| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Oś
qdlaty_78 - 2014-06-11, 18:58 Temat postu: Oś Chciałbym dowiedzieć síę opini na temat osi na bliźniaku. Co Waszym zdaniem wybrać. Pojedynka czy bliźniak?
dominik - 2014-06-11, 19:47
zobacz opłaty autostradowe dla osi solowej i bliźniaka
qdlaty_78 - 2014-06-11, 20:15
Z finansowej strony coś tam wiem, chodzi mi o aspekty techniczne , komfortowe.
bart.ek - 2014-06-11, 20:46
Bliźniaki dają w zasadzie tylko większą ładowność (techniczną, bo tę "legalną" z racji większej wagi obniżają), poza tym mają sporo wad - waga, opory toczenia, koszty (np. 2 dodatkowe opony), wg mnie, o ile samochód nie będzie grubo przeładowywany - nie warto.
qdlaty_78 - 2014-06-11, 21:00
| bart.ek napisał/a: | | Bliźniaki dają w zasadzie tylko większą ładowność (techniczną, bo tę "legalną" z racji większej wagi obniżają), poza tym mają sporo wad - waga, opory toczenia, koszty (np. 2 dodatkowe opony), wg mnie, o ile samochód nie będzie grubo przeładowywany - nie warto. |
kurcze , nie brałem nigdy takiej opcji pod uwagę. Ale kupując kamperka używanego i w dodatku leciwego gdy taka opcja się pojawi , a stan jego jest zadawalający to trzeba stanąć przed wyborem. Stąd moje pytanie.
A jak sprawa wygląda gdy złapiemy kapcia?
janusz - 2014-06-11, 22:33
| Cytat: | | A jak sprawa wygląda gdy złapiemy kapcia? |
Mało wprawny kierowca, w sensie używający taki samochód sporadycznie czasami nie pozna, że złapał kapcia i uszkodzoną oponę może zajeździć na śmierć. W dobie kół bezdętkowych to dyskusyjna zaleta.
Jeżeli złapiemy kapcia wewnętrznego koła to czasami dwa razy więcej roboty przy wymianie. Zależy jak skonstruowana jest piasta.
jacek stec - 2014-06-11, 23:16
sytuacja taka jaką opisuje Janusz grozi pożarem-kierowcy ciężarówek na każdym postoju kontrolują wewnętrzne koła bliżniaków,których nie widać w lusterku i nie zawsze da się wyczuć
kapcia w czasie jazdy
bart.ek - 2014-06-12, 11:39
Zdarzyło mi się kiedyś zrobić trasę 180km samochodem na bliźniakach z dziurawą oponą z tyłu. Samochód był pusty, co jakiś czas sprawdzałem czy opona się zbytnio nie grzeje i bez kłopotu dojechałem do domu.
Argo - 2014-06-12, 12:29
Można założyć czujniki ciśnienia w oponach. Najprostsze alarmowe są tanie.
qdlaty_78 - 2014-06-12, 15:52
czyli na wszystko jest sposób. więc jak się trafi na bliźniaku to go nie dyskwalifikuje.
janusz - 2014-06-12, 17:04
| qdlaty_78 napisał/a: | | więc jak się trafi na bliźniaku to go nie dyskwalifikuje |
Pewnie, że nie dyskwalifikuje. Trzeba tylko bardziej zwracać uwagę na masę własną pojazdu. Dwa dodatkowe koła to jakiś dodatkowy niepotrzebny ciężar.
Pewnie ze 70 kg.
Gregorio - 2014-06-12, 17:21
Z reguły każdy chwali swoje. Mam na bliźniaku i jestem zadowolony. Gdybym miał na pojedyńczych kołach też byłbym zadowolony
Co do wagi wszyscy tak straszą, więc przed zakupem sprawdziłem auto na wadze.
DMC: 3500 kg
Masa własna z butlą gazu i pełnym zbiornikiem paliwa 2860 kg
Więc tragedii nie ma
janusz - 2014-06-12, 17:31
| GrzesiekW napisał/a: | | Masa własna z butlą gazu i pełnym zbiornikiem paliwa 2860 kg |
To bardzo dobry wynik
darek 61 - 2014-06-12, 18:55
| GrzesiekW napisał/a: | Z reguły każdy chwali swoje. Mam na bliźniaku i jestem zadowolony. Gdybym miał na pojedyńczych kołach też byłbym zadowolony
Co do wagi wszyscy tak straszą, więc przed zakupem sprawdziłem auto na wadze.
DMC: 3500 kg
Masa własna z butlą gazu i pełnym zbiornikiem paliwa 2860 kg
Więc tragedii nie ma |
Właściwie można by było koła wewnętrzne zostawić w domu.Tylko nie wiem czy by były oszczędności w paliwie ,chyba tylko opłaty autostradowe.
Po za tym ciekawy jestem czy tak wolno.
|
|