Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Oś

qdlaty_78 - 2014-06-11, 18:58
Temat postu: Oś
Chciałbym dowiedzieć síę opini na temat osi na bliźniaku. Co Waszym zdaniem wybrać. Pojedynka czy bliźniak?
dominik - 2014-06-11, 19:47

zobacz opłaty autostradowe dla osi solowej i bliźniaka :shock:
qdlaty_78 - 2014-06-11, 20:15

Z finansowej strony coś tam wiem, chodzi mi o aspekty techniczne , komfortowe.
bart.ek - 2014-06-11, 20:46

Bliźniaki dają w zasadzie tylko większą ładowność (techniczną, bo tę "legalną" z racji większej wagi obniżają), poza tym mają sporo wad - waga, opory toczenia, koszty (np. 2 dodatkowe opony), wg mnie, o ile samochód nie będzie grubo przeładowywany - nie warto.
qdlaty_78 - 2014-06-11, 21:00

bart.ek napisał/a:
Bliźniaki dają w zasadzie tylko większą ładowność (techniczną, bo tę "legalną" z racji większej wagi obniżają), poza tym mają sporo wad - waga, opory toczenia, koszty (np. 2 dodatkowe opony), wg mnie, o ile samochód nie będzie grubo przeładowywany - nie warto.

kurcze , nie brałem nigdy takiej opcji pod uwagę. Ale kupując kamperka używanego i w dodatku leciwego gdy taka opcja się pojawi , a stan jego jest zadawalający to trzeba stanąć przed wyborem. Stąd moje pytanie.
A jak sprawa wygląda gdy złapiemy kapcia?

janusz - 2014-06-11, 22:33

Cytat:
A jak sprawa wygląda gdy złapiemy kapcia?

Mało wprawny kierowca, w sensie używający taki samochód sporadycznie czasami nie pozna, że złapał kapcia i uszkodzoną oponę może zajeździć na śmierć. W dobie kół bezdętkowych to dyskusyjna zaleta.
Jeżeli złapiemy kapcia wewnętrznego koła to czasami dwa razy więcej roboty przy wymianie. Zależy jak skonstruowana jest piasta.

jacek stec - 2014-06-11, 23:16

sytuacja taka jaką opisuje Janusz grozi pożarem-kierowcy ciężarówek na każdym postoju kontrolują wewnętrzne koła bliżniaków,których nie widać w lusterku i nie zawsze da się wyczuć
kapcia w czasie jazdy

bart.ek - 2014-06-12, 11:39

Zdarzyło mi się kiedyś zrobić trasę 180km samochodem na bliźniakach z dziurawą oponą z tyłu. Samochód był pusty, co jakiś czas sprawdzałem czy opona się zbytnio nie grzeje i bez kłopotu dojechałem do domu.
Argo - 2014-06-12, 12:29

Można założyć czujniki ciśnienia w oponach. Najprostsze alarmowe są tanie.
qdlaty_78 - 2014-06-12, 15:52

czyli na wszystko jest sposób. więc jak się trafi na bliźniaku to go nie dyskwalifikuje.
janusz - 2014-06-12, 17:04

qdlaty_78 napisał/a:
więc jak się trafi na bliźniaku to go nie dyskwalifikuje

Pewnie, że nie dyskwalifikuje. Trzeba tylko bardziej zwracać uwagę na masę własną pojazdu. Dwa dodatkowe koła to jakiś dodatkowy niepotrzebny ciężar. :spoko
Pewnie ze 70 kg.

Gregorio - 2014-06-12, 17:21

Z reguły każdy chwali swoje. Mam na bliźniaku i jestem zadowolony. Gdybym miał na pojedyńczych kołach też byłbym zadowolony ;)

Co do wagi wszyscy tak straszą, więc przed zakupem sprawdziłem auto na wadze.
DMC: 3500 kg
Masa własna z butlą gazu i pełnym zbiornikiem paliwa 2860 kg
Więc tragedii nie ma :)

janusz - 2014-06-12, 17:31

GrzesiekW napisał/a:

To bardzo dobry wynik :spoko

darek 61 - 2014-06-12, 18:55

GrzesiekW napisał/a:
Z reguły każdy chwali swoje. Mam na bliźniaku i jestem zadowolony. Gdybym miał na pojedyńczych kołach też byłbym zadowolony ;)

Co do wagi wszyscy tak straszą, więc przed zakupem sprawdziłem auto na wadze.
DMC: 3500 kg
Więc tragedii nie ma :)

Właściwie można by było koła wewnętrzne zostawić w domu.Tylko nie wiem czy by były oszczędności w paliwie ,chyba tylko opłaty autostradowe.
Po za tym ciekawy jestem czy tak wolno.