mercedesie hak z gniazdem 13 pinowym. Kupiłem adapter na nasze, siedmiopinowe gniazdo. Żeby go włożyć musiałem trochę się namęczyć bo ta blaszka na której jest gniazdo była wygięta. Nie obyło się bez odkręcania zderzaka. Teraz jest juz super - adapter siedzi na stałe (nie da się go wyjąc, bo zderzak na niego trochę zachodzi).

Tylko pewien problem się pojawił - kierunkowskazy zaczęły bardzo szybko mrugać - tak jak wtedy, gdy jeden się przepali. Nie testowałem jeszcze, czy to się uspokaja po podpięciu przyczepy ani po wyjęciu adaptera. Macie pomysł czemu może tak być?

(auto to MB 100).

Pozdrawiam,
Andrzej Broniarek

SlawekEwa - 2014-06-07, 06:11

homer84 napisał/a:
Mam w mercedesie hak z gniazdem 13 pinowym. Kupiłem adapter na nasze, siedmiopinowe gniazdo

Sprawdż czy w instalacji z gniazdem 13-pinowym jest takie małe czarne pudełeczko i na desce rozdzielczej masz dodatkową zieloną diodę. Te dynksy sygnalizują niesprawność instalacji podłączonej przyczepy. Po podłączeniu prawidłowego obciążenia wszystko powinno wrócić do normy.

njoy - 2014-06-07, 09:28

Przerobiłem bardzo podobną historię wczoraj w kamperze - od dwóch lat jeden kierunek migał mi szybciej ale wszystkie światła działały prawidłowo. Już się przymierzałem do zakupu nowego przerywacza i wyobraź sobie wczoraj podczas przeglądu technicznego diagnosta mowi mi że brak lewego przedniego kierunku - ja na to niemożliwe sprawdzałem przed wyjazdem. Miał rację. Myślę - pewnie zaśniedziało i nie działa. Odkręciłem klosz - patrze żarówka cała. Przy wyjęciu normalnie rozsypała mi się w reku. Zamiana na nową - wszystko działa i przerywacz też wrócił do normy. Kup nowe żarówki i wymień stare - może masz podobne zjawisko.
Kamil

Fux - 2014-06-07, 09:42

To raczej nie jest kwestia adaptera.
Wyciągnij adapter i sprawdź. W nim to nic niezwykłego nie ma.

A kierunki dziiałają normalnie?
Dziwne zjawisko.

tom-cio - 2014-06-07, 14:05

Tak jak pisal przedmowca,merol ma dodatkowa czujke swiatel przyczepy,wetkniecie w gniazdo wlacza obwod i jak beda dodatkowe swiatla kierunkow,te od przyczepy to albo bedzie mrugal normalnie albo bedzie mial na desce dodatkowa kontrolke kierunkow,zalezy ktory model.niestety tylko wyjecie adaptera pomoze,albo odnalezienie przewodu odpowiadajacego za czujnik podpiecia przyczepy .Tylko nie wiem czy wetkniecie zwiera czy rozwiera obwod.

I mozliwe ze napisalem glupoty,ale posta juz nie bede kasowal.To co napisalem dotyczy osobowych mercedesow,np w124.Byc moze kampery tez tak mialy

rysiol - 2014-06-07, 20:41

Też musiałem niedawno połączyć gniazdo siedmiopinowe z trzynastopinową wtyczką. W sklepie okazało się, że adapter kosztuje 18 złoty, a wtyczka siedmiopinowa 6 złoty. Wymieniłem wtyczkę, zaoszczędziłem 12 złoty. Jeśli samochód i przyczepka są twoje to zastosuj najlepiej taką samą wtyczkę i gniazdo. Taniej i wyeliminujesz zbędne elementy.
aroo59 - 2014-06-08, 07:52

Najczęściej w gnieździe 12 bolcowym jest wyłącznik świateł przeciwmgielnych. Po włożeniu wtyczki czy adaptera (przejściówki) powoduje odłączenie tych świateł w pojeździe. Z kierunkami nic się nie dzieje. Kwestia nie prawidłowej prędkości migania kierunkowskazów spowodowana jest obciążeniem przerywacza.
SlawekEwa - 2014-06-08, 08:15

aroo59 napisał/a:
Kwestia nie prawidłowej prędkości migania kierunkowskazów spowodowana jest obciążeniem przerywacza.

Raczej brakiem obciążenia przerywacza :chytry

Bronek - 2014-06-08, 08:19

W moim mercu było też to 13 pinowe ( na cienkie bolce) włożenie przejściówki na "normalne" grube nie zmieniło nic .

Natomiast coś jest w temacie , bo gdy adaptowałem instalacje w Chevrolecie do 13 pinowego gniazda , ale jeszcze innej konstrukcji !!!! - 9 pinów normalnych , ale z blaszkami naokoło tak ,że 13 pin do lodówki był. To elektryk załozyl żarówkę , która sie cały czas pali pod samochodem .
Dowiedziałem sie na przeglądzie okresowym . PEŁNE ZDZIWKO !!!! To właśnie jest to obciążenie- nie chciało mu się dobierać innej formy oporu.

kimtop - 2014-06-08, 08:43

rysiol napisał/a:
Jeśli samochód i przyczepka są twoje to zastosuj najlepiej taką samą wtyczkę i gniazdo. Taniej i wyeliminujesz zbędne elementy.

I to jest słuszne rozumowanie.
Tak zrobiłem u siebie i mam spokój

aroo59 - 2014-06-08, 20:36

SlawekEwa napisał/a:
aroo59 napisał/a:
Kwestia nie prawidłowej prędkości migania kierunkowskazów spowodowana jest obciążeniem przerywacza.

Raczej brakiem obciążenia przerywacza :chytry

Jak podłączysz przyczepkę to według mnie masz większe obciążenia przerywacza ale....

aroo59 - 2014-06-08, 20:42

W nowych autach trzeba zastosować moduł http://sklep.hadron.pl/pl...ul-haka-mp2.jpg i po kłopocie.
Fux - 2014-06-08, 21:12

A w jeszcze nowszych trzeba programować komputer pokładowy.
Dotyczy to np. sytuacji, gdy są zamontowane tylne czujniki parkowania.
Kontrolka działania kierunku przyczepy w niektórych gratis.

aroo59 - 2014-06-09, 18:35

Moduły mają w opcji wyłączanie czujników cofania i nic nie trzeba programować.