|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Europa - pozosta³e kraje - S³owenia jako kraj tranzytowy
HarryLey4x4 - 2014-06-09, 14:15 Temat postu: S³owenia jako kraj tranzytowy Witam.
Jako ,¿e szukam trasy tranzytowej z Polski do W³och i chcê omin±æ Austriê, chcia³em zapytaæ o wszelkie uwagi i spostrze¿enia na temat dróg w S³owenii.
Któr± trasê polecacie, gdzie i czego siê po drodze wystrzegaæ , Gdzie warto siê na szybko po drodze zatrzymaæ? W tym roku mnie interesuje tylko przejazd ,ale zawsze kilka godzin mo¿na znale¼æ na co¶ ciekawego. Nie chcê zak³adaæ w±tku o zwiedzaniu S³owenii, bo takowy równolegle istnieje. Dziêkujê z góry za pomoc.
Fux - 2014-06-09, 14:38
Na pewno warto obejrzeæ Postojn± Jamê.
Za autostrady troszkê Ciebie skroj±.
I wiedzy trochê.
http://www.camperteam.pl/...ight=s%B3owenia
HarryLey4x4 - 2014-06-09, 15:13
Postojn± mam zaliczon±.
Co do autostrad to musze poczytaæ, bo nie pamietam jak to tam jest, ale mam nadziejê ,¿e lepiej ni¿ w Austrii za nadbaga¿ ;-)
kimtop - 2014-06-09, 15:32
Fux napisa³/a: | Za autostrady troszkê Ciebie skroj±. |
A tam zaraz skroj±.
Zap³acisz i (je¶li to tylko przelot) za kilka godzin bêdziesz we W³oszech
frape - 2014-06-09, 16:05
kilka propozycji przelotowych znajdziesz tu
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
micha³263 - 2014-06-09, 16:07
Cytat: | Witam.
Jako ,¿e szukam trasy tranzytowej z Polski do W³och i chcê omin±æ Austriê, chcia³em zapytaæ o wszelkie uwagi i spostrze¿enia na temat dróg w S³owenii.
Któr± trasê polecacie, gdzie i czego siê po drodze wystrzegaæ , Gdzie warto siê na szybko po drodze zatrzymaæ? W tym roku mnie interesuje tylko przejazd ,ale zawsze kilka godzin mo¿na znale¼æ na co¶ ciekawego. Nie chcê zak³adaæ w±tku o zwiedzaniu S³owenii, bo takowy równolegle istnieje. Dziêkujê z góry za pomoc. |
Ja równie¿ z Poznania ma ten dylemat.. Powa¿nie nadk³adasz tyle drogi..
Sam mam nadwagê ale w czwartek lecê przez Austriê.. D³ugo my¶la³em nad alternatyw± ale stwierdzi³em, ¿e ryzykujê.
Nawet dzwoni³em do Inspekcji T.D w Poznaniu i trafi³em na mi³ego pana który... równie¿ jest caravaningowcem - mówi³, ¿e nie jest tak ¼le.. Podobno wagi s± wyskalowane od 3,7 - 3,8 tony i trzeba je przeje¼d¿aæ z dozwolon± prêdko¶ci± - jak szybciej to doliczaj± kilka %..
Niby wa¿± w Austrii ale ilu forumowiczów by³o wa¿onych? .. tak sobie otuchy chyba dodaje
Wa¿y³e¶ auto na pusto?
frape - 2014-06-09, 16:24
micha³263 napisa³/a: | Podobno wagi s± wyskalowane od 3,7 - 3,8 tony i trzeba je przeje¼d¿aæ z dozwolon± prêdko¶ci± - jak szybciej to doliczaj± kilka %..
Niby wa¿± w Austrii ale ilu forumowiczów by³o wa¿onych? .. |
oj chyba nie do koñca z tym wyskalowaniem - nasze maleñstwo mia³o ponizej 3t i waga to te¿ wskaza³a
ale jazda prze³adowanym autem to ju¿ zupe³nie inna bajka....
HarryLey4x4 - 2014-06-09, 21:54
micha³263 napisa³/a: | Powa¿nie nadk³adasz tyle drogi.. |
Nie wiem czy nadk³adam. Jak przeliczam sobie kilometry to niewiele tego nadk³adania a i tak trzeba po drodze sobie zrobiæ postój i Wêgry np. Lipot Furdo jest na prawdê ¶wietn± opcj±.
Johny_Walker - 2014-06-10, 08:45
Austriackie autostrady nie s± takie drogie. Za to S³oweñskie s± bardzo drogie i prawie ich nie ma. Na szczê¶cie mo¿na je omin±æ nadrabiaj±c godzinê i nic nie p³aciæ oszczêdzaj±c chyba oko³o 40 euro. Dobra stawka godzinowa.
Fux - 2014-06-10, 11:51
Bez przesady.
Jad±c od Grazu do Zagrzebia, to siê zgadzam, ¿e 15€ to sporo.
Ale w innych kierunkach?
W Austrii tak¿e za kilka km od strony Monachium do np. Kutzbuchel zap³acisz krocie.
IAAN - 2014-06-10, 12:04
ja co roku kupujê s³oweñsk± winetê za 30 euro oraz austriacka dwa razy i czesk± w tamtym roku miesiêczn± bo okaza³a siê tañsza ni¿ dwie tygodniowe
wje¿drzaj±c od strony Gracu do S³oweni jadê autostrad± do Triestu na spokojnie ,wiem ¿e mo¿na omin±æ ale chorwacka autostrada tez kosztuje a jad±c na istriê wydaje mi siê ¿e podobnie ni¿ to 15 euro w jedn± stronê w s³oweni
Czeska te¿ kosztuje ok 14 euro w jedn± stronê
wag po drodze siê nie boje mieszczê siê poni¿ej DMC prze¿y³em w tamtym roku dwie kontrole w austrii ,i jedna mnie mine³a na pograniczu niemcy szwajcaria wtedy chyba przez siedz±ce dziecko na przednim siedzeniu nie zosta³em wy³apany na zwê¿eniu ,jednak gdybym wtedy zosta³ zatrzymany jestem pewien ¿e wraca³bym na lawecie do kraju ze wzglêdu na wyciek oleju z ¶wie¿o ¿le naprawionej skrzyni biegów
|
|