|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nasze opinie i pytania, - Wiedeń - który kamping wybrać?
koder - 2014-06-11, 10:24 Temat postu: Wiedeń - który kamping wybrać? Cześć,
W tym roku na wakacje będziemy jechać przez Wiedeń. Chcemy zatrzymać się na 2-3 dni i pozwiedzać, więc szukam kempingu z którego można bez większego problemu dostać się do centrum i mającego w zasięgu pieszego spacerku (tak do 3km) jakieś fajne atrakcje.
Z tego co widzę, do wyboru są:
* Camping Wien West,
* Aktiv Camping Neue Donau,
* Camping Wien Süd
Oglądam je na mapie, przeglądam strony, ale nie bardzo kojarzę topologię Wiednia. Polecicie, który wybrać? Na razie się skłaniam do Neue Donau. Z góry dzięki.
njoy - 2014-06-11, 17:01
Koder
My w drodze na południe zatrzymaliśmy się na dwa dni w Wiedniu na campingu Aktiv Camping Neue Donau polecam go jako doskonałe miejsce wypadowe do zwiedzania - jakiś 300 m do komunikacji miejskiej którą dostaniesz się do centrum. Byłem tam w połowie sierpnia nic nie rezerwując. Uważaj tylko bo brama jest otwarta w godzinach jak na stronie i w nocy nie wjedziesz na camping. My nie zdążyliśmy i nocowaliśmy stojąc przy wjeździe. Wyszło nam to w sumie super bo nie płaciliśmy nic a można było skorzystać spokojnie z zaplecza socjalnego - kilkadziesiat euro do przodu . Rano zwalnia się dużo miejsc więc po śniadanku znaleźliśmy parcele, zameldowaliśmy się i w miasto. Pamiętaj o przejsciòwce do pradu - można wypożyczyć w recepcji za kaucja. Ogólnie camping na wysokim poziomie.
Powodzenia
Kamil
Rawic - 2014-06-11, 17:19
koder napisał/a: | Oglądam je na mapie, przeglądam strony, ale nie bardzo kojarzę topologię Wiednia. Polecicie, który wybrać? Na razie się skłaniam do Neue Donau. Z góry dzięki. | Wybrałeś najlepiej jak mogłeś, przy kempingu jest przystanek autobusowy, autobusem do linii U-Bahn, najlepiej kieruj się na Stephanplatz, następnie spacerkiem po Kaertnerstrasse do Staadsoper, następnie do Hofburga. Na kempingu nie za daleko od recepcji działa wifi. Niezły jest też kemping w Klosterneuburg, na granicy Wiednia, blisko Dunaju, przy przystanku S-bahnu (szybki pociąg podmiejski), połączenie z wszystkimi liniami metra(U-Bahn)
Jary70 - 2014-06-11, 19:10
Trzy lata temu staliśmy na dziko na Filmteichstraße obok zajezdni autobusów na parkingu przy parku, było fajnie, byliśmy naszą poczciwą Dojarką 91r, cicho i spokojnie. W tym roku jedziemy nowym nabytkiem i trochę strach, wybór również padł na Camping Neue Donau. Macie namiary na jakiś Stellplatz strzeżony, gdyż kemping nie był nam potrzebny przez 3 dni przychodziliśmy tylko spać tyle jest do zwiedzania.
Jary70 - 2014-06-11, 19:32
znalazłem coś takiego: http://www.reisemobilstel...t/uk/index.html
andi at - 2014-06-11, 20:45 Temat postu: Re: Wiedeń - który kamping wybrać?
koder napisał/a: | Cześć,
W tym roku na wakacje będziemy jechać przez Wiedeń. Chcemy zatrzymać się na 2-3 dni i pozwiedzać, więc szukam kempingu z którego można bez większego problemu dostać się do centrum i mającego w zasięgu pieszego spacerku (tak do 3km) jakieś fajne atrakcje.
* Camping Wien West,
* Camping Wien Süd
Oglądam je na mapie, przeglądam strony, ale nie bardzo kojarzę topologię Wiednia. Polecicie, który wybrać? Na razie się skłaniam do Neue Donau. Z góry dzięki. |
I masz racje Neue Donau -metro jest obok kempingu
Podaj namiary na tel. albo Skype to doradzę co i jak.
janus - 2014-06-11, 21:02
Też polecam Aktiv Camping Neue Donau.
Byliśmy w tym roku zaraz po otwarciu końcem kwietnia. Wygodny i z dobrą komunikacją.
Ok. 10-12 minut piechotą do stacji metra i cały Wiedeń Twój.
Polecam zakup biletów np na 48 godzin i zapominasz o problemie (jednak przed pierwszym użyciem trzeba skasować).
Jary70 - 2014-06-11, 21:27 Temat postu: Re: Wiedeń - który kamping wybrać?
andi at napisał/a: | koder napisał/a: | Cześć,
* Camping Wien West,
* Camping Wien Süd
Oglądam je na mapie, przeglądam strony, ale nie bardzo kojarzę topologię Wiednia. Polecicie, który wybrać? Na razie się skłaniam do Neue Donau. Z góry dzięki. |
I masz racje Neue Donau -metro jest obok kempingu
Podaj namiary na tel. albo Skype to doradzę co i jak. |
Panowie jestem też zainteresowany jedziemy we wrześniu andi napisz w temacie co i jak.
janus - 2014-06-12, 13:34
Ale wszystko co dotyczy kempingu i dojazdu do centrum już masz napisane.
Wszyscy polecają Aktiv Camping, do metra blisko ceny normalne jak na Wiedeń - nic tylko jechać i zwiedzać.
Ja polecam poza wszystkim innym Muzeum Historii Naturalnej
Fux - 2014-06-12, 13:35
janus napisał/a: | Ja polecam poza wszystkim innym) Muzeum Historii Naturalnej |
I to po drugiej stronie skwerku...
Można wsiąknąć na cały dzień.
Johny_Walker - 2014-06-12, 14:59
A jeśli nie potrzebuję korzystać z kempingowej infrastruktury i tylko zaparkować na dzień lub dwa i przespać się w nocy? Są darmowe lub tańsze alternatywy? Parkingi?
andi at - 2014-06-12, 19:52
Johny_Walker napisał/a: | A jeśli nie potrzebuję korzystać z kempingowej infrastruktury i tylko zaparkować na dzień lub dwa i przespać się w nocy? Są darmowe lub tańsze alternatywy? Parkingi? |
Tylko w 21 i 22 dzielnicy możesz zostawić auto,nie wiem jak jest z 23 dzielnica
Reszta jest płatna od godz.9 do 22 w części albo w całości
Jak wjeżdżasz w strefę płatna to na jezdni pisze ZONE
A jak ci wywiozą auto to dopiero jest zabawa (źle zaparkowane itd)
Jary70 - 2014-06-12, 23:09
Andi tak jak pisałem nie jestem zwolennikiem kempingów w wielkim mieście (no może poza wyjątkiem Arena w Budapeszcie) jestem zainteresowany Aktiv, ale też http://www.reisemobilstel...t/uk/index.html żeby niesmak nie pozostał, liczę na ciebie, jako stałego bywalca salonów wiedeńskich daj opinię o tym drugim.
Jery
andi at - 2014-06-13, 14:11
Nic nie wiem na ten temat ale cena jest boska jak na parking
http://reisemobil.blog.de...ffnet-16487182/
janus - 2014-06-13, 21:05
No, ale ma niezaprzeczalną przewagę....
Nie jest kempingiem
koder - 2016-07-19, 16:56
Odświeżam.
Byliśmy na Neue Donau dwa lata temu i nam się podobało. Byliśmy jednak krótko (3 dni, więc w sumie jeden w pełni wykorzystany), więc planujemy wrócić na dłużej (tak z tydzień). W google pokazały się jednak negatywne opinie odnośnie w/w campingu - że przepełniony, brudno, itp. Był ktoś może ostatnio i mógłby opowiedzieć z pierwszej ręki?
Z góry dzięki.
andi at - 2016-07-19, 22:04
koder napisał/a: | Odświeżam.
Byliśmy na Neue Donau dwa lata temu i nam się podobało. Byliśmy jednak krótko (3 dni, więc w sumie jeden w pełni wykorzystany), więc planujemy wrócić na dłużej (tak z tydzień). W google pokazały się jednak negatywne opinie odnośnie w/w campingu - że przepełniony, brudno, itp. Był ktoś może ostatnio i mógłby opowiedzieć z pierwszej ręki?
Z góry dzięki. |
Pojechałem zobaczyć co i jak
Nic się nie zmieniło , tak jak było tak jest
60-70 % zajęte w tym 2 nasze kamperki i 1 namiotowiec
Jechać i wypoczywać
Rav - 2016-07-25, 22:38
Byłem pod koniec minionego tygodnia (do soboty). Wszystko jak najbardziej ok. Obłożony w 90%, ale szło jeszcze miejsce znaleźć. Sanitariaty były czyste, choć trzeba było czasem zaczekać (2 autokary młodzieży francuskiej pod namiotami). Gdybym miał jechać do Wiednia wybrałbym go ponownie (blisko sklep przy stacji paliw i rzut beretem do metra).
Aktualnie remontują most i dojazd od południa w godzinach szczytu porannego i popołudniowego jest tragiczny (ostatnie kilka km w korku).
andi at - 2016-07-26, 12:18
Z pól godz. czekałem a możne ktoś przyjdzie do kamperka i wypijemy kawkę
koder - 2016-07-26, 14:39
andi at napisał/a: | Z pól godz. czekałem a możne ktoś przyjdzie do kamperka i wypijemy kawkę |
Mnie się niestety przesunęło trochę i będę tam dopiero za tydzień-dwa, ale dziękuję bardzo doceniam informację z pierwszej ręki.
soolek - 2018-04-18, 12:56
Odświeżam temat. Planuję pierwszą wyprawę kamperem i wspomniany Camping Neue Donau padł jako miejsce wypadowe na zwiedzanie Wiednia,
2 pytania:
- czy pokonanie pierwszego dnia jazdy 705 KM z Warszawy na ten kamping jest do zrobienia, czy porywam się z motyką na słońce (w zeszłym roku z Włoch do Wawy 1400 KM zrobiłem w 16 godzin bez problemów, ale osobówką). Zakładam wyjazd o 5-6 rano i dojazd przed wieczorem (kamper na Ducacie 2012r).
- na Wiedeń zamierzam ruszyć rowerami na cały dzień. Dobry czy zły pomysł?
Kuba L. - 2018-04-18, 13:26
Przejedziesz ten dystans z palcem w nosie na raz
rosomak - 2018-04-18, 13:27
- 705 KM , 1400 KM
kolego, takimi mocami to podjedz do biblioteki technicznej. Powodzenia Pozdrawiam.
mischka - 2018-04-18, 13:36
rosomak napisał/a: | - 705 KM , 1400 KM
kolego, takimi mocami to podjedz do biblioteki technicznej. Powodzenia Pozdrawiam. |
Nie kumam o co koledze chodzi ale 705 kilometrów nowym kamperem jest spokojnie do zrobienia.
rosomak - 2018-04-18, 13:43
....pewnie i 1400 km mozna zrobić majac moc 1400 KM zabudowaną pod maską.
soolek - 2018-04-18, 14:02
Co z tej mocy, jak nie można wykorzystać, bo wszyscy paczą a Ty płacisz :-)
Dzięki za odpowiedź.
A ile w ogóle km można przyjąć dziennie do pokonania, żeby nie była to udręka dla kierowcy.
mischka - 2018-04-18, 14:09
zależy od sprzętu, pogody, samopoczucia, pory dnia, stanu dróg...
LukF - 2018-04-18, 17:54
1150km w czerwcu zrobiłem na raz z Trogiru do Rybnika od 7.00 do 23.30. Ale to nie jest miłe. W Wiedniu byłem na tym kempingu. Wieczorem napiszę więcej bo teraz nie mogę już.. .
tom-cio - 2018-04-18, 18:35
Ja zawsze na dalszy wyjazd pierwszego dnia planuje jakies 1000km w 10- 11h.Kamper blaszak.Wenecja wyjazd katowice 5.00 rano dojazd na camping Village Jolly 15.00(900 km) ,w tym roku za tydzien kierunek albania,na pierwszy dzien planuje 1000km do Belgradu,mam zamiar na 16 byc w Belgradzie.Warunek - musza byc autostrady bo inaczej nie da rady
LukF - 2018-04-18, 21:18
Soolek pisze:
- na Wiedeń zamierzam ruszyć rowerami na cały dzień. Dobry czy zły pomysł
Z tego kempingu jest w spacerowej odległości do stacji kolejki miejskiej którą można pojechać do stacji metra Simmering. Ale czy rowerami do miasta znaczy do starego centrum? Z tego kempingu?
Ja tego nie widzę. Lubię jeżdzić rowerem ale ja bym się nie wybrał. Byłem kilkakrotnie na zwiedzaniu Wiednia, również z innego kempingu (Wiena Sud- bardziej mi się podobał ) ale nie z rowerami i chyba następnym razem znowu z metra skorzystam. Dla mnie za dużo pieszych, za wielki ruch na rowery. A w zabytkowym centrum nie widziałem rowerzystów
andi at - 2018-04-19, 20:28
Pewnie że ok .Często jestem na rowerku nad Dunajem i stare miasto. Fajne zwiedzanie rowerem .Kiedy będziesz
A kemping oczywiście przy Dunaju
casper - 2019-04-24, 13:05
Może nie w temacie ale w jaki sposób zabezpieczacie się finansowo na wyjazdach za granicę? Na przykład na tych dłuższych? Wiadomo, że zabieranie wszystkich pieniędzy ze sobą zbyt bezpieczne nie jest, tak wiec jaka jest alternatywa?
Lepiej jest otworzyć sobie konto walutowe czy moze poszukać jakiejs dobrej karty kredytową, którą bym płacił ale po powrocie spłacił? Co jest bardziej opłacalne?
Przeglądam pod linkiem rankingi, i ofert bankowych jest dużo.
mischka - 2019-04-24, 13:26
casper napisał/a: | Może nie w temacie ale w jaki sposób zabezpieczacie się finansowo na wyjazdach za granicę? Na przykład na tych dłuższych? Wiadomo, że zabieranie wszystkich pieniędzy ze sobą zbyt bezpieczne nie jest, tak wiec jaka jest alternatywa?
Lepiej jest otworzyć sobie konto walutowe czy moze poszukać jakiejs dobrej karty kredytową, którą bym płacił ale po powrocie spłacił? Co jest bardziej opłacalne? |
Pewnie zareklamujesz coś odpowiedniego
Bronek - 2019-04-24, 14:32
Pozycjonowanie, nie mylić z poziomowaniem.
I tak odv2015 roku.
|
|