Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - Ukraina -czy ktoś się wybiera do Odessy

IAAN - 2014-06-15, 21:58
Temat postu: Ukraina -czy ktoś się wybiera do Odessy
czy ktoś może wybiera sie w rejon Odessy lub będzie wracał z tamtych stron ok 15 sierpnia .
Kolega namawia na wyjazd w okolice Odessy jednak on jedzie na 3 tygodnie a ja mogę max na 2 ,nie ukrywam mam trochę obaw o bezpieczeństwo przy samodzielnym powrocie ,może ktoś jedzie w tamte rejony lub chciałby się przyłączyć do wyjazdu miejscówka tam gratis na prywatnej posesji .
warunek wspólny powrót ok 15 sierpnia

marius - 2014-06-15, 23:40

Na Twoim miejscu miałbym trochę więcej obaw niż "trochę" i to niezależnie, czy będziesz wracał sam czy z kimś. Sytuacja na Ukrainie jest nieprzewidywalna. Równie dobrze może Ci się udać spokojnie spędzić urlop jak i wrócić do domu bez kampera o ile w ogóle wrócisz.
Donat - 2014-06-16, 06:33

Znajomy właśnie wrócił z Ukrainy i nie był tam w celach turystycznych. Jego spostrzeżenia: całkowity brak milicji (gdzieś się pochowali), im dalej na wschód tym większą agresję wzbudzają polskie tablice (propaganda Putina zrobiła swoje, według niej to my Polacy stoimy za tymi wydarzeniami ) Po ulicach kręci się sporo uzbrojonych band z którymi raczej nie pogadasz i nie wytłumaczysz im że jesteś tu w celach turystycznych. Ogólnie kolega odradzał jakiekolwiek wyprawy na Ukrainę chyba że w okolicę Lwowa ale to też nie jest w 100% bezpieczne z powodu braku milicji .
szymek1967 - 2014-06-16, 08:29

ja sie wybieram.własnie czekam na karte mobilizacyjną
lech41 - 2014-06-22, 16:34

Wybiramy się w lipcu nad morze czarne w okolice Skadowska
jarko_66 - 2014-06-22, 18:09

Jest tyle miejsc gdzie można pojechać i nie kusić losu. :spoko
Irel - 2014-06-23, 08:09

lech41 napisał/a:
Wybieramy się w lipcu nad morze czarne w okolice Skadowska

Na Ukrainę jeździłem od 5 lat. Byłem w Kijowie, Odessie, na Krymie, w Karpatach Wschodnich Wszędzie spotykałem się z miłym przyjęciem. Teraz jednak sytuacja się zmieniła. Propaganda rosyjska robi swoje i Polacy w wielu miejscach na Ukrainie nie są mile widziani. Poza tym swobodny dostęp do broni i osłabienie struktur państwa ukraińskiego nie sprzyja podróżowaniu w tamte strony. Polski MSZ również odradza podróże po Ukrainie. Ukraina jest dla mnie atrakcyjnym kierunkiem podróżowania, ale wyjazd tam ma być przyjemnością, a na pewno przyjemnością nie będzie jeżeli wiąże się z zagrożeniem. Rozważ jeszcze raz czy warto tam teraz jechać. Wybór należy do Ciebie.

IAAN - 2014-06-23, 09:53

od 7 lat wybieram się na Ukrainę (Krym) i jakoś nie mogę wyjechać .
w tym roku też sobie odpuszczę kolega jedzie ,zobaczymy co powie jak wróci zaczekam może w przyszłym roku sytuacja sie bardziej wyjaśni .

Krystian - 2014-06-23, 13:57

IAAN napisał/a:
od 7 lat wybieram się na Ukrainę (Krym) i jakoś nie mogę wyjechać .
w tym roku też sobie odpuszczę.. .

IAAN mądra decyzja.